Powered By Blogger

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012


ΤΕΤΑΡΤΗ, 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Παγκόσμιο σούργελο

thumb
Του Σταύρου Χριστακόπουλου
Στην Αθήνα οι συναποτελούντες τη συγκυβέρνηση υπό τον Παπαδήμο πανηγυρίζουν. Κανείς σοβαρός άνθρωπος στον κόσμο, ωστόσο, δεν θα μπορούσε να συμμερίζεται τις θριαμβολογίες των μόνιμων καρναβαλιστών της πολιτικής μας ζωής. Ούτε θα ήταν δυνατόν μια συμφωνία χρεοκοπίας, όπως αυτή του τελευταίου Eurogroup, να θεωρείται με κάποιον τρόπο «βιώσιμη». Με εξαίρεση αυτούς που την επέβαλαν...
Τι ακριβώς αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης για την Ελλάδα:
«Κούρεμα» των ομολόγων εις χείρας ιδιωτών ώστε αυτό να φτάσει το 2020, υποτίθεται, στο 120,5% του τότε ΑΕΠ. Το ύψος των απωλειών θα φτάσει σε σύνολο το 75% της πραγματικής αξίας των ομολόγων. Βεβαίως η διαπραγμάτευση έγινε με τους ξένους κατόχους ομολόγων, παρότι το μεγαλύτερο κόστος θα υπάρξει στο... εσωτερικό.
● Έτσι οι χασούρηδες θα είναι ελληνικές τράπεζες (που θα αποζημιωθούν), ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία και Έλληνες αποταμιευτές και επιχειρήσεις (που δεν θα αποζημιωθούν), την ώρα που οι Ευρωπαίοι και η κυβέρνηση Παπαδήμου πανηγυρίζουν προκαταβολικά ότι επέβαλαν «κούρεμα» στους ξένους δανειστές.
● Εν συνόλω η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης θα χάσουν μόλις 3,2 δισ. ευρώ, όταν τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία π.χ. θα χάσουν πολλαπλάσια, με τρομακτικές επιπτώσεις στις συντάξεις, χωρίς επί της ουσίας να αποζημιωθούν.
● Ο επιπλέον δανεισμός της Ελλάδας θα είναι 130 δισ. ευρώ – τμηματική καταβολή έως το 2014. Δηλαδή η μείωση του χρέους – σε μεγάλο βαθμό εσωτερικού και στο ελληνικό δίκαιο – θα αντικατασταθεί με νέο χρέος, ακόμη μεγαλύτερο από το προηγούμενο και στο δίκαιο των δανειστών: το αγγλικό.
Ως... αντάλλαγμα για την υποτιθέμενη «σωτηρία» της, η Ελλάδα έδωσε, πέρα από όλα όσα έχει ήδη δώσει σε επίπεδο λιτότητας, ύφεσης, χαμένων δικαιωμάτων και θέσεων εργασίας, συνολικής εξαθλίωσης των Ελλήνων και όσα άλλα γνωρίζουμε:
● Τη δημιουργία ειδικού ταμείου για την κατά προτεραιότητα – έναντι όλων των άλλων υποχρεώσεων του ελληνικού κράτους – αποπληρωμή του ελληνικού δημόσιου χρέους, υπό τη διαχείριση της τρόικας.
● Τη συμπερίληψη σε αυτό το ταμείο, εκτός των νέων δανεικών, και εσόδων προερχόμενων από τη φορολογία και από το ξεπούλημα της περιουσίας. Άλλωστε μπορεί ο νυν επικεφαλής του ταμείου Κ. Μητρόπουλος να γκρινιάζει ότι δεν μπορεί να προχωρήσει με τους επιθυμητούς ρυθμούς το ξεπούλημα, ωστόσο το ταμείο είναι ήδη εδώ...
● Την ακόμη πιο ασφυκτική εποπτεία της τρόικας – με μόνιμη παρουσία της στην Αθήνα, με τοποθέτηση επιτρόπων σε κάθε υπουργείο, για άγνωστο χρονικό διάστημα – ώστε να διασφαλίζεται πως, σε επίπεδο κυβέρνησης και υπουργείων, δεν θα γίνεται καμία δαπάνη πριν συγκεντρωθούν τα απαραίτητα κεφάλαια για το «ταμείο χρέους».
● Τη νομική κατοχύρωση της προτεραιότητας αποπληρωμής του χρέους με νόμο και, εν συνεχεία, με συνταγματική αναθεώρηση, η οποία θα μπορεί να γίνει από τον Μάιο του 2013 και ύστερα.
Ο χαρακτηρισμός της Ελλάδας, προχθές, από τον Βόλφγκανγκ Μίνχαου των Financial Times ως της «πρώτης αποικίας της ευρωζώνης» είναι μάλλον επιεικής, αφού στο οικονομικό επίπεδο η Ελλάδα επιστρέφει στη δεκαετία του 1940, αλλά στο πολιτικό πηγαίνει μέχρι τον 19ο αιώνα, όταν οι ξένες δυνάμεις επέβαλλαν τη μορφή του πολιτεύματος και το πρόσωπο του μονάρχη.
Αυτά όμως είναι απλώς λεπτομέρειες και για τον Παπαδήμο και για τον Βενιζέλο και για τον Παπανδρέου και για τον Σαμαρά.
Σιγά τα ωά όταν πρόκειται, ακόμη μια φορά, να... σωθεί η χώρα. Η οποία βεβαίως από τον περασμένο Ιούνιο διαρκώς «διασώζεται» «μειώνοντας το χρέος της» και πληρώνοντας βαρύτατο τίμημα σε επίπεδο οικονομίας, πολιτικής και κοινωνίας, χωρίς ακόμη να έχει... σωθεί.
Και πώς να σωθεί όταν ακόμη και ο... Στέφανος Μάνος, ο νεοφιλελεύθερος «δεινόσαυρος» της πολιτικής μας σκηνής, εξίσταται λέγοντας μια απλούστατη... αλήθεια: το χρέος στο 120% του ΑΕΠ, το οποίο υποτίθεται ότι προσπαθούν να επιτύχουν οι Βενιζελοπαπαδήμοι, δεν έχει καμιά πιθανότητα να είναι βιώσιμο. «Μας κοροϊδεύουν» λέει ο Μάνος.

Πολιτική αμφισβήτηση
Η εμπιστοσύνη στην όποια αποτελεσματικότητα της νέας συμφωνίας είναι σχεδόν μηδενική καταρχάς σε πολιτικό επίπεδο:
1. Το ΔΝΤ – αν και στο πρώτο δάνειο, όπως και στη στήριξη Ιρλανδίας και Πορτογαλίας – είχε συμμετάσχει με το 30%, τώρα περιορίζεται σε μόλις 10% (13 δισ. ευρώ). Λογικό, αν συνυπολογίσουμε ότι το Ταμείο δεν θεωρεί πως η ευρωπαϊκή συμφωνία είναι ποτέ δυνατόν να καταστήσει το ελληνικό δημόσιο χρέος «βιώσιμο».
2. Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ: «Υπάρχουν πτωτικοί κίνδυνοι. Αυτό είναι σαφές. (...) Η ελληνική οικονομία πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστική, με ευρείες μειώσεις μισθών, ώστε να αυξηθούν οι εξαγωγές για να ανακάμψει. Η ανάπτυξη μέσω των εξαγωγών, όμως, μπορεί να υλοποιηθεί σε αρκετά χρόνια. Εν τω μεταξύ, οι μειώσεις των μισθών θα εμβαθύνουν την ύφεση, καθιστώντας το βάρος των χρεών ακόμη πιο δύσκολο».
3. Η τρόικα επίσης αμφισβητεί τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους σύμφωνα με έκθεσή της, η οποία περιλαμβάνει το απολύτως λογικό σενάριο να αποτύχει και αυτό – όπως και το πρώτο – πρόγραμμα λιτότητας και τελικά το χρέος της Ελλάδας, αντί να μειωθεί στο 120,5% του ΑΕΠ το 2020, να βρίσκεται κάπου στη... στρατόσφαιρα του 160%. Ως εκ τούτου κάνει λόγο για πρόσθετη χρηματοδότηση κατά 50 δισ. ευρώ, ενώ το ΔΝΤ ανεβάζει την «αναγκαία στήριξη» έως και το σύνολο των... 245 δισ.
Αν λοιπόν οι ίδιοι οι επιτηρητές, δανειστές κ.λπ. βλέπουν από αυτή τη σκοπιά και με τέτοια σενάρια την εξέλιξη του χρέους, τότε μπορεί κάποιος να καταλάβει την αξία των διακηρύξεων και δεσμεύσεων Παπαδήμου, Βενιζέλου κ.λπ.
Σε αυτή την περίπτωση μάλλον ο ειλικρινέστερος ήταν ο... Σαμαράς, ο οποίος από όλη τη συμφωνία βρήκε να τονίσει ότι ανοίγει τον δρόμο σε εκλογές. «Καθένας με τον πόνο του» θα πείτε. Και θα έχετε δίκιο...

Αμφισβήτηση από τα ΜΜΕ
Αλλά και σε επίπεδο ΜΜΕ το άρωμα που έμεινε από τη συμφωνία είναι αρνητικό ως προς το όποιο αποτέλεσμα θα μπορούσε να έχει, αφού δεν υπάρχει σοβαρός άνθρωπος που να δίνει την ελάχιστη σημασία στους ψοφοδεείς πανηγυρισμούς της συγκυβέρνησης.
Άλλωστε κανείς δεν πιστεύει ούτε στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ούτε στην πιθανότητα να εφαρμοστεί ανεμπόδιστα και αδιαμαρτύρητα το φονικό κράμα λιτότητας, πλήρους απώλειας της εθνικής κυριαρχίας και εξαθλίωσης ενός ολόκληρου λαού. Ας δούμε μερικά παραδείγματα:
● Η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung θεωρεί ότι η Ελλάδα, πληρώνοντας ακριβά το δάνειο των 130 δισ., «έχασε την κυριαρχία της ως ανεξάρτητο κράτος».
● Η γαλλική εφημερίδα Monde αμφισβητεί τόσο την αξιοπιστία της συμφωνίας όσο και το ότι η συμμετοχή των ιδιωτών στο PSI θα φθάσει τελικά τα ζητούμενα 107 δισ. ευρώ, αλλά και το αν το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF) του Νταλάρα θα εκπροσωπήσει τελικά τους ιδιώτες πιστωτές που διατείνεται ότι εκπροσωπεί.
[Άλλωστε σημαντικά κερδοσκοπικά κεφάλαια του εξωτερικού ήδη έχουν φύγει από τη διαπραγμάτευση και αρκετοί εκφράζουν αμφιβολία για το αν θα συγκεντρωθεί η συμμετοχή του 66,6% των πιστωτών ώστε να συμφωνήσουν στην ενεργοποίηση των ρητρών αναγκαστικής συμμετοχής που νομοθετεί η συγκυβέρνηση ώστε να προκύψει η... αναγκαστική χρεοκοπία με την οποία απειλεί...].
● Η γαλλική εφημερίδα Les Echos θεωρεί επίσης ότι «το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας δεν αίρει τις αμφιβολίες για τη βιωσιμότητά του».
● Το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg μεταδίδει ότι «η διάσωση της Ελλάδας αφήνει υπαρκτό τον κίνδυνο χρεοκοπίας όχι μόνο της Ελλάδας αλλά ολόκληρης της Ευρώπης, καθώς βαθαίνει η ύφεση».
● Πάλι το Bloomberg: «Ακόμη ωστόσο η Ελλάδα εξακολουθεί να κουβαλά το βάρος του χρέους, υπογραμμίστηκε από την ανάλυση ειδικών της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, οι οποίοι επεσήμαναν όλα όσα θα μπορούσαν να πάνε εκτός προβλέψεων δεδομένου ότι η χώρα δεν μπορεί να βγει από τα δημοσιονομικά δεινά μέσω ανάπτυξης που θα μπορούσε να προκληθεί από την υποτίμηση του νομίσματος. Δεδομένων των κινδύνων, η επιτυχία του προγράμματος εξακολουθεί να είναι αμφισβητήσιμη».
● Το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Reuters θεωρεί ότι το σχεδιασθέν σύστημα διάσωσης «δύσκολα θα δουλέψει και θα αποφέρει τα προσδοκώμενα».
● Το βρετανικό κανάλι BBC μιλά για «επαμφοτερίζουσες αντιδράσεις των αγορών στη συμφωνία για την Ελλάδα».
● Η αμερικανική εφημερίδα New York Times επισημαίνει πως «οι αμφιβολίες για την ικανότητα της Ελλάδας να εξυπηρετεί σε βάθος χρόνου το χρέος της παραμένουν, σε σημείο που αναρωτιέται κανείς αν θα απαιτηθεί και νέο πακέτο διάσωσης».
● Η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal εκτιμά: «Η συμφωνία διάσωσης της Ελλάδας και απομείωσης του χρέους της θα αφήσουν τη χώρα με τεράστιες δανειακές υποχρεώσεις, ενώ η εφαρμογή των μέτρων που αποφασίστηκαν συνιστούν προκλήσεις που πιθανώς θα εκτροχιάσουν το πρόγραμμα και θα εμποδίσουν την επάνοδο της ελληνικής οικονομίας στο δρόμο της ανάπτυξης».
● Η Wall Street Journal και πάλι: «Εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες ως προς το εάν η Ελλάδα θα μπορέσει να ανταποκριθεί στους φιλόδοξους στόχους της συμφωνίας. Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι υπάρχουν μακροπρόθεσμα ερωτήματα για την ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της ακόμη και μετά τη μείωση του χρέους».
● Η βρετανική εφημερίδα The Telegraph γράφει: «Η Ελλάδα είναι καταδικασμένη να εξαρτάται από τους χορηγούς της στην Ευρωζώνη, με αντάλλαγμα υποσχέσεις για λιτότητα και μεταρρυθμίσεις τις οποίες δεν μπορεί να πραγματοποιήσει».
● Το γερμανικό περιοδικό Spiegel σημειώνει ότι τις επόμενες εβδομάδες θα φανεί εάν η συμφωνία θα αποδώσει, καθώς μέχρι τις αρχές Μαρτίου θα γίνει γνωστό εάν θα συμμετάσχει επαρκής αριθμός ιδιωτών στο συμφωνηθέν κούρεμα του ελληνικού χρέους.
● Η βρετανική εφημερίδα Financial Times ενισχύει τον προβληματισμό του Spiegel, καθώς μιλάει για αιφνιδιασμό των ιδιωτών κατόχων ελληνικών ομολόγων: «Οι διαπραγματευτές πίστευαν ότι είχαν καταλήξει σε συμφωνία με τους αξιωματούχους τον προηγούμενο μήνα, βάσει της οποίας η μακροπρόθεσμη αξία των ομολόγων τους θα μειωνόταν κατά 72%. Τώρα, όμως, αποφασίστηκε εκτός από την ανταλλαγή των ομολόγων και σημαντικά χαμηλότερο επιτόκιο που περιγράφεται ως σημαντικά κατώτερο των τιμών της αγοράς».
● Το βρετανικό περιοδικό Economist (στήλη «Καρλομάγνος»): «Η ευρωζώνη υποστηρίζει ότι έχει ένα ευρύ σχέδιο για να επανέλθει η ελληνική οικονομία σε σωστή πορεία. Η διαρροή της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους από την τρόικα καθιστά σαφές ότι και το δεύτερο πακέτο στήριξης μπορεί να αποτύχει. Βάσει του απαισιόδοξου σεναρίου, εάν δηλαδή η Ελλάδα δεν εφαρμόσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ο λόγος χρέους θα παραμείνει στο 160% του ΑΕΠ το 2020. Η πολιτική της επιβολής ενός νέου προτεκτοράτου στην Ελλάδα μπορεί να γίνει ακόμη πιο επικίνδυνη».

Αμφισβήτηση από τις αγορές
Στο ίδιο μήκος κύματος, δηλαδή των επιφυλάξεων για την απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα, κινούνται και πολλοί... κατ’ εξοχήν ενδιαφερόμενοι – και βεβαίως... ειδικοί – της αγοράς.
1. Ο Γερμανός καθηγητής Οικονομικών Μαξ Ότε θεωρεί πως «η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη και θα παραμείνει χρεοκοπημένη και αυτά τα 100 δισ., που δεν αποτελούν το 50% του συνολικού ελληνικού κρατικού χρέους, αλλά στην καλύτερη περίπτωση το 25% ή 30%, δεν επαρκεί. Θα χρειαζόμασταν ένα κούρεμα 200 δισ. επί του συνολικού ελληνικού κρατικού χρέους, που σημαίνει το 60% ή 70% και τότε η Ελλάδα θα είχε μια πιθανότητα να εξέλθει από την κρίση».
«Δεν διασώσαμε την Ελλάδα – η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βυθίζεται στο χάος – αλλά εδώ και δύο χρόνια διασφαλίζουμε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει υπάκουα να καταβάλλει τα επιτόκιά της στα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα».
2. Οι άνθρωποι της Barclays Capital, ανησυχώντας για την εφαρμογή του PSI και το ποσοστό συμμετοχής, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιστωτικό γεγονός, θεωρούν πως το ενδεχόμενο ελεγχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας δεν μπορεί να αποκλειστεί τελείως.
3. Στην Deutsche Bank είναι βέβαιοι ότι το επόμενο διάστημα – έως την 20ή Μαρτίου – ενδεχόμενο χρεοκοπίας δεν υπάρχει, αλλά χαρακτηρίζουν «βραχυπρόθεσμη επιτυχία» τη συμφωνία του Eurogroup.
4. Η ING εκτιμά πως η ανακούφιση δεν αναμένεται να κρατήσει πολύ, αφού ο συνδυασμός περαιτέρω λιτότητας, κοινωνικής αναταραχής και ευρωπαϊκής ανυπομονησίας μπορεί να γίνει εκρηκτικός.
5. Κατά τη Morgan Stanley, εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι και για την εφαρμογή του προγράμματος και για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα εν όψει των εκλογών.

Συμπέρασμα
Ολόκληρος ο πλανήτης βοά για την ποιότητα και το είδος της συμφωνίας στο τελευταίο Eurogroup. Στην Ελλάδα Βενιζέλος και Παπαδήμος πανηγυρίζουν επειδή προσέφεραν στους ισχυρούς ξένους δανειστές της χώρας το τεράστιο μπόνους της πλήρους απαλλαγής από το κόστος της αναδιάρθρωσης. Παρότι όμως επέλεξαν την πλήρη εσωτερική πτώχευση και την πλήρη διάσωση των εκτός Ελλάδος πατρώνων της χώρας, δεν κατάφεραν να πάρουν ούτε το ελάχιστο αντάλλαγμα.
Παρότι καταργούν την ίδια τη χώρα μας και εξανδραποδίζουν τον ελληνικό λαό, δεν κατάφεραν ούτε καν να την ασφαλίσουν από το ενδεχόμενο χρεοκοπίας. Ή, ακριβέστερα, απέτρεψαν την ανεξέλεγκτη, αλλά άφησαν ορθάνοιχτη την πόρτα για την – ακόμη χειρότερη – ελεγχόμενη, η οποία κινδυνεύουμε ακόμη και τώρα να σκάσει στα κεφάλια μας...
[ΥΓ.: Στην παρουσίαση αυτή αντλήθηκαν στοιχεία από τις εφημερίδες Το Βήμα και Αυγή και από την ιστοσελίδα Euro2day...]



1
α μπε μπα μπλομ @ 22 Φεβ 2012 5:32
παρότι ο μοβόρος συνταγματολόγιος κι η χιονάτη πρωθυπουργός... αφηγούνται παραμύθια για νιονιό μπιζέλι , παρότι η αλπίδα του Γιωργάκη - καπάκι η ελπίδα του Αντωνάκη, απεδείχθησαν εκ των πραγμάτων φτηνοπ@π@ριές προς νοικοκυρούλες τηλεκαυλωμένες τουρκικών σήριαλς,παρότι θα έπρεπε ούλο το συνάφι να συλληφθεί ως στυγνό πραξικοπηματικό,να παραπεμπεί στο δικαστήριο της Χάγης με την κατηγορία της γενοκτονίας, εν τούτοις ο ΜΜΕτζερτζελές συνεχίζεται . είναι να μην επιτάσσουν εθνικοί λόγοι την απουσία του Προέδρου από την παρέλαση στα Γιάννενα ; γλύτωσε τις μούντζες ο θεσμός ,έλαμψε η Δημοκρατία.

2
Μπάμπης @ 22 Φεβ 2012 8:23
Δεν πρέπει να γίνει κάτι με όλους αυτούς τους Σωτήρηδες που μας σώζουν εδώ και 2 χρόνια ? Τον Δεκέμβριο του 2009 το χρέος ήταν 120% και δεν ήταν βιώσιμο, μπορεί κανείς απ΄τους Σωτήρηδες να μας εξηγήσει πως θα είναι βιώσιμο το 2020, που το υπολογίζουν 120,5%?

Κι αν δεν πετύχει το σχέδιο διάσωσης μας, αυτοί θα την βγάλουν καθαρή? Θα δεχθεί ο Ελληνικός λαός την δικαιολογία τους, "εμείς προσπαθήσαμε, παλαίψαμε με θηρία, αλλά ήταν πάνω απ΄τις δυνάμεις μας", ξαναδώστε μας μια ευκαιρία να σας ξανασώσουμε, με την ιδιότητα του Σωτήρη?

Μας ζητούν τώρα να πληρώνουμε τις μίζες που πήραν οι Σωτήρηδες αλλά και τους τόκους, για υποβρύχια, ολυμπιακά έργα, Ζιμενς, δρόμους, γέφυρες κλπ, κι εμείς και τα παιδιά των παιδιών μας.Δίκαια πανηγυρίζουν αφού κανείς δεν μιλάει ή κι αν μιλάει κανείς δεν τον παίρνει στα σοβαρά, για το ποιοί και πως έκλεψαν και δημιούργησαν τα 325 δις χρέος, το 2009 (που δεν ήταν τότε βιώσιμο, αλλά θα είναι το 2020). Κάπως έτσι δεν παίρνουν τα κόμματα δάνεια υποθηκεύοντας τις μελλοντικές επιχορηγήσεις τους? Μήν σας κάνει εντύπωση η λογιστική τους, στηρίζεται στην βλακεία μας.

Μιας όμως και οι Σωτήρηδες είναι γενικώς νέοι και καλοζωισμένοι και τα γεγονότα τρέχουν με ασύλληπτες ταχύτητες, βλέπω να αίρεται πολύ σύντομα μονομερώς η βουλευτική και η υπουργική τους ασυλία και τα παλάτια τους μετατρέπονται σε Ορφανοτροφεία, γηροκομεία και άλλα ευαγή ιδρύματα, μετά την κατάσχεση τους.Δεν κατάλαβαν ότι άμα δεν σταματήσεις να τραβάς το σχοινί, όσο γερό και νάναι, κάποτε σπάει!





3
FANTOMAS @ 22 Φεβ 2012 8:24
Πως και δεν έκαναν καμιά παρέλαση για μια τόσο τεράστια εθνική επιτυχία? Με το Γιωργάκι και το Αντωνάκι στην εξέδρα των επισήμων εκ δεξιών και εξ ευωνύμων του μεγάλου σωτήρα Παπαδήμου. Δεν τους κάνουμε και Εθνάρχες ρε παιδιά και να γεμίσουμε τη χώρα με τα αγάλματά τους?

4
Εύπολις @ 22 Φεβ 2012 9:24
Πολύ αγχωμένους σας βλέπω - προφανώς οι προβλέψεις σας για διαλυση της ΕΕ έπεσαν για ακόμη μια φορά στο κενό και έχετε χάσει την ψυχραιμία σας.
Κοιτάχτε μην αγχώνεστε τόσο - το πρόγραμμα δεν τελειώνει εδώ - όταν υλοποιηθούν οι μεταρυθμίσεις είναι στα σκαριά σχέδιο μαρσαλ για την ανάπτυξη ενώ ήδη η ευρωβουλή ψήφισε ΝΑΙ για τα ευρωομολογα - τι δεν σας τα είπαν; κάτι σας έχει διαφύγει πουκλάκια μου

Η οικονομική ενοποίηση θα είναι γεγονός μέχρι το 2015 κι εσείς πάτε για βρούβες

Λοιπόν για δείτε εδώ μια άλλη ανάγνωση της συμφωνίας http://www.facebook.com/notes/george-j-prokopakis/eurogroup-21022012/3011737087329

5
Visitor @ 22 Φεβ 2012 10:04
Προς κ. Ευπολις (σχόλιο #4)
Νομίζω κύριε ότι μάλλον δεν διαβάσατε τα χθεσινά σχόλια που έκανα για την άποψη σας, για αυτό τα επαναλαμβάνω…

Ακόμη και άνθρωποι με φανατισμό και χαμηλό επίπεδο νοημοσύνης, πρέπει να καταλάβουν μερικές αλήθειες:

1/ Από ηθικής και δημοκρατικής πλευράς δεν είναι λύση να καταστρέφετε μια κοινωνία – χώρα – ήπειρος – πλανήτης, για να μαζεύουν δύναμη από την ύπουλη χρηματική εξάρτηση που προκάλεσαν λίγοι πονηροί «άνθρωποι». Ο κάθε άνθρωπος με ηθικές άξιες μπορεί να το καταλάβει αυτό!

2/ Η ΕΕ δεν μας δίνει χρήματα επειδή μας αγαπάει, αλλά επειδή για αυτούς που πραγματικά την κυβερνάνε η ανώδυνη έκδοση λίγων ψηφιακών μονάδων είναι τίποτα για ένα αντάλλαγμα πραγματικό που παίρνουν, όπως όλοι οι φυσικοί πόροι της Ελλάδας με τους οποίους θα μπορούσε να ζήση χωρίς να χρειάζεται το πενιχρό συσσίτιο τους: ενέργεια, νερό, γη, πετρέλαια, μεταλλεύματα (χρυσό και ασημί επίσης). OK? Ο κάθε άνθρωπος με νοημοσύνη μπορεί να το καταλάβει αυτό.

3/ Τα μεγάλα ΜΜΕ του πλανήτη στην Δύση, εάν δείτε τις πραγματικές διασυνδέσεις τους (μετοχές και συμβάσεις πληροφόρησης), καταλήγουν στα χέρια μιας και μόνο οικογένειας… Υπάρχουν ελάχιστες εξαιρέσεις, και αυτά τα ΜΜΕ είναι που πρέπει να ακούμε! Τα άλλα είναι παραπλάνηση αντίθετα στην ίδια την λογική και την ηθική.

4/ Όσο πιο βαθιά μπαίνει στην δίνη του θανάτου η Ελλάδα μας, καταπίνοντας (εν πλήρη γνώση των διοικούντων) το δόλωμα, τόσο πιο δύσκολα θα βγει. Και μόλις κατοχυρώσουν με κάθε τρόπο τους πόρους της χώρας, η θα κλείσουνε τον «δανεισμό» ή θα σκληρύνουν τους όρους, μέχρι όλοι να πεθάνουμε! Η ιστορία ήδη δίδαξε τέτοια περιστατικά. Μάλιστα σε χθεσινό άρθρο στα πραγματικά αγγλόφωνα ΜΜΕ της (όχι της προπαγάνδας), επιβεβαίωσαν ότι πραγματικά αυτό είναι το σχέδιο. Εδώ είμαστε και θα το δείτε σύντομα….Αν και το ξέρετε φαντάζομαι όπως και αυτοί που σκότωσαν την χώρα μας…
Μόνο δημοκρατία, ελευθερία, ηθικές αξίες και λογική φτιάχνουν την σταθερή βάση επάνω στην οποία ένας πολιτισμός μπορεί να σταθεί.

5/ Για την Ελλάδα υπάρχουν πολύ καλύτερες λύσεις. Και όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλο τον κόσμο που καταπιέζεται με τον ίδιο τρόπο από αυτούς που δημιούργησαν τα χρέη, ακριβώς για να κάνουν αυτό που κάνουν. Πρέπει να σταματήσουμε να ταΐζουμε τα παράσιτα. Μόνο έτσι θα τους αναγκάσουμε να φύγουν. Αυτό που χρειάζεται είναι οι φυσικοί πόροι να ανήκουν στον τόπο για εκμετάλλευση, και καινούριες διεθνείς συμμαχίες να δημιουργηθούν.

Έχοντας πει τα πιο πάνω, θέλω να ρωτήσω τον αγαπητό κ. Ευπολις (σχόλιο #1), να μας πει:
Α. Είναι μέρος του προβλήματος ή όχι? Εάν ναι, τα ψίχουλα που σας δίνουν οι αφέντες σας είναι αρκετά για αυτού του είδους την στάση? Γιατί και εσάς θα σας παρατήσουν όταν πλέον δεν εξυπηρετείτε τον σκοπό τους. Εάν όχι, τότε σκεφτείτε καλά τι λέτε.. Ακόμη και η Ιταλία, μια G7 χώρα με τα πάντα της, θέλουν να την βγάλουν στο συσσίτιο… Αυτό τα λέει όλα.
Β. Πόσο κοστίζει μια ανθρώπινη ζωή? Μια διαλυμένη οικογένεια? Ποσά ευρω χρειάζονται για να αποφασίσουμε εάν ένα παιδί πρέπει να είναι στον δρόμο η να έχει σπίτι? Μιλάω για την Ελλάδα, γιατί σε άλλες περιοχές (π.χ. βόρεια Αφρική και μέση Ανατολή τα παιδία τα ελευθερώνουμε με βομβαρδισμούς αγάπης…). Πόσους τόκους σε δάνεια «φούσκες» πρέπει να πληρώσουμε με αίμα? Γιατί δεν κάνετε αυτές τις ερωτήσεις στους μεγάλους πολιτικούς της ΕΕ όταν δίνουν δημόσια συνέντευξη? Ή μήπως θα καλέσουν την ασφάλεια αντί να απαντήσουν όπως γίνεται και σε άλλες «προοδευτικές» χώρες σήμερα?
Γ. Σας αρέσει η εικόνα της Ελλάδας σήμερα? Η μήπως δεν είστε καν Έλληνας, και ετοιμάζεστε και εσείς για την Costa Rica όταν τα πάντα στην Ελλάδα έχουν δωριστεί, και δεν υπάρχει τίποτα παρά μερικά εκατομμύρια αστέγων?
Δ. Γιατί δεν λέτε τον κόσμο όλη της αλήθεια όπως έχει και να τον καλέσετε σε δημοψήφισμα να διαλέξει? Μιλάω για τον κόσμο… όχι τους πολιτικούς αρχηγούς! Η Ισλανδία για παράδειγμα αναβαθμίσθηκε ήδη! Και δεν πλήρωσε το χρέος των τραπεζών…
Ε. Ξέρετε ότι τα derivative-fraudulent-finds (Hedge funds & CDS) της Ευρώπης είναι 400 Τρισεκατομμύρια δολάρια και του πλανήτη 1500 τρισεκατομμύρια? Ξέρετε ότι το GDP του πλανήτη είναι μόνο 77 τρισεκατομμύρια? Καταλαβαίνετε τώρα γιατί αυτές οι «επενδύσεις» φούσκες δημιουργήθηκαν? Και καταλαβαίνετε επιτέλους ότι ποτέ δεν μπορούν να πληρωθούν και ο σκοπός είναι μόνο η άντληση φόρων, περιουσιακών στοιχείων, και φυσικών πόρων?

Τέλος, για τον κ. Ευπολι θέλω να πω ότι εάν πραγματικά πονάει τον τόπο και την ΕΕ και τον πλανήτη, να περάσει στο αντίθετο στρατόπεδο που μεγαλώνει μέρα με την μέρα. Να αγαπάει την ζωή, την αλήθεια, την πραγματική πρόοδο, και την ελευθερία.

Υ.Γ. Συγχαρητήρια στο ΠΟΝΤΙΚΙ για το άρθρο. Απόλυτα τεκμηριωμένο και λογικό όπως πάντα!


6
Εύπολις @ 22 Φεβ 2012 10:24
Visitor @ - έχεις δίκαιο - φταίνε οι Νεφελιμ

7
Billy @ 22 Φεβ 2012 10:50
Το θέμα δεν είναι ότι πανηγυρίζουν τα σούργελα Βενιζέλος Παπαδήμος κ.α. Το ζητούμενο είναι πως αν ,λέμε τώρα αν, είναι αληθινές οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τότε είναι να τρελαίνεσαι όχι με αυτούς τους δύο αλλά με το γεγονός ότι υπάρχουν ΑΚΟΜΗ τόσοι πολλοί ηλίθιοι η μ@λ@κες που θα μπορούσαν να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ. Εγώ προσωπικά πιστεύω πως είναι κατά πολύ λιγότεροι, μιας και οι δημοσκοπήσεις είναι σε όλους γνωστό ότι είναι στημένες. Ειδικά αυτή η τελευταία δια χειρός Καψή, Πρετεντέρη στο MEGA είναι για γέλια. Είναι φανερό , έχουν αναλάβει εργολαβικά να αποκαταστήσουν τον Μπουχέσα μπουρδολόγο Συν/γο σε κάποιο κόμμα δηλαδή στα υπολείμματα του ΠΑΣΟΚ των χαρατσιών και της ληστείας, και το βγάζουν δεύτερο κόμμα........................Το ανησυχητικό ωστόσο είναι ότι ούτε επί χούντας δεν γινόταν τέτοια πλύση εγκεφάλου στον κόσμο από τα ΜΜΕ. Δεν υπάρχει ούτε μια φωνή αλήθειας αφού έχει πέσει σήμα ακόμη και στα επαρχιακά κανάλια, αφού και εκεί σε σχεδόν όλα, είναι σαν να ακούς τον Καψή η τον Μπουρδολόγο δικτατορίσκο της Νομικής. Πρέπει κάτι να κάνετε εσείς σαν Ποντίκι σε συνεννόηση με άλλα εναπομείναντα δημοκρατικά ΜΜΕ και ηλεκτρονικά μέσα ώστε να βγει η αλήθεια προς τα έξω. Ο δικομματισμός έχει πεθάνει στην Ελλάδα .
Ειδικά αυτός του πιο αισχρού είδους με τους δουλουπρεπείς και τους νενέκους που είναι πρόθυμοι στη Βουλή να τα κάνουν όλα………. προκειμένου όπως τους έχουν σφυρίξει έτσι σώζουν την πατρίδα. Ευτυχώς κάποιοι το κατάλαβαν έστω και την τελευταία ώρα και την έκαναν μπράφ… αφήνοντας μόνους τους αυτούς που έχουν συμφέρον να μας οδηγήσουν στον αφανισμό. Έννοια τους όμως και η ώρα για αυτούς πλησιάζει….


8
Θέμης @ 22 Φεβ 2012 11:38
Λοιπόν παιδιά να σας 'πώ το κρίμα μου, το 'χω φιλοσοφίσει πολύ το πράμα, αυτά όλα είναι ημίμετρα, νομίζω λοιπόν οτι δεόμεθα μιας 50ετίας με τους ερυθρούς χμερ και μετά καπάκι μιας μαοϊκου τύπου πολιτιστικής επανάστασης να στανιάρουμε να γίνουμε αθρώποι να ξαναβγούμε στις αγορές με το κεφάλι ψηλά.

9
ΣΝΟΥΠΥ @ 22 Φεβ 2012 11:55
Ευπολις δεν ξερω αν φταινε οι Νεφελιμ,αλλα εσυ σιγουρα εισαι Νεφελιμ μια που ηρθες απο αλλο πλανητη!!!!! Κανεις ανθρωπος που θελει να λεει σημερα οτι διαθετει την ελαχιστη λογικη,ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ να πιστευει οτι το δευτερο ΄΄πακετο διασωσης΄΄θα σωσει τη χωρα.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ να πιστευει οτι προκειται καν για ΄΄πακετο διασωσης!!!! Ποσο ποιο ξεκαθαρο πρεπει να κανει ποια η ληστοσυμμορια της Ευρωπης (σε πρωτη φαση),οτι ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ σχεση δεν εχουν οι σχεδιασμοι τις και οι επιδιωξεις τις με τη ΄΄σωτηρια΄΄της Ελλαδας;;;;;Με ποσο ποιο ξεκαθαρο τροπο πρεπει να γινει κατανοητο οτι ΕΝΑΣ απο τους βασικους σκοπους του εγχειρηματος ειναι η δημιουργια μιας Κινας (και φυσικα δεν εννοω απο πλευρας εκτασης και πληθυσμου) εντος της Ευρωζωνης;;;;Η ιδια η Μερκελ το ειπε προ λιγων μηνων,με εμμεσο φυσικα τροπο....Με ποσο ποιο ξεκαθαρο τροπο θα μας πει και θα δειξει ο προεδρος του EUROGROUP Γιουνκερ,οτι προτιστα και αποκλειστικα,τον ενδιαφερει να προστατεψει ΜΕ ΚΑΘΕ ΚΟΣΤΟΣ τις αγαπημενες του τραπεζες, που ειναι οι πρωτες που σορταρουν στη χρεοκοπια της χωρας (εντος η εκτος ευρω δεν εχει σημασια);;; Η μηπως πρεπει να χασουμε και την μνημη μας και να ξεχασουμε οτι προερχεται απο το Μεγαλο Δουκατο του Λουξεμβουργου,που ειναι η Νο1 χωρα ξεπλυματος μαυρου χρηματος στην Ευρωπη,και μια απο τους 3 μεγαλυτερους προορισμους παγκοσμιως, που κατοικοεδρευει οτι ειδους μαυρο χρημα μπορει να φανταστει κανεις.....Δεν νομιζω οτι εχει κανενα νοημα να γραφει και να λεει καποιος τα ιδια και τα ιδια.Υπαρχουν αυτοι που βλεπουν, και οι τυφλοι-αυτοι που ακουνε, και οι κουφοι-αυτοι που ζουνε την καθημερινοτητα της Ελλαδας, και αυτοι που ζουνε στον κοσμο τους-και σε τελικη αναλυση,αυτοι που θα προσπαθησουν να απαλλαγουν απο τα παρασιτα των Παπανδρεοβενιζελοπαπαδημοσαμαραδων και ΣΙΑ, και οι αυτοι που θα αποδειχτουν για ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ αφελοις-ηλιθιοι-φανατικοι, και θα τους ΞΑΝΑπιστεψουν!!!!!!!!!!!

10
φιλευσπλαχνος ψυχιατρος @ 22 Φεβ 2012 12:22
Αυτο που εχει πραγματικο πολυ γουστο δεν ειναι οι αστειες αποψεις του "Ευπολι", αλλα το οτι υπαρχουν καποιοι που "τσιμπανε" και θελουν να του αποδειξουν σωνει και καλα, με επιχειρηματα, οτι κανει "λαθος" ! Η διαγνωση μου ειναι οτι ο "Ευπολις" (το νεο ψευδωνυμο του παληου και μη εξαιρετεου "Sir") "πασχει απο ναρκισσισμο και επιδειξιομανια, oι δε συμπαθεις "συνομιλητες" του πασχουν απο μοναξια.

11
Visitor @ 22 Φεβ 2012 12:36
Προς κ. Ευπολις, σχόλιο #6.
Αγαπητέ κύριε… Δεν ξέρω ακριβώς ποιο είναι οι «Νεφελιμ», αλλά ξέρω ότι υπάρχει κάποιο παγκόσμιο ελίτ που μεταξύ πολλών άλλων, επιδιώκει την χρεοκοπία του πλανήτη. Αυτό δεν είναι σήμερα φαντασία, αλλά 100% σίγουρο και πλήρως τεκμηριωμένο. Οι κυβερνώντες το ξέρουν καλά και δουλεύουν για τον σκοπό τους. Ή μήπως νομίζετε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ακριβώς τα ίδια προβλήματα και μάλιστα χειρότερα?! Εάν όχι, παρακαλώ κάντε μια σοβαρή ερευνά να μάθετε…
Επίσης, περίμενα από εσάς μια λίγο πιο λογική και τεκμηριωμένη-πειστική απάντηση, από την κοροϊδία που μας γράψατε για «Νεφελιμ»…
Σκεφτείτε λίγο περισσότερο και λίγο πιο βαθιά… Πάρτε και calculator για να βρείτε πως βγαίνουν τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια που «χρωστάμε», και τα εκατοντάδες τρισεκατομμύρια χρέος του πλανήτη. Επίσης διαβάστε για: financial derivatives, hedge-funds, CDS, και κυρίως για την κατάργηση του «Glass- Steagall Act» στο τέλος της δεκαετίας του 90, και που οδήγησε αυτό.
Τέλος μην νομίζετε ότι η βόρεια Ευρώπη τα πάει καλά… Έχει τα ίδια προβλήματα και μόλις πριν ένα χρόνο έγιναν ξεκάθαρα στον κόσμο εδώ. Ούτε τα ομόλογα καμιάς χώρας σώζουν. Το σχέδιο είναι ολική χρεοκοπία του πλανήτη και καινούριο παγκόσμιο νόμισμα από αυτούς που προκάλεσαν την κρίση, αφού βέβαια λόγω «χρέους», αρπάξουν χωρίς να πληρώσουν ότι έχει άξια στον πλανήτη αυτό. Εδώ είμαστε και θα τα δείτε. Οι τράπεζες βγάζουν χρήματα δημιουργώντας χρέος.. Ένας πρωτοετής οικονομικών το ξέρει αυτό…


12
666 @ 22 Φεβ 2012 12:40
φιλευσπλαχνος ψυχιατρος @ - εγω απο τι πασχω γιατρε μου; εσ'ύ; - - ένα απέραντο ψυχιατρείο που ελεγε και ο εθνάρχης - και μετά σας φταίει η Μέρκελ

γιατρέ μου χαιρετισμούς στον κ. Δελλατολα - ξέρεις εσύ - η αλεπού 10 το αλεπουδάκι 11
μην ταραχθείς δεν γράφω από ΕΥΠ - ο διάολος τα ξέρει όλα

φιλάκια

13
φιλευσπλαχνος ψυχιατρος @ 22 Φεβ 2012 12:55
666 : Σιγα παιδια, ενας-ενας, δεν σας προλαβαινω ολους. Ανθρωπος ειμαι κι' εγω. Αν θελετε κλειστε ραντεβου τις απογευματινες ωρες. (Εκτος εαν προκειται για κατι επειγον)

14
Μοναχόπουλος Γεώργιος @ 22 Φεβ 2012 13:30
Που να διαβάζουμε κ. Επισκέπτη, τώρα, τις οικονομικές θεωρίες!

Και τι είναι αυτά τα ακαταλαβίστικα -εργαλεία προπαγάνδας και αποπροσανατολισμού- CDS και derivatives, που μας γράφετε? Μάλλον σύγχυση θέλετε, κύριε, να προκαλέσετε, ενώ η κατάσταση είναι ξεκάθαρη.

Είπαμε -και σας παρακαλώ μην αναγκάσετε αμφότερες τις αντιμαχόμενες πλευρές να επαναλάβουν. Έχουμε κι άλλες δουλείες να κάνουμε αγαπητέ, εκτός από το να ανοίγουμε τό τρίτο μάτι της ενόρασης στο κάθε αδαή και να εισπράττουμε τελικώς, αντί για την ευγνωμοσύνη, την αμφισβήτηση. Τέλος πάντων, για τελευταία φορά:
Είτε στο Eurogroup προεδρεύει, ινκόγνιτο, ο Ρουσσώ με γενικό γραμματέα, επίσης ινκόγνιτο, τον Βολταίρο και η μετάβαση στην Ανθρωποκεντρική Ευρώπη βρίσκεται προ των πυλών, είτε ένα σκοτεινό σχέδιο συνομωσίας βρίσκεται εν εξελίξει με την άρχουσα τάξη να επιβουλέύεται τον παγκόσμιο πλούτο αλλά ένα κύμα λαικής οργής πρόκειται να αναχαιτίσει πλήρως τα σχέδιά τους αφαιρώντας κάθε προνόμιο και εξουσία, με αποτέλεσμα -και πάλι- να είμαστε προ των πυλών της μετάβασης σε μία Ανθρωποκεντρική Ευρώπη!
Τι δεν καταλαβαίνετε?

Τι σκάτε, λοιπόν? Ούτως ή άλλως, τον ίδιο προορισμό όλοι έχουν, θαρρώ. Οι μεν με το κτελ, οι δε, με Ι.Χ. Καλύτερα, πάντως, με Ι.Χ. Αυτονομία και άνεση...

Υ.Γ 1) Για τους αλαφροίσκιωτους λοιπόν και μιας που αναφέρθηκε: www.derivatives,gr. Οι υπόλοιποι αρκεστείτε στα παραπάνω σενάρια (εύληπτα και εύπεπτα) και καλή δικαίωση!

Υ.Γ 2) Φευ! Άκους εκεί τα παράγωγα και -άκουσον άκουσον- η μόχλευση εκτροχίασαν το σύστημα. Προβοκάτορας και άσχετος είναι ο κ.Επισκέπτης. Οι κρετίνοι πλανόδιοι μικροπωλητές του Πηλίου κυρίως φταίνε αγαπητέ μου, που ενώ οι μπατζανάκηδες αυτών επιδοτούνταν για να φτιάχνουν γλυκά κουταλιού στην Πορταριά, δεν κόβουν -ακόμη και σήμερα οι αντιστασιακοί- αποδείξεις για τα βαζάκια που πουλάνε!

15
Μοναχόπουλος Γεώργιος @ 22 Φεβ 2012 13:52
Και συνεχίζω, εν τάχει όμως, γιατί εκνευρίστηκα.

Για το hedging σας μίλησε ποτέ κανείς, κ. Επισκέπτη μας? Αντασφαλίζουν τις επενδύσεις τους οι άνθρωποι, μειώνοντας, μάλιστα, κατ'αυτό τον τρόπο σημαντικά τις αποδόσεις τους ή "κλειδώνουν" προκαταβολικά τις τιμές των πρώτων υλών οι μεγάλες βιομηχανίες μήπως και αυτές ανέβουν στο μέλλον και επιβαρυνθεί ο τελικός καταναλωτής. Αυτά είναι μόνο δύο εκ των πολλών πλεονεκτημάτων που εξασφαλίζει η πλέον ωφέλιμη επινόηση του ανθρώπινου νου, τα παράγωγα. Δεν έχω επαρκή χρόνο ώστε να σας εξηγήσω πως αυτό το θεάρεαστο -αλλά και ιστορικό- (αν θέλετε κάποια άλλη φορά θα σας αναφέρω επί την εποχή των Φοινίκων εμπόρων αντίστοιχα εργαλεία που υπήρχαν) εργαλείο, αυτό των παραγώγων, έχει μέχρι στιγμής συμβάλλει στον έλεγχο των τιμών και την σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας. Απορώ, αν δεν το καλαβαίνετε, δεν το αισθάνεσθε? Την σταθερότητα εννοώ ντεεε, πλανάται στον αέρα!

16
Visitor @ 22 Φεβ 2012 15:10
Κυριε, Μοναχόπουλος Γεώργιος, (σχόλια #14 και #15)…

Ή πλάκα μου κάνετε, ή δεν έχετε ιδέα για το τι συμβαίνει, ή μιλάμε για διαφορετικά πράγματα, ή είστε εκ του πονηρού! Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω…
Όπως και να έχει, όχι μόνο δεν απαντάτε επί της ουσίας, αλλά προσβάλετε την νοημοσύνη όλων. Ή μήπως νομίζετε ότι έτσι ξαφνικά ο πλανήτης θέλησε από μόνος του να δημιουργήσει χάος και οι καλοί άνθρωποι των κυβερνήσεων εργάζομαι υπερωρίες να τον σώσουν!?
Όσο για «financial derivatives» είναι οικονομικός όρος που έχει σχέση με «ψεύτικα» τραπεζικά «επενδυτικά προϊόντα» τα οποία επιτράπηκαν μόνο μετά την κατάργηση του «Glass- Steagall Act», (ώστε οι εμπορικές τράπεζες να μπορούν να τα εκδίδουν χωρίς όρια), δημιουργώντας τρισεκατομμύρια από ψεύτικα «χρήματα» στον πλανήτη. Και όλες οι κυβερνήσεις έπαιζαν φυσικούς πόρους και ταμεία συντάξεων έναντι τέτοιων «ελκυστικών επενδύσεων». Ένας από τους «θεούς» της ενημέρωσης-προπαγάνδας της Wall Street, (το CBS-NBC), και μάλιστα πριν από 2 χρόνια, έκανε αυτό το άρθρο για τα κράτη με τα περισσότερα χρέη στην Δύση… Δείτε το slide-show στην κορυφή και σκεφτείτε το για λίγο…
http://www.cnbc.com/id/30308959/The_World_s_Biggest_Debtor_Nations?slide=01
Ή Ελλάδα έκανε μόνο την αρχή για την ευρωζωνη, και για αυτό τον λόγο χρησιμοποιήθηκε…
Τέλος, το ΠΟΝΤΙΚΙ μάλλον δεν είναι η εφημερίδα που σας ταιριάζει, γιατί τα άρθρα τους μάλλον δεν συμφωνούν με τοις απόψεις σας… Μην απογοητεύεστε, υπάρχουν πολλά ΜΜΕ και πολλοί κοιμισμένοι που σαν ακούνε, εάν σοβαρά πιστεύετε ότι οι πλανόδιοι μικροπωλητές που δεν κόβουν αποδείξεις και οι άλλοι μικροεπιχειρηματίες δημιούργησαν χρέος μισού τρισεκατομμυρίου… Καλό ξημέρωμα φίλε!


17
αντώνης @ 22 Φεβ 2012 15:38
Visitor, πλάκα κάνει καί δεν είσαι εσύ το αντικέιμενο της πλάκας, μην τσιμπάς;-)


18
Κένταυρος @ 22 Φεβ 2012 15:56
Προς Εύπολις, δεν θεωρώ καθωσπρέπει το ειρωνικό ύφος των κειμένων σας, όταν μάλιστα το απευθύνετε στους πάντες, οπότε η μη απάντησή μας, ενδεχομένως ερμηνεύεται από σας και ως αποδοχή. Προς άρση δε κάθε παρεξήγησης, παρακαλώ μη θεωρήσετε αδιάκριτη, αλλά ως ευκαιρία, την πρότασή μου για δοκιμαστική εκ μέρους σας λήψη, βούνευρου. Υλικού, που παλαιόθεν αναφέρεται ως λίαν ευεργετικό και αποτελεσματικό κατά της ειρωνείας.

19
Visitor @ 22 Φεβ 2012 15:58
Ευχαριστώ φίλε Αντώνη (σχολιο #17)… Απλά δεν κατάλαβα πραγματικά…

Συγνώμη και στον κ. «Μοναχόπουλος Γεώργιος» εάν τον παρεξήγησα και δεν κατάλαβα την πλάκα…

Πάντως, έτσι για να ξέρουμε ότι η λεγόμενη της χώρας, «διάσωση» δεν είναι φτιαγμένη για να λύση το πρόβλημα αλλά για να ολοκλήρωση την δωρεά των πόρων μας στα αφεντικά τα πραγματικά, μετά το δάνειο το μεγάλο, η Fitch μόλις μας υποβάθμισε 3 μονάδες!!! Πριν το «χαμόγελο» σβήσει από τα χείλη της «κυβέρνησης»… αν και αυτοί το ξέρουν καλά… Για να ξέρουμε τι πάει να πει ο όρος «κερδοσκοπικά παιχνίδια». Για αυτούς είναι «παιχνίδι», αλλά για τους ταλαίπωρους συμπολίτες μας, θάνατος!

Ευχαριστώ και πάλι…


20
α μπε μπα μπλομ @ 22 Φεβ 2012 17:12
μεγάλη εκτίμηση τρέφεις για τις αγορές Θέμη.μην φοβάσαι,οι ερυθροί χμερ ήταν Καμποτζιανοί και η πολιτιστική επανάσταση μαοϊκού τύπου ήταν μια πρόφαση των Κινέζικων κύκλων εξουσίας . σαν να λέμε η κόντρα του Γιωργάκη με τον Μπένυ. το δικό μας πρόβλημα είναι ακριβώς ¨οι αγορές ¨ κι εσύ μάλλον θα αναφέρεσαι στα καφάσια με τα φρούτα. σχώρα με αν δεν έπιασα το υψηλό φιλοσοφικό σου συμπέρασμα.

21
αντώνης @ 22 Φεβ 2012 17:51
Ο Fitch, υποβάθμισε κι άλλο την ελλάδα. Φτάσαμε στο C ("Ντό" γιά τούς μουσικούς και μάλιστα το ντο ψιλό πού σπάει κρύσταλλα).
Τόση μεγάλη εμπιστοσύνη δείχνουν στο πακέτο "σωτηρίας" μας..





22
Κωστας Σαρραιδαρης @ 22 Φεβ 2012 19:33
Ευγε και παλι για το αρθρο σας (μη μασατε με τα παρασιτα .Επι 7ετιας ακουγαμε καθε μερα BBC και Deutche Welle και ειχε πολλα .. μα παρα πολλα παρασιτα..........)

23
Μοναχόπουλος Γεώργιος @ 22 Φεβ 2012 20:01
Εγώ δεν σας κάνω καθόλου πλάκα, κ. Επισκέπτη μου. Θα καταλάβετε ευθύς παρακάτω.

Την συμφωνία, γράφουνε, για το νέο πακέτο διάσωσης, "χαιρέτησαν" λογής πολιτικοί, τραπεζίτες, αγορές αλλά και οίκοι αξιολόγησης, καθείς με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Τώρα θα μου πεις: "Τσίνισαν δηλαδή οι αγορές επειδή νοιάζονται για το μέλλον των λαών?". Σαφώς όχι. Απλά πλέον, είναι τόσο προφανές ότι η Ελλάδα του τσιφτετελιού ρέπει προς την Ελλάδα, όχι του Διαφωτισμού, αλλά του Ισλαμισμού, που μάλλον καθίσταται ακόμη προφανέστερο ποιος σας κάνει πλάκα κ.Επισκέπτη.

Με την ευκαιρία -και εφόσον λόγω του τρόπου προώθησης των μηνυμάτων δεν δίδεται η δυνατότητα διόρθωσης των γραπτών- μία διόρθωση. Οι καλοί αυτοί άνθρωποι για τους οποίους έγραφα προηγουμένως, δεν αντ-ασφαλίζουν, όπως έγραψα από παραδρομή στο προηγούμενο μήνυμα. Ασφαλίζουν τις επενδύσεις τους κάνοντας το λεγόμενο hedging, ελληνιστί (στο περίπου) αντιστάθμιση κινδύνου. Όπως όλα τα εργαλεία καταστροφής, έτσι κι αυτά, επινοήθηκαν και χρησιμοποιούνται, προσχηματικά, με προθέσεις καλές και κοινοφελείς και η αλήθεια είναι ότι αν αποδεχτούμε το καπιταλιστικό περιβάλλον ως σχετικά ιδανικό, η ύπαρξη και η χρήση τους, με τον ηθικό παράγοντα σε ισχύ, είναι σχεδόν απαραίτητη.

Ας είμαστε όμως επιφυλακτικοί για το τι μέλλει γενέσθαι και αναφέρομαι σε διάφορα σενάρια τα οποία, λείαν επιεικώς, αβίαστα και αφειδώς προωθούνται από αρκετούς. Γεγονός είναι ότι η οικονομία της χώρας μας πάει από το κακό στο χειρότερο, οι κάτοικοι καταρρέουν, με όλους τους όρους, μαζί της, συνεπώς a priori σενάρια, όσο βάσιμα και αν φαντάζουν, περί οτιδήποτε, δε νομίζω ότι συμβάλλουν θετικά στη νηφάλια σκέψη. Δεδομένα χρειάζεται ο νους για να δημιουργήσει και όχι συμπεράσματα.

Με αυτό το τελευταίο που έγραψα, μου ήρθε στο μυαλό ο κ.Παπαδήμος. Ήταν ένας εκ των βοηθών των μαγείρων της οικονομίας και τώρα τον υποβίβασαν σε σερβιτόρο. Εκεί που τα μαγείρευε τα δεδομένα, τώρα τα σερβίρει ο άνθρωπος. Δεν πρέπει να έχει παράπονο όμως. Όταν ήταν στην κουζίνα, ήταν βοηθός. Τώρα, στη σέντρα, τον έκαναν αρχιτραπεζοκόμο. Αισθάνεται όμως άβολα και λίγο φαίνεται.

Αυτά, από την φιλοσοφική λέσχη: "Empty pocket financial theory" και καλό μας βράδυ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση: Μη βάζετε σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο.
Τ α σχόλιά σας ας είναι κόσμια