Σάββατο, 23 Ιουνίου 2012

Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2012

Γιαούρτι σπιτικό

Γιαούρτι σπιτικό αγνό και φθηνό χωρίς μηχάνημα (γιαουρτομηχανή) ή θερμόμετρο φτιαγμένο, και χωρίς χημικά...και...κουβέρτες, και με ...πέτσα!!


Υλικά που θα χρειαστούμε για να έχουμε αγνό γιαούρτι φρέσκο για εμάς και τα παιδιά μας...



1 λίτρο γάλα πρόβειο ή αγελαδινό. Εγώ προτιμώ το ΟΛΥΜΠΟΣ (κόκκινο) ή ΑΓΝΟ το πλήρες με 3,5% λιπαρά. Για περισσότερα παχύ υπάρχει και το ΕΒΟΛ που ειναι επίσης ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ με 3,7% ή και το προβειο αν βρείτε.
2 κουταλιές της σούπας παλαιό γιαούρτι με πέτσα η τοτάλ ή αργότερα από το δικό σας (αυτό θα ειναι η μαγιά γιαουρτιού).


Σκεύη και εργαλεια κουζίνας:


Μπολάκια ή πήλινα από γιαούρτια που έχουμε στο σπίτι.
1 κουτάλι
1 σύρμα κουζίνας
1 βαθειά κουτάλα και μια κατσαρόλα που θα ζεστάνουμε το γάλα.


Επίσης θα χρειαστούμε τον φούρνο οπου θα ωριμάσει ο μηκυτας του γιαουρτιού (και θα πήξει) εδώ... δεν χρειαζόμαστε κουβερτες...!! αλλά μόνον τον φούρνο, μας!! (αυτό ειναι δική μου...εφεύρεση... και με βολεύει...!!


Ξεκινάμε με τα παρακάτω βήματα!


Βήμα 1ο


Σε μια κατσαρολίτσα, ζεσταίνω το γάλα αρκετά να κάψει (Οι κανόνες λένε μέχρι 72ο Κελσ.) αλλά οχι να φουσκώσει.


Βημα 2ο


Το αποσύρω από την φωτιά, και το βαζω λίγο παραπέρα να πέσει η θερμοκρασία του την οποία ελέγχω με το δάκτυλό μου (τον δείκτη), και αρχίζω να μετράω έχοντας το δάκτυλό μου μέσα στο γάλα το ζεστό και μετρώ μέχρι το 40.
Αν δεν αντέχετε την ζεστη ουτε μέχρι το 36, αφήστε το για 5 ακόμα λεπτά να κρυώση, και προχωρήστε στα επόμενα βήματα, οσο πιό γρήγορα μπορείτε... θα σας εξηγήσω παρακάτω...


Βήμα 3ο


Για να μην χάνω χρόνο επάνω στο μάτι που έκαιγε προηγουμένως, βάζω για 1-2 λεπτά μόνον) αδειο το πήλινο ή το σκεύος αν ειναι πυρέξ που θα πηξει το γιαούρτι να γίνει χλιαρό προς ζεστό...(αυτό μπορεί να γίνει και στα μικροκύματα με απλό γυάλινο σκεύος για 2 λεπτά μόνον!)


Βημα 4ο


Μόλις το βγάλω το σκεύος από την ζέστη, παίρνω ενα από τα μπολάκια και βάζω μέσα την μαγιά (το παλιο γιαούρτι). Μεσα σ αυτή με την βαθειά κουτάλα παίρνω 2 κουταλιές ζεστό γάλα και με το σύρμα κουζίνας τα ανακατεύω να διαλυθεί η μαγιά οσο καλύτερα γίνεται...
Σε αυτό το σημείο το μείγμα γίνεται σαν αραιη κρέμα..


Βημα 5ο


Πάμε τώρα στο ζεστό γάλα που πρέπει να έχει κρυώσει και άλλο και ξαναβάζουμε το δάκτυλό μας και το ξαναελέχγουμε αν αντέχουμε μέχρι το 40 ή 36 μετρώντας... Αν ναί τότε ειναι η ιδανική θερμοκρασία για να ρίξουμε της μαγιάς το μείγμα μεσα στο ζεστό γάλα....
Το ρίχνουμε, και με το σύρμα σιγά σιγά ξαναανακατεύουμε καλά να διαλυθεί ομοιόμορφα... Αυτό το μείγμα είναι το...γιαούρτι μας!


Βήμα 6ο


Ανάβω τον φούρνο αν εχω με αέρα ή απλό ατο 50ο Κ. για 5΄ και τον αφήνω να ζεσταθεί...


Βημα 7ο


Με την βαθειά κουτάλα σερβίρω στα κεσεδάκια ή σε μπολάκια το ζεστο γιαούρτι και αστραπιαία τα βάζω σε ένα ταψί (καλό ειναι να ειναι και αυτό ζεστό) στον φούρνο και σβήνω τον θερμοστάτη του φουρνου.
Μετά σπό ενα τέταρτο της ώρας ξαναζεσταίνω πάλι τον φούρνο ανάβοντας στους 50 βαθμούς για 5΄ μόνον, και κατόπιν το σβήνω και το ξεχνώ το γιαούρτι μου μέσα στον κλειστό φούρνο για 3-4 ώρες! Σε όλο αυτό το διάστημα αναπτύσσεται ο μύκητας που δημιουργεί το πήξιμο του γιαουρτιού...
Αν θέλω ελέγχω αν έχει ζέστη χωρίς να ανοίξω τον φούρνο μου, και το πολύ πολύ ξανανάβω πάλι για 5 ΄ στους 50ο Κ. Επειδή ο καιρός κρυώνει από εδώ και πέρα...


Βήμα 8ο


Μολις περάσει ο χρόνος που πρέπει, ανοίγω τον φούρνο και βλέπω οτι έχει πήξει σαν κρέμα...!!! Το σκεπάζω με καπάκι αν υπάρχει ή αλουμινόφυλλο και το βάζω στο ψυγείο μέχρι να ...καταναλωθεί...


Βήμα 9ο


Αν θέλω να το κάνω στραγγιστό ή σακκούλας, οταν κρυώσει το βάζω σε μια σακουλίτσα από αραιό πανί (τουλπάνι), το δένω σαν πουγκί και το κρεμάω στο ψυγείο να στραγγίσει από τα υγρά του, τα οποία δεν πετώ αλλά πίνονται και ειναι πολύ ωφέλιμα...


Παρατηρήσεις:


Οσο πιο παχύ ειναι το γάλα (πρόβειο ή 37% πχ.) κάνει πιό χοντρή πέτσα.
Αν εχουμε αγελαδινό και θέλουμε να το κάνουμε με πιό πολλή πέτσα τοτε το ενισχύουμε ανακατεύοντας με την μαγια και 1-2 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος αφρόγαλα.
Θα γίνει πιό παχύ και το γάλα και το καιμάκι του (πέτσα).
Το φρέσκο γιαούρτι πάντα ειναι γλυκό (μεχρι 2 ημερών). Όσο περνάει ο καιρός το γιαούρτι ξυνίζει...
Δεν έχει σημασία η παλαιότητα της μαγιάς αν ειναι από ξυνό γιαούρτι η πολύ φρέκο, πάντα το γιαούρτι που θα προκύψει από αυτήν θα είναι γλυκό οταν το πρωτο-δοκιμάσουμε...


greekmasa.gr

Read more: http://www.oparlapipas.com/2012/06/blog-post_244.html#ixzz1yblWS1dy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση: Μη βάζετε σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο.
Τ α σχόλιά σας ας είναι κόσμια