Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2012

Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2012

Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά πάνω από 40 οι πολιτικοί με εμβάσματα χρημάτων στο εξωτερικό

Λαβράκι έβγαλαν οι έλεγχοι του υπουργείου Οικονομικών, καθώς η έρευνα που θα αποκάλυπτε την ταυτότητα του ενός πολιτικού που φυγάδευσε στο εξωτερικό 1 εκατομμύριο ευρώ, έδειξε τελικά ότι πάνω από 40 «πολιτικά πρόσωπα» βρίσκονται στην καυτή λίστα με τα εμβάσματα.

Πρόκειται για καταθέσεις ύψους άνω των 100.000 ευρώ σε....
τράπεζες του εξωτερικού, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που φυγάδευσαν τα χρήματα μέσω του υποκαταστήματος τράπεζας που βρίσκεται εντός του κτιρίου της Βουλής.
Η ταυτοποίηση των πολιτικών έγινε από τις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών οι οποίες προχώρησαν σε διασταυρώσεις των εμβασμάτων που συγκέντρωσαν από τις τράπεζες με τον ΑΦΜ, τα στοιχεία της αστυνομικής ταυτότητας και τη διεύθυνση της κατοικίας του αποστολέα.

Αρμόδιος παράγοντας τόνιζε χαρακτηριστικά ότι από τους ελέγχους εντοπίσθηκαν πολιτικοί που από το 2009 μέχρι και πέρυσι «έβγαλαν» σε τράπεζες του εξωτερικού χρηματικά ποσά άνω των 100.000 ευρώ ο καθένας. Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, οι αρμόδιες υπηρεσίες σε δεύτερη φάση θα προχωρήσουν σε αντιπαραβολή των εμβασμάτων με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και το «πόθεν έσχες», για να ελεγχθεί κατά πόσον τα χρήματα που φυγάδευσαν στο εξωτερικό δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα και την περιουσιακή τους κατάσταση, ή αποτελούν προϊόν φοροδιαφυγής και «μαύρο χρήμα».
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι «βουλευτικά» εμβάσματα με προορισμό τράπεζες του εξωτερικού «έφευγαν» μέχρι και μέσα από τη Βουλή και συγκεκριμένα από το υποκατάστημα τράπεζας που λειτουργεί μέσα στο Κοινοβούλιο. Σε αυτό το υποκατάστημα εξάλλου πραγματοποιείται και ο κύριος όγκος των συναλλαγών των βουλευτών, αφού με τον τρόπο αυτό οι «εθνοπατέρες» αποφεύγουν τις... επαφές με τον... πολύ κόσμο, αλλά και δεν «στήνονται» στις... ουρές των υπόλοιπων υποκαταστημάτων. Ετσι κι αλλιώς η διαδικασία είναι σχετικά απλή, εάν υπάρχει αντίστοιχο παράρτημα της τράπεζας σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η προχθεσινή αποκάλυψη του Ευ. Βενιζέλου ήρθε να «κουμπώσει» με το κυνήγι των 34 στην αρχή, 11 στη συνέχεια, 3-4 στην... πορεία και 2 τελικά -ένας πρώην βουλευτής και μια νυν βουλευτής, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες- βουλευτών που εμφάνισαν σημαντικές εκροές στις καταθέσεις τους που δηλώνονται στο «πόθεν έσχες» του 2010 σε σχέση με αυτό του 2009 χωρίς να μπορούν να τις δικαιολογήσουν, αλλά και στον περιβόητο βουλευτή του ενός εκατομμυρίου, ο οποίος τον Μάρτιο του 2011 (και όχι τον Μάιο όπως ξεκαθάρισε στον Φ. Πετσάλνικο ο καταγγέλλων Π. Νικολούδης) έβγαλε στο εξωτερικό το 1 εκατομμύριο ευρώ. Κοινός παρονομαστής στις δύο υπάρχουσες υποθέσεις είναι το «κρυφτούλι» των ευθυνών και η μετατόπιση των αρμοδιοτήτων.
Οταν δε κατά τα λεγόμενα κορυφαίων πολιτικών θεσμικών οργάνων, όπως είναι ο πρόεδρος της Βουλής ή υπουργοί της κυβέρνησης, το θέμα δεν είναι μόνο νομιμότητας αλλά και «ηθικής», ποιο είναι το νόημα της δημοσιοποίησης των ονομάτων, όταν και όποτε διασταυρωθούν τα στοιχεία, κάτι που επεσήμαναν πολλοί βουλευτές στο περιστύλιο της Βουλής.

Ο Ευ. Βενιζέλος, την Παρασκευή, από το βήμα της Βουλής αλλά και στο Υπουργικό Συμβούλιο που συνήλθε αμέσως μετά αναφέρθηκε στην επίμαχη λίστα, λέγοντας ότι υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα που το 2011 έχουν βγάλει πάνω από 100.000 ευρώ στο εξωτερικό, κυρίως πρώην βουλευτές, αλλά και ένας νυν βουλευτής (διευκρίνισε ότι δεν είναι ο περιβόητος βουλευτής του... ενός εκατομμυρίου), για τα οποία, όπως είπε, πρέπει να γίνει λεπτομερής διασταύρωση των στοιχείων.
Τόνισε δε ότι αντίστοιχα στοιχεία υπάρχουν και για πολλά δημόσια πρόσωπα, εκτός πολιτικής. Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «υπάρχει διαφορά μεταξύ νομιμότητας και δεοντολογίας». «Εχω κάνει έκκληση να δημιουργήσουμε ένα εθνικό κίνημα επιστροφής των καταθέσεων. Ας ξεκινήσει το κίνημα αυτό από τους πολιτικούς και τα συγγενικά τους πρόσωπα», επεσήμανε με δηκτικό τρόπο. Πάντως παρά τα λεγόμενα του κ. Βενιζέλου ότι η λίστα με τα στοιχεία των πολιτικών προσώπων θα διαβιβαζόταν στη Βουλή την Παρασκευή κάτι τέτοιο δεν είχε γίνει.

Πέραν των πολιτικών προσώπων στη μαύρη λίστα του υπουργείου Οικονομικών με τα εμβάσματα σε τράπεζες εξωτερικού βρίσκονται χιλιάδες φυσικά πρόσωπα, που με βάση αντικειμενικά κριτήρια όπως το ύψος των καταθέσεων, το είδος της εργασίας ή της επαγγελματικής δραστηριότητας, τον τρόπο διαβίωσης, το φορολογικό παρελθόν και άλλα κριτήρια θα υπαχθούν σε τακτικό εξονυχιστικό έλεγχο.
Αυτό θα γίνει μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος «elenxis» που προβλέπει μοριοδότηση ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητας για φοροδιαφυγή. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών θα ελέγξει αν οι καταθέσεις στο εξωτερικό δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα ή αν πρόκειται για παράνομο πλουτισμό.

Εκείνοι που τα εισοδήματά τους δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα ποσά των καταθέσεων στο εξωτερικό θα φορολογηθούν με τον ανώτατο συντελεστή, δηλαδή με 45%. Επισημαίνεται πως ο πρόσφατος φορολογικός νόμος προβλέπει ότι το βάρος της απόδειξης προέλευσης των περιουσιακών του στοιχείων το έχει πλέον ο ίδιος ο ελεγχόμενος και όχι η ελέγχουσα φορολογική αρχή. Αντίθετα, όσοι μπορούν να αποδείξουν την προέλευση των περιουσιακών τους στοιχείων δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα. Την ίδια ώρα διενεργούνται έλεγχοι για να διαπιστωθεί αν όσοι έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό δηλώνουν στη φορολογική τους δήλωση τους τόκους όπως προβλέπει νόμος ή αν εμφάνισαν τα έσοδα στο «πόθεν έσχες».

Toν Μάρτιο και όχι τον Μάιο έβγαλε το ένα εκατομμύριο ο Ελληνας βουλευτής. Τη διευκρίνιση αυτή έκανε στον πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο ο πρόεδρος της Αρχής για το «μαύρο χρήμα», Π. Νικολούδης. Πάντως, κοινός παρονομαστής στις δύο υπάρχουσες υποθέσεις είναι το «κρυφτούλι» των ευθυνών και η μετατόπιση των αρμοδιοτήτων

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από τις δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής για τον Ελεγχο των «πόθεν έσχες», Ευ. Αργύρη, σε σχέση με τη διασταύρωση των στοιχείων σχετικά με τους βουλευτές που οι καταθέσεις τους εμφάνισαν εκροές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, έχουν περάσει δύο μήνες και ακόμα δεν υπάρχει αποτέλεσμα.

Αρμόδιος παράγοντας τόνιζε ότι εντοπίσθηκαν πολιτικοί που από το 2009 μέχρι και πέρυσι «έβγα¬λαν» σε τράπεζες του εξωτερικού μεγάλα ποσά.

Σε δύο επίπεδα θα διεξαχθεί η κατεπείγουσα έρευνα, που διέταξε ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Γιάννης Διώτης, για τον... μυστηριώδη βουλευτή, που μετέφερε στο εξωτερικό καταθέσεις ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, τον Μάιο του 2011. Σε πρώτη φάση αναζητείται η ταυτότητα του ή της βουλευτού, αφού ο πρόεδρος της Αρχής κατά της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα, Παναγιώτης Νικολούδης, ο οποίος αποκάλυψε την υπόθεση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, συνεχίζει να κρατάει το στόμα του κλειστό και να μην αποκαλύπτει τα στοιχεία του μεγαλοκαταθέτη πολιτικού, επικαλούμενος προσωπικά δεδομένα. Οταν ολοκληρωθεί η έρευνα, θα ακολουθήσει φορολογικός έλεγχος σε βάρος του μεγαλοκαταθέτη πολιτικού, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το ποσό του 1 εκατομμυρίου ευρώ, που έβγαλε στο εξωτερικό, δικαιολογείται από τα εισοδήματά του. Η έρευνα του ΣΔΟΕ κινείται προς το παρόν σε ομιχλώδες τοπίο.

http://www.dailynews24.gr

6 σχόλια:

 1. ΑνώνυμοςFeb 26, 2012 08:20 AM
  Εγγραφο -καταπέλτης του κ. Παπανικολάου
  Των Φωτεινης Kαλλιρη – Ευας Kαραμανωλη
  Σημαντική εξέλιξη στον πειθαρχικό και ποινικό έλεγχο του πρώην ανακριτή της υπόθεσης της Siemens κ. Ν. Ζαγοριανού, αποτελεί το πολυσέλιδο έγγραφο - καταπέλτης του πρώην προϊσταμένου της Επιθεώρησης Δικαστηρίων κ. Ιω. Παπανικολάου προς την ηγεσία του Αρείου Πάγου, στο οποίο κάνει λόγο για «σκληρό πολυπρόσωπο μηχανισμό προστασίας» του ελεγχόμενου δικαστικού λειτουργού.
  Σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο, ο κ. Παπανικολάου υποστηρίζει ότι «κατά τη διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων του ως προϊσταμένου και ειδικότερα κατά τον πειθαρχικό έλεγχο του ανακριτή,
  προσέκρουσε σε σκληρό και αδίστακτο πολυπρόσωπο μηχανισμό προστασίας του ελεγχόμενου, τον οποίο, ως προς τα πρόσωπα και τους λόγους της προστασίας αυτής, είναι απαραίτητο να αποκαλύψουν τα δικαστικά όργανα,
  αφού εύλογα του δημιουργήθηκε η πεποίθηση ότι η όλη υπόθεση όζει, αποπνέουσα οσμές διαφθοράς, αδιαφάνειας και ανομίας σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος».
  Ο κ. Παπανικολάου αφήνει αιχμές κατά του προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου κ. Γ. Καλαμίδα, αλλά και κατά του εισαγγελέα κ. Ιω. Τέντε, γιατί δεν του κοινοποιήθηκε εγκαίρως η αίτηση εξαίρεσης που είχε υποβάλει ο κ. Ζαγοριανός εις βάρος του, αλλά και διότι επιχειρήθηκε να του αφαιρεθεί η δικογραφία, «κατά τρόπο παράνομο και πρωτοφανή», όπως αναφέρει. Απευθυνόμενος στον πρόεδρο υποστηρίζει:
  «Δεν μου ανακοινώσατε, όπως οφείλατε, αμελλητί το περιεχόμενο της αίτησης, ούτε εν περιλήψει, έστω και προφορικώς, προκειμένου να δώσω γραπτές εξηγήσεις». «Ούτε επί χούντας δεν στερήθηκα του δικαιώματος αυτού», καταλήγει.
  Εν τω μεταξύ ενώπιον του Πενταμελούς Πειθαρχικού Συμβουλίου που συνεδρίασε προκειμένου να κρίνει την πειθαρχική δίωξη (παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας) που έχει ασκηθεί σε βάρος του για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της Siemens, ο κ. Ζαγοριανός υπεραμύνθηκε των επιλογών του λέγοντας ότι «έπραξα σύμφωνα με τον νόμο και τη συνείδησή μου».
  Η απόφαση του συμβουλίου αναμένεται προσεχώς, ωστόσο νομικοί κύκλοι υπογράμμιζαν πως «υπάρχει η δυνατότητα αναστολής της πειθαρχικής δίωξης μέχρι να κριθεί το ποινικό σκέλος» της υπόθεσης που εκκρεμεί σε βάρος του κ. Ζαγοριανού.
  Ως μάρτυρες κατέθεσαν οι πρώην πρόεδροι του Αρείου Πάγου Ρωμ. Κεδίκογλου και Γ. Σανιδάς, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Ιω. Σακελλάκος, ο αντεισαγγελέας Εφετών κ. Π. Αθανασίου -είχε διενεργήσει την προκαταρκτική έρευνα για την υπόθεση της Siemens-
  καθώς και ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Χ. Αθανασίου. Οπως υποστήριξαν δεν επιτρέπεται να διώκονται οι δικαστές κατά τη διάρκεια των καθηκόντων τους, ενώ δηλαδή η έρευνα είναι σε εξέλιξη.

  Hμερομηνία : 19-12-2009
  Copyright: http://www.kathimerini.gr
  Απάντηση
 2. http://the-true-here.blogspot.com/2012/02/2012_9483.html ΤΙ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΤΕ;
  Απάντηση
 3. ΑνώνυμοςFeb 26, 2012 09:25 AM
  ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΑΚΟΣΙΟΙ ΜΗΠΩΣ???ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥΝΑΙ ΣΤΟ ΕΥΡΟΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΜΗΠΩΣ???ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΑΤΑΤΡΧΑΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΚΟΛΠΟ ΜΗΠΩΣ???? ΚΑΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΜΗΠΩΣ?????ΝΑ ΠΩΣ ΘΑ ΞΕΧΡΕΩΝΟΜΑΣΤΑΝ !!!!!!!!!!ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΙ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΣΑΥΤΟ ΤΟ ΤΟΠΟ ΡΕΕΕ!!!!!!ΜΗΠΩΣ??????
  Απάντηση
 4. ΑνώνυμοςFeb 26, 2012 09:32 AM
  GAMHMENA LAMOGIA ΕΛΗΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ POUTANAS GIOI.
  Απάντηση
 5. ΑνώνυμοςFeb 26, 2012 11:01 AM
  ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΑΓΩΝΟΥΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΓΕΛΑΝΕ ΜΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ ΚΑΤΑΜΟΥΤΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΙ ΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΔΙΚΑΙΩΛΟΓΗΣΟΥΝ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ ΝΑ ΠΑΡΕΤΗΘΟΥΝ ΑΝ ΗΤΑΝ ΠΑΛΛΙΚΑΡΙΑ ΘΑ ΕΛΕΓΑΝ ΝΑΙ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΦΤΑΙΜΕ ΦΕΥΓΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΜΕΝΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΞΕΖΟΥΜΙΖΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΜΑΣ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΚΑΣΙΛΑ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ ΜΑΣ.
  Απάντηση
 6. ΑνώνυμοςFeb 26, 2012 11:17 AM
  Οι Γερμανοί φταίνε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση: Μη βάζετε σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο.
Τ α σχόλιά σας ας είναι κόσμια