Τρίτη, 6 Μαρτίου 2012

Posted: 06 Mar 2012 02:15 AM PSTΓια «καταστροφικές επιπτώσεις» στην παγκόσμια οικονομία μιας άτακτης ελληνικής χρεοκοπίας προειδοποιεί το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), λίγα μόνο εικοσιτετράωρα πριν την εκπνοή της προθεσμίας για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και με δεδομένο ότι η συμμετοχή στην διαδικασία απομείωσης της αξίας των ομολόγων (PSI) είναι πολύ χαμηλή μέχρι στιγμής.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι η Ελλάδα είχε ένα μεγάλο όπλο στα χέρια της, αλλά τόσο η κυβέρνηση Παπανδρέου, όσο και η κυβέρνηση Παπαδήμου, προτίμησαν να το αφοπλίσουν και να προχωρήσουν σε μέτρα εξαθλίωσης των πολιτών (και έπονται και άλλα μέτρα μετά τις εκλογές) και να προχωρήσουν σε εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας, παρά να απειλήσουν με αυτό που από τους πολιτικούς αρχηγούς, μόνο ο Α.Τσίπρας πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει να γίνει χρήση:
Να χρησιμοποιηθεί το ενδεχόμενο της λοιικής χρεοκοπίας, ως απειλή. Κάτι που για την Ελλάδα ελάχιστη διαφορά θα είχε με αυτό που συμβαίνει σήμερα, αφού εξαιρουμένων των τόκων και των πρωτογενών δανείων ο ελληνικός Προϋπολογισμός είναι … πλεονασματικός!
Αντίθετα τόσο ο Γ.Παπανδρέου, όσο και ο Α.Σαμαράς υποστήριζαν, (πριν αναγκαστούν να προχωρήσουν κατ’εντολή της Γερμανίας – για να μην πληρώσει η Γερμανία τα δάνεια – στο «κούρεμα») ότι θα πληρωθούν τα χρέη μας «μέχρι τελευταίου ευρώ»! Και το χειρότερο όλων είναι ότι άλλαξαν το δίκαιο που διέπει το χρέος, βάζοντας ουσιαστικά συνιδιοκτήτη της χώρα; Τις ξένες δυνάμεις.
Μάλιστα αν τυχόν υπάρξει χαμηλή συμμετοχή στο PSI και προσφύγουν για την ενεργοποίηση των CDS, δηλαδή, παρ'όλα αυτά υπάρξει ολική χρεοκοπία για την χώρα, τότε θα πρέπει να αναζητηθούν άμεσα πολιτικές και σε δεύτερο χρόνο ποινικές ευθύνες για τους πολιτικούς που έχουν πάρει αυτές τις αποφάσεις.
Στο επίσημο έγγραφό του, το οποίο έχει στην κατοχή του το Reuters, το IIF επισημαίνει ότι μια άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας θα καθιστούσε κατά πάσα πιθανότητα απαραίτητη την εξωτερική στήριξη της Ισπανίας και της Ιταλίας, ενώ θα οδηγούσε σε αρχικές απώλειες άνω του 1 τρισ. ευρώ για την ευρωζώνη και ο οικονομικός Αρμαγεδόνας θα ακολουθούσε και θα άγγιζε μέχρι την Γερμανία.
«Υπάρχουν μερικές πολύ σημαντικές και καταστροφικές συνέπειες, ισοδύναμες με μία οικονομική πυρηνική έκρηξη, οι οποίες θα προέκυπταν από μια άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας», αναφέρεται στο έγγραφο του IIF. «Η ευρωζώνη θα πάθει ανεπανόρθωτη ζημιά και ίσως δεν θα μπορέσει να ανακάμψει ποτέ, καθώς θα κτυπηθούν και οι εξαγωγές της Γερμανίας».
Το PSI θα προχωρήσει αν εξασφαλιστεί συμμετοχή άνω του 75% στο σύνολο των 206 δισ. ευρώ, δηλαδή αν προσφερθούν για ανταλλαγή ομόλογα ονομαστικής αξίας άνω των 154,5 δισ. ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορεί να ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs)για να ανεβάσει υψηλότερα το ποσοστό. Αν το ποσοστό είναι άνω του 90% δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιήσει τις ρήτρες, αλλά αυτό δεν θεωρείται πιθανό.
Στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος βρίσκονται τα ομόλογα υπό ελληνικό δίκαιο, συνολικής αξίας 177 δισ. ευρώ. Με συμμετοχή 2/3 στην κατηγορία αυτών των ομολόγων, μπορούν να ενεργοποιηθούν τα CACs και να εξασφαλιστεί κούρεμα για το σύνολο του ποσού. Ετσι, υπερκαλύπτoνται τα απαραίτητα 154,5 δισ. ευρώ και η συμφωνία προχωρά με τις γνωστές φυσικά δευτερογενείς καταστροφικές επιπτώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση: Μη βάζετε σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο.
Τ α σχόλιά σας ας είναι κόσμια