Powered By Blogger

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Προς τους κ.κ. Βουλευτές που δεν ψήφισαν…

Αναρτήθηκε από τον/την 1greek στο Ιανουαρίου 26, 2012

Rate This

…την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων.

Για την ιστορία το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για το συγκεκριμένο άρθρο:

Άρθρο 29 για την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων: Ναι: 101, Όχι: 65, Παρών: 87 (δεν έγινε δεκτό).
Δεν γνωρίζω το σκεπτικό του κάθε ενός Βουλευτή που καταψήφισε το συγκεκριμένο άρθρο. Όμως, οι συνέπειες του συγκεκριμένου αποτελέσματος είναι προβλέψιμες και βεβαίως η επιλογή των Βουλευτών που καταψήφισαν συνδέεται άμεσα με τις συνέπειες αυτές.
  • Ανεργία

Η απελευθέρωση του ωραρίου καταστημάτων και ειδικότερα των φαρμακείων στα οποία ο πολίτης καταφεύγει προκειμένου να προμηθευτεί είδη σχεδόν υποχρεωτικά – εφόσον αφορούν στην υγεία του – οδηγεί σε τρία πιθανά σενάρια:
  • Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος δεν μπορεί να υποστηρίξει το απελευθερωμένο ωράριο. Δηλαδή, εξαιτίας των οικονομικών του φαρμακείου δεν μπορεί να προσλάβει επιπλέον προσωπικό και φυσιολογικά δεν μπορεί να διατηρεί μόνος του το κατάστημά του ανοικτό για πάρα πολλές ώρες. Το κατάστημα-φαρμακείο δεν μπορεί να αντέξει τον ανταγωνισμό μεγαλύτερων φαρμακείων και τελικά ή μεταβιβάζεται ή κλείνει.
  • Το κατάστημα προκειμένου να υποστηρίξει το απελευθερωμένο ωράριο είτε “συμφωνεί” με τους υπαλλήλους του να εργάζονται παραπάνω – με τον ίδιο (το πιθανότερο) είτε με ελαφρά αυξημένο μισθό – είτε ο ίδιος διατηρεί ανοικτό, με κόπο, το κατάστημά του για πολλές ώρες.
  • Προκειμένου το φαρμακείο να παραμείνει ανοικτό για πολλές ώρες, ο καταστηματάρχης “αναγκάζεται” να προσλάβει προσωπικό.

Συμπέρασμα: Είτε διατηρούνται θέσεις εργασίας, είτε δημιουργούνται καινούριες είτε ο καταστηματάρχης-φαρμακοποιός φεύγει από την αγορά, αφήνοντας τη θέση του στην αγορά. σε κάποιο μεγαλύτερο κατάστημα (με περισσότερες θέσεις εργασίας) είτε “επιτρέπει” την είσοδο στο επάγγελμα ενός νέου επαγγελματία. Απλούστερα, παύει η κυριαρχία του ενός προστατευμένου επαγγελματία και ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

  • Δημόσια Έσοδα (από φόρους κλπ)

Η αγορά του φαρμάκου είναι περίπου δεδομένη, καθώς σχετίζεται όπως είπαμε με την υγεία. Κατά συνέπεια, η διεύρυνση του ωραρίου οδηγεί με βεβαιότητα στην ενίσχυση των φορολογικών εσόδων, με πολλούς τρόπους. Είτε μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας, είτε μέσω της αύξησης της κατανάλωσης. Μην ξεχνάτε ότι οι φαρμακοποιοί διαθέτουν στο κατάστημά τους εκτός των φαρμάκων και άλλα προϊόντα – καλλυντικά κλπ – χωρίς βεβαίως οι ίδιοι να αποδέχονται την πώληση “δικών τους” προϊόντων -πχ βρεφικά γάλατα – σε άλλους, εκτός φαρμακείων, χώρους πώλησης. Αυτήν την αγορά – εκτός της αγοράς φαρμάκου – προστατεύει η συγκράτηση και οριοθέτηση του ωραρίου. Αντίθετα, η καταψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης περιορίζει τη δυνατότητα ενίσχυσης των εσόδων αυτών.

Συμπέρασμα: Είναι ήδη γνωστό – πιο γνωστό δε γίνεται – πως κάθε απώλεια εσόδων οδηγεί σε νέα μέτρα. Η καταψήφιση λοιπόν του ωραρίου, απλώς θα συμβάλλει στην ανάγκη – στο βαθμό που της αναλογεί- λήψης νέων εισπρακτικών μέτρων.
Ποιο είναι το μήνυμα;
  • Καθόλου δεν απασχολεί τους καταψηφήσαντες Βουλευτές η κατάσταση στην πραγματική οικονομία, καθόλου δεν απασχολεί η ανεργία, η συρρίκνωση των εσόδων και οι συνέπειές τους. Αντίθετα, απασχολεί φοβερά η διατήρηση των δεσμών με συγκεκριμένες επαγγελματικές τάξεις και η διατήρηση των σχέσεων πολιτικής-συντεχνιών.
  • Η προσέλκυση επενδύσεων και επενδυτών κατόπιν τέτοιας διάστασης μεταξύ λόγων και έργων, δηλαδή ενώ λεκτικά αναζητούμε τα χρήματα των επενδυτών ενώ επί του πρακτέου διατηρούμε την προστασία των “δικών μας”, μόνο τρανταχτά γέλια μπορεί να προκαλέσει στους οιονεί ενδιαφερόμενους και τολμηρούς να επενδύσουν στην χώρα μας.

Το επιχείρημα “καλά, από τους φαρμακοποιούς θα σωθεί η Ελλάδα;” το παρακάμπτω ως ανάξιο απαντήσεως καθόσον δεν προσφέρεται ένα άρθρο για την ανάλυση της αγοράς φαρμάκου στη χώρα μας και αφετέρου εάν αθροιστικά υπολογίσει κανείς τις συνέπειες από την φαινομενικά αθώα εναλλαγή στη φράση, του “φαρμακοποιού” με τον “ταξιτζή”, τον “δικηγόρο”, τον “δημόσιο υπάλληλο” τον “συνταξιούχο” τότε ναι, από όλους αυτούς θα σωθεί η Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση: Μη βάζετε σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο.
Τ α σχόλιά σας ας είναι κόσμια