Powered By Blogger

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012


Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2012

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΗΣ ΑΠΑΤΗΣ

Το τελευταίο πράγμα που μέχρι πριν από λίγο καιρό θα περίμενε κανείς, είναι ότι θα ζούσε τέτοιου μεγέθους οικονομική κρίση.

Κι επειδή όλοι μας είμαστε προβληματισμένοι, αν όχι φοβισμένοι, να δούμε με απλό ρεαλισμό το γιγαντιαίο κόλπο που μας έστησαν….

Αφού μετά το 1999-2000 πήραν τα χρήματα στα χρηματιστήρια από τους ιδιώτες, άνοιξαν την στρόφιγγα των τραπεζικών δανείων για να.....
τους ναρκώσουν. Και πέτυχε…..Όλοι έπαιρναν εύκολα μεγάλα ποσά σε δάνεια για κάλυψη κάθε πιθανής ή απίθανης ανάγκης.

Επειδή όμως, τα νέα δάνεια θέλουν και νέα κεφάλαια, πακετάρανε  οι τράπεζες τα παλαιά και τα πωλούσαν ως σύνθετα, πρωτοποριακά προϊόντα σε άλλες τράπεζες ή θεσμικούς επενδυτές. Έτσι ξαναδημιουργούσαν χρήμα για τα νέα, όπως και το κλασικό παράδειγμα της δημιουργίας χρήματος με τις επιταγές, για να θυμηθούμε και λίγο απλή Πολιτική Οικονομία του λυκείου.

Το κόλπο  συνεχίστηκε με το ευρω, όπου εντελώς διαφορετικές χώρες, υποχρεώθηκαν να έχουν κοινό νόμισμα, αν και οι ανάγκες τις μιας, συγκρούονταν συχνά με της άλλης.

Τα ακίνητα ήταν το επόμενο πεδίο δράσης, όπου πέρασαν την εσφαλμένη αντίληψη ότι το σπίτι ισούται με τα μετρητά. Έχεις ένα σπίτι πχ100 τ.μ. *2.000 ευρω, άρα έχεις χρήματα 200,000 ευρω.

Η πτώση των επιτοκίων βοήθησε και την εξάπλωση των παραπάνω….

-Πάρε εύκολα, μεγάλο δάνειο, με χαμηλό επιτόκιο, αφού έχεις και 200,000 ευρω ως περιουσία για εγγύηση. ΝΑΙ, αλλά το σπίτι δεν αποπληρώνει δόση.

Όταν άρχισε σιγά-σιγά, λόγω υψηλού πληθωρισμού, (κοίτα κατανάλωση) η άνοδος των επιτοκίων, σκέφτηκαν το κόλπο του Ελβετικού Φράγκου…

-Πάρτε δάνειο σε Ελβετικό τώρα, γιατί έχει 1,5 μονάδα κάτω επιτόκιο και είναι και σταθερό έναντι του ευρω….

Αλήθεια την έννοια των συναλλαγματικών διακυμάνσεων δεν την ήξεραν?

Εν τω μεταξύ, υποβάθμισαν την αξία του χρυσού ως αποθεματικό αγαθό, πωλώντας όλες οι κεντρικές τράπεζες μεγάλες ποσότητες τα προηγούμενα χρόνια…. ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΡΑΓΕ?

Συμπέρασμα όλων αυτών αυτά που ζούμε και θα ζήσουμε ακόμη.

Από όλες τις μεριές έπιασαν τα περάσματα για να χάσουμε.

-Τι μπορούμε να κάνουμε?

Καταρχήν οικονομία. Να περιορίσουμε την περιττή κατανάλωση ειδών  πρώτης ανάγκης. ΟΧΙ νέο κινητό ανά 6 μήνες, ΟΧΙ κάθε βράδυ για καφέ έξω, ΟΧΙ το κάθε παιδάκι διαφορετικό φαγητό στο σπίτι.

Δεύτερον, αναδιάρθρωση των δανείων μας, ΟΧΙ όμως, στην βάση των ευσεβών μας πόθων, αλλά στην σοβαρή μελέτη και μέτρηση των δυνατοτήτων ελιγμών μας.

Τρίτον, ακούμε ό,τι λένε  οι ειδικοί και πράττουμε το αντίθετο (τους έχουμε πυξίδα).

Τέταρτον,συνεργασίες. Προσπαθούμε να κάνουμε συμμαχίες με φίλους, συγγενείς κτλ, στις καθημερινές ή μη δραστηριότητες μας, πχ διαφήμιση του μαγαζιού ή των υπηρεσιών, κοινή παρουσία στις τράπεζες για τις δανειακές διαπραγματεύσεις κτλ.

Πέμπτον, αποταμιεύουμε. Μαθαίνουμε στους νέους και θυμίζουμε στους παλαιότερους ότι στις τράπεζες κάνουμε και καταθέσεις.Έστω και 50 ευρω το μήνα.

Και επειδή η ιστορία πάντα διδάσκει, να τι έγραφε το 1966 ένας από τους κορυφαίους βιομηχάνους που έχουν περάσει από την χώρα μας για την κρίση του 1929 που έζησε.. (η οικονομική αυτή κρίσις ηνάγκασε την Ελλάδα εν έτει 1931 να εγκαταλείψει νομισματικώς την χρυσήν βάσιν και να ακολουθήσει επί του θέματος τούτου την Αγγλίαν, μ όλον ότι εν έτει 1928 εσταθεροποίησε το νόμισμά της, χάρις εις το εγκριθέν υπό της Κοινωνίας των Εθνών δάνειον επονομασθέν  Δάνειον σταθεροποιήσεως ).

Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΟ…………………

http://www.inspeculator.com/

3 σχόλια:

  1. ΑνώνυμοςFeb 23, 2012 03:50 AM
    ΚΑΛΑ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ.ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ.
    Απάντηση
  2. ΑνώνυμοςFeb 23, 2012 04:12 AM
    .
    -ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ,
    ΜΕ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ μέσω ΔΕΗ ,

    έχουν στόχο νά υφαρπάξουν Κ Α Ι τίς όποιες οικονομίες
    τού κοσμάκη .......ΩΣΤΕ
    ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ ΠΟΥ ΕΠΙΚΕΙΤΑΙ ,
    Ο λαός νά λιμοκτονίσει.................................

    μέχρι γενοκτονίας.................................

    -ΚΑΝΤΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ............
    ΠΑΙΔΑΚΙΑ --ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΤΑΞΕΙΣ .....
    ΘΑ ΣΕΡΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ ...

    -ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΟΔΕΚΑΤΙΣΟΥΝ ..

    -ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΑΚΡΙΑ...
    Απάντηση
  3. ΑνώνυμοςFeb 23, 2012 05:46 AM
    Το παραπάνω κείμενο είχε γραφτεί το 2008 και είχε Δημοσίευτεί από monokomatos » Οκτώβριος 14th, 2008, 10:46 pm εδω http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=44&t=133447

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση: Μη βάζετε σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο.
Τ α σχόλιά σας ας είναι κόσμια