Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2012


Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2012

Τι έκαναν οι Έλληνες για τον κόσμο;

«Είστε ανεύθυνος λαός», «Δεν πληρώνετε τους φόρους σας», «Είστε βολεμένοι»,«Λειτουργείτε με ωχαδελφισμό», «Είστε τεμπέληδες». Είναι μερικές μόνο από τις φράσεις που χρησιμοποιούν...
σήμερα οι περισσότεροι Ευρωπαίοι -πολιτικοί και απλός λαός- για να μας χαρακτηρίσουν! Η κρίση μπορεί να έφερε τα πάνω-κάτω, όμως...........
κανείς από αυτούς δεν πρέπει να ξεχνάει!

Τι; Αυτά που η Ελλάδα έκανε για τον κόσμο ολόκληρο, προσφέροντας βασικά στοιχεία πολιτισμού και ανθρωπισμού. Κι αν το ερώτημα «Τι έκαναν οι Έλληνες για τον κόσμο» σάς φαίνεται… ρητορικό, ελάτε να δούμε μαζί 10 σημαντικά πράγματα που… ταξίδεψαν από τη χώρα μας σε ολόκληρο τον πλανήτη, για να γίνει καλύτερος!

1. Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν το 1896 στην Αθήνα. Αν και το ελληνικό κράτος αντιμετώπιζε πολλά οικονομικά προβλήματα, οι Έλληνες κατάφεραν να οργανώσουν τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες με μεγάλη επιτυχία. Η μικρή τότε Ελλάδα έστειλε στον κόσμο ένα μήνυμα ειρήνης και φιλίας μεταξύ των λαών, ενώ αυτή η πρώτη διοργάνωση έβαλε τα θεμέλια για μια διεθνή αθλητική οργάνωση που έμελλε να γίνει η μεγαλύτερη αθλητική γιορτή του πλανήτη!

2. Σύσταση Δικαστηρίων

H αρχική έννοια σύστασης δικαστηρίου για την απονομή δικαιοσύνης βρίσκεται στην ελληνική μυθολογία και μάλιστα γινόταν από τους ίδιους τους Ολύμπιους Θεούς, από τους οποίους προϊστορικά πέρασε στην Αρχαία Ελλάδα, αρχικά να απονέμεται από τους βασιλείς και αργότερα ανατέθηκε στα δικαστήρια. Στην αρχαία Αθήνα ονομαστά ποινικά δικαστήρια ήταν η Βουλή του Αρείου Πάγου, το Παλλάδιο, το Δελφίνιο και η Ηλιαία.

3. Θέατρο

Κάθε πόλη στην αρχαία Ελλάδα είχε τουλάχιστον ένα θέατρο. Οι πόλεις-κράτη είχαν μεγάλο ανταγωνισμό μεταξύ τους, παρουσιάζοντας πολλές παραστάσεις εν είδει διαγωνισμού, ενώ η σημασία του θεάτρου ήταν τόσο μεγάλη για τους αρχαίους, αφού άφηναν ακόμη και τους κρατούμενους των φυλακών να παρακολουθούν κάποια έργα. Χτισμένα πάνω σε λόφους, έτσι ώστε να μπορούν οι θεατές να βλέπουν με ευκολία τη σκηνή, το Αρχαίο Θέατρον άφησε το στίγμα του στον πολιτισμό ανά τους αιώνες.

4. Δημοκρατία

Η αθηναϊκή δημοκρατία ήταν το πολιτικό σύστημα που αναπτύχθηκε στην αρχαία ελληνική πόλη-κράτος της Αθήνας και ήταν η πρώτη γνωστή δημοκρατία αλλά και η πιο σημαντική κατά την αρχαιότητα. Το δημοκρατικό πολίτευμα της κλασικής Αθήνας αποτελεί ένα ανεπανάληπτο πρότυπο συμμετοχής του λαού στα κοινά, ενώ η δημοκρατική διακυβέρνηση έφτασε σε βαθμό υποδειγματικού δημοκρατικού πολιτεύματος στα χρόνια του Περικλή, στο λεγόμενο «χρυσό αιώνα».

5. Ντους

Οι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που είχαν αποχετευτικό σύστημα, ενώ διοχέτευαν τα νερά των υδραγωγείων σε ένα μεγάλο κοινόχρηστο ντους (που χρησιμοποιείτο από πλούσιους και φτωχούς). Οι ανακαλύψεις στην Πέργαμο αποδεικνύουν του λόγου το αληθές, ενώ οι Ρωμαίοι πήραν την ιδέα αυτή από τους Έλληνες και την εξέλιξαν.

6. Ο αναλογικός υπολογιστής

Πάνω από έναν αιώνα πριν ανακαλύφθηκε ένα »περίεργο» εργαλείο από δύτες στο βυθό της θάλασσας των Αντικυθήρων. Ήταν ένας αστρολάβος; Ήταν ένα αστρονομικό ρολόι; Ή κάτι άλλο; Για πολλά χρόνια, η συστηματική εξέταση του αντικειμένου απέτυχε να φωτίσει τη σκοπιμότητα του περίεργου αυτού μηχανήματος. Όμως, η έρευνα τα τελευταία πενήντα χρόνια έχει ρίξει λίγο φως. Ο περίφημος Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι ασχολείτο με τα αστρονομικά φαινόμενα, λειτουργώντας ως ένας περίπλοκος μηχανικός «υπολογιστής» που παρακολουθούσε και κατέγραφε τους κύκλους του ηλιακού συστήματος.

7. Πίτσα

Οι πίτες με διάφορους γευστικούς συνδυασμούς (ελιές, τυρί και χόρτα) ήταν το αγαπημένο σνακ των αρχαίων, ενώ το πρώτο είδος πίτσας ήταν ο επονομαζόμενος «πλακούς», δηλαδή μία βάση από ψωμί πάνω στην οποία τοποθετούσαν διάφορα βότανα και στη συνέχεια την έψηναν σε καυτές πέτρες.

8. Μαθηματικά


Η Ευκλείδεια Γεωμετρία, το Πυθαγόρειο Θεώρημα και η Τριγωνομετρία είναι ελληνικά. Και μπορεί όλα αυτά να έχουν φέρει… ανείπωτη δυστυχία σε αμέτρητες γενιές μαθητών, χωρίς αυτές, όμως, τις ανακαλύψεις δεν θα είχαμε την αρχιτεκτονική, ούτε καν την πλοήγηση βρε αδερφέ(!)… και ούτω καθ’ εξής! Ο κατάλογος είναι σχεδόν ατελείωτος.

9. Ο καταπέλτης

Χάρη σε όλα αυτά τα μαθηματικά που αναφέραμε πιο πάνω, οι αρχαίοι Έλληνες δημιούργησαν έναν καταπέλτη που αύξησε το εύρος και τη δύναμη των πυρομαχικών τους. Πιο συγκεκριμένα, ο πρώτος καταπέλτης κατασκευάστηκε την εποχή των Καρχηδονίων το 399 π.Χ., ενώ το τόξο εμφανίστηκε ακόμη νωρίτερα, στα τέλη του 5ου π.Χ. αιώνα.

10. Η ατμομηχανή


Η πρώτη ατμομηχανή κατασκευάστηκε από τον Ήρωνα, περίφημο Έλληνα μαθηματικό, φυσικό και μηχανικό της αρχαιότητας, που έζησε τον 1ο αι. π.Χ. (κατ’ άλλους τον 1ο αι. μ.Χ.) και καταγόταν από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Η «αιολόσφαιρα» όπως ονομαζόταν ήταν μία συσκευή που κινούνταν με τη δύναμη του ατμού, ενώ υπήρξε ο πρόδρομος της εφεύρεσης της ατμομηχανής.

Συμπέρασμα: Πολλά από τα πράγματα που οι «προηγμένοι» λαοί απολαμβάνουν σήμερα ως αναπόσπαστο κομμάτι της ελευθερίας τους ή του σύγχρονου τρόπου ζωής τους προέρχονται από την ανάπτυξη τους κατόπιν της υιοθέτησης προτύπων από τους Έλληνες του παρελθόντος. Είπατε τίποτα;
http://news24gr.blogspot.com

11 σχόλια:

 1. ΑνώνυμοςFeb 17, 2012 07:32 AM
  ΟΛΑ ΣΩΣΤΑ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΕ 1-10. ΜΠΟΡΕΙΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΑΡΙΘΜΙΣΗΣ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ...ΑΠΟΓΟΝΩΝ ? ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΟΔΙΔΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΞΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΗΜΕΔΑΠΟΥΣ, Η 'ΚΡΙΣΗ ΔΕΝ ΕΦΕΡΕ ΤΑ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ' ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΤΗΝ ΦΕΡΑΜΕ ΕΜΕΙΣ...ΟΙ ΕΠΙ ΤΟ ΠΛΕΙΣΤΟΝ ΒΟΛΕΜΕΝΟΙ.
  Απάντηση
 2. ΑνώνυμοςFeb 17, 2012 07:34 AM
  Ας ξεκινήσουμε με το πιο απλό, να μην δώσουμε την Ολυμπιακή Φλόγα στους ερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες! Εκτός αν ζητήσουν δημοσίως όλοι συγνώμη για τον διασυρμό.
  Απάντηση
 3. ΑνώνυμοςFeb 17, 2012 07:37 AM
  Ωραιο το αρθρο, η δικαιολογια ομως οτι δεν πρεπει να μας βριζουν οι ξενοι επειδη 3000 χρονια πριν εμεις ανακαλυψαμε τα μαθηματικα ειναι τουλαχιστον ηλιθια. Εκεινος ο λαος που μεγαλουργησε και δημιουργησε τις βασεις ολοκληρης της ανθρωποτητας, θελουμε δεν θελουμε, δεν εχει απολυτως καμια σχεση με τους σημερινους Ελληνες. Βαλαμε στη θεση του Περικλη, του Σολωνος και του Μεγα Αλεξανδρου τον Παπουτση και τον Γιωργακη. Μονοι μας βγαλαμε τα ματια μας και δεν μας φταιει κανεις για αυτο. Στην αρχαια Ελλαδα τετοιους ανθρωπους (;) θα τους ειχαν να κουβαλανε μαρμαρο για τον Παρθενωνα. Οτι καταφερε να περισωθει μετα απο 400 χρονια τουρκοκρατιας φροντισαμε να το αποτελειωσουμε μια και καλη.
  Απάντηση
  Απαντήσεις
  1. ΑνώνυμοςFeb 17, 2012 07:47 AM
   Θεωρητικά έχεις δίκιο, αλλά μόνο θεωρητικά. Δεν τα βγάλαμε μόνοι μας τα ματάκια μας, μας τα έβγαλαν αυτοί που τώρα μας βρίζουν. Εδώ και περίπου 1000 χρόνια, οι ξένοι επιβουλεύονται την Ελλάδα γιατί το οικόπεδο αξίζει πάρα, μα πάρα πολλά. Και ο μόνος τρόπος να επιβληθείς σε μία χώρα, είναι να την ισοπεδώσεις πνευματικά.
   Δεν θα δώσω σε κανέναν ξένο αλήτη συγχωροχάρτι για το κακό που έχει κάνει στην χώρα ΜΟΥ.
   Εξάλλου, όλοι αυτοί τι θα ήταν χωρίς την Ελλάδα ? Τίποτα. Τι θα ήταν χωρίς τις χώρες που απομυζούν τόσους αιώνες ? Τίποτα. Ενα απόλυτο τίποτα. Τα τίποτα λοιπόν δεν έχουν δικαίωμα να μιλάνε.
 4. ΑνώνυμοςFeb 17, 2012 08:29 AM
  OI ΞΕΝΟΙ ΜΑΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΠΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ, ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΧΘΟΥΜΕ.
  Απάντηση
 5. ΑνώνυμοςFeb 17, 2012 08:32 AM
  7.37 ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΥΜΦΩΝΟΙ [7.32] ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΠΙΟ ΓΛΑΦΥΡΟΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ.
  Απάντηση
  Απαντήσεις
  1. ΑνώνυμοςFeb 17, 2012 08:48 AM
   Φιλε μου 08.32 η γλαφυροτητα προκαλειται απο τη καταθλιψη και τη νοσταλγια λογω της συγκρισης παροντος-παρελθοντος...δυστυχως! Κατα τ'αλλα χαιρομαι που συμφωνουμε και φανταζομαι και πολλοι μαζι με μας

   Ο 07.37
 6. ΑνώνυμοςFeb 17, 2012 09:22 AM
  ΚΑΝΕΤΕ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ . Η ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΟ ΟΜΟΜΑ ΤΗΣ ΟΜΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ
  ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΤΑ ΛΕΝΕ . ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΕΙΡΟΥΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ. ΟΙ ΠΡΩΤΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΜΩΣ ΛΕΓΕΤΕ ""ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ""
  Απάντηση
 7. ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΝΗΣΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΝΔΟΞΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ!!!


  FOREIGN OFFICE: ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ ΔΙΔΑΣΚΟΜΕΝΟΙ OTI ΘΑ ΛΥΤΡΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

  Άνοιξαν τα αρχεία, του 1981, του Foreign Office και μεταξύ των κειμένων που διέρρευσαν είναι γραμμένο ότι οι Έλληνες μεγαλώνουν διδασκόμενοι ότι θα λυτρώσουν τον κόσμο. Τι να κάνουμε ρε Εγγλεζάκια, είναι αυτό που λέμε, "διατί να το κρύψωμεν άλλωστε". Είναι κι αυτός ο Λιακόπουλος ρε παιδί μου που τους ...βάζει ιδέες και άλλο που δεν θέλουν όλοι αυτοί οι ρομαντικοί και οι τρελοί, όπως μας αποκαλεί το αρχείο του FOREIGN OFFICE.
  Απάντηση
 8. Ελληνικό DNA

  http://www.youtube.com/watch?v=55CIpVkEqvU&feature=related
  ………………..

  To DNA (γενετική σύσταση) των Ελλήνων-The Greek DNA

  http://www.youtube.com/watch?v=ssgMNh_2FcQ&feature=related
  Απάντηση
 9. ΑνώνυμοςFeb 17, 2012 10:33 AM
  καρασωστος ο 9.22.μαλουργουμε κυριως στο εξωτερικο γιατι η ελλαδα(οι πολιτικοι της) τρωει τα παιδια της.για ψαξτε ποσοι ελληνες κορυφαιοι επιστημονες υπαρχουν στον κοσμο και ποσοι ειναι οι ξενοι που εχουν εισπραξει μεχρι νομπελ επειδη εκλεψαν ελληνικες ανακαλυψεις(κοπακα για γαυδο και ενα γιατρο απο το μεσσολογγι για ελκος στομαχου).και ολα αυτα απο ενα λαο μολις δεκα εκκατομυριων.αμαν πια η στραβη αγελαδα δεν κοιταζει την αυλακια της λεω εγω.τα σκανδαλα και τις δολοπλοκιες τις δικες δεν τις βλεπουν?
  Απάντηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση: Μη βάζετε σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο.
Τ α σχόλιά σας ας είναι κόσμια