Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2012

Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2012

Από το 1952 ήξεραν τι θα συμβεί στην Ελλάδα

Διαβάσαμε ένα άρθρο και μας έκανε τεράστια εντύπωση. Το τελευταίο καιρό πολλοί ανακαλύπτουν τη διαχρονική γραφή ποιημάτων και άρθρων,όμως όταν έπεσε το συγκεκριμένο στην αντίληψή μας δε το πιστεύαμε το πόσο «μέσα» έπεσε στις προβλέψεις του ένας άνθρωπος ΤΟ 1952…


Διαβάστε:
Ήταν Γενάρης του 1952, όταν ο Ισίδωρος Πόσδαγλης ολοκλήρωνε το πόνημά του «Πατριωτική Οικονομική Πολιτική», ένα μικρό βιβλιαράκι που «κάποιοι» φρόντισαν να εξαφανιστεί.
Αντίτυπά του μοιράζονταν από χέρι σε χέρι μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1980, περίπου τρεις δεκαετίες μετά την πρώτη του έκδοση από τις οικονομικές εκδόσεις «Μπιστιρλή», το γνωστό στους μυημένους εξειδικευμένο εκδοτικό οίκο που από τις αρχές του αιώνα εξέδιδε τα πλέον προχωρημένα επιστημονικά συγγράμματα για λίγους και εκλεκτούς.
Ποιος ήταν ο Ισίδωρος Πόσδαγλης;
Γεννήθηκε στη Λαμία το 1907. Εντάχθηκε από πολύ νωρίς, ήδη από το 1922 στην ηλικία των 15 χρονών, στον «Όμιλο Ελεύθερης Σκέψης» κι άρχισε να διαμορφώνει την πατριωτική του οικονομική θεωρία.
Μετά, έφυγε για τη Σοβιετική Ένωση όπου σπούδασε οικονομικά στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας -το γνωστό μετονομασθέν σε Λομονόσοφ – και στη συνέχεια εργάστηκε μαζί με μερικά από τα πιο κορυφαία μυαλά της εποχής του σε ορισμένα από τα πιο προχωρημένα και άκρως απόρρητα οικονομικά προγράμματα της τότε Σοβιετίας.
Το 1940 επιστρέφει στην Ελλάδα, εντάσσεται στην Αντίσταση και με το τέλος του πολέμου συλλαμβάνεται από τους Άγγλους και παραδίδεται στη Χωροφυλακή. Μένει φυλακισμένος, «ξεχασμένος» για χρόνια. Στο κρατητήριο ολοκληρώνει το βιβλίο «Πατριωτική Οικονομική Πολιτική» που δεν πέρασε απαρατήρητο από τον εκδοτικό οίκο «Μπιστιρλή», ο οποίος και το εκδίδει. Το βιβλίο είναι δυναμίτης, αφού περιέχει μερικά από τα πιο πρωτοποριακά μοντέλα οικονομικής πρόβλεψης που έχουν κατασκευαστεί ποτέ. Επιπλέον, προβάλλει το πατριωτικό μοντέλο της οικονομίας και προκαλεί πάταγο στους τότε διεθνείς οικονομικούς κύκλους και σε πρόσωπα που διαμόρφωναν τη διεθνή οικονομική πολιτική.
Αυτά για την ιστορία. Απλά να προσθέσουμε ότι αρκετοί Έλληνες που εργάζονται σε μεγάλους διεθνείς Οίκους – που σήμερα κάποιοι εξ΄αυτών των Οίκων μας ταλανίζουν – έχουν δει στις βιβλιοθήκες Διευθυνόντων Συμβούλων και άλλων κορυφαίων στελεχών το βιβλιαράκι του Ισίδωρου Πόσδαγλη. Του μεγάλου Αγωνιστή και Οικονομολόγου. Ίσως κάποια στιγμή αξίζει να ασχοληθούμε και να αναφέρουμε πολύ περισσότερα για ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά μυαλά που γέννησε αυτός ο τόπος.
Τι έγραφε στο βιβλίο του ο Πόσδαγλης και γιατί δεν θέλουν να το ξέρουμε;
Μερικές μόνο αναφορές από το βιβλίο του Πόσδαγλη – το οποίο θυμίζουμε γράφτηκε στα 1952 - είναι ικανές να ανατρέψουν, κυριολεκτικά να τινάξουν στον αέρα το σάπιο οικοδόμημα της αδιέξοδης οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται. Διαβάστε:
Στο δεύτερο κεφάλαιο με τίτλο «Εθνικό Χρέος και Εθνικό Έλλειμμα» σημειώνει ο Πόσδαγλης, στις σελίδα 17:
«Όταν τα δανεισμένα κεφάλαια του διεθνούς καπιταλισμού βρεθούν στο όριο της απόδοσής τους τότε ακολουθεί μια απομείωση του Εθνικού Χρέους, που επιβάλλουν δια της βίας. Τότε θα επικαλεστούν την ανάγκη πλέριας συμμετοχής όλων των δανειστών, εννοώντας μ΄ αυτά τα λόγια ότι πρέπει να πληρώσουν οι αποταμιεύσεις των εργατών, των αγροτών και του λαού. Κυλάνε έτσι το χρέος τους από το Κράτος που στέρεψε από απόδοση στο γόνιμο χωράφι του αγρότη για να πάρουν κι από εκεί κέρδη.»
Και συνεχίζει ο Πόσδαγλης πιο κάτω, στη σελίδα 22 στο ίδιο κεφάλαιο:
«Όταν η Ευρώπη μετά τον Πόλεμο θα φτιάσει το Νόμισμα για να απορροφήσει τα λαϊκά κεφάλαια, τότες θα στραφούν προς την Ελλάδα να της κόψουν το Χρέος που θα της έχουν φορτώσει, με σκοπό να τραβήξουν από τους εργαζόμενους και τους αγρότες ότι θα έχουν μαζέψει από το τέλος του Πολέμου και μετά». Αν βρίσκετε εντυπωσιακό να προβλέψει κανείς το κοινό νόμισμα από ένα κρατητήριο στα 1952 περιμένετε να δείτε παρακάτω:
«Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία και Ιταλία θα γίνουν στόχος του διεθνούς κεφαλαίου μόλις φτιάσουνε το Νόμισμα. Το άθροισμα των δικών τους χρεών – που με τέχνη και κόπο θα τους έχουν φορτώσει - θα ισορροπεί, θα αντιπροσωπεύει το Χρέος μιας ψευτο-ένωσης, ώστε να ισοφαρίζει τα κέρδη των Γερμανο-Γάλλων και των ιμπεριαλιστών συμμάχων τους.». Σελίδα 24!
Αυτά γράφει ο Πόσδαγλης, με στοιχεία, αριθμούς και διαγράμματα, είπαμε από το 1952!
Στο τέταρτο κεφάλαιο «Τα Κόμματα» γράφει ο Πόσδαγλης στη σελίδα 121:
«Όταν ο λαός πρέπει να καθοδηγηθεί προς την απομείωση του Χρέους τότε χρειάζεται μια γενικής φύσης Κυβέρνηση (Σ.Σ.: Ο Πόσδαγλης μάλλον εννοεί μια Κυβέρνηση συνεργασίας), που θα αντιπαλεύει τα λαϊκά συμφέροντα σ’ όλο το πλάτος της ιδεολογικής αντιπάλης. Ο διεθνής παράγοντας του καπιταλισμού θα φροντίσει ώστε να μην υπάρχουν δυνατότητες άλλες απ΄αυτές που θα λέει η γενικής φύσης Κυβέρνηση.» Μήπως σας θυμίζει κάτι;
Γιατί όμως στην Ελλάδα; Τα εξηγεί όλα ο Πόσδαγλης:
«Αμερικανοί και Γερμανοί δεν μπορούν να ζήσουν πιο πέρα απ΄ το τέλος του αιώνα γιατί θαναι τόση η ανάγκη τους για κεφάλαια, όπως βλέπουμε ακριβώς στον πίνακα πιο πάνω, που θα πρέπει να βγάλουν τα πετρέλαια για τα οποία οι ίδιοι οι Γερμανοί ήρθαν να κάνουν Κατοχή στην Πατρίδα μας. Θα δείτε να ξαναβρίσκονται Σύμμαχοι, να συγκεντρώνουν και πάλι τις δυνάμεις τους και να ασχολούνται με το χάρτη που ξέρουν όλοι τους και τον έχουν κλεισμένο στα συρτάρια τους.Και οι ξένοι και οι ντόπιοι συνεργάτες τους.»


Πηγή: http://trelo-gatos.blogspot.com

10 σχόλια:

 1. ΑνώνυμοςJan 24, 2012 08:26 AM
  ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΩ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ! ΑΡΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΣΤΟ ΚΟΛΠΟ. ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΠΟΣΟ ΜΙΣΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ. ΠΑΝΤΩΣ ΓΙΑ ΠΡΟΦΗΤΗ ΔΕΝ ΤΟΝ ΚΟΒΩ!!!
  Απάντηση
 2. ΞΥΠΝΙΣΤΕ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕJan 24, 2012 08:35 AM
  ΒΡΕ ΖΩΑ Ο ΕΧΘΡΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΤΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΤΙ ΔΕΞΙΟΣ ΞΥΠΝΙΣΤΕΕΕΕΕΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ
  Απάντηση
 3. adminJan 24, 2012 08:42 AM
  ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΥ8ΕΝΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ,Ο ΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ!! ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΜΗΝ ΓΡΑΦΕΤΕ ΑΝΟΗΣΙΕΣ.
  Απάντηση
 4. ΑνώνυμοςJan 24, 2012 08:55 AM
  ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΩΣΙΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ  ΕΛΕΟΣ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


  Η ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΜΕΝΗ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΣΗ !!!!!!!!!!!!!!!!
  ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ

  ΕΤΣΙ ΘΑ ΝΙΩΣΟΥΝ ΕΘΝΙΚΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ !!!

  ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ !!!!
  Απάντηση
 5. ΑνώνυμοςJan 24, 2012 08:59 AM
  O καθένας γράφει ότι του κατέβει στο κεφάλι μου φαίνεται...,
  Απάντηση
 6. ΑνώνυμοςJan 24, 2012 09:04 AM
  Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Ντρέπομαι που δεν διάβασα το μνημόνιο, λάθος που εμπιστεύτηκα ΓΑΠ – Παπακωνσταντίνου

  Απείρως πειστικότερη η νέα δήλωση Χρυσοχοΐδη την ίδια στιγμή που κάποιοι ψευτόμαγκες απειλούν με “μακελειά”:
  Θέλω να ξεκαθαρίσω τη θέση μου και να επιβεβαιώσω τη στάση μου.
  Ναι, επαναλαμβάνω ότι το μνημόνιο δεν το διάβασα. Δεν ασχολήθηκα, όχι με το κείμενο, αλλά ούτε καν με τις διαδικασίες της δήθεν διαπραγμάτευσης.
  Αυτό δεν το δήλωσα ούτε το είπα με καμάρι.
  Πολύ περισσότερο δεν το λέω για
  να αποσείσω ευθύνες από πάνω μου.
  Ίσα-ίσα το αντίθετο.
  Το θεωρώ από τα σημαντικότερα λάθη της πολιτικής μου διαδρομής.
  Γιατί δεν εκτίμησα σωστά την κρισιμότητα των στιγμών και απορροφήθηκα με το μερικό, το έργο μου σαν υπουργός, αντί να ασχοληθώ με το μείζον, την ευθύνη μου σαν μέλος της ηγεσίας της χώρας.
  Το είπα για να τονίσω το πόσο όλοι μας χρειάζεται να αλλάξουμε.
  Είχαμε μάθει να εμπιστευόμαστε τον κάθε αρχηγό, πρωθυπουργό.
  Και στη Βουλή να ψηφίζουμε και στη διακυβέρνηση να συναινούμε.
  Αυτοί οι καιροί πέρασαν και το μοντέλο εξαντλήθηκε.
  Χρειάζεται συλλογικότητα, ατομική ευθύνη και συνεισφορά.
  Οι βουλευτές αντέδρασαν στην πρόταση Πετσάλνικου και έσωσαν τη χώρα.
  Μακάρι να το είχα κάνει, μακάρι να το είχαμε κάνει και για το μνημόνιο.
  Σε αυτές τις στιγμές ο τόπος χρειάζεται καθαρά λόγια και γενναία αυτοκριτική.
  Μόνο έτσι θα φτιάξουμε ηγεσίες και θα βοηθήσουμε την πατρίδα.
  Λένε πως στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται. Τέτοιοι κανόνες σιωπής, η υποκρισία του πολιτικά ορθού, πρέπει να σπάσουν.
  Αυτοί οι κανόνες μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση.
  Είμαι αποφασισμένος να δώσω όλες τις δυνάμεις μου σ’ αυτό.
  Απάντηση
 7. ΑνώνυμοςJan 24, 2012 09:04 AM
  ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΘΕΝ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΜΕΝΟΥΣ!
  Απάντηση
 8. ΑνώνυμοςJan 24, 2012 09:33 AM
  Τωρα εχουμε και οικονομικους προφητες.
  Απάντηση
 9. ΑνώνυμοςJan 24, 2012 09:41 AM
  ΚΑΖΑΚΗΣ, Ομιλία στο Θησείο Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012 στις 7:00 μ.μ. στο καφέ 'Αθηναίων Πολιτεία',
  http://www.livestream.com/epamwebtv
  Απάντηση
 10. ΑνώνυμοςJan 24, 2012 09:52 AM
  Γράφει "Θα δείτε να ξαναβρίσκονται Σύμμαχοι, να συγκεντρώνουν και πάλι τις δυνάμεις τους και να ασχολούνται με το χάρτη που ξέρουν όλοι τους και τον έχουν κλεισμένο στα συρτάρια τους.Και οι ξένοι και οι ντόπιοι συνεργάτες τους." Άρα είχε κι αυτός πληροφόρηση απ την άλλη μεριά (ΕΣΣΔ) . Άρα κι αυτοί θέλανε τα πετρέλαια για πάρτη τους , γιαυτό ξεκίνησαν και τον συμμοριτοπόλεμο . Σκατά όλοι ίδιοι είναι και κόκκινοι και πράσινοι και μπλέ .. Ψηφίστε Καμμένο ή χρυσή Αυγή .....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση: Μη βάζετε σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο.
Τ α σχόλιά σας ας είναι κόσμια