Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου 2012

Αφιέρωμα της εφημερίδας Le Monde στον Μανώλη ΓλέζοΜε τίτλο: «Ο προφήτης της Νάξου» και υπότιτλο «89 ετών, ο Μανώλης Γλέζος παραμένει μια φιγούρα της Αντίστασης», η εφημερίδα Le Monde έχει ολοσέλιδο αφιέρωμα σε αυτόν «που κατέβασε τη σημαία των ναζί από την Ακρόπολη και προσπαθεί σήμερα να ακουστεί η φωνή του ελληνικού λαού».

Ο ανταποκριτής της «Le Monde» στην Αθήνα, Αλέν Σαλ (Alain Salles), περιγράφει με ιδιαίτερα θερμά σχόλια την προσωπικότητα του Μανώλη Γλέζου.

Παραθέτει, παράλληλα, ενδιαφέροντα στιγμιότυπα από τη ζωή και τους αγώνες του, την υποστολή της σβάστικας από την Ακρόπολη, τις καταδίκες σε θάνατο, τις φυλακίσεις. Αναφέρει επίσης και κάποια λιγότερο
γνωστά στοιχεία, όπως το ότι ο στρατηγός ντε Γκολ, το 1949, ύστερα από την καταδίκη του Μανώλη Γλέζου σε θάνατο, είχε ζητήσει μέσω του γαλλικού ραδιοφώνου να μην εκτελεστεί η ποινή σε εκείνον που υπήρξε ο πρώτος αντιστασιακός του Πολέμου.

Σχολιάζοντας την έκκληση ντε Γκολ, ο Μανώλης Γλέζος επεσήμανε ότι πρώτος αντιστασιακός δεν ήταν ο ίδιος αλλά ο Μαθιός Πόταγας στις 2 Μαΐου του 1941, ο οποίος στην ηλικία των 17 χρόνων στάθηκε μπροστά από μια γερμανική φάλαγγα, ζητώντας να σταματήσει, οπότε του συνέθλιψαν το κεφάλι με πέτρες.

Επίσης, στην είσοδο του σπιτιού του στο Νέο Ψυχικό είναι αναρτημένη η εικόνα του αδελφού του που δολοφονήθηκε σε ηλικία 19 χρόνων από τους Γερμανούς. Στο ίδιο αφιέρωμα επισημαίνεται πως, μολονότι ο Μανώλης Γλέζος αγωνίζεται για να επιστρέψει η Γερμανία το δάνειο που δέσμευσε από την Ελλάδα στην Κατοχή, τάσσεται ενάντια σε κάθε είδους αντιγερμανισμό, ο οποίος είναι της «μόδας» τελευταία στην Ελλάδα.

Στο δημοσίευμα περιλαμβάνονται, επίσης, οι απόψεις του Μανώλη Γλέζου περί άμεσης δημοκρατίας, την οποία εφαρμόζει επί 12 χρόνια στο χωριό Απείρανθος στη Νάξο. «Δώσαμε στη Δύση την ''Πολιτεία'', από την οποία προέρχονται οι λέξεις πολίτης και πολιτισμός, και για αντάλλαγμα πήραμε την ''Police'' (Αστυνομία)» είπε ο Μ. Γλέζος «χαμογελώντας πονηρά»…

Επιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης
zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση: Μη βάζετε σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο.
Τ α σχόλιά σας ας είναι κόσμια