Powered By Blogger

Τρίτη 19 Ιουνίου 2012


Σε λίγες ώρες σχηματίζεται κυβέρνηση. Σενάρια, διαβουλεύσεις



Το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης εντός των επομένων 24 ωρών, αφού μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να υπάρχει σοβαρό ζήτημα που να έχει ανακύψει και αφού ακόμη και στο θέμα του πρωθυπουργού, ο κ. Βενιζέλος δεν διαφάνηκε να θέτει αντιρρήσεις ή να επιβάλει βέτο.

Το πρόβλημα που ανακύπτει αφορά είναι η άποψη
του ΠΑΣΟΚ ότι σε μία τέτοια κυβέρνηση πρέπει οπωσδήποτε να συμμετέχει και η ΔΗΜΑΡ.

Το κόμμα του κ. Κουβέλη φαίνεται να είναι τριχοτομημένο, με μία ομάδα να επιθυμεί την παραμονή της ΔΗΜΑΡ στην αντιπολίτευση, μία άλλη ομάδα να επιθυμεί συμμετοχή στην κυβέρνηση υπό όρους, αυτή είναι η θέση και του Φ. Κουβέλη και μία τρίτη ομάδα να επιθυμεί συμμετοχή σε κυβέρνηση άνευ όρων.
Στις 10 το πρωί θα συναντηθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος με τον  πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, ενώ ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο για  νέα συνάντησή του με τον κ. Κουβέλη ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.    

«Η χώρα πρέπει να αποκτήσει  κυβέρνηση και μάλιστα προοδευτικού χαρακτήρα , όχι γενικά και  αόριστα αλλά στη βάση συγκεκριμένων  δεσμεύσεων προκειμένου να βγει η χώρα από τα αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει» τόνισε το βράδυ, μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΝΔ ο κ. Κουβέλης, ο οποίος επανέλαβε ότι «δεν δίνει λευκή επιταγή σε κανέναν» και επανέφερε την πρόταση 7 σημείων για παραμονή στο ευρώ και απαγκίστρωση από το Μνημόνιο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ συμφώνησε πάντως με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι είναι επείγουσα ανάγκη ο σχηματισμός κυβέρνησης, ενώ  ο κ. Σαμαράς δεν είχε αντίρρηση  να υλοποιηθεί η πρόταση Βενιζέλου να επιταχυνθούν οι προσπάθειες, με την πραγματοποίηση σύσκεψης  υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια. 

Την Τρίτη στις 10.00 το πρωί πραγματοποιείται συνάντηση του Φώτη Κουβέλη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Η ΔΗΜΑΡ αναμένει τις απαντήσεις του κ. Σαμαρά στις προτάσεις που έχει καταθέσει. Η Δημοκρατική Αριστερά μεταξύ των άλλων έχει θέσει και ζήτημα προσώπων που θα συγκροτήσουν την κυβέρνηση. Ωστόσο το όνομα του πρωθυπουργού δεν αποτελεί βασικό όρο για συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση.

Ο πυρετός των διαβουλεύσεων

Ολοκληρώθηκε 10 λεπτά πριν τις 19.00, η συνάντηση του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που έχει λάβει ο πρώτος ως αρχηγός του πρώτου κόμματος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κ. Βενιζέλος στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση τόνισε ότι συμφώνησαν με τον κ. Σαμαρά καταρχήν πως «η χώρα πρέπει να αποκτήσει αμέσως κυβέρνηση. Οι διεργασίες πρέπει να ολοκληρωθούν εντός της επόμενης ημέρας».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε τη θέση του πως «πρέπει να γίνει μία κυβέρνηση συνευθύνης των τεσσάρων δυνάμεων», της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, ωστόσο «οι δημόσιες δηλώσεις του κ. Τσίπρα είναι απολύτως απογοητευτικές».

Μάλιστα, τις χαρακτήρισε «πολιτικά και δημοκρατικά προκλητικές», ενώ κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα πως «επιλέγει την εύκολη θέση της αντιπολίτευσης», «για να αποτύχει η κυβέρνηση» και κατ’ επέκταση «να αποτύχει η χώρα». «Αυτό είναι μια στάση κοινωνικά και πολιτικά ανεύθυνη», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος επεσήμανε πως «πρέπει να στείλουμε στο εξωτερικό ένα δείγμα σοβαρότητας και αξιοπιστίας».

Επιπλέον, επανέλαβε ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί αύριο συνάντηση υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τους πολιτικούς αρχηγούς, ώστε να διαπιστωθεί ποιοι συμφωνούν σε κυβέρνηση συνευθύνης.

Άκαρπη η συνάντηση Σαμαρά-Καμμένου

Ολοκληρώθηκε 20 λεπτά μετά τις 19.00 η συνάντηση του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά και του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου, στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών για το σχηματισμό κυβέρνησης.

«Συζητήσαμε με τον κ. Σαμαρά την αναγκαιότητα σχηματισμού κυβέρνησης και πιθανότατα μιας οικουμενικής με πρόσωπα κοινής αποδοχής, την οποία δεν δέχθηκε ο κ. Σαμαράς, καθώς επιθυμεί να είναι ο ίδιος πρωθυπουργός», δήλωσε ο κ. Καμμένος μετά τη συνάντηση.

Ο κ. Καμμένος επεσήμανε επίσης πως συζητήθηκε το θέμα του Μνημονίου, καθώς οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ζητούν καταγγελία του, «εκείνος μας είπε αναδιαπραγμάτευση». «Μπήκαμε στις λεπτομέρειες της διαπραγματεύσεως», πρόσθεσε, αλλά κατέληξε πως δεν ήρθαν σε συμφωνία.

Συμφωνήσαμε με Βενιζέλο- Ο Καμμένος επικαλείται παράλογα προσχήματα

«Συμφωνήσαμε με τον κ. Βενιζέλο» για την αναγκαίοτητα άμεσου σχηματισμού κυβέρνησης τίονισε σε δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

Αντίθετα, δήλωσε πως με τον κ. Καμμένο δεν υπάρχει κοινή συνιστώσα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ο κ. Καμμένος δεν αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα περιστάσεων» και «επικαλείται καθε είδους παράλογα πρσοχήματα».

Φ. Κουβέλης: Είμαστε εν αναμονή

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 21.15 η συνάντηση του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά και του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

«Επανέφερα τις επτά θέσεις με το σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας», ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Κουβέλης κι επανέλαβε ότι «λευκή εξουσιοδότηση και λευκή επιταγή είνια προφανές ότι η ΔΗΜΑΡ δεν δίνει, δεν δίνω».  «Το αν θα υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας είναι προφανές ότι θα εξαρτηθεί από την προγραμματική συμφωνία», επεσήμανε. «Εγώ κατέθεσα συγκεκριμένες» και «είμαι εν αναμονή», κατέληξε.

Λίγο πριν τη συνάντηση συνεδρίασε η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜ.ΑΡ.. Παρατίθεται η ομόφωνη απόφασή της:

Ομόφωνα η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ αποδέχτηκε την εισήγηση του προέδρου του κόμματος, Φώτη Κουβέλη, αναφορικά με το ζήτημα του σχηματισμού κυβέρνησης. Συγκεκριμένα η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε ότι τυχόν κυβέρνηση συνεργασίας πρέπει να εξασφαλίζει προγραμματική συμφωνία και να απαρτίζεται από φερέγγυα πρόσωπα, όπως, άλλωστε, η ΔΗΜΑΡ και πριν από τις εκλογές είχε αναδείξει με το Σχέδιο Διακυβέρνησης της χώρας.

Σε δηλώσεις στις οποίες προέβη το πρωί της Δευτέρας, ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι εκτός από την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, «κόκκινη γραμμή» για τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ σε κυβέρνηση συνεργασίας είναι και η άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για τη σταδιακή απαγκίστρωση από όρους και δεσμεύσεις του μνημονίου.

Ο κ. Κουβέλης επεσήμανε ότι δεν άκουσε τον κ. Σαμαρά να μιλά, χθες, για επαναδιαπραγμάτευση, ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να μπουν όλα στο τραπέζι, σε ό,τι αφορά το πρόσωπο του πρωθυπουργού αλλά και των υπουργών. Ανέφερε πως δεν θεωρεί αυτονόητο ότι ο κ. Σαμαράς θα είναι πρωθυπουργός και τόνισε ότι θα πρέπει να συζητηθούν και τα ονόματα των υπουργών.

Σαμαράς: Εποικοδομητική η συζήτηση με τους αρχηγούς

«Είχα μία εποικοδομητική συζήτηση, η συζήτηση αυτή θα συνεχιστεί κι αύριο», δήλωσε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη.

Άκαρπη η συνάντηση Σαμαρά - Τσίπρα

Στις 14.25 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο των συζητήσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Στις 18.00 ο πρόεδρος της ΝΔ θα συναντηθεί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και στις 19.00 με τον Πάνο Καμμένο.

Να συγκροτηθεί άμεσα κυβέρνηση υπό τη ΝΔ ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΝΔ, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που έλαβε ο Αντώνης Σαμαράς από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτο κόμμα, δεν θα χάναμε ούτε λεπτό» είπε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι μέχρι τις 28 του μηνός μεσολαβεί ένα κρίσιμο δεκαήμερο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το κόμμα του θα είναι αντίπαλος της ΝΔ, αλλά σε ό,τι αφορά στην αξιοποίηση από τη χώρα των δυνατοτήτων για βελτίωση υπέρ του λαού, «όχι μόνο δεν θα βρεθούμε εμπόδιο, αλλά δεν θα χαρίσουμε στους θιασώτες του μνημονίου τις δυνατότητες αυτές».

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι το κόμμα του θα δικαιωθεί από τις εξελίξεις σε Ελλάδα και Ευρώπη.

«Τηρούμε τη συμφωνία και ταυτόχρονα ζητούμε το αυτονόητο, δηλαδή να υπάρξουν πολιτικές τέτοιες οι οποίες μέσα από την ανάπτυξη θα δώσουν το δικαίωμα της ανάσας και της ελπίδας σε εκατομμύρια Έλληνες. Πρέπει να γίνει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με όσο το δυνατόν περισσότερα κόμματα. Θέλω μόνο να σας πω ότι συνεχίζω την προσπάθεια. Έχει ανάγκη η χώρα να αποκτήσει άμεσα κυβέρνηση» ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς, έπειτα από τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

http://www.madata.gr/

1 σχόλια:

ΦΑΤΕ ΤΗΝ ΣΤΟ ΚΩΛΟ ΜΑΛΑΚΕΣ4:19 μμ, Ιούνιος 19, 2012
Ο ΚΟΥΝΕΛΗΣ ΤΕΛΙΚΑ ΕΓΙΝΕ ΚΟΥΝΕΛΟΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ, ΟΧΙ ΘΑ ΕΧΑΝΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ Ο ΠΑΜΠΛΟΥΤΟΣ ΜΕ ΤΑ 87 ΑΚΙΝΗΤΑ.
ΝΑ ΤΟΝ ΧΑΙΡΟΣΑΣΤΕ ΜΑΛΑΚΕΣ ΚΟΨΟΧΕΡΙΔΕΣ. ΣΚΑΣΜΟΣ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΜΑΛΑΚΕΕΕΕΕΕΕΕΣΣΣΣΣ
Απάντηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση: Μη βάζετε σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο.
Τ α σχόλιά σας ας είναι κόσμια