Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2011

Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2011

Αυξάνονται τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση, μειώνονται οι συντάξεις

Από έξι μήνες έως και 3 χρόνια αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από την 1η Ιανουαρίου του 2012, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ασφαλιστικού νόμου του 2010 (3863/2010). Τα νέα όρια ηλικίας αφορούν τους ασφαλισμένους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα ενώ εξαιρούνται, όσοι ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά πριν από το 1983.

Στο Δημόσιο, η αναπροσαρμογή του ορίου συνταξιοδότησης θα ............
ολοκληρωθεί το 2013 και στον ιδιωτικό τομέα το 2015. Μετά από την ημερομηνία αυτή, για τη συνταξιοδότηση θα απαιτείται η συμπλήρωση 40 χρόνων ασφάλισης και του 65ου έτους της ηλικίας.

Με το νέο έτος για να πάρουν πλήρη σύνταξη οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου, θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει 37 έτη ασφάλισης (αύξηση ορίου κατά 1 έτος) και την ηλικία των 59 ετών (από τα 58 που ίσχυε μέχρι εφέτος).

Για πρόωρη συνταξιοδότηση με 15ετία, το όριο ηλικίας αυξάνεται κατά 2 χρόνια ενώ απαιτείται η συμπλήρωση του 63ου έτους.

Για συνταξιοδότηση με 25ετία, από φέτος, το όριο ηλικίας αυξάνεται κατά 2 έτη, από τα 56 στα 58.

Για τους γονείς με ανήλικο τέκνο που μπορούν να θεμελιώσουν το 2012 σύνταξη με 25 έτη ασφάλισης, το όριο ηλικίας αυξάνεται από 52 στα 55 έτη.

Στον ιδιωτικό τομέα, από την 1η Ιανουαρίου, για πλήρη σύνταξη θα απαιτείται η συμπλήρωση 37 ετών ασφάλισης, από 36 και η συμπλήρωση των 59 ετών (από 58 το 2011).

Γυναίκες με 15ετία, (δηλαδή με 4.500 ημέρες ασφάλισης) για να πάρουν σύνταξη το 2012, θα πρέπει να συμπληρώσουν τα 62 έτη, (από 61 εφέτος). Για πρόωρη συνταξιοδότηση με μειωμένη σύνταξη θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει15 έτη ασφάλισης, και τα 57 χρόνια αντί για τα 56 το 2011.

Για τη συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων που υπάγονται σε καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, παράλληλα με τη συμπλήρωση 10.500 ημερών εργασίας θα απαιτείται η συμπλήρωση των 56 ετών και 6 μηνών και στην περίπτωση μειωμένης σύνταξης, η συμπλήρωση των 54 ετών και 6 μηνών.

Για πρόωρη συνταξιοδότηση ασφαλισμένων στα Βαρέα με 4.500 ημέρες ασφάλισης (15ετία) από το 2012, απαιτείται η συμπλήρωση 57 ετών (από 56), ενώ για τη συνταξιοδότηση μητέρων ανηλίκων αυτής της κατηγορίας με πλήρη σύνταξη, απαιτούνται 5.500 ημέρες εργασίας, και η συμπλήρωση του 60ου έτους (από 57 φέτος). Για μειωμένη, απαιτούνται 4.500 ένσημα και το 55ο έτος της ηλικίας, (από το 52ο που ισχύει το 2011).

Για τους ασφαλισμένους, στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕTAA), στο οποίο ασφαλίζονται μηχανικοί, εργολήπτες, νομικοί, συμβολαιογράφοι, γιατροί και φαρμακοποιοί, τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης αυξάνονται κατά ένα χρόνο, στα 37 (από 36 φέτος) και το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα πρέπει να είναι 60 για τους άνδρες (από 59 φέτος) και 59 για τις γυναίκες (από 58 φέτος). Ειδικά για τις γυναίκες, στην περίπτωση συμπλήρωσης 25 ετών ασφάλισης στο ΕΤΑΑ (πρώην ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ και Ταμεία Νομικών) το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης το 2012 θα διαμορφωθεί στα 62, από 61 που ισχύει φέτος. Για τις γυναίκες δικηγόρους, μητέρες ανηλίκων καθώς και για τους άνδρες δικηγόρους χήρους, πατέρες ανηλίκων, απαιτούνται αντί 25 έτη, φέτος 22 και του χρόνου, 22,5 έτη ασφάλισης, με όριο ηλικίας τα 58, από 55 που ισχύει μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2011.

Αυξάνονται επίσης από 4 σε 5 τα πλασματικά έτη, ή 1.500 ημέρες ασφάλισης, που θα μπορούν, να εξαγοράσουν οι ασφαλισμένοι προκειμένου να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του 2012.

Από τον Ιανουάριο του 2012, αυξάνονται σταδιακά οι ασφαλιστικές εισφορές για τον OΓA και το ΕTAA.

Από την 1η Ιανουαρίου θα ισχύσουν και οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις Οι μειώσεις θα κυμαίνονται μεσοσταθμικά από 15% έως 20% και θα φθάσουν ως το 45% σε επικουρικά Ταμεία που εμφανίζουν μεγάλα ελλείμματα και υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης. Παράλληλα θα διατηρηθεί η ειδική παρακράτηση τύπου ΛAΦKA.

Μειώσεις προβλέπονται και στα εφάπαξ, έτσι ώστε οι καταβαλλόμενες εισφορές να αντιστοιχούν στις παροχές.

Με το νέο έτος καθιερώνεται το "εργόσημο", για εννέα βασικές κατηγορίες κατ' οίκον υπηρεσιών και εργασιών. Το "εργόσημο" καλύπτει μισθολογικά και ασφαλιστικά οικιακές βοηθούς, κηπουρούς, όσους απασχολούνται σε μικροεπισκευαστικές εργασίες που δεν συνιστούν οικοδομικές εργασίες, ιδιαίτερα μαθήματα, φύλαξη νηπίων και βρεφών, παροχή φροντίδας σε ηλικιωμένους και σε άτομα με ειδικές ανάγκες, κόμμωση και αισθητική, νοσηλευτική φροντίδα και όλες οι αγροτικές εργασίες που ασφαλίζονται στον ΟΓΑ (με εισφορά 10% και όχι 20% όπως στο ΙΚΑ).

Aπό την 1η Μαρτίου θα τεθεί σε εφαρμογή η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας με παράλληλη μείωση των εισφορών κατά 10% για όσες επιχειρήσεις ενταχθούν. Οι μειώσεις ισχύουν τόσο για τον εργοδότη όσο και για τον εργαζόμενο. Η κάρτα θα συνδέεται μέσω ηλεκτρονικού συστήματος με το Σώμα Επιθεωρητών και το ΙΚΑ. Το μέτρο το οποίο στοχεύει στην αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής θα είναι στην αρχή προαιρετικό και σταδιακά θα επεκταθεί στο σύνολο των επιχειρήσεων.

Με το νέο έτος θα ισχύσουν επίσης αυστηρότερα εισοδηματικά και ασφαλιστικά κριτήρια για τα κοινωνικά επιδόματα και τις προνοιακές παροχές, καθώς το σχετικό κονδύλι που προβλέπεται από τον προϋπολογισμό έχει μειωθεί σε 500 εκατομμύρια ευρώ από 698 εκατ. ευρώ. Η αναπροσαρμογή αφορά και τις παροχές του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και της Eργατικής Eστίας.

Από την 1η Iουλίου του 2012, μειώνεται και ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων από τον ΟΑΕΔ καθώς περιορίζονται οι προϋποθέσεις. Οι άνεργοι που θα ζητήσουν να επιδοτηθούν για πρώτη φορά θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 80 ημερομίσθια κατ' έτος τα τελευταία τρία χρόνια και όσοι ζητούν να επιδοτηθούν για δεύτερη φορά, 150 ημερομίσθια στο εξάμηνο.

dailynews24.gr

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

πολιτικοι θα στης εκλογες θα εχει μπανανες αγουρακια κτλ. εχω μια απορια σε ποια χωρα της ελλαδας θα πατε προεκλογικα! ρε τι γελιο θα ριξουμε!
Ανώνυμος είπε...

πολιτικοι *******α ******* *******δες μαλακες ******* οντα μπουρδελας πουταν ας γιοι
Ανώνυμος είπε...

Η πλειοψηφια των βουλευτων ειναι εφιαλτες
Ο κοσμος τα παιξε με την καταιγιδα φορων αυξησεων κτλ
Αυτοι στο κοσμο τους και στη κονομα τους
Δεν θα ργηση η μερα που θα τους φαει μαυρο φιδι
Ανώνυμος είπε...

θΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ; ΣΙΓΑ Τ' ΑΥΓΑ. ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΩΡΑ ΠΙΑ; ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΘΑ ΜΑΣ ΤΗ ΔΙΝΟΥΝ ΟΤΑΝ ΘΑ ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΦΕΡΕΤΡΟ.
Ανώνυμος είπε...

Ρε βενιζέλε πιστεύεις αυτό που είπε ο άλλος κουράδας ότι είμαστε μαλάκιδες εμείς ο απλός κόσμος και εσείς οι φωστήρες που τα κάνατε σκατά και θα τα φάτε ρε *******δες, είσθε οι φωστήρες, οι διανοητές !!!

Ρε βλάκα έφτιαξες νόμο και είναι στα πλούτοι του, στα κλεψιμαίικα ο υπουργός που είπε η Γερμανική δικαιοσύνη ότι λαδώθηκε.
Άρπαξε πρόστυχοι εκατομμύρια ευρώ από τα υποβρύχια, από άλλες αγορές ρε κλέφτες τι άρπαξε που δεν αποκαλύφθηκε τι του δώσανε για να ανεβάσουν το ποσό της αγοράς και παίρνατε δάνεια να τα πληρώσετε και πλήρωσε γαμισάτικα Ελληνικέ Λαέ.
Αλλά πέρασε πενταετία και τα κακουργήματα γράφτηκαν στο χιόνι, χάθηκαν πια, ξεχάστηκαν αυτά, εάν κάνει άλλα και δεν προλάβει να τα γράψει στο χιόνι τηλεφωνήστε μου τότε
« ΜΑΛΑΚΙΔΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ».

Φρόντισες με τον νόμο σου της ατιμωρησίας να είναι στα πλούτοι του και θέλεις ΚΟΠΑΝΕ να πάρεις το κουμάντο του Τόπου, ΒΛΑΚΑ.
Ο κοσμάκης από την ανικανότητα σας είναι στα συσσίτια ρε Νεόπλουτοι ανίκανοι, πού.στηδες.

ΝΤΡΟΠΗΣΟΥ ΡΕ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΛΟΓΕ ΤΗΣ ΔΕΚΑΡΑΣ,
ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ ΡΕ ΞΕΤΣΙΠΟΤΕ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΤΟ ΔΑΚΤΥΛΙΔΗ ΤΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΗ, ΙΔΙΟΣ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΕΣΥ.
ΑΝΙΚΑΝΟΣ.
ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΧΑΘΕΙΤΕ ΠΡΟΣΤΥΧΟΙ ΦΤΩΣΕΥΣΑΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ.-
Ανώνυμος είπε...

ΠΑΤΕ ΚΑΛΑ ΡΕ ΡΕΜΑΛΙΑ; ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΠΛΗΡΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ 22 ΣΟΥ ΧΡΟΝΙΑ!
ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΣΤΑ 15 ΕΤΗ!!
Ανώνυμος είπε...

anonime esy den pas kala gmw ton dia sou ton pousti
Ανώνυμος είπε...

1.15 σωστός
Ανώνυμος είπε...

Δεν υπάρχει πλέον λόγος να υπάρχει κράτος ! Ο θάνατος των πολιτικών θα είναι αυτό. Να μην πληρώσει κανείς μας τα νταβατζιλίκια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση: Μη βάζετε σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο.
Τ α σχόλιά σας ας είναι κόσμια