Powered By Blogger

Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Κυριακή, 11 Μαρτίου 2012


Ο εθνάρχης Ελευθέριος Βενιζέλος, είχε δηλώσει ότι "στις φλέβες του τρέχει και αρμενικό αίμα".

1] Η κοινή μοίρα της Ελλάδας και της Αρμενίας και η γενοκτονία των Αρμενίων.
https://www.google.com/
Στις 19 Ιανουαρίου του 1920 η Δημοκρατία της Αρμενίας αναγνωρίστηκε ντε φάκτο από τη Διεθνή Διάσκεψη της Ειρήνης. Είχε προηγηθεί η υπογραφή συμφώνου ανάμεσα σε εκπροσώπους της Ελλάδας και της Αρμενίας στις αρχές Ιανουαρίου του ίδιου χρόνου, για τη δημιουργία Ομόσπονδου Αρμενοελληνικού Κράτους που επικυρώθηκε από τη.....
συνθήκη των Σεβρών της 10 Αυγούστου του 1920. Πρωταγωνιστής σ΄ όλη αυτή την εξέλιξη υπήρξε ο εθνάρχης Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος είχε δηλώσει ότι "στις φλέβες του τρέχει και αρμενικό αίμα". Προφανώς αυτός ο μεγάλος άνδρας, ο σκαπανέας της ελληνοαρμενικής φιλίας, αναφερόταν έμμεσα στις μετοικεσίες Αρμενίων εποίκων που είχαν μεταφερθεί στην Κρήτη από τον αρμένικης καταγωγής Βυζαντινό αυτοκράτορα Νικηφόρο Φωκά.
Το ανεξάρτητο Αρμενοελληνικό κράτος, ακολούθησε τη μοίρα της ελληνικής μικρασιατικής καταστροφής που συντελέστηκε υπό τις ευλογίες των δυτικών μεγάλων δυνάμεων, τη σοβιετοποίηση της Αρμενίας και το σύμφωνο αλληλοϋποστήριξης του Κεμάλ Ατατούρκ με τον Λένιν. ΄Ήταν ο τραγικός επίλογος ενός κορυφαίου κεφαλαίου, στη μεγάλη κοινή ιστορική πορεία των Ελλήνων και των Αρμενίων. .............................................................................................................

2] Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια κατά την τελετή αναγόρευσής του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Κρατικού Πανεπιστημίου Ερεβάν
http://www.presidency.gr/?p=800
Κύριε Πρύτανη,
Κύριοι Καθηγητές,
Αγαπητοί Σπουδαστές,
Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση βρίσκομαι σήμερα στο ιστορικό σας Πανεπιστήμιο. Είναι τιμή και ευθύνη για μένα η αναγόρευσή μου σε Επίτιμο Διδάκτορα ενός Πανεπιστημίου με υψηλές πνευματικές επιδόσεις, ακόμη και κάτω από αντίξοες συνθήκες.
Από το Πανεπιστήμιο του Ερεβάν έχουν αποφοιτήσει διαπρεπείς επιστήμονες, χάρη στο υψηλότατο επίπεδο της κοινότητας των διδασκόντων αλλά και τη βούληση των φοιτητών να συνεχίσουν την παράδοση στις επιστήμες και τις τέχνες που διέκριναν το αρμενικό έθνος στην μακραίωνη ιστορία του.
Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική τη συνεργασία με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και ελπίζω να συνιστά την αρχή μόνο νέων συνεργασιών στον μορφωτικό και πολιτισμικό τομέα. Άλλωστε, η διδασκαλία εδώ των Νέων Ελληνικών και η εκτεταμένη παρουσία ελληνικής βιβλιογραφίας μαρτυρούν το ενδιαφέρον της Αρμενίας για την Ελλάδα, ισοδύναμο με εκείνο της Ελλάδας προς την Αρμενία.
Ο ελληνικός λαός αισθάνεται πολιτισμική και ιστορική εγγύτητα με τον αρμενικό λαό, για πολλούς λόγους. Υπήρξε κοινή η πορεία μας στην βυζαντινή αυτοκρατορία και μας ενώνει βέβαια και η Ορθοδοξία. Ένας όμως από τους σημαντικότερους λόγους είναι η προσφυγιά που βιώσαμε με δραματικό τρόπο και με κοινή αιτία.
Την συγγένεια των λαών μας δείχνει και η αναφορά του μεγάλου πολιτικού Ελευθέριου Βενιζέλου, ότι στις φλέβες του τρέχει αρμενικό αίμα λόγω των μετοικεσιών Αρμενίων στην Κρήτη από τον αρμενικής καταγωγής βυζαντινό αυτοκράτορα Νικηφόρο Φωκά.
Εγώ προσωπικά αλλά και πολλοί συμπατριώτες μου θαυμάζουμε τα επιτεύγματα του μακραίωνου αρμενικού πολιτισμού, που μας είναι οικείος και εξακολουθεί να μας γοητεύει κάθε φορά που τον ανακαλύπτουμε από την αρχή ..............................

Αναγνωστης

1 σχόλια:

ΑνώνυμοςMar 10, 2012 11:46 PM
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ

ΟΤΑΝ ΟΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΜΕΝΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΦΩΚΑ ΕΞΟΛΟΘΡΕΨΑΝ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΚΡΗΤΙΚΟΥΣ

ΕΠΟΙΚΗΣΑΝ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΕ ΚΑΥΚΑΣΙΟΥΣ ΑΡΜΕΝΙΟΥΣ ΓΕΩΡΓΙΑΝΟΥΣ

ΟΙ ΒΕΝΙΖΕΛΟΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΔΕΣ ΕΧΟΥΝ ΕΝΤΟΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ

ΕΥΤΥΧΩΣ ΟΙ ΒΕΝΕΤΟΙ ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ ΕΡΙΞΑΝ ΚΑΛΟ ΣΠΟΡΟ ΚΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΕΝ ΕΝΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΓΕΩΡΓΙΑΝΟΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση: Μη βάζετε σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο.
Τ α σχόλιά σας ας είναι κόσμια