Powered By Blogger

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Νότης Μαριάς: Η Ελλάδα δεν θα γίνει ποτέ προτεκτοράτο!

09/02/2012 - 06:51

|

Του Νότη Μαριά

Πριν καν ακόμη τεθεί σε ισχύ η υπό διαπραγμάτευση νέα δημοσιονομική συνθήκη, η οποία περιορίζει...
 
Νότης Μαριάς: Η Ελλάδα δεν θα γίνει ποτέ προτεκτοράτο!
τη δημοσιονομική κυριαρχία των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, η Μέρκελ, πιστή στην προσφιλή της μέθοδο, επιλέγει την πατρίδα μας για άλλη μια φορά ως πειραματόζωο. Και απαιτεί την πλήρη εκχώρηση της δημοσιονομικής κυριαρχίας της χώρας μας στο Βερολίνο ως προϋπόθεση για την έγκριση του δεύτερου πακέτου διάσωσης των δανειστών.
Τα σχέδια, βέβαια, της Μέρκελ δεν είναι καινούρια. Τα είχαμε καταγγείλει με ιδιαίτερη σαφήνεια από την πρώτη στιγμή, όταν αρκετοί από τους σημερινούς αντιμνημονιακούς... γιαλαντζί σφύριζαν αδιάφορα.

Γερμανός γκαουλάιτερ

Ασφυκτικό διεθνή οικονομικό έλεγχο της χώρας μας απαιτεί πλέον το Βερολίνο. Έτσι, όπως προκύπτει από έγγραφο το οποίο διένειμαν οι Γερμανοί στο Euro Working Group της Παρασκευής 27 Ιανουα­ρίου 2012 και το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας (Το Βήμα, 29/1/2012), η Μέρκελ απαιτεί την εγκατάσταση επιτρόπου στο υπουργείο Οικονομικών, ο οποίος, ενδεδυμένος τον ευρωπαϊκό μανδύα, θα προστατεύει τα γερμανικά συμφέροντα. Ειδικότερα, θα έχει δικαίωμα βέτο σε σχέση με τις δαπάνες που θα γίνονται και θα διασφαλίζει ότι από τους φόρους που θα εισπράττονται από το Ελληνικό Δημόσιο θα αποπληρώνεται κατά προτεραιότητα το χρέος και ό,τι απομένει –αν απομένει– θα πηγαίνει στην πληρωμή μισθών, συντάξεων και των λοιπών δαπανών του κοινωνικού κράτους (Υγεία, Παιδεία κ.λπ.). Από τη στρατηγική αυτή δεν φαίνεται να ξεφεύγουν ούτε και οι απολύτως αναγκαίες αμυντικές δαπάνες, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η αποδυνάμωση της άμυνας της χώρας, σε μια φάση που αναμένεται η όξυνση των εντάσεων στην περιοχή λόγω ΑΟΖ κ.λπ.

Και Γερμανός «υπουργός Ελλάδος»

Η παραπάνω εξέλιξη αποτελεί το τελευταίο στάδιο του σχεδιασμού για τη μετατροπή της χώρας μας σε γερμανικό προτεκτοράτο.

Όπως έχουμε ήδη αναλύσει στο βιβλίο μας Το Μνημόνιο της χρεοκοπίας και ο άλλος δρόμος – Πειραματόζωον η Ελλάς (σελ. 573-582), πρώτος με δήλωσή του ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Focus, επισήμανε ότι η δήθεν διάσωση της Ελλάδας οδηγεί σε περαιτέρω περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας.

Ακολούθησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που με κυνικό και σαφή τρόπο επισήμανε ότι «ένα κράτος με προβλήματα που ζητά τη βοή­θεια των εταίρων του θα πρέπει σε αντάλλαγμα να εκχωρήσει ένα μέρος της εθνικής του κυριαρχίας στην ΕΕ».

Στη συνέχεια, ο σύμβουλος του Σαρκοζί, Φιλίπ Σαλμέν, δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει ευρωπαϊ­κό προτεκτοράτο και η ελληνική οικονομία να τεθεί υπό τη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το σχέδιο μπήκε σε εφαρμογή κι έτσι το ΕΣΠΑ και τα δάνεια που θα λάβει η χώρα μας από την Ευρωπαϊ­κή Τράπεζα αφαιρέθηκαν από τη διαχείριση του Ελληνικού Δημο­σίου και τέθηκαν υπό τη διαχείριση της «Ειδικής Ομάδας Κρούσης» της Κομισιόν που διόρισε ο Μπαρόζο, με επικεφαλής το Γερμανό Χορστ Ράιχενμπαχ. Μάλιστα, το Βήμα (31/7/2011), με τον τίτλο «Ποιος είναι ο Γερμανός “αντιβασιλέας”», παρουσίασε και το βιογραφικό του Ράιχενμπαχ.

Ακολούθησε ο σχεδιασμός για εγκατάσταση γκαουλάιτερ στα διάφορα υπουργεία, προκειμένου να ελέγχουν από κοντά την εφαρμογή του Μνημονίου, καταργώντας στην πράξη τους υπουργούς. Έτσι, «υπό την παρακολούθηση της σκιώδους κυβέρνησης των Βρυξελλών θα τεθούν από τις επόμενες εβδομάδες τα υπουργεία στην Αθήνα», επισήμανε ήδη από τα τέλη Ιουλίου 2011 το παραπάνω δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα.

Τέλος, ακολούθησε η απίθανη και προκλητική απόφαση της Μέρκελ να διορίσει τον Φούχτελ ως «υπουργό Ελλάδος», με έδρα το γερμανικό προξενείο της Θεσσαλονίκης.

Μπαρόζο: Μνημόνιο ή τανκς!

Καθώς οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται και υπονομεύεται η κοινωνική θέση ευρύτατων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας, το πολιτικό σύστημα διαλύεται στα εξ ων συνετέθη. Όσο, λοιπόν, η Μέρκελ και η τρόικα θα επιβάλλουν αντικοινωνικά μέτρα, τα οποία όχι μόνο οδηγούν στη φτώχεια εκατομμύρια συμπολίτες μας, αλλά πληγώνουν συνάμα και την εθνική μας αξιοπρέπεια, τόσο θα καταρρέει το σύστημα της ξένης εξάρτησης και οι κάθε λογής μηχανισμοί του. Έτσι, μοναδικός τρόπος για τη διατήρηση και λειτουργία του συστήματος πολιτικής επιτήρησης και κηδεμονίας που έχει επιβληθεί στη χώρα μας θα είναι η ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών και η συνεχής αντιδημοκρατική εκτροπή. Προς την κατεύθυνση αυτή φαίνεται να έχει δρομολογήσει ευθύς εξαρχής τις διαδικασίες η τρόικα, αν λάβει κανείς σοβαρά υπόψη τις δηλώσεις Μπαρόζο ήδη από τις 11 Ιου­νίου 2010, σύμφωνα με τις οποίες κινδυνεύει δήθεν η Δημοκρατία στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.
Έτσι, καθώς η Μέρκελ δεν είναι διατεθειμένη να διαμορφώσει επαρκές πλαίσιο οικονομικής αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και ιδίως της κρίσης χρέους, είναι σαφές ότι σχεδιάζει πλέον τη μετατροπή της χώρας μας σε γερμανικό προτεκτοράτο με καταπάτηση της εθνικής μας ανεξαρτησίας και της λαϊκής κυριαρχίας. Διαθέτει δε στη φαρέτρα της και τη σχετική ευρωπαϊκή «ρήτρα αλληλεγγύης» στην καταστολή των κοινωνικών κινημάτων του άρθρου 222 της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ (ΣΛΕΕ). Αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ, σύμφωνα με τους όρους του παραπάνω άρθρου της ΣΛΕΕ, μπορεί να επεμβαίνει στο εσωτερικό των κρατών-μελών της για να καταστείλει τα διάφορα κοινωνικά κινήματα που αμφισβητούν το νεοφιλελεύθερο μονόδρομο και τα Μνημόνια και απαιτούν τη διαγραφή του επονείδιστου χρέους. Κι αυτή είναι μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για την Ελλάδα ενόψει της επιβολής νέου σκληρού Μνημονίου μέχρι το 2050 και των αναμενόμενων ευρύτατων κοινωνικών αντιδράσεων. Επομένως, το δίλημμα του Μπαρόζο, «Μνημόνιο ή τανκς», πρέπει να αξιολογηθεί μέσα στο παραπάνω πλαίσιο. 

Ο Νότης Μαριάς (marias@econ.soc.uoc.gr) είναι Καθηγητής Θεσμών
της Ευρωπαϊκής  Ένωσης στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση: Μη βάζετε σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο.
Τ α σχόλιά σας ας είναι κόσμια