Powered By Blogger

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2011

“Βαρίδι” για το ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου

Πριν τις εκλογές του 2009, και για ένα μεγάλο διάστημα, όλες σχεδόν οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι ο Έλληνας δεν εκτιμούσε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ούτε το κόμμα. Όλες, όμως, κατέληγαν σε ένα πόρισμα: ο κόσμος ήθελε τον....
Γ.Α. Παπανδρέου προσωπικά, λόγω ονόματος.

Αυτό το πόρισμα το συνέλαβε αμέσως το επικοινωνιακό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ, και πόνταρε «τα ρέστα του», δηλαδή όλη την προεκλογική εκστρατεία του κόμματος, πάνω στο πρόσωπο του Γ. Α. Παπανδρέου.

* Του ΣΩΤΗΡΗ Μ.ΤΖΟΥΜΑ

Το έπιασε το νόημα και η επικοινωνιακή ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, και προσπάθησε να μειώσει τον Γιωργάκη, παρουσιάζοντάς τον ως ξένο κι αδιάφορο για τα καθημερινά προβλήματα του πολίτη και ανεπαρκή για να αντιμετωπίσει ή να διαχειριστεί μια μεγάλη κρίση. Μπορεί να μην κατόρθωσε να επιβληθεί εντελώς, κατάφερε όμως, να τον πλαγιοκοπήσει ώστε σήμερα πια όλοι να λένε, εκτός από το προεκλογικό στόχο “λεφτά υπάρχουν” του κ. Παπανδρέου, ότι η Ν.Δ. είχε προβλέψει το πόσο λίγος ήταν.

Όμως, οι τωρινές δημοσκοπήσεις ανατρέπουν θεμελιακά την εικόνα του πολιτικού μας συστήματος. Ο Α. Σαμαράς μπορεί να παλεύει από θέση ισχύος πλέον με τον Γ. Α. Παπανδρέου, και η Νέα Δημοκρατία να ξεπερνά σταθερά πλέον, το ΠΑΣΟΚ αλλά η αυτοδυναμία πλέον είναι το ακριβό αιτούμενο. Περνάμε σε μια άλλη εποχή και η Βουλή θα απαρτίζεται πλέον από πολυκομματικούς σχηματισμούς. Η περίφημη “απλή αναλογική”, που ήταν πάγιο αίτημα της αριστεράς, έρχεται να επιβληθεί από τον ίδιο το λαό.

Ωστόσο, η επικοινωνιακή ανάλυση επισημαίνει κάτι ακόμη, κάτι που θα έπρεπε να λειτουργούσε σαν άγριο ξυπνητήρι στη Νέα Δημοκρατία: ο κόσμος εμπιστεύεται σε μεγάλα ποσοστά τους υπουργούς της σημερινής κυβέρνησης που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ, κι όχι τα στελέχη της αντιπολίτευσης που βρίσκονται στον πάγκο, ως εν δυνάμει αυριανούς υπουργούς.

Πολλοί στάθηκαν στο φαινομενικά ακατανόητο: έχουμε λοιπόν έναν σχιζοφρενή λαό που θέλει να τον κυβερνήσει η Ν.Δ. ως πρώτο κόμμα και ο Α. Σαμαράς, ως Πρωθυπουργός, αλλά προτιμά για υπουργούς και στελέχη από το ΠΑΣΟΚ;

Ας μου επιτραπεί να πω ότι ο λαός δεν είναι καθόλου σχιζοφρενής. Φοβούμαι ότι πίσω από αυτό το φαινομενικά παράδοξο, εκφράζεται μια ωμή επισήμανση του λαού μας: η Νέα Δημοκρατία δεν έχει πείσει ακόμη ότι είναι κόμμα με διαφορετική πολιτική αντίληψη από το ΠΑΣΟΚ, ούτε ότι είναι κόμμα έτοιμο, που μιλάει ξέροντας πως θα κληθεί πολύ σύντομα να κυβερνήσει. Κι άρα, οι επιλογές θα κριθούν από τα πρόσωπα, ή μάλλον από τη φωτογένεια των προσώπων.

Να επισημάνουμε όμως κάτι ακόμη, που θα παίξει το ρόλο του στις εκλογές: ο λαός σιγά σιγά πείθεται ότι ο Γ. Α. Παπανδρέου τελείωσε, και τον κατεβάζει στα επίπεδα της απαξίωσης . Πιστεύει όμως ότι οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ δεν τέλειωσαν, ότι έχουν ακόμη μέλλον εμπρός τους. Και γι αυτό τους ανεβάζει στους δείκτες προτίμησης. Αυτό είναι μια νέα επικοινωνιακή πραγματικότητα, που καλά θα κάνουν τα επικοινωνιακά επιτελεία των κομμάτων να την μελετήσουν με προσοχή.

Υπό το πρίσμα αυτό, διερωτώμαι πόσο σοβαρή είναι η πρόσφατη παρατήρηση του επιτελείου του Γ. Α. Παπανδρέου ότι «Όσοι νομίζουν ότι η αρνητική εικόνα δεν τους θίγει γιατί καταφέρνουν με τη στάση τους να την υπερβαίνουν, απατώνται. Το ρεύμα συμπαρασύρει όλους χωρίς εξαίρεση».

Δεν είναι αλήθεια αυτό, και το γνώριζαν πολύ καλά οι επιτελείς του Γ. Α. Παπανδρέου! Ή, για να είμαι ακριβής, δεν επιβεβαιώνεται αυτό από τη μελέτη των σφυγμομετρήσεων. Το ακριβώς αντίθετο φαίνεται να κυριαρχεί: Αρχίσατε πια να είστε κ. Παπανδρέου, το βάρος στο σκάφος του ΠΑΣΟΚ, το βάρος που πρέπει να κατέβει!

Οι επικοινωνιολόγοι του ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, θα έπρεπε να έχουν τούτη την ώρα ένα και μοναδικό μέλημα: πώς να διαχειριστούν, έστω μέχρι τις ερχόμενες εκλογές, την γενική αίσθηση ότι ο Γ.Α. Παπανδρέου μας τέλειωσε. Πώς να αντιμετωπίσουν το κοινό και το κόμμα ότι ο πρώην Πρωθυπουργός θα ηγηθεί ή όχι του ΠΑΣΟΚ και στις επόμενες εκλογές. Διότι όλοι σχεδόν, όπως δείχνουν οι σφυγμομετρήσεις, δεν βλέπουν Γ. Α. Παπανδρέου εμπρός τους.

Δεν πείθουν κανέναν, βέβαια, οι δηλώσεις του ίδιου του κ. Παπανδρέου. Γιατί το ερώτημα δεν είναι τι θέλει ο κ. Παπανδρέου, αλλά τι θέλει ο λαός, ή έστω τι θα θέλει ο λαός. Κι αν ο λαός θέλει, αυτή τη φορά, να στείλει στον πάγκο τον Γ. Α. Παπανδρέου, ποιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ θα συμφωνήσει για ένα… «χαρακίρι»;

Με όλα τα παραπάνω υποστηρίζουμε ότι έχουμε πλέον μια εκδηλωμένη αποστροφή προς τον κ. Γ. Α. Παπανδρέου. Έχουμε την ξεκάθαρη έκφραση μιας γενικής σχεδόν πεποίθησης ότι ο Γ. Α. Παπανδρέου συρρικνώνεται. Η ώρα για την νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ανατέλλει, με την έγκριση, αν όχι την πίεση, του λαού.

Κι άρα, οι γκρίνιες και οι διαφοροποιήσεις των υπουργών, δεν είναι και τόσο θέμα «εσωστρέφειας», όπως νομίζει ο Πρωθυπουργός, αλλά η ανταποκρινόμενη στη θέληση του λαού άνοιξη της νέας ηγεσίας.

Άλλωστε, κάπως έτσι γίνονται όλες οι μεταλλάξεις των πολιτικών ηγεσιών. Γιατί το ΠΑΣΟΚ ν’ αποτελέσει εξαίρεση;

* Ο κ. Σωτήρης Μ. Τζούμας είναι επικοινωνιολόγος

http://www.kentrinews.gr/

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΝΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΗΝ Ν.Δ .ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΒΟΥΒΟΣ ΘΥΜΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ,ΑΥΤΟ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΟΥΤΕ ΟΙ [επικοινωνιολόγοι].ΟΙ ΚΑΚΕΣ ΕΠΟΧΕΣ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝΕ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ!!
Ανώνυμος είπε...

μόνο οι πορωμένοι πασόκοι ασχολούνται με το πασόκ πια, και οι βολεμένοι του.
Οι υπόλοιποι Έλληνες είχαν μια σκασίλα ....
Ανώνυμος είπε...

Κύριε Τζούμα μου, πως είναι δυνατόν ο λαός να θέλει για υπουργούς του ή για διαδόχους του Παπανδρέου τα στελέχη που οδήγησαν την χώρα στην καταστροφή.
Συγκεκριμένα είναι δυνατόν ο λαός να θέλει για ηγέτες του τους ανθρώπους που ανέδειξαν την πελατειακή σχέση σε υπέρτατη πολιτική πράξη??
Είναι δυνατόν να θέλει αυτούς που την αξιοκρατία και την αξιολόγηση την έκαναν σκουπίδι και την αντικατέστησαν με τον κομματισμό ????
Είναι δυνατόν να θέλει αυτούς που δανείστηκαν ανεξέλεγκτα χωρίς σχεδιασμό και κατάντησαν την χώρα στην κατάσταση που είναι σήμερα???
Είναι δυνατόν να θέλουν για ηγέτη τον Λοβέρδο ο οποίος διέλυσε την υγεία?? Και παίζει με τα μέσα και την προβολή του και λέει συνεχώς ψέματα???
Δεν βλέπει ο κόσμος που πάει στα νοσοκομεία την κατάσταση??
Δεν αντιλαμβάνεται ο κόσμος ότι προσεχώς τα νοσοκομεία θα γίνουν πτωχοκομεία??
Όλο το επικοινωνιακό παιγνίδι φίλοι μου είναι να στήσουν αρχηγούς από την ξεπουλημένη γενιά των πολιτικών και να μην αφήσουν νέους ανθρώπους να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους.
Ανώνυμος είπε...

καθυστερημένο
Ανώνυμος είπε...

ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΒΑΡΙΔΙΑ ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΜΑΙ;
*******........
ΔΛΔ Ο ΖΑΒΟΣ ΕΙΝΑΙ *******...
ΜΕΡΣΙ....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση: Μη βάζετε σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο.
Τ α σχόλιά σας ας είναι κόσμια