Powered By Blogger

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011


Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2011

“Μόνο το εθνικό χρήμα κάνει εφικτές τις μεταρρυθμίσεις”

Το 1861 ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ΑβραάμΛίνκολν ζήτησε από τις μεγάλες τράπεζες της Νέας Υόρκης και της Ευρώπης δάνειαγια να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες του πολέμου αλλά και για να προβεί σε μεγάλεςκαι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Η απάντηση των τραπεζών ήταν πως τα δάνειαμπορούσαν να δοθούν με επιτόκια μεταξύ 24% και 36%. Θεωρώντας τα επιτόκια αυτάαπαγορευτικά αλλά .........
και μην έχοντας τη δυνατότητα να πληρώσει τις υποχρεώσεις τουκράτους ο Πρόεδρος Λίνκολν είδε τη χώρα να του να φτάνει ένα βήμα πριν την καταστροφή.

Το κράτος δε μπορούσε να εκδώσει δικό του νόμισμαγια να πληρώσει τις ανάγκες του καθώς η αρμοδιότητα της έκδοσης χρήματος είχεδοθεί στους τραπεζίτες. Η διαπίστωση ότι οι τραπεζίτες ελέγχοντας το χρήμαέλεγχαν την ίδια τη μοίρα του κράτους έκανε τον Λίνκολν να θελήσει ναεπανακτήσει τον έλεγχο της παραγωγής και έκδοσης του χρήματος. Για το λόγο αυτόπροχώρησε στη θέσπιση ειδικής νομοθεσίας που προετοίμαζε την έκδοση εθνικούνομίσματος με την “υποστήριξη του λαού”.

Στην ομιλία του πριν την ψήφιση τουειδικού νόμου είπε, μεταξύ άλλων, τα εξής: Όταν θα έχουμε αποκαταστήσει τοχρήμα του Συντάγματος, όλες οι άλλες μεταρρυθμίσεις θα είναι δυνατές αλλά μέχριαυτό να συμβεί, καμία άλλη μεταρρύθμιση δε θα είναι δυνατή.”

Ο νόμος ψηφίστηκε και ο Λίνκολν πέτυχετην αναδιοργάνωση του νομισματικού συστήματος των ΗΠΑ αποκόπτοντας το απ' τουςτραπεζίτες και εκδίδοντας το νόμισμα 'greenback', πάνω στο οποίο αναγραφόταν“Χαρτονόμισμα των Ηνωμένων Πολιτειών” και όχι “Χαρτονόμισμα της ΚεντρικήςΤράπεζας ΗΠΑ”.

Η νομισματική αποδέσμευση των ΗΠΑαπό τον έλεγχο των τραπεζών προκάλεσε σοκ και οργή στην Ευρώπη ιδιαίτερα καθώςτο νέο νόμισμα λειτούργησε με επιτυχία, παρά τις προειδοποιήσεις για τοαντίθετο από τις τράπεζες, τις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις και τα ΜΜΕ της εποχής.Ενδεικτικό του πανικού που επικράτησε στο Λονδίνο είναι δημοσίευμα της εποχήςαπό τους London Times οι οποίοι έγραψαν σχετικά: “Αν αυτό το σκάνδαλο τηςοικονομικής πολιτικής, που έχει τη ρίζα του στη Δημοκρατία της Βορείου Αμερικήςκατά τη διάρκεια του πρόσφατου πολέμου στη χώρα αυτή, συνεχιστεί και μετατραπείσε μόνιμη κατάσταση, τότε η κυβέρνηση θα τυπώνει τα δικά της χρήματα χωρίςκόστος. Θα πληρώσει τα χρέη της και θα καταλήξει να είναι χωρίς χρέος. Θαφτάσει σε ένα σημείο ευημερίας χωρίς προηγούμενο στην ιστορία των πολιτισμένωνκυβερνήσεων του κόσμο. Οι ευφυέστεροι άνθρωποι και όλος ο πλούτος θαμετακομίσουν στη Βόρεια Αμερική. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να καταστραφεί ή θακαταστρέψει κάθε μοναρχία του κόσμου.”

Η κυβέρνηση Λίνκολν πράγματικαταστράφηκε αφού ο ίδιος ο Πρόεδρος Λίνκολν δολοφονήθηκε στο Θέατρο Ford, στις14 Απριλίου του 1865. Λίγο αργότερα η έκδοση του εθνικού νομίσματος των ΗΠΑσταμάτησε και η αποκλειστική αρμοδιότητα της παραγωγής και έκδοσης του χρήματοςεπεστράφη στους κεντρικούς τραπεζίτες.

Αρκετά χρόνια αργότερα ο ΓερμανόςΚαγκελάριος Βίσμαρκ θα πει για τον Λίνκολν: “Απέκτησε από το Κογκρέσο τοδικαίωμα να δανείζεται από το λαό με το να εκδίδει και να πουλά ομόλογα τηςπολιτείας και η κυβέρνηση και το έθνος του με τους χειρισμούς του ξέφυγε απότους σχεδιασμούς των διεθνών τραπεζιτών. Κατανόησαν αμέσως ότι οι ΗΠΑ θαξέφευγαν απ' τον έλεγχο τους. Ο θάνατος του Λίνκολν έλυσε αυτά τα προβλήματα.”

Πάνος Παναγιώτου
Επικεφαλής χρηματιστηριακός τεχνικός αναλυτής
XrimaNews.gr, WTAEC Ltd, GSTA Ltd

1 σχόλια:

michael είπε...

Αυτό ας το καταλάβουν και ας το έχουν στο μυαλό τους οι "μη έχοντες και κατέχοντες" αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που ξελαρυγγιάζονται και στήνουν κώ/λο σώνει και καλά να παραμείνουμε στο ευρό. Αυτοί χάνουν, εμάς μας θέλουν να κουβαλάμε νερό στο μύλο τους, γι αυτά τα καθάρματα είμαστε υπάλληλοι στο τσιφλίκι τους άρα και ιδιοκτησία τους. Όταν λέω καθάρματα εννοώ... ντόπια καθάρματα, που θέλουν από την δική μας δυστυχία να αυξήσουν τα ακίνητά τους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση: Μη βάζετε σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο.
Τ α σχόλιά σας ας είναι κόσμια