Powered By Blogger

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Κυριακή, 8 Ιανουαρίου 2012

Γιατί οι περισσότερ​οι οικονομολό​γοι είναι πάντα λάθος

Γράφει ο Πρωτεσίλαος Σταύρου

Όταν κάποιος ακούει τη λέξη "Οικονομικά" τα πρώτα πράγματα που του έρχονται στο μυαλό είναι μαθηματικά, γραφικές παραστάσεις και στατιστικά. Αυτό οφείλεται στο ότι οι πλείστοι οικονομολόγοι χρησιμοποιούν μεθόδους που εφαρμόζονται στις θετικές επιστήμες - φυσική, χημεία κτλ - για να επαληθεύσουν τις θεωρίες και τις προβλέψεις τους. Τα οικονομικά όμως δεν είναι θετική επιστήμη, αλλά κοινωνική επιστήμη, όπως την ψυχολογία και την ανθρωπολογία. Η ποιοτική διαφορά μεταξύ θετικών και κοινωνικών επιστημών, είναι πως οι θετικές ασχολούνται με φυσικά φαινόμενα τα........
οποία είναι πάντα σταθερά και προβλέψιμα, οι δε κοινωνικές με ανθρώπινα όντα τα οποία είναι πάντα ασταθή και απρόβλεπτα.

Μεθοδολογία

Ο φυσικός ή ο χημικός μπορεί να παρατηρήσει για παράδειγμα τη σχέση μεταξύ θερμοκρασίας και πυκνότητας ενός στοιχείου και με βάση τα δεδομένα που θα συγκεντρώσει να ανακαλύψει μία σταθερή σχέση μεταξύ των δύο. Δηλαδή μπορεί να οδηγηθεί σε ένα φυσικό νόμο, όπου πάντοτε το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο αν η πράξη είναι η ίδια, όπως παράδειγμα το νερό πάντα θα μετατρέπεται σε πάγο αν η θερμοκρασία του βρίσκεται κάτω από ένα όριο. Αυτή η μεθοδολογία έχει βοηθήσει τα μέγιστα την ανθρωπότητα να εξελιχθεί καθώς καθιστά δυνατή την κατανόηση της φύσης γύρω μας, αλλά επίσης επιτρέπει την πρόβλεψη διάφορων φυσικών φαινομένων.

Την ίδια προσέγγιση υιοθετούν και κοινωνικοί επιστήμονες όπως οι κοινωνιολόγοι που προσπαθούν να ανιχνεύσουν κάποια σταθερά μεταξύ κοινωνικών φαινομένων, όπως ας πούμε του μεγέθους μίας πόλης και της εγκληματικότητας. Αντιστοίχως οι οικονομολόγοι προσπαθούν να ανακαλύψουν τέτοιες σταθερές μεταξύ διαφόρων οικονομικών στοιχείων, χρησιμοποιώντας ακριβώς τις ίδιες μεθόδους που χρησιμοποιούν οι θετικοί επιστήμονες. Έτσι μπορούν να βγάλουν το συμπέρασμα ότι αν αυξηθεί η συνολική κατανάλωση κατά 5% θα αυξηθεί και ο ρυθμός αποταμίευσης κατά ας πούμε 1%. Για τους οικονομολόγους αυτή η σταθερά τους βοηθά να κάνουν προβλέψεις για το που θα κινηθούν τα πράγματα ανάλογα με την πράξη. Δηλαδή αθροίζουν άτομα σε σύνολα και ατομικές πράξεις σε συλλογικές, με σκοπό να ανακαλύψουν σχέσεις ή και "νόμους", υπό συνθήκες που προσομοιάζουν σε αυτές του εργαστηρίου (αφαιρώντας δηλαδή αρκετές παραμέτρους).

Η σημασία του ατόμου

Η Αυστριακή θεώρηση των οικονομικών, την οποία εγώ ενστερνίζομαι (είμαι εκολαπτώμενος "αυστριακός"), θεωρεί πως αυτή η προσέγγιση των αθροισμάτων είναι εντελώς λανθασμένη. Θεωρεί δηλαδή πως αυτό που αποκαλούμε μακροοικονομία (η μελέτη των αθροισμάτων) ως παραπλανητική επιστήμη που συναθροίζει ανόμοια πράγματα και διαμορφώνει λανθασμένες θεωρίες. Το υποκείμενο των κοινωνικών επιστημών είναι ο άνθρωπος, που είναι απρόβλεπτος και διαφορετικός ως άτομο από τον άλλο άνθρωπο. Οι γεύσεις, προτιμήσεις και χαρακτηριστικά του καθένα διαφέρουν. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά.



polemosgenel.blogspot.com

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟΟΟΟΟΣ, ΚΑΖΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΡΑΔΙΟ 9 98,9 12,30-2,00
ΚΕΙΣ ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΕ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΙ ΟΧΙ ΡΕ ΜΕΓΑΛΕ, ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ.!!
Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ
Ανώνυμος είπε...

ΙΝΔΙΑΝΟΣ

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ..

ΛΕΝΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΟΥΣ..

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΗΡΕΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΤΗΣ ΠΕΙΘΟΥΣ..

ΔΕΝ ΑΚΟΥΤΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΟΛΟΥΣ ΝΑ ΛΕΝΕ ΟΤΙ Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΟΥ ΓΑΙΔΟΥΡΙΟΥ ΠΟΥ ΕΜΑΘΕ Ο ΧΟΤΖΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΤΡΩΗ ..

ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟ ΥΠΟΖΥΓΙΟ;;

ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΘΟΔΟ ΤΟΥ ΣΤΡΑΓΓΙΣΜΑΤΟΣ..

ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΓΝΩΣΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΦΙΚΟΙ Η ΧΩΡΙΣ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΛΗΣΟΥΝ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΟΥΝ..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση: Μη βάζετε σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο.
Τ α σχόλιά σας ας είναι κόσμια