Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2012

Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2012

ΤΡΟΙΚΑ:Το 1893 ήταν το οινόπνευμα και τα σπίρτα.Τώρα τα ενεργειακά αποθέματα;

Σ΄ένα τούνελ σκοτεινό όπου φως δεν φαίνεται πουθενά έχει μπει η χώρα.Δεν είναι η πρώτη φορά αλλά δεν ξέρουμε αν αυτή είναι η χειρότερη είσοδος σ΄ αυτό το τρομακτικό τούνελ της απόλυτης αβεβαιότητας. Η διαδρομή συνήθως είναι μεγάλη. Τη τελευταία φορά που μας είχε συμβεί κράτησε μόλις…οκτώ δεκαετίες!

Ήταν το 1893 που ο Χαρίλαος Τρικούπης είχε πει το γνωστό “δυστυχώς επτωχεύσαμεν”.Η Αθήνα αδυνατώντας να διαπραγματευτεί “παρέδωσε” την οικονομική και φορολογική πολιτική της σε....
μία Διεθνή Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου που αποτελούνταν από εκπροσώπους των ομολογιούχων -Ηνωμένο Βασίλειο,Γαλλία,Ιταλία,Ρωσία και Αυστροουγγαρία- η οποία επέβαλε αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία .Τότε επιβλήθηκαν τα γνωστά μονοπώλια στο οινόπνευμα και τα σπίρτα. Πότε αποχώρησε εκείνη η τρόϊκα; Το 1978!Τι κατάφερε; Εκτός από το να εισπράττει απολύτως τίποτα!

Ποια είναι …τα σπίρτα και το οινόπνευμα της εποχής; Το μυαλό όλων πηγαίνει ασφαλώς στα αποθέματα ενέργειας που λέγεται ότι υπάρχουν στην ελληνική επικράτετεια.Και ασφαλώς έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα,δεν μπορείς εύκολα να απορρίψεις τέτοιες σκέψεις ως “συνωμοσιολογικές”.Ειδικά μετά τα όσα έγιναν γνωστά περί “κλειστού λογαριασμού”,στον οποίο θα μπαίνουν τα ελληνικά έσοδα αλλά και το μέγεθος του χρέους που όλοι παραδέχονται ότι “δεν βγαίνει με τίποτα”. Και γίνεται κανείς πιο καχύποπτος και ίσως και συνωμοσιολόγος αν κοιτάξει πίσω στην ιστορία.

Το 1893, φθάσαμε στο σκοτεινό τούνελ της απόλυτης οικονομικής αβεβαιότητας και του χάους,περίπου με τον ίδιο τρόπο.

Τότε ήταν η επιταχυνόμενη παρακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και το κενό εξουσίας σε νέα ανεξάρτητα κράτη των Βαλκανίων που ανησυχούσαν τους Δυτικούς. Αμέσως μετά το Συνέδριο του Βερολίνου το 1878 το Ηνωμένο Βασίλειο,η Γαλλία και η Γερμανία ήθελαν να αυξήσουν την στρατιωτική ισχύ της Ελλάδος.Ήθελαν να γίνει η ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη στα Βαλκάνια. Οι τρεις χώρες συμφώνησαν να ενεργούν ως μεσάζοντες του ελληνικού δημοσίου και ξένων πιστωτών για να διευκολύνουν τη παροχή νέων δανείων! Η Ελλάδα αυξάνει τις αμυντικές της δαπάνες αλλά και το χρέος της.Το 1893 ήρθε η αδυναμία πληρωμής.

Τώρα δεν ήταν βέβαια μόνο τα όπλα που μας έφεραν σ΄ αυτό το σημείο,όπως πολλοί θέλουν να μας πείσουν.Αλλά τα όσα έγιναν από το 1996 έως το 2005 έπαιξαν κι αυτά το δικό τους ρόλο.Μαζί με πολλά,πάρα πολλά “πάρτυ” που έγιναν σε πολλούς άλλους χώρους εκτός της Άμυνας.

Θα πείτε ότι οι ιστορικές αναδρομές και οι συγκρίσεις δεν μας δίνουν τη λύση για το αύριο.Ίσως αν γνωρίζαμε καλύτερα την ιστορία να αποφεύγαμε τα λάθη που διαρκώς επαναλαμβάνουμε.

http://www.onalert.gr/

8 σχόλια:

 1. ΑνώνυμοςFeb 8, 2012 10:03 PM
  Ανεξάρτητα από τα νέα αιματηρά μέτρα της τρόϊκας, ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΚΑΤΑ 50%.
  Μειώστε τις τιμές στα είδη διατροφής με κάθε κόστος.
  Απάντηση
  Απαντήσεις
  1. ΠΙΣΣΑ ΚΑΙ ΠΟΥΠΟΥΛΑFeb 8, 2012 10:39 PM
   ωραία αντίσταση,ωραίο σύνθημα,σου περνά απο το μυαλό ανεγκέφαλε ότι πρέπει να αντισταθείς;

   μόνο η μάσα σε απασχολεί;Ξύπνα ραγιά.
 2. ΑνώνυμοςFeb 8, 2012 10:07 PM
  ΟΧΙ 50% ΑΛΛΑ 70% ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΑΛΛΑ ΠΟΤΕ?
  Απάντηση
  Απαντήσεις
  1. ΑνώνυμοςFeb 8, 2012 10:36 PM
   ΟΧΙ 70% ΑΛΛΑ 99% ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΑΛΛΑ ΠΟΤΕ?
 3. ΑνώνυμοςFeb 8, 2012 10:12 PM
  ΑΜΕΣΑ ΑΛΛΙΩΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΙΡΙΑΣ ΣΕ ΑΥΤΑ. ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΦΘΟΥΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.
  Απάντηση
 4. ΑνώνυμοςFeb 8, 2012 10:12 PM
  ΜΙΑ ΖΩΗ ΜΑΣ ΚΥΝΗΓΑΝΕ ΤΑ ΚΑΡΙΟΛΙΚΙΑ...
  Απάντηση
 5. ΑνώνυμοςFeb 8, 2012 10:15 PM
  ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΤΩΧΕΥΣΗ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΣΥΜΕΤΤΕΙΧΕ ΣΕ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ,ΜΕΓΑΛΩΣΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ.
  ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΧΡΕΟΚΩΠΙΑ ΗΡΘΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΥ ΑΝ ΚΑΙ ΧΡΕΟΚΩΜΗΜΕΝΟΣ ΈΦΘΑΣΕ ΣΤΗΝ ¨ΚΟΚΚΙΝΗ ΜΗΛΙΑ¨!!!!!!!!
  Απάντηση
 6. ΑνώνυμοςFeb 8, 2012 10:55 PM
  ΙΝΔΙΑΝΟΣ

  ΧΩΡΙΣ ΑΙΜΑ ΑΓΩΝΕΣ ΔΕΝ ΚΕΡΔΙΖΟΝΤΕ..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση: Μη βάζετε σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο.
Τ α σχόλιά σας ας είναι κόσμια