Powered By Blogger

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Μαϊντανός

Petroselinum sativum (πετροσέλινο το εδώδιμο, Petroselinum Hortense Hoffman)

Ευτυχώς στο τόπο μας είναι πολύ γνωστό και συνηθισμένο φυτό, καλλιεργείται ακόμα και σε γλάστρες αφού χρησιμοποιείται πολύ στην Ελληνική μαγειρική. Γνωστό από την αρχαιότητα για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες αναφέρεται από τον Διοσκουρίδη με το όνομα Πετροσέλινο. Οι θεραπευτικές του ιδιότητες βρίσκονται στα δαντελωτά φυλλαράκια του, στους καρπούς και

στις ρίζες. Τα άνθη είναι μικρά κιτρινοπράσινα και σχηματίζουν μπουκετάκια σαν ομπρέλες (σκιάδια). Είναι συγγενές φυτό με το μάραθο, το σέλινο αλλά και με το κώνειο.

Ο μαϊντανός είναι δυναμωτικό φυτό πλούσιο σε βιταμίνη C, σίδηρο, ιώδιο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο, θείο, μαγγάνιο και άλλες δυναμωτικές ουσίες καθώς και αιθέρια έλαια.

Ανοίγει την όρεξη -κυρίως η ρίζα, τονώνει τον οργανισμό, επιταχύνει την ανάρρωση. Είναι ισχυρό διουρητικό και καθαρίζει τα νεφρά από πέτρες και άμμο αλλά και όλο τον οργανισμό από τις τοξίνες. Προκαλεί εφίδρωση και κατ' επέκταση ρίχνει τον πυρετό, θεραπεύει οιδήματα και κυκλοφορικά προβλήματα, κατεβάζει δε την πίεση του αίματος. Εξωτερικά, τονώνει το τριχωτό της κεφαλής και προφυλάσσει από την τριχόπτωση, μαλακώνει το στήθος των γυναικών που θηλάζουν, και είναι ένα πολύ καλό αντισηπτικό των ματιών. Θεραπεύει φλεγμονές από τσιμπήματα εντόμων.

Συμβουλές

Να τρώτε συχνά και πολύ μαϊντανό! Τονώνει και καθαρίζει τον οργανισμό.

Αν έχετε άμμο ή πέτρες στα νεφρά βράστε μαϊντανό μαζί με τη ρίζα , ένα ποτήρι μαϊντανό, τέσσερα ποτήρια νερό. Βρασμός δέκα λεπτών. Πίνετε πρωί-βράδυ από ένα ποτήρι.

Βράστε λίγα φύλλα μαϊντανού και αφού κρυώσουν κάντε κομπρέσες σε μάτια που έχουν φλεγμονή ή σε τσιμπήματα εντόμων.

Η φαρμακοποιός σας

ododeiktes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση: Μη βάζετε σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο.
Τ α σχόλιά σας ας είναι κόσμια