Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2012

Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2012

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ


Του Σαράντου Καργάκου
Ιστορικού - Συγγραφέως

Απέφευγα για λόγους προσωπικής ευαισθησίας (έχουμε κι εμείς βέβαια τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα μας!) ν' αναφερθώ στο περιβόητο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Ήμουν εξήμισυ ετών όταν....
ανήμερα σχεδόν του Αγίου Νικολάου του 1943 οι Γερμανοί πηγαίνανε για σκοτωμό τ' αδέρφια του πατέρα μου. Η μάνα μου λέει πως με κρατούσε από το χέρι. Πέρασε το αυτοκίνητο με τους μελλοθάνατους από μπροστά μας, ο μικρός θείος μου που ήταν δεν ήταν 30 ετών, σήκωσε το χέρι και μας χαιρέτισε μ' ένα πικρό χαμόγελο.

Και μετά το αυτοκίνητο χάθηκε σε κάποια στροφή. Τότε για πρώτη φορά άκουσα κι έμαθα τη λέξη εκτέλεση. Κι η λέξη έμεινε άσβηστη στη συνείδησή μου, γιατί έκτοτε είχαμε κι άλλες, κι άλλες πολλές ακόμη εκτελέσεις. Έφευγαν από κοντά μας αγαπημένα πρόσωπα κι ο κόσμος έλεγε: «Τα πήγαν για εκτέλεση»!

Κάποτε τα δεινά έληξαν και στον τόπο εγκαθιδρύθηκε μια κουτσή και στραβή τάξη. Η οικογένειά μου περνούσε δύσκολες ώρες αφόρητης φτώχειας. Η Κατοχή μάς είχε εξουθενώσει. Κάποιοι δικηγόροι ξεκίνησαν έναν αγώνα για αποζημιώσεις. Μάζευαν υπογραφές από συγγενείς θυμάτων. Υπόσχονταν -αν θυμάμαι καλά- δύο χιλιάδες το «κεφάλι». Πήγαν και στον πατέρα μου να υπογράψει, μα ο φτωχούλης αρνήθηκε με βδελυγμία. «Δεν κοστολογούνται τα κεφάλια των αδελφών μου», είπε. Κι ένιωσε πως ανταπέδιδε με τη φράση αυτή την καλύτερη τιμωρία στην επηρμένη μεταπολεμική Γερμανία, τη Γερμανία του οικονομικού θαύματος, που στηρίχθηκε στην ξένη εργασία και στην αφειδώς παρεχόμενη αμερικανική βοήθεια.

Αν σ' όλη αυτή τη μακρά διαδικασία με πληγώνει κάτι, είναι όχι αυτή καθαυτή η εκτέλεση, αλλά η «νομιμότητα» αυτής της εκτέλεσης. Οι γερμανικές αρχές είχαν διακηρύξει πως για κάθε σκοτωμένο Γερμανό θα εκτελούνταν 40 άμαχοι Έλληνες. Ας το σκεφθούμε αυτό: 40 Έλληνες έναντι ενός Γερμανού! Έτσι μας κοστολόγισαν κι έτσι μας κοστολογούν. Ένας Έλληνας είναι υποπολλαπλάσιο του Γερμανού. Αυτό εκφράζει όχι απλώς τη ναζιστική θηριωδία αλλά τη γενικώτερη ευρωπαϊκή νοοτροπία. Γιατί, όπως πολύ σοφά έλεγε ο Ντισραέλι, «μπορεί μια αποικία ν' απέκτησε ανεξαρτησία, αλλά δεν παύει γι' αυτό το λόγο να είναι αποικία».

Αν σήμερα οι Γερμανοί δυστροπούν να πληρώσουν την επιδικασθείσα από τα Δικαστήρια αποζημίωση στους μαρτυρικούς κατοίκους του Διστόμου (και όχι μόνον του Διστόμου), δεν το κάνουν μόνο από τσιγκουνιά, το κάνουν για να μας ταπεινώσουν ακόμη μια φορά. αρνούνται υπόσταση στα δικαστήριά μας. Ουσιαστικά δεν αναγνωρίζουν σε μας υπόσταση κράτους. Παραπέμπουν το ζήτημα στον Υπουργό. Αυτός είναι ένας περιδεής εκπρόσωπος της Νέας Τάξης που δεν λογοδοτεί στον ελληνικό λαό αλλά στα Διευθυντήρια των Νέων Καιρών.

Αυτό που όμως με θλίβει δεν είναι η ψυχική κακομοιριά των κυβερνώντων, είναι το ηθικό κατάντημα κάποιων δημοσιογράφων. Άκουγα ένα μεσημέρι κάποιον ραδιοσχολιαστή που με άκρως περιφρονητική φωνή στιγμάτιζε τη συμπεριφορά των Διστομιτών, επειδή κατέφυγαν στα ασφαλιστικά μέτρα κατά των Γερμανών. Κι έλεγε: «Πού φθάσαμε...»! Έπρεπε να είχε ζήσει τη γερμανική φρίκη της Κατοχής, για να είχε δει το πού φθάνε το κτήνος όταν κυριεύει την ανθρώπινη ψυχή. Τι έκαναν οι κάτοικοι του Διστόμου από το να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη; Μήπως έπρεπε κι αυτοί - κι όχι μόνο αυτοί- να συμπεριφερθούν γερμανικά, δηλαδή να πιάσουν καμμιά πεντακοσαριά Γερμανούς τουρίστες και να τους κρατήσουν ομήρους ή να τους εκτελέσουν; Στα αντίποινα των Γερμανών εμείς δεν απαντήσαμε με αντίποινα. Οι Γερμανοί τιμωρήθηκαν ελάχιστα γι' αυτά που διέπραξαν στον τόπο μας. Κάλυψαν ένα ελάχιστο μέρος των αποζημιώσεων που όφειλαν. Συνέχισαν τη ναζιστική πολιτική, όχι βέβαια στη γραμμή του Χίτλερ (δεν είναι ακόμη καιρός) αλλά στη γραμμή του Γκαίμπελς. Παραπλάνηση και εξαπάτηση. Και μετά αποθράσυνση. Θα 'ρθει στιγμή που θα μας ζητήσουν αποζημίωση για τις σφαίρες που ξόδεψαν για να μας... σκοτώσουν.


Μέρος Δεύτερο


Το κείμενο που προηγήθηκε είχε γραφτεί προ πολλών ετών για να δημοσιευθεί στην εφημερίδα όπου αρθρογραφούσα επαγγελματικώς. Δεν δημοσιεύθηκε· και σε λίγες ημέρες «εκτελέστηκα» και δημοσιογραφικώς. Μου τράβηξαν το χαλί επιτηδείως κάτω από τα πόδια μου. Τώρα που ήλθαν οι δύσκολοι καιροί και η Γερμανία μάς φόρεσε καπίστρι, πολλοί σταθμοί και πάμπολλα έντυπα μού ζητούν να μιλήσω και να γράψω για τις περιβόητες αποζημιώσεις. Μου ζητήθηκε να μιλήσω και για τις εκτελέσεις. Κι αντιμετώπισα τις λοιδορίες δύο «καναλοκύνων». Αναφερόμουν στην εκτέλεση των συγγενών μου και στην υπέροχη στάση της γιαγιάς μου. Ήμουν μπροστά, όταν ο πατέρας τής ανακοίνωσε την εκτέλεση των δύο παιδιών της, των δύο αδελφών του. Η γιαγιά - βαθιά χριστιανική ψυχή- κατέβασε το μαύρο τσεμπέρι ως τα μάτια και πριν τυλίξει με αυτό το στόμα για να μη βγει κραυγή οδύνης, κατόρθωσε να μουρμουρίσει:


- Ο θεός να τους συγχωρέσει για το κακό που μου έκαναν!...

Κι έπειτα κλείστηκε στη βαθιά σιωπή της. Που και που ένα σιγαλό - σαν αγεράκι απαλό- μοιρολόι.

Πέρασαν κάποια χρόνια. Ήμουν στην τελευταία τάξη του Γυμνασίου, την λεγόμενη τότε «Ογδόη». Ο πατέρας έφθασε ένα μεσημέρι ράκος στο σπίτι. Τον είχε επισκεφθεί στο κατάστημα του «Δραγώνα» (Αιόλου 89) ο άνθρωπος που είχε βάλει στη λίστα των μελλοθάνατων τα αδέρφια του. ήταν ετοιμοθάνατος· τον «κουράριζε» στον Άγιο Σάββα, εξάδελφός μου ογκολόγος. Του έμεναν λίγες ημέρες ζωής. Ζήτησε από τον εξάδελφό μου την άδεια να βγει για λίγες ώρες· έπρεπε κάποιον να δει. Και πήγε να βρει τον πατέρα μου. Δεν μπορούσε να ανέβει στον ημιώροφο. Τον ζήτησε και κατέβηκε ο πατέρας. Σαν τον είδε πάνιασε.

- Ήλθα να πάρω τη συγγνώμη σου, του είπε ο άλλος. Σε λίγες μέρες πεθαίνω...

Ο πατέρας, βαθιά συγκλονισμένος, μόλις κατόρθωσε να ψελλίσει μία φράση:

- Να 'σαι συγχωρεμένος...

Ανέβηκε γρήγορα τις σκάλες και κλείστηκε στο γραφειάκι που ήταν το λογιστήριο. Δεν ήθελε να τον δει κανείς με δάκρυα στα μάτια. Ήταν ένας μικρόσωμος άνθρωπος με υψηλή περηφάνεια. Μας τα είπε στο σπίτι με αναφιλητά. ήταν η πρώτη φορά που μάλωσα με τον πατέρα μου. Με τη σκληρότητα της νεανικής ηλικίας πίστευα πως η συγγνώμη σ' έναν εγκληματία συνιστά αδικία. Σήμερα το ίδιο θα έπραττα κι εγώ, Αυτό δεν σημαίνει πως έκοψα να είμαι Μανιάτης. Αλά η πείρα μιας μακράς ζωής με εδίδαξε ότι η καλύτερη εκδίκηση είναι η συγγνώμη. Γι' αυτό συγχωρώ και τον δημοσιογράφο - κάποτε φίλο- και τα παρασαρκώματα που τον περιστοιχίζουν, που, χωρίς να φορούν την στολή της «Βέρμαχτ», συνεχίζουν με άλλα μέσα το έργο τους.

υγχωρώ ακόμη και τους Γερμανούς δημοσιογράφους, τραπεζίτες και πολιτικούς για όσα μας κάνουν. Κι όχι απλώς τους συγχωρώ, αλλά τους ευγνωμονώ. Από τη δική τους αγνώμονα στάση, θα ξεπηδήσει η δική μας ανάταση, η νέα εθνική μας επανάσταση. Όχι κατά των Γερμανών αλλά κατά των υπολειμμάτων του δωσιλογισμού που «κοπροκρατούν» (το ρήμα του Ελύτη) πολιτικά και οικονομικά τη δόλια πατρίδα μας.


Υ.Γ. Το πρωτότυπο κείμενο είναι δημοσιευμένο σε πολυτονικό

11 σχόλια:

 1. ΑνώνυμοςJan 28, 2012 07:06 AM
  Όμοια γάρ ως επί το πολύ τα μέλλοντα τοις γεγονόσι.

  Ευριπίδης, 480-406 π.Χ., Αρχαίος τραγικός

  μτφρ: τα περισσότερα από αυτά που θα γίνουν στο μέλλον είναι ίδια μ’ αυτά που έχουν γίνει
  Απάντηση
 2. ΑνώνυμοςJan 28, 2012 07:14 AM
  Πόρτα Πούτιν στην ελληνική κυβέρνηση
  28/01/2012 | Filed under: Πολιτική | Posted by: seirios

  Ιδιαίτερα οξυδερκής αποδεικνύεται ο ηγέτης της Ρωσίας Βλ. Πούτιν. Κατά την χθεσινή συνάντηση με τον Α.Σαμαρά στο ξενοδοχείο του τελευταίου – η οποία κλείστηκε τελευταία στιγμή και κατόπιν πιέσεων- δεν επέτρεψε στον ΥΠΕΞ Στ. Δήμα να παρίσταται, όπως ….και στους δημοσιογράφους.
  Βλέπετε ο Βλ.Πούτιν μπορεί και αναγνωρίζει τη διαφορά της επίσημης επίσκεψης μιάς κυβέρνησης από την κομματική επίσκεψη. Μπορεί ο κύριος Σαμαράς να θέλησε να προσδώσει εθνικό χαρακτήρα στην επίσκεψή του στη Μόσχα, αλλά η αλήθεια είναι ότι το ραντεβού με το Πούτιν κλείστηκε αφού έφτασε στην Ρωσία και με μεσολάβηση του πρών Πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή.
  Σε μία άκρως ιδιαίτερη χρονική στιγμή που η Ελλάδα διαπραγματεύεται την όσον το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή στο “κούρεμα” του χρέους της, οποιαδήποτε συνάντηση με κυβερνητικό αξιωματούχο θα δημιουργούσε φήμες και υπόνοιες για πιθανή συμμετοχή της Ρωσίας. Γι’αυτό λοιπόν ο Βλ.Πούτιν δεν έκανε δεκτούς ούτε τους δημοσιογράφους, ούτε τον κύριο Δήμα.
  Για τους γνωρίζοντες απλά να αναφέρουμε ότι δεν συζητήθηκε τίποτε από όσα διέρρευσε η Συγγρού περί ενεργειας, καθώς το ενδιαφέρον του αρχηγού της Ενωμένης Ρωσίας, Βλ.Πούτιν ήταν καθαρά για την κομματική συνεργασία του κόμματός του με τη ΝΔ. Μάλιστα έκανε ιδιαίτερη μνεία για το τρόπο διείσδυσης των ελληνικών κομμάτων μέσα σε συντεχνίες, συνδικάτα και πανεπιστήμια, όπως και στην παραγωγή στελεχών.
  Σχετικά δε με τις ευχές που αντάλλαξαν, όταν ο κύριος Σαμαράς στο τέλος της σύντομης συνάντησης ευχήθηκε τη νίκη στις ερχόμενες προεδρικές εκλογές, ο Βλ. Πούτιν του αντευχήθηκε λέγοντας του καλή δύναμη στο έργο της κυβέρνήσης, της τωρινής που συμμετέχει η ΝΔ κι όχι κάποιας μελλοντικής …
  kontranewς
  Απάντηση
 3. ΑνώνυμοςJan 28, 2012 07:28 AM
  ΚΑΙ ΕΜΕΝΑ ΜΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΑΝΕ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΤΟΝ ΘΕΙΟ ΜΟΥ 18 ΕΤΩΝ ΗΤΑΝ ΤΟΤΕ.ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΜΑΣ ΕΚΑΝΑΝ ΤΟΤΕ.ΑΛΛΑ ΤΟΤΕ ΗΤΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ.ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΘΑ ΥΠΗΡΧΑΝ ΘΥΜΑΤΑ.ΤΩΡΑ ΟΜΩΣ ΣΕ ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΕΠΟΧΗ ΝΑ ΑΝΑΡΩΤΗΘΗΣ ΦΙΛΕ ΑΡΘΟΓΡΑΦΕ ΠΟΣΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΕΚΤΕΛΕΣΘΗ ΑΠΟ ΤΑ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΛΑΘΡΟ ΚΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΑ ΑΠΟΒΡΑΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΦΕΡΑΝ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΚΟΛΟΥ.ΤΙ ΔΙΚΑΙΩΛΟΓΙΑ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΙΔΑΚΙ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΕ ΟΡΦΑΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΕ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΝΑ ΓΕΝΗΣΗ?ΠΟΣΕΣ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΠΟΒΡΑΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥΣ ΑΝ ΕΚΑΝΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΙΧΑΝ ΚΡΕΜΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ?ΓΙΑΤΙ ΑΝΑΡΧΟΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΕ?ΟΤΑΝ ΘΑ ΣΦΑΞΟΥΝ ΣΤΟ ΓΟΝΑΤΟ ΤΗΝ ΜΑΝΑ ΣΑΣ ΤΗΝ ΑΔΕΡΦΗ ΣΑΣ Η ΕΣΑΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΓΙΑ 5 ΕΥΡΩ Η ΓΙΑ 1 ΚΙΝΗΤΟ ΤΟΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΗΤΕ.ΟΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΚΟΛΟΥ ΤΟΥΣ ΥΠΟΣΤΙΡΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΦΤΗΝΟ ΚΡΕΑΣ ΣΤΟ ΠΟΥΣΤΟΚΟΛΙΑΣΜΕΝΟ ΠΡΟΚΤΟ ΤΟΥΣ.ΕΛΛΗΝΕΣ ΞΥΠΝΑΤΕ.ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ [ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΩ]ΤΑ ΕΚΑΝΑΝ ΕΝ ΚΑΙΡΩ ΠΟΛΕΜΟΥ .ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΛΑΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ.ΕΛΛΗΝΕΣ ΞΥΠΝΑΤΕ .ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΗ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ.ΟΥΤΕ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΛΕΝΕ.ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΛΠΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΥΝΔΙΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΛΑΘΡΟ ΠΟΥ ΜΑΖΕΥΤΗΚΑΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ .ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΝΔΙΝΟΣ..ΠΟΛΛΑ ΕΙΠΑ...ΟΙ ΜΑΛΑΚΕΣ ΘΑ ΜΕ ΒΡΙΣΟΥΝ ....ΤΟΥ ΓΡΑΦΩ.......
  Απάντηση
 4. ΑνώνυμοςJan 28, 2012 07:49 AM
  Αυτό το κείμενο δείχνει τον εκφυλισμό του Έλληνα. Τον γαμάνε και δίνει συγχώρεση στους γαμιάδες του. Γι' αυτό πάντα οι άλλοι λαοί π.χ. Τούρκοι θα είναι οι μάγγες.
  Απάντηση
 5. ΑνώνυμοςJan 28, 2012 07:54 AM
  7.28 ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ ΠΕΘΑΝΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 500.000 ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ!ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟΙ ΑΜΟΡΦΩΤΟΙ ΣΑΝ ΚΑΙ ΕΣΕΝΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΡΟΥΦΙΑΝΩΝ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΟΙ ΔΟΣΙΛΟΓΟΙ!ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΛΕΣ ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΠΩΣ ΣΥΜΒΑΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΕΔΩ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΚΟΡΟΙΔΟ ΑΛΛΑ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΕ ΠΟΥ ΤΗΝ ΣΥΝΗΠΟΓΡΑΨΑΝ ΟΙ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΤΗΣ ΝΔ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΔΟΥΒΛΙΝΟ2 ΟΙ ΕΥΡΩΛΙΓΟΥΡΗΔΕΣ!ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟ ΜΑΝΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΜΕ 500 ΕΥΡΩ!ΟΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΙ ΦΙΛΕ ΗΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΥΡΟΥΝ ΚΑΤΙ ΗΛΙΘΙΟΥΣ ΣΑΝ ΚΑΙ ΕΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙΣ!ΣΟΥ ΜΙΛΑΩ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΥΦΟΣ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΙΣ ΧΑΜΠΑΡΙ ΚΑΙ ΞΥΠΝΗΣΕΙΣ ΚΟΡΟΙΔΟ!!!!!!!
  Απάντηση
  Απαντήσεις
  1. ΑνώνυμοςJan 28, 2012 08:13 AM
   ΑΝ ΜΕ ΕΒΡΙΣΕΣ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΕΓΩ ΟΥΤΕ ΕΓΡΑΨΑ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΧΑ ΟΥΤΕ ΥΠΟΣΤΙΡΙΖΩ ΤΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΗ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ .....ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΟΥ ΚΑΛΑ
 6. ΑνώνυμοςJan 28, 2012 07:56 AM
  7.28
  ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ ΠΩΣ ΕΙΣΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ ΣΤΟ ΑΛΛΟ ΑΡΘΡΟ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΠΑΔΗΜΟ!!! ΜΕ ΕΜΕΝΑ "ΣΥΝΟΜΙΛΟΥΣΕΣ" ΚΑΙ ΕΚΕΙ!!!! ΕΚΕΙ ΔΙΑΦΩΝΗΣΑΜΕ!! ΕΔΩ ΘΑ ΜΙΣΟΔΙΑΦΩΝΗΣΟΥΜΕ!!!
  ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΠΩΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΟΛΑ!! ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΙΡΟ ΠΟΛΕΜΟΥ, ΠΡΕΠΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ!!! ΑΝ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΜΑΣ, ΧΑΣΑΜΕ ΤΟΝ "ΠΟΛΕΜΟ"!!!
  ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟ, ΤΙ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ;;;; ΧΙΛΙΑ ΜΠΡΑΒΟ!! ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ!!!
  Απάντηση
 7. ΑνώνυμοςJan 28, 2012 08:02 AM
  7.54 ΑΠΟ 7.56
  ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΠΩΣ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΕΔΩ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ!! ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΝ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΟΙ!! ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ!! ΑΥΤΟΙ ΤΟΥΣ ΚΑΝΑΚΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙ'ΑΥΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΟΙ ΛΑΘΡΟ, ΠΩΣ ΕΡΧΟΜΕΝΟΙ ΕΔΩ ΘΑ ΒΡΟΥΝΕ ΕΝΑ ΑΠΟΚΟΥΜΠΙ!! ΜΗΝ ΒΑΥΚΑΛΙΖΕΣΑΙ, ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ, ΟΛΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΦΕΝΤΙΚΟ, ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ!!
  ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΛΟΓΙΚΑ, ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥΣ, ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΠΟΛΕΜΙΟΙ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟ!! ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΠΟΥ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΜΕ ΠΟΙΟ ΣΚΟΠΟ ΕΡΧΟΝΤΑΙ (ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ) ΔΕΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΔΩ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ, ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ, ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ, ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΟΥ, ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ!!! ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ Ο ΑΔΥΝΑΜΟΣ, ΕΣΥ Ο ΕΥΚΟΛΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥΣ!! ΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΠΩΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!! ΑΛΛΑ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΚΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΠΟ ΕΝΑ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ, ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΝΤΠ!!!
  Απάντηση
 8. ΑνώνυμοςJan 28, 2012 08:05 AM
  ΕΠΙΣΗΣ ΦΙΛΕ 7.54
  ΟΙ ΛΑΘΡΟ ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΝ ΤΑ ΜΕΡΟΚΑΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ!! ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ, ΟΤΑΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ 10 ΑΤΟΜΑ, ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΘΑ ΘΕΣΟΥΝ ΑΛΛΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΑΝ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΘΕΣΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ 100 ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΑ, ΤΙ ΟΡΟΥΣ ΝΑ ΘΕΣΟΥΝ;;; ΑΥΤΟ ΠΟΙΟΝ ΒΟΗΘΑΕΙ, ΤΟΝ ΕΡΓΑΤΗ Ή ΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ;;;
  ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΕΤΑΞΕΤΕ ΤΙΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΑΣ ΠΑΡΟΠΙΔΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΛΟΓΙΚΑ;;
  Απάντηση
 9. ΑνώνυμοςJan 28, 2012 08:10 AM
  Οπως και τοτε ετσι και τωρα το ΚΚΕ ειναι στην πρωτη γραμμη αντιστασης οργανωνει επιτροπες για να μην μας κοψουν οι αλητες το ρευμα,απεργιες για να μην πεσουν τα μεροκαματα στα εργοστασια διαλυει τον κοινωνικο διαλογο των ξεπουλημενων του πασοκ της νδ και του υποτιθεται αντιμνημονιακου συριζα με τους βιομηχανους που θελουν να μας πετσοκοψουν μισθους συνταξεις,αποκλειει την τροικα στο ξενοδοχειο που μενουν τα τσογλανια απο τις 6.00 το πρωι!7.54 να αγιασει το στομα σου!Ετσι ειναι οι λαθρομεταναστες ειναι μεγαλο προβλημα αλλα οχι το κυριο και για αυτο το προβλημα ευθηνεται η ΕΕ!Και σιγουρα η λυση στο προβλημα δεν ειναι βλακειες τυπου χρυσης αυγης που απλα μεγαλωνουν την εγκληματικοτητα!Ασε που με την κριση σε λιγα χρονια δεν θα μεινει κανενας εδω εχετε δει μεταναστες σε παμπτωχη χωρα;;;ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΟΠΩΣ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΥΚΟΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΙΝΑΣΕΙ Ο ΛΑΟΣ!
  Απάντηση
 10. ΑνώνυμοςJan 28, 2012 08:12 AM
  ΝΑZI SCHWEINE, SIND ALLE DEUTCHEN.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση: Μη βάζετε σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο.
Τ α σχόλιά σας ας είναι κόσμια