Powered By Blogger

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Έρχονται προς πληρωμή τα “ξεχασμένα” χαράτσια στα ακίνητα!

Αναρτήθηκε από τον/την economikos στο Ιανουαρίου 30, 2012

Μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο όλοι οι κάτοχοι ακινήτων θα πρέπει να βάλουν ακόμα βαθύτερα το χέρι στην τσέπη.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της ΓΓΠΣ, μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα έχουν αποσταλεί το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) για το 2009 και οι Φόροι Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) για τα έτη 2010 και 2011. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρώσουν χιλιάδες ευρώ στο δημόσιο, πέραν των φοροεισπρακτικών μέτρων που ήδη βρίσκονται σε εφαρμογή, όπως το χαράτσι στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ.

Ενδεικτικό της κατάστασης, είναι η έρευνα που παρουσίασε η ΠΟΜΙΔΑ σύμφωνα με την οποία ένας στους δύο ιδιοκτήτες ακινήτων δηλώνει αδυναμία να ανταποκριθεί στα φορολογικά βάρη (ΦΑΠ, τέλος ακινήτων κ.λπ.) το 2012, ενώ το ίδιο ποσοστό αναφέρει ότι δεν θα μπορέσει να πληρώσει ούτε τις δόσεις του στεγαστικού του δανείου, καθώς ήδη ένας στους έξι καθυστερεί τις πληρωμές των δόσεων.

Το ερώτημα παραμένει: γιατί το οικονομικό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ καθυστέρησε τόσα χρόνια την είσπραξη των ΕΤΑΚ και ΦΑΠ; Αντ’ αυτού έφερε μέτρα για να καλύψουν τις μαύρες τρύπες που προέκυψαν, επειδή δεν έκαναν εισπράξεις στα μέτρα που υπήρχαν στους προϋπολογισμούς!

Ε πως θα έφερναν τα ελλείμματα σε τόσο υψηλά επίπεδα; Αφού όταν έπρεπε να τα εισπράξουν από τον κόσμο, έστω και ως άτυπα χαράτσια, σφύριζαν αδιάφορα…

Αναλυτικά:

*ΕΤΑΚ 2009: 1,28 εκατ. φορολογούμενοι περιμένουν για το εκκαθαριστικό του ΕΤΑΚ του 2009. Τα περισσότερα εκκαθαριστικά που θα έρθουν είναι μηδενικά και τα δημόσια έσοδα εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ.

*ΦΑΠ 2010: Περισσότεροι από 100.000 φορολογούμενοι οι οποίοι κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2010 ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ θα πληρώσουν ΦΑΠ για το 2010.

*ΦΑΠ 2011: Θα πληρωθεί από περίπου 600.000 φορολογούμενους που κατέχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση: Μη βάζετε σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο.
Τ α σχόλιά σας ας είναι κόσμια