Powered By Blogger

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Θεατρικό θρίλερ με θύμα τη χώρα
Υπό απαράδεκτα πιεστικές συνθήκες – και με επίσης απαράδεκτη καθυστέρηση - διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και οι πολύωρες συζητήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, επί της 5ης αναθεώρησης του Μνημονίου.

Αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας, του επιπέδου διαβίωσης των Ελλήνων, αλλά κυρίως των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Ελλάδας, ξεκίνησαν να συζητούνται για άλλη μια φορά την τελευταία στιγμή.

Πέντε (κυριακάτικες) ώρες χθες και οι συζητήσεις συνεχίζονται σήμερα, την ώρα που όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί δείχνουν να επιμένουν στις δικές του ο καθένας κόκκινες γραμμές, ενώ από το γραφείο του πρωθυπουργού κρίθηκε σκόπιμο να εκδοθεί μια «στρογγυλεμένη» ανακοίνωση, που υποτίθεται ότι εξειδικεύει τα ζέοντα ζητήματα, αλλά στην πραγματικότητα, αν δεν πρόκειται για ξεμπρόστιασμα, περιέχει ύποπτη γενικολογία.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι τρεις αρχηγοί και ο πρωθυπουργός συμφώνησαν σε τέσσερα βασικά θέματα. Έτσι, από τις ολιγόλογες ανακοινώσεις που ακολούθησαν και από το γεγονός ότι αμέσως μετά συνεκλήθη το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, προκύπτει το συμπέρασμα πως όλοι προσπαθούν να χρυσώσουν το χάπι.

Σύμφωνα με την πρωθυπουργική ανακοίνωση, συμφωνήθηκε η λήψη μέτρων εντός του 2012 για τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών κατά 1,5% του ΑΕΠ – και αυτή ήταν η «εύκολη» απόφαση.

Συμφωνήθηκε, όμως, πάντα κατά το πρωθυπουργικό γραφείο και η εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επικουρικών συνταξιοδοτικών ταμείων. Αυτό, όμως, σημαίνει προφανώς μείωση των επικουρικών συντάξεων και επ’ αυτού, επισήμως τουλάχιστον, δεν υπάρχει συμφωνία.

Υποστηρίζεται επίσης πως συμφωνήθηκε η αντιμετώπιση του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας με τη λήψη μέτρων που περιλαμβάνουν ρυθμίσεις σε διάφορους τομείς, όπως η μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και της οικονομικής δραστηριότητας.

Και εδώ, όμως, επισήμως πληροφορούμεθα πως η Ν.Δ. δεν συμφωνεί – κυρίως όσον αφορά στην κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, που θεωρεί ιδιαιτέρως υφεσιακό μέτρο.

Αναφέρεται επίσης ότι συμφωνήθηκαν τα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με συνδυασμό μέσων που διασφαλίζουν την προαγωγή του δημόσιου συμφέροντος και την επιχειρηματική αυτονομία τους.

Αλλά ούτε και αυτό το σημείο είναι σαφές, αφού δεν αναφέρεται με ποιον τρόπο θα συμβεί αυτό.

«Για πρώτη φορά γίνεται διαπραγμάτευση», δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ., μετά τη σύσκεψη. Και πρόσθεσε: «Μας ζητούν περισσότερη ύφεση που η χώρα δεν αντέχει. Παλεύω και θα παλεύω με κάθε τρόπο για να το αποτρέψω».

Από την πλευρά του, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης ξεκαθάρισε πως δεν θα συμβάλει «στην έκρηξη της επανάστασης από εξαθλίωση λόγω της φτώχειας που θα συντρίψει όλη την Ευρώπη».

Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι πώς είναι δυνατόν ο μεν πρωθυπουργός να υποστηρίζει πως υπήρξε συμφωνία, αλλά η σύσκεψη να συνεχίζεται σήμερα!

Τι προηγήθηκε
Μέσα σε πρωτοφανείς πιέσεις στήθηκε το σκηνικό της χθεσινής δραματικής ημέρας.

Χείρα βοηθείας στην τρόικα που εμφανιζόταν μέχρι την τελευταία στιγμή ανυποχώρητη στις απαιτήσεις της, έδωσε και ο «μεγάλος φίλος της Ελλάδας» Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Eurogroup, που μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό «Ντερ Σπήγκελ», έγινε κυριολεκτικά απειλητικός, αναφερόμενος ξεκάθαρα σε χρεοκοπία της Ελλάδας.

«Αν χρειαστεί να διαπιστώσουμε ότι όλα παίρνουν τον κατήφορο στην Ελλάδα, τότε δεν θα υπάρξει καινούριο πρόγραμμα» δήλωσε, προσθέτοντας με μεγάλη άνεση πως «αυτό θα σήμαινε μια χρεοκοπία τον Μάρτιο».

Ειδική αναφορά έκανε και στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων («η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει πως δεν θα κάνουμε πίσω στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων»), ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε «στοιχεία διαφθοράς, που υπάρχουν σε όλες τις βαθμίδες της διοίκησης στην Ελλάδα».

Για το ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας και διάλυσης της ευρωζώνης μιλούσε την ίδια ώρα και ο πρόεδρος της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν από το βήμα της Διεθνούς Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια και λίγο πριν πάρει το αεροπλάνο για την Αθήνα.

«Δεν πρόκειται μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την Ευρώπη», είπε, προειδοποιώντας ότι «το διακύβευμα είναι αν η Ευρώπη θα παραμείνει ενωμένη και θα σταθεί όρθια».

Ο κ. Άκερμαν πάντως έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι από μόνα τους τα προγράμματα λιτότητας δεν αρκούν για την υπέρβαση της κρίσης. «Είναι ζήτημα συνδυασμού μέτρων λιτότητας και ανάπτυξης», εξήγησε.

Το απόγευμα του Σαββάτου, ο υπουργός των Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος έλαβε μέρος σε τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, ενώ ακολούθησε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, και τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα.

Σε άλλη σύσκεψη, διυπουργική αυτή τη φορά, όπου έλαβαν μέρος διάφοροι εμπλεκόμενοι υπουργοί, ανακοινώθηκε πως στον τομέα της Υγείας, αν και δεν θα γίνουν απολύσεις προσωπικού, θα υπάρξουν περαιτέρω περικοπές δαπανών, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, με το 1 δισ. να αφορά περικοπές τη φαρμακευτική δαπάνη.
Ανακοινώθηκε επίσης πως περικοπές, ύψους 400 εκατ. ευρώ, θα γίνουν την επόμενη διετία και στον τομέα της Άμυνας.

Παρέμβαση στο «ελληνικό πρόβλημα» πραγματοποίησε και ο ο ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP), Γιώργος Χατζημαρκάκης, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Μπιλντ, ο οποίος προειδοποίησε για τον κίνδυνο ενός «πραγματικού πολέμου φτώχειας» στην Ελλάδα.

Μάλιστα, ο κ. Χατζημαρκάκης πρότεινε τον σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών, απέρριψε την ιδέα του «Επιτρόπου», ενώ εισηγήθηκε και… βαφτίσια, προτείνοντας την αλλαγή της ονομασίας της Ελλάδας στις άλλες γλώσσες, σε «Hellas», προκειμένου η χώρα να κάνει, όπως λέει, μια νέα αρχή με καινούργια εικόνα.

«Ήδη σήμερα ανταγωνίζονται στις χωματερές της Αθήνας οι πιο φτωχοί Έλληνες και οι παράνομοι μετανάστες για αποφάγια. Θέλουμε να διακινδυνεύσουμε έναν πραγματικό πόλεμο, λόγω της φτώχειας, στην Ελλάδα; Θα επιτρέψουμε να σκοτώνουν οι άνθρωποι για την τροφή;» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζημαρκάκης.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Γιώργος Χατζημαρκάκης επιρρίπτει την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση της χώρας στο πολιτικό σύστημα, στο καθεστώς ευνοιοκρατίας και στις πελατειακές σχέσεις των πολιτικών με τους πολίτες.

«Οι Έλληνες πολιτικοί εξακολουθούν να υπόσχονται εργασία στο Δημόσιο και άλλες μικρές χάρες, με αντάλλαγμα την ψήφο», σημειώνει και συμπληρώνει ότι τα χρήματα που διαθέτει σήμερα η Ευρώπη πηγαίνουν αποκλειστικά στο χρέος, ενώ τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψή του, σύμφωνα με την οποία «το όνομα της χώρας έχει για πολλούς ταυτιστεί με το σάπιο πολιτικό σύστημα»,
προτείνοντας «στο πλαίσιο μιας πραγματικής καινούργιας αρχής», να «ξαναγραφτεί το Σύνταγμα και να οριστεί το "Hellas" ως η ονομασία σε όλες τις γλώσσες. Η χώρα χρειάζεται μια νέα εικόνα», καταλήγει.

Από την πλευρά του, παρέμβαση έκανε και ο νέος επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Αυστριακός Χάνες Σβόμποντα, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα την Αθήνα για επαφές με τον Γ. Παπανδρέου, αλλά και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλο.

Ο κ. Σβόμποντα, με συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιόφωνο, τάχθηκε κατά της διεξαγωγής εκλογών στην Ελλάδα τον Απρίλιο, ενώ δεν απέκλεισε έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, προειδοποιώντας παράλληλα για σοβαρές συνέπειες στην ΕΕ.

«Μια διακοπή της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας, λόγω του προεκλογικού αγώνα που θα κρατήσει εβδομάδες, θα ήταν καταστροφή», είπε εξηγώντας έτσι τους λόγους για τους οποίους θεωρεί «πηγή προβλημάτων» μια εκλογική αναμέτρηση την άνοιξη.

Σημειώνει επίσης πως η συζήτηση για τοποθέτηση «επιτρόπου», προκάλεσε αντανακλαστικές αντιδράσεις στον ελληνικό λαό, για τον οποίο υποστηρίζει πως έχει φθάσει στο όριο της αντοχής του.

Πάντως, ο επικεφαλής των σοσιαλιστών στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο εμφανίσθηκε να συμφωνεί με τον Γερμανό υπουργό των Οικονομικών Β. Σόιμπλε, επαναλαμβάνοντας και αυτός ότι δεν μπορούν να δοθούν χρήματα αν δεν υπάρξουν ριζικές αλλαγές, κάνοντας αναφορά στην εκτεταμένη φοροδιαφυγή, αλλά και χαρακτηρίζοντας «ανώφελη» τη μείωση μισθών σε μια χώρα που έχει πολύ περιορισμένη εξαγωγική δραστηριότητα.

Δηλώσεις έκανε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) στην Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας, Πέτερ Αλτμάιερ.

Ο Αλτμάιερ μάλιστα, μιλώντας στη χθεσινή «Der Tagesspiegel», όχι μόνο δηλώνει σύμφωνος για την τοποθέτηση «Επιτρόπου για την Ελλάδα», αλλά υποστηρίζει πως η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει «δικό της Επίτροπο Λιτότητας», με διευρυμένες αρμοδιότητες και υποχρέωση αναφοράς στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Όπως λέει, έχει μικρή σημασία να μαλώνουμε σχετικά με το ποια λέξη θα χρησιμοποιηθεί, καθώς «πρέπει να είναι δυνατό να βοηθήσεις χώρες που δεν προχωρούν με τις δικές τους δυνάμεις. Το πώς θα το ονομάσεις αυτό και τι περιεχόμενο θα του δώσεις, πρέπει να το συζητήσεις με ηρεμία και ησυχία. Βασίζομαι εδώ και σε μια διαδικασία εκμάθησης στην Ελλάδα. Ήδη δεχόμαστε τα πρώτα θετικά μηνύματα. Η Ελλάδα φαίνεται σχεδιάζει έναν δικό της "Επίτροπο λιτότητας" με μεγάλες αρμοδιότητες και εξουσίες και υποχρέωση για αναφορά προς το ΔΝΤ και ΕΚΤ», καταλήγει.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας «Emnid» για την κυριακάτικη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Μπιλντ, το 53% των Γερμανών θεωρούν ότι θα ήταν καλύτερα για το ευρώ αν η Ελλάδα εγκατέλειπε την Ευρωζώνη και επέστρεφε στη δραχμή, ενώ αντίθετη γνώμη έχει το 34% των ερωτηθέντων.

Επιπλέον, σε ποσοστό 80% διαφωνούν σε επιπλέον οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, αν η χώρα μας δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση: Μη βάζετε σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο.
Τ α σχόλιά σας ας είναι κόσμια