Powered By Blogger

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2011

Ζισκάρ Ντ΄ Εσταίν: "Επιστρέψτε στη δραχμή"

Τι είναι καλύτερο; Να χρησιμοποιήσεις το εθνικό σου νόμισμα για ένα διάστημα ή να έχεις την ασφάλεια του ισχυρού νομίσματος; Είναι επιλογή της Ελλάδας.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να μείνει στην ευρωζώνη αλλά είναι πολύ δύσκολο να πετύχει οικονομική ανάκαμψη μέσα σε ένα ισχυρό νόμισμα, λέει σε συνέντευξή του στο.........
ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο 85χρονος πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας και ένθερμος φίλος της Ελλάδας, Βελρί Ζισκάρ Ντ΄ Εστέν, απορρίπτει ωστόσο το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμη και στην περίπτωση εξόδου της από την Ευρωζώνη.

Ο Ντ΄Εστέν προσθέτει ότι εάν η Ελλάδα είχε κρατήσει τη δραχμή, τώρα το νόμισμά της θα είχε πιθανώς υποτιμηθεί κατά 40 – 50 %. Και φοβάται ότι ο ελληνικός λαός δεν θα αποδεχθεί την εσωτερική υποτίμηση του 40% που τώρα έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία. «Η προσέγγιση αυτή έχει τεράστιο ανθρώπινο, κοινωνικό και πολιτικό κόστος».

Εκφράζει δε την πεποίθηση πως τελικώς θα συγκροτηθεί ένας μικρός και περισσότερο συνεκτικός ευρωπυρήνας, ενώ δηλώνει πως η άποψη που εκφράζει ο σημερινός πρόεδρος της Γαλλίας, κ. Σαρκοζί για τις συνέπειες στην ευρωζώνη από μία ενδεχόμενη αποχώρηση χώρας από αυτήν, είναι πέρα για πέρα λανθασμένη. «Εάν κάποιες χώρες βρίσκουν τα όρια χρέους και ελλείμματος, υπό τη νέα συνθήκη, πολύ αυστηρά θα πρέπει να γυρίσουν στα εθνικά τους νομίσματα. Είναι αναγκαίο να επιτραπεί η δυνατότητα εξόδου μιας χώρας από το ευρώ. Και αυτό πρέπει να γίνει κάτω από ορθολογικές, όχι τιμωρητικές προϋποθέσεις», σημειώνει.

Αναφερόμενος στην Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά σήμερα, ο Ζισκάρ Ντ΄Εστέν απευθύνει προειδοποίηση στους Ευρωπαίους ηγέτες να ξεχάσουν κάθε προσπάθεια αναθεώρησης των ευρωπαϊκών Συνθηκών.

«Η αναθεώρηση των συνθηκών, κάτι που απαιτεί ομόφωνη ψήφο, είναι αδύνατη. Αναθεώρηση συνθηκών σε επίπεδο των «25» θα παρέτεινε την διάρκεια της κρίσης (...) Αυτό που πρέπει να κάνουν τα 17 μέλη της ευρωζώνης είναι να προχωρήσουν σε μία απλή συμφωνία μεταξύ των μελών της ευρωζώνης. Ανάλογη αυτής της συμφωνίας Σέγκεν. Και αυτό πρέπει να γίνει γρήγορα».

Ο Ντ' Εστέν εκτιμά ότι η Ευρώπη πρέπει να καταπολεμήσει τους κερδοσκόπους του ευρώ, οι οποίοι, όπως ο ίδιος υποπτεύεται, είναι κυρίως Αμερικανοί.

«Η Ευρώπη μοιάζει με πολιορκούμενη πόλη. Μία μεγάλη πόλη, με μεγάλο πληθυσμό και ισχυρή οικονομία. Εάν οι ηγέτες της πράξουν ό,τι πρέπει να πράξουν, η πόλη θα ελευθερωθεί ξανά» και ψέγει την ευρωπαϊκή περιοδεία και ανάμειξη του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, κ. Γκάϊτνερ, υπογραμμίζοντας πως «η επίσκεψη Γκάϊτνερ είναι άκαιρη. Δεν θα έπρεπε να ανακατεύεται με τις ευρωπαϊκές υποθέσεις. Οι Γάλλοι ποτέ δεν έλαβαν μέρος σε συνεδριάσεις της FED. Που ακούστηκε αυτό το πράμα;»


dailynews24.gr

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

η FED θέλει να προωθήσει το αδελφάκι της την Ευρωπαική Τράπεζα στην απόλυτη κυριαρχία επί της Ευρώπης.
Το θέμα είναι τι θα πράξουν οι Ευρωπαίοι..
Συγχρόνως μεγάλοι στόλοι αμερικανικοί και ρωσικοί μαζεύονται στην ανατολική μεσόγειο.
Ο μεγάλος πόλεμος με πρόσχημα συρία και ιράν είναι πρό των θυρών.
Ανώνυμος είπε...

η FED θέλει να προωθήσει το αδελφάκι της την Ευρωπαική Τράπεζα στην απόλυτη κυριαρχία επί της Ευρώπης.
Το θέμα είναι τι θα πράξουν οι Ευρωπαίοι..
Συγχρόνως μεγάλοι στόλοι αμερικανικοί και ρωσικοί μαζεύονται στην ανατολική μεσόγειο.
Ο μεγάλος πόλεμος με πρόσχημα συρία και ιράν είναι πρό των θυρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση: Μη βάζετε σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο.
Τ α σχόλιά σας ας είναι κόσμια