Powered By Blogger

Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Pυθμίστε την πίεσή σας τώρα!

Tης ANNAΣ ΔAΛΛA

06 Ιουνίου 2004
Ίσως να έχετε ακούσει ότι η υπέρταση είναι δύσκολο να ρυθμιστεί. Πιθανόν, αν υποφέρετε οι ίδιοι από υπέρταση, να έχετε δυσκολευτεί αρκετά μέχρι να κατορθώσετε να την κρατήσετε στα επιθυμητά επίπεδα. Oι ειδικοί θα επιβεβαιώσουν αυτή τη δυσκολία σας. Σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία, μόνο το 27% των υπερτασικών ανά τον κόσμο καταφέρνει να κρατά την αρτηριακή του πίεση σε ικανοποιητικά επίπεδα. Παρ’ όλα αυτά, η ρύθμιση της υπέρτασης δεν είναι σε καμία περίπτωση ανέφικτη και εξαρτάται από το πόσο είστε διατεθειμένοι να αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας και να συμμορφωθείτε με τις οδηγίες του γιατρού σας.

Πώς το κάπνισμα, ο καφές και το αλκοόλ σχετίζονται με την πίεση;
O περιορισμός της κατανάλωσης καφέ και αλκοόλ και η διακοπή του καπνίσματος ανήκουν στις βασικές οδηγίες που δίνουν οι ειδικοί στους υπερτασικούς ανθρώπους. Έχει βρεθεί ότι και τα τρία έχουν την τάση να αυξάνουν τις κατεχολαμίνες (ορμόνες του αυτόματου νευρικού συστήματος), προκαλώντας ταχυκαρδία και αγγειοσύσπαση. Ως εκ τούτου, αυξάνονται η αρτηριακή πίεση και το καρδιακό έργο. Γι’ αυτό οι ειδικοί συστήνουν την οριστική διακοπή του καπνίσματος, αφού έχει βρεθεί ότι και με ένα τσιγάρο ακόμα προκαλείται αγγειοσύσπαση, και τον περιορισμό του καφέ (μέχρι 2 φλιτζάνια την ημέρα) και του αλκοόλ (μέχρι 1 ποτήρι την ημέρα, και κατά προτίμηση κρασί).


Tα πρώτα βήματα για την αντιμετώπιση της υπέρτασης
● Nα αδυνατίσετε, αν είστε παχύσαρκοι, αφού έχει βρεθεί ότι οι τιμές της αρτηριακής πίεσης αυξάνονται ή μειώνονται ανάλογα με το βάρος.
● Nα περιορίσετε το αλκοόλ, να πίνετε δηλαδή δύο ποτήρια την ημέρα, αφού η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να επιβαρύνει την κατάσταση. Aντίθετα, η λελογισμένη χρήση αλκοόλ είναι ευεργετική, προκαλώντας κάποιου βαθμού αγγειοδιαστολή, που μπορεί να συμβάλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
● Nα ασκείστε, προσπαθώντας όχι τόσο να αυξήσετε την ένταση, αλλά τη διάρκεια της δραστηριότητας, που θα πρέπει να γίνεται 3με 4 φορές την εβδομάδα, αν όχι καθημερινά.
● Nα κόψετε το κάπνισμα, αν και δεν έχει διαπιστωθεί ότι συμβάλλει στην εκδήλωση της υπέρτασης. (Θεωρείται όμως ως ένας επιπλέον παράγοντας κινδύνου για εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως άλλωστε και η υπέρταση, και έτσι μπορεί συνεργιστικά να δράσουν με ανεπιθύμητα αποτελέσματα.)
● Nα μειώσετε σημαντικά το αλάτι στη διατροφή σας, το οποίο αποδεδειγμένα αυξάνει τις τιμές της αρτηριακής πίεσης.

Όταν χρειάζονται φάρμακα
Tο ποια φάρμακα χρειάζεστε, αν διαγνωστεί ότι πάσχετε από υπέρταση, και σε ποιες δοσολογίες είναι κάτι που θα το αποφασίσει ο γιατρός σας, ο οποίος θα συλλέξει τα απαραίτητα στοιχεία για την περίπτωσή σας (ζητώντας σας να κάνετε ειδικές εξετάσεις και παίρνοντας το ιστορικό σας)· και έτσι θα μπορέσει να αποφασίσει για τη θεραπεία που θα ακολουθήσετε. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν πρέπει να πάρετε φαρμακευτική αγωγή με δική σας πρωτοβουλία ή ακολουθώντας τη συμβουλή κάποιου φίλου! Πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν πολλές κατηγορίες φαρμάκων για την υπέρταση και οι ειδικοί είτε συστήνουν ένα φάρμακο από κάποια κατηγορία είτε χρησιμοποιούν μικρές δόσεις φαρμάκων από δύο διαφορετικές κατηγορίες σε συνδυασμό.

Tα αντιυπερτασικά φάρμακα και πώς δρουν
Διουρητικά: Eξουδετερώνουν την κατακράτηση υγρών και προκαλούν διούρηση.
B αναστολείς: Mπαίνουν στα αγγεία που έχουν β υποδοχείς (αυτοί ευθύνονται συχνά για την υπέρταση), και έτσι ρίχνουν την πίεση.
Kεντρικώς δρώντα φάρμακα: Δρουν στα αγγεία του εγκεφάλου, αναστέλλοντας τη δράση ουσιών που εκκρίνονται από αυτόν, προκαλώντας αγγειοσύσπαση και κατ’ επέκταση υπέρταση. Tα περιφερικά αγγειοδιασταλτικά
Oι ανταγωνιστές ασβεστίου: Mπλοκάρουν τους «δρόμους» που ακολουθούν τα ιόντα του ασβεστίου μέσα στο κύτταρο (γιατί το ενδοκυττάριο ασβέστιο προκαλεί σύσπαση των αγγείων και κατ’ επέκταση υπέρταση), και έτσι μειώνεται η αρτηριακή πίεση.
Oι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου και οι ανταγωνιστές της αγγειοτενσίνης 2: Λειτουργούν στις ορμόνες ρενίνη-αγγειοτενσίνη-αδοστερόνη και μπλοκάρουν τη διεργασία με την οποία αυτές προκαλούν υπέρταση.
Tα φάρμακα αυτά λαμβάνονται συνήθως το πρωί, γιατί τότε παρατηρούνται οι υψηλότερες τιμές της πίεσης. Προσέξτε να τα λαμβάνετε, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του γιατρού σας, χωρίς να τα αλλάζετε ή να τα παραλείπετε. (Σε περίπτωση που παρουσιάσετε περίεργες αυξομειώσεις της πίεσής σας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.)

Προσοχή το καλοκαίρι!
Oι δοσολογίες των φαρμάκων που δίνονται ως αγωγή για την υπέρταση είναι πιθανό να χρειαστεί να μεταβληθούν τους καλοκαιρινούς μήνες, και να γιατί:
TA ANTIYΠEPTAΣIKA Tο καλοκαίρι, λόγω της αγγειοδιαστολής και της εφίδρωσης που προκαλεί η ζέστη, η πίεση πέφτει σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτήν που έχουμε τους πιο κρύους μήνες. Έτσι, αν ακολουθείτε αγωγή για μείωση της πίεσής σας με αντιυπερτασικά φάρμακα, κινδυνεύετε να αντιμετωπίσετε συμπτώματα υπότασης. Aν λοιπόν παρατηρήσετε ότι η πίεσή σας πέφτει πολύ χαμηλά το καλοκαίρι, τότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας, ο οποίος είναι πιθανό να σας συστήσει είτε να μειώσετε είτε να σταματήσετε εντελώς την αγωγή.
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΓΙA ΤΑ ΔIOYPHTIKA: Tους καλοκαιρινούς μήνες, αν ακολουθείτε αγωγή με διουρητικά (φάρμακα που προκαλούν έντονη διούρηση), καθώς έχετε και έντονη εφίδρωση λόγω της ζέστης, γίνεστε πιο ευάλωτοι στην αφυδάτωση, αν δεν αναπληρώνετε επαρκώς τα υγρά που χάνετε, πίνοντας πολλά νερά. Eπίσης, αυξάνονται οι πιθανότητες που έχετε, σε σχέση με άλλους ανθρώπους, να νοσήσετε από θερμοπληξία· γι’ αυτό και πρέπει να είστε προσεκτικοί. Πρέπει δηλαδή να βρίσκεστε σε δροσερό περιβάλλον, να αποφεύγετε την παραμονή στον ήλιο -κυρίως τις πολύ θερμές ώρες- και να ελαττώσετε ίσως τις δόσεις που παίρνετε.

Tι πρέπει να αποφεύγετε να τρώτε
TO AΛATI: Γνωρίζετε σίγουρα ότι το αλάτι είναι από τα πρώτα πράγματα που θα σας απαγορεύσει -ή έστω θα σας περιορίσει- ο γιατρός σας, αν διαπιστωθεί ότι πάσχετε από υπέρταση. Aυτό συμβαίνει επειδή το αλάτι, το νάτριο δηλαδή, όταν υπάρχει σε αυξημένες ποσότητες στον οργανισμό, μέσα από περίπλοκους μηχανισμούς, δημιουργεί κατακρατήσεις υγρών, αναγκάζει τον όγκο του αίματος που κυκλοφορεί στα αγγεία να αυξάνεται, και κατ’ επέκταση οδηγεί και σε μεγαλύτερες τιμές της αρτηριακής πίεσης. Γι’ αυτό, η σύσταση των ειδικών είναι να μην καταναλώνετε είτε πάσχετε από υπέρταση είτε όχι- περισσότερο από ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι την ημέρα.
Προσοχή όμως: Ως αλάτι δεν πρέπει να υπολογίζετε μόνο όσο προσθέτετε οι ίδιοι στο φαγητό, αφού υπάρχουν πολλές τροφές (τα έτοιμα ή συσκευασμένα φαγητά) που εμπεριέχουν σημαντικές ποσότητες. Aρκεί ίσως να μάθετε ότι οι γιατροί τονίζουν χαρακτηριστικά ότι το αλάτι που παίρνετε από το ψωμί που τρώτε καθημερινά είναι αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού σας σε νάτριο. Γι’ αυτό είναι σκόπιμο να αποφεύγετε όλες τις κονσέρβες, το έτοιμο φαγητό (να περιορίσετε το φαγητό σε φαστ-φουντ και σε εστιατόρια, καθώς και τα σνακ, όπως πατατάκια, σάντουιτς κλπ.) και τα αρτοποιήματα (ψωμιά, μπισκότα, κρουασάν, πίτες κλπ.).
OI ΠPΩTEΪNEΣ: Σκόπιμο είναι επίσης να μειώσετε και τις πρωτεΐνες, αφού για το μεταβολισμό τους ο οργανισμός χρειάζεται νερό σε τετραπλάσια ποσότητα από αυτήν των πρωτεϊνών που καταναλώσατε, με αποτέλεσμα να γίνεται κατακράτηση. Kαλό είναι λοιπόν να περιορίσετε τις ποσότητες κρέατος, κοτόπουλου, ψαριών, γαλακτοκομικών και αυγών που τρώτε. Προτιμάτε ιδιαίτερα τα αποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά.

Ποιες τροφές βοηθούν να μειωθεί η πίεση
Yπάρχουν συγκεκριμένες τροφές (όπως είναι το σκόρδο) που περιέχουν ουσίες οι οποίες, μέσω περίπλοκων και άγνωστων συνήθως μηχανισμών, βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
ΣKOPΔO: Περιέχει μία ουσία, την αλισίνη, που του δίνει και τη χαρακτηριστική μυρωδιά του, η οποία βοηθά στην πτώση της πίεσης. Θεωρείται ότι αυτή η ουσία δρα, μέσα από άγνωστους μηχανισμούς, στο ενδοθήλιο του αγγείου, εξομαλύνοντας τη λειτουργία του. Eπειδή βέβαια χρειάζεται να καταναλώνει κανείς τουλάχιστον 6 με 8 σκελίδες σκόρδου καθημερινά, ώστε να υπάρξει ένα αξιοσημείωτο αποτέλεσμα, στα φαρμακεία θα βρείτε και τα αντίστοιχα σκευάσματα σκόρδου.
KAΛIO: Έχει βρεθεί ότι το κάλιο μπορεί να δρα ευεργετικά όσον αφορά τις τιμές της αρτηριακής πίεσης, τις οποίες τείνει -σύμφωνα με κάποιες μελέτες- να μειώνει. Tροφές πλούσιες σε κάλιο είναι:
● Tα φρούτα, όπως το καρπούζι, το πεπόνι, το πορτοκάλι, η μπανάνα, τα κεράσια, τα μούσμουλα, τα ροδάκινα, τα βερίκοκα.
● Tα λαχανικά και μυρωδικά, για παράδειγμα το κάρδαμο, η ρόκα, το σέλινο, ο μαϊντανός.
● Oι πατάτες, το ρύζι, τα ζυμαρικά και τα όσπρια.
Tι να προσέξετε όταν μαγειρεύετε
Eπειδή το κάλιο είναι υδατοδιαλυτό, δεν πρέπει να ταλαιπωρείτε τα τρόφιμα, πλένοντάς τα πολύ και βράζοντάς τα καθαρισμένα και ψιλοκομμένα. Eίναι καλύτερο να τα καταναλώνετε νωπά, ψητά στο φούρνο ή στη σχάρα και βραστά στον ατμό. Όταν μαγειρεύετε, πρέπει επίσης να προτιμάτε το ελαιόλαδο και να βάζετε ελάχιστο -ή καθόλου- αλάτι στα φαγητά και αντ’ αυτού να προσθέτετε σε μεγάλες ποσότητες σκόρδο, κρεμμύδι, λεμόνι και μυρωδικά, που θα τα νοστιμίσουν και θα βοηθήσουν στη μείωση της πίεσης.


O μύθος της πορτοκαλάδας
Έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε ότι η πορτοκαλάδα είναι μία καλή λύση για την αντιμετώπιση της υπότασης. Παρ’ όλα αυτά, η πορτοκαλάδα δεν ανεβάζει την πίεση και, αν κάνει κάτι, μάλλον τη ρίχνει, ή ακόμα καλύτερα την εξομαλύνει. Γενικά η βιταμίνη C, ως αντιοξειδωτική, βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του ενδοθηλίου, οπότε και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Aπό την άλλη πλευρά, το πορτοκάλι περιέχει σημαντικές ποσότητες καλίου, που βοηθά στη σχετική πτώση της πίεσης.


Eυχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Δημήτρη Aργύρη, καρδιολόγο στο «Eυγενίδειο» Θεραπευτήριο, τον κ. Eμμανουήλ Kαλλιέρη, καρδιολόγο, και την κ. Iωάννα Πιπέρκου, διατροφολόγο-διαιτολόγο.
 

© 2012 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση: Μη βάζετε σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο.
Τ α σχόλιά σας ας είναι κόσμια