Powered By Blogger

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012


Θέλουν να ξανακυβερνήσουν ....οι μυαλοπώληδες του Σημίτη !

Η Σοφία ή Βούλτεψη τα έλεγε.... από το 2009.
Ιουλίου 1, 2009 αναδημοσίευση
γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Έγραφα χθες για την αδυναμία των κυβερνητικών στελεχών να αξιοποιήσουν ακόμη και εκείνες τις δυσάρεστες ειδήσεις που με τον πιο εξόφθαλμο τρόπο είναι αποτέλεσμα της αδιαφορίας και των σκανδάλων του παρελθόντος. Ως παράδειγμα πήρα την Εμπορική Τράπεζα και τις τελευταίες εξελίξεις μετά την απόφαση για περικοπή 1.500 θέσεων εργασίας (από τους 6.972 εργαζόμενους) και κλείσιμο 57 υποκαταστημάτων της.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο ο «Κόσμος του Επενδυτή» φιλοξένησε συνέντευξη του νέου διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Αλέν Στρουμπ, ο οποίος περιέγραψε ένα μέρος της αθλιότητας. Είπε ότι η τράπεζα χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό –προφανώς αφήνοντας να εννοηθεί ότι στο παρελθόν είχε γίνει τόπος βολέματος ημετέρων– και πως έχει τις κεντρικές διοικητικές της υπηρεσίες διασκορπισμένες σε είκοσι διαφορετικά κτίρια –προφανώς λόγω κακοδιοίκησης και λανθασμένων επιλογών, που επίσης δείχνουν προς τα γνωστά πελατειακά κριτήρια. Ξέρετε πώς γίνονται αυτά: «Είμαι μέλος του κόμματος, έχω και ένα κτίριο, δεν βάζεις την Εμπορική να το νοικιάσει;».
Η Εμπορική υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα θύματα, αλλά και μοχλός στο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου. Όχι μόνο χρησιμοποιήθηκε από τη ΔΕΚΑ, αλλά το 1999 πούλησε την Ιονική στην Alpha Bank και οι φωστήρες που τη διοικούσαν εκείνο τον καιρό έπαιξαν και έχασαν τα χρήματα από την πώληση (272 δισ. δρχ.) στο Χρηματιστήριο! Σήμερα οι συγκεκριμένοι φωστήρες παριστάνουν τους καθηγητές και τους οικονομικούς συμβούλους του ΣΕΒ, περιμένοντας να… ξανακυβερνήσουν. Και αντί η ΝΔ να ξεμπροστιάσει τους «σημιτοφύλακες», άβουλη και μοιραία τους ακούει να υποστηρίζουν θρασύτατα πως οι μετοχές από την πώληση της Ιονικής υπάρχουν και τα χρήματα θα επιστρέψουν όταν… οι αγορές βελτιωθούν! Στην Ελλάδα ουδείς πιστεύει ότι θα πάρει πίσω τα χαμένα στο Χρηματιστήριο. Εκτός από τους συγκεκριμένους φωστήρες.
Είναι οι ίδιοι που έβαλαν την Εμπορική να προχωρήσει σε επενδύσεις στη… Σιβηρία, με αποτέλεσμα απώλεια 211 εκατ. ευρώ. Είναι οι ίδιοι που για να αλλάξει το σήμα της τράπεζας από Εμπορική σε Emporiki Bank (σιγά τα ωά δηλαδή) πλήρωσαν τρία εκατ. ευρώ σε αμοιβές συμβούλων, σχεδιαστών και άλλων μυαλοπώληδων


[ Να τον χαίρεσαι Αντώνη τον υπουργό σου και να τον καμαρώνεις !  Όμως τι χρωστάει ο Ελληνικός λαός να βλέπει να προσβάλλεται η νοημοσύνη του, μέσα από τις παλινωδίες στην εκλογή των προσώπων της κυβέρνησης. Την μια ο Ράπανος, την άλλη ο Βερνίκος, τώρα ο Στουρνάρας.... Αυτό που απομένει, είναι να φωνάξεις τον Σημίτη και να του δώσεις ψήφο εμπιστοσύνης να κυβερνήσει ο ίδιος! 
Αν η αδικαιολόγητη καθυστέρηση και κωλυσιεργία στην διακυβέρνηση της χώρας, είναι ΠΑΣΟΚοΣημιτοΒενιζελοΤραπεζικής προέλευσης, να βγεις και να το καταγγείλεις στο λαό, να τους πάρει στο κατόπι.....
Η πατρίδα καταστρέφεται, η οικονομία βουλιάζει.]

Στη... Σιβηρία αγόρασε εκτάσεις ως... επένδυση ο Στουρνάρας για την Εμπορική Τράπεζα!
03/07/2005
Χαμός στη Βουλή από τις αποκαλύψεις του «Π» ότι τα 272 δισ. που πήραν από τις πωλήσεις της Ιονικής Τράπεζας τα έπαιξαν στο χρηματιστήριο!
Στο φως έγγραφα ντοκουμέντα!

Το μεγάλο σκάνδαλο με το «πού πήγαν τα 273 δισ. που πήρε η Εμπορική από την πώληση της Ιονικής», το οποίο αποκάλυψε το «Π» στις 19 Ιουνίου, άναψε φωτιές και… τα αίματα στη Βουλή και εξέθεσε για άλλη μια φορά το ΠΑΣΟΚ, αφού ο Χ. Καστανίδης ανέλαβε να υπερασπιστεί τους Σημίτη - Στουρνάρα - Παπαντωνίου!

Κι αυτό όταν ο υπουργός Εθν. Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης -και παρά τις προσπάθειες (γιατί άραγε;) του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Χ. Καστανίδη να πει ότι τα λεφτά υπάρχουν και δεν παίχτηκαν ποτέ στο χρηματιστήριο, ούτε…χάθηκαν- κατέθεσε σε φωτοτυπία το δημοσίευμά μας, αναδεικνύοντας μια πολύ σοβαρή πτυχή από το έγκλημα του χρηματιστηρίου.

Γ. Αλογοσκούφης: Θα αναφερθώ σε μια μεγάλη απρέπεια την οποία έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ. Παραποίησε τα λεγόμενα στην πρωτολογία, επιχειρώντας να με εμφανίσει ότι προσπάθησα να καταθέσω το πρακτικό της Γενικής Συνέλευσης της Εμπορικής Τράπεζας. Είναι σαφές ότι είπα τα εξής: «Εγώ θα καταθέσω, είναι σε εφημερίδα, μια καταγγελία: Πού πήγαν τα 273 δισ. που πήρε η Εμπορική Τράπεζα από την πώληση της Ιονικής; Ο κ. Στουρνάρας είχε πει στη γενική Συνέλευση: ''Τα επενδύσαμε στο χρηματιστήριο και τα χάσαμε''».

Χ. Καστανίδης: Όχι
Γ. Αλογοσκούφης: Καταθέτω το απόσπασμα της εφημερίδας την οποία κρατούσα, για να γνωρίζουν όλοι ότι το έγκλημα του χρηματιστηρίου έχει παρενέργειες και για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Εμπορική Τράπεζα. Κατέθεσα ένα απόσπασμα της εφημερίδας «ΠΑΡΟΝ», το οποίο το καταθέτω και πάλι στα πρακτικά.

Ο Γ. Αλογοσκούφης διάβασε κατόπιν και μια συνέντευξη του κ. Στουρνάρα στην «Ισοτιμία» (στις 16/3/2003) στην οποία έλεγε: «Εμείς ως Εμπορική αντί να διαθέσουμε τα κεφάλαια από την πώληση της Ιονικής σε απλές τοποθετήσεις στη διατραπεζική, αγοράσαμε μετοχές, με συνέπεια τεράστιες υποαξίες στα χαρτοφυλάκια».

Όπως αποκάλυψε ακόμη ο υπουργός, «η Εμπορική Τράπεζα το 2002, επί προεδρίας Στουρνάρα, μείωσε το μετοχικό της κεφάλαιο κατά 7.509 εκατ. ευρώ, λόγω της απώλειας αξίας στο χαρτοφυλάκιο των μετοχών».

Το εντυπωσιακό είναι ότι στη συνέχεια ο κ. Καστανίδης προσπάθησε να υπερασπιστεί τον κ. Στουρνάρα. Άρχισε να διαβάζει λοιπόν ένα πρακτικό της ετήσιας γενικής συνέλευσης της τράπεζας, σύμφωνα με το οποίο «Ο κ. Στουρνάρας όσον αφορά τα 272 δισ. δρχ. από την πώληση της Ιονικής Τράπεζας παρατηρεί ότι για ορισμένους έχει δημιουργηθεί ένα θέμα! Τα στοιχεία ενεργητικού στα οποία επενδύθηκαν τα χρήματα αυτά υπάρχουν. Δεν έχουν πωληθεί. Όταν οι αγορές βελτιωθούν, τα 272 δισ. θα ξαναγίνουν τόσα και παραπάνω»!

Όταν λοιπόν θα… ανακάμψει το χρηματιστήριο θα… εμφανιστούν σαν τα… μαρουλάκια και τα 272 δισ. δρχ. που… έχασε ο κ. Στουρνάρας! Και ο κ. Καστανίδης υπό τους… γέλωτες και την ειρωνεία των υπολοίπων βουλευτών συνέχισε: «Τι λέει ο κ. Στουρνάρας; Ότι τα 272 δισ. έχουν επενδυθεί στο ενεργητικό. Ξέρει ο κ. Αλογοσκούφης, όπως ξέρει και κάθε πρωτοετής φοιτητής της οικονομίας, ποιο είναι το ενεργητικό μια επιχείρησης».

Κ. Αγοραστός: Τα χρεόγραφα και οι μετοχές.
Χ. Καστανίδης: Κάνετε λάθος. Το ενεργητικό μιας επιχείρησης, όπως φαίνεται και από τον πίνακα που κατέθεσε ο κ. Βερελής, περιλαμβάνει μετρητά. Ο κ. Στουρνάρας δηλώνει ότι έχει επενδύσει στο σύνολο του ενεργητικού. Τι λέει το ενεργητικό; Είναι τα μετρητά. Είναι οι απαιτήσεις κατά πιστωτικών ιδρυμάτων. Είναι τα δάνεια, είναι τα ομόλογα, είναι οι μετοχές, είναι οι συμμετοχές σε μη συνδεδεμένες επιχειρήσεις. Αυτά όλα κάνουν το ενεργητικό. Ο κ. Στουρνάρας λέει ότι επένδυσε τα 272 δισ. στο σύνολο του ενεργητικού. Πόθεν προκύπτει ότι αυτά επενδύθηκαν στο χρηματιστήριο, όπως είπατε, και χάθηκαν;»

Μετά από έντονες διαμαρτυρίες των άλλων βουλευτών ο κ. Καστανίδης συνέχισε ότι με όλα αυτά «ασχολήθηκαν οι εισαγγελικές αρχές» και επικαλέστηκε το πόρισμα του κ. Απρογέρακα, «σύμφωνα με το οποίο ουδέν στοιχείο παρέχεται από το οποίο να δικαιολογείται οποιαδήποτε πολιτική ή ποινική ευθύνη και κανένα στοιχείο δεν παρέχεται για απώλεια των μετοχών».

Α. Μπενάκη (πρόεδρος): Γνωρίζουμε νομικά. Για πολιτική ευθύνη δεν μίλησε κανένας εισαγγελέας.
Χ. Καστανίδης: Αυτό όφειλε να το αποκαλύψει…

Μετά απο νέες διαμαρτυρίες ο κ. Καστανίδης υποστήριξε και πάλι ότι «το να λέει ότι 270 δισ. δρχ. παίχτηκαν και χάθηκαν στο χρηματιστήριο, όταν δεν λέει αυτό το εισαγγελικό πόρισμα και όταν ο κ. Στουρνάρας δηλώνει επίσημα στο πρακτικό ότι αυτά τα χρήματα επενδύθηκαν στο σύνολο του ενεργητικού και από τα 9 δισ. 1998 πώληση της Ιονικής, από το σύνολο του ενεργητικού της Εμπορικής Τράπεζας, δηλαδή 9.966.667.000, μόνο τα 136 εκατ. είναι σε μετοχές. Όλα τα υπόλοιπα είναι στο υπόλοιπο ενεργητικό».

Β. Πολύδωρας: Πότε;
Χ. Καστανίδης: Για να αποδειχθεί ότι δεν έχει καμία σχέση το χρηματιστήριο με τη θέση της Εμπορικής Τράπεζας. Γι' αυτό ψεύδεται ο υπουργός Εθν. Οικονομίας
Γ. Αλογοσκούφης: Δεν χρειάζεται να πω πολλά. Κατάφερε ο κ. Καστανίδης και πνίγηκε μόνος του σε μια κουταλιά νερό. Έχω διδάξει πολλούς πρωτοετείς φοιτητές οικονομικών, κ. Καστανίδη. Προφανώς δεν περάσατε από οικονομικό πανεπιστήμιο. Θα διαβάσω ακριβώς και το πρακτικό, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν είναι αναλυτικό πρακτικό. Λέει: «Τα στοιχεία ενεργητικού» -δεν διευκρινίζει, προσπαθεί με διπλωματική γλώσσα να κρύψει ότι ήταν μετοχές- «στα οποία επενδύθηκαν τα χρήματα αυτά υπάρχουν, δεν έχουν πωληθεί». Δηλαδή δεν έχουν πωληθεί οι μετοχές. «Όταν οι αγορές βελτιωθούν, τα 272 θα ξαναγίνουν τόσα και παραπάνω». Μα όλη η Ελλάδα περιμένει να βελτιωθούν οι αγορές από το έγκλημα του χρηματιστηρίου. Όλη η Ελλάδα και μαζί της η Εμπορική Τράπεζα.

Σήμερα το «Π» δημοσιεύει (σε διπλανή στήλη) και απάντηση - άρθρο του κ. Μαρκάκη (τότε προέδρου του συλλόγου των εργαζομένων της Ιονικής και σήμερα της Δημοκρατικής Συνδικαλιστικής Κίνησης των Τραπεζοϋπαλλήλων). Μερικά μόνο από τα ερωτήματά του; Γιατί δεν μας λένε σε ποιες μετοχές «επένδυσαν» ή ποια ομόλογα αγόρασαν;

Και θέτει τρία ερωτήματα - βόμβες: Μήπως αυτά τα 272 δισ. δρχ. δεν δόθηκαν ποτέ στην Εμπορική, άρα έπρεπε να… χαθούν στην πορεία; Μήπως δόθηκαν τα 272 δισ. αλλά μπήκαν σε άλλες τσέπες; Μήπως τα 272 δισ. κάλυψαν προεκλογικές δαπάνες κόμματος ή υποψηφίου;

Και τι υπονοεί ο κ. Μαρκάκης όταν ρωτά εάν «αληθεύει ότι ο κ. Στουρνάρας αγόρασε για λογαριασμό της Εμπορικής εκτάσεις στη Σιβηρία; Πόσα ξόδεψε; Και τι απέγιναν;». Στη Σιβηρία;

Επειδή ο κ. Καστανίδης κατέβαλε φιλότιμη προσπάθεια για να υπερασπιστεί τον κ. Στουρνάρα (προφανώς και τους Σημίτη - Παπαντωνίου, υπό την κάλυψη και τις οδηγίες των οποίων είναι λογικό να ενεργούσε), λέγοντας ότι δεν χάθηκαν στο χρηματιστήριο και ότι «πάλι με χρόνια με καιρούς… πάλι θα επανέλθουν», μήπως μπορεί να διαβάσει την ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων της Εμπορικής Τράπεζας (με ημερομηνία 2 Δεκεμβρίου 2003), που υπογράφουν ο πρόεδρος Γ. Κωνσταντινόπουλος (προσκείμενος στο ΠΑΣΟΚ) και ο γ.γ. Δ. Μιχαλόπουλος (προσκείμενος στον ΣΥΝ); Εκεί θα διαβάσει ότι ο κ. Στουρνάρας και η διοίκηση της Τράπεζας «διέθεσαν ολόκληρο σχεδόν το τίμημα από την πώληση της Ιονικής (270 δισ.) για την κάλυψη των ζημιών από τις χρηματιστηριακές πράξεις και μείωσαν τα ίδια κεφάλαια κατά 700 εκ. ευρώ».

Μπορεί να διαβάσει και την ανακοίνωση της 22ας Νοεμβρίου 2004 που γράφουν: «Διέθεσαν ολόκληρο σχεδόν το τίμημα από την πώληση της Ιονικής (270 δισ.) για την κάλυψη των ζημιών από τις χρηματιστηριακές πράξεις και μείωσαν τα ίδια κεφάλαια κατά 700 εκ. ευρώ». Γιατί άραγε;

Δεν θα παραθέσουμε άλλες ανακοινώσεις (λίγο πολύ τα ίδια λένε και καταγγέλλουν). Ότι τα λεφτά παίχτηκαν και χάθηκαν στο χρηματιστήριο. Θέλετε να δούμε και τι γράφει σχετικά ο ισολογισμός της τράπεζας; «Ζημιές από αποτίμηση μετοχών, ομολογιών, μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, καθώς και των συμβάσεων και πράξεων επί παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων συνολικού ποσού 542,40 εκατ. ευρώ μεταφέρθηκαν απ' ευθείας σε μείωση του λογαριασμού ‘‘Ειδ. Αφορολ. Αποθ. από χρεόγραφα’’ που περιλαμβάνεται στον λογαριασμό των ιδίων κεφαλαίων ‘‘Αποθεματικά’’».

Πρόκειται για τεράστιο σκάνδαλο, που καλά θα κάνει ο Γ. Παπανδρέου να δει τι ακριβώς υπερασπίζονται στη Βουλή οι εκπρόσωποί του και τίνος «εξυπηρετήσεις» κάνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση: Μη βάζετε σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο.
Τ α σχόλιά σας ας είναι κόσμια