Powered By Blogger

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Νέο ασφαλιστικό για όσους δουλεύουν από την 1η Ιανουαρίου 1983;

Αναρτήθηκε από τον/την 1greek στο Ιουλίου 29, 2012
 
 
 
 
 
 
1 Vote

Νέο ασφαλιστικό για όσους δουλεύουν από την 1η Ιανουαρίου 1983;

Αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων φαίνεται πως έχουν πέσει στο τραπέζι, με πεδίο εφαρμογής όσους μπήκαν στην αγορά εργασίας από την 1η Ιανουαρίου του 1983! Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το ζήτημα θα τεθεί στην αυριανή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, καθώς η τρόικα ασκεί πιέσεις για εξοικονόμηση πόρων στα ασφαλιστικά ταμεία, με αποτέλεσμα οι αλλαγές να μην γίνουν το 2015, αλλά το 2013.
Από τα μέτρα αναμένεται να επηρεαστούν όσοι θέλουν να αποχωρήσουν με 35ετία. Συγκεκριμένα, από το 2011 ξεκίνησε η σταδιακή αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης και του ορίου ηλικίας, ώστε σταδιακά το 2015 η έξοδος να γίνεται με 40 έτη ασφάλισης σε ηλικία 60 ετών (το όριο ηλικίας πάει στα 65).
Στην περίπτωση που το μέτρο εφαρμοστεί το 2013 και όχι το 2015, όπως αρχικά είχε υπολογιστεί, η έξοδος θα γίνεται μόνο με 40 έτη δουλειάς σε ηλικία 60 ετών. Οι αλλαγέςενδεχομένως να μην επηρεάσουν τις μητέρες που βγαίνουν με το ειδικό καθεστώς ανηλίκων, ενώ στα βαρέα και ανθυγιεινά, για τους οποίους ο ισχύον νόμος προβλέπει μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο ακόμα και μέχρι το 2017.
Αλλαγές προβλέπονται και στον τρόπο υπολογισμού, η οποία αρχικά επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ το 2015. Συγκεκριμένα, η σύνταξη θα υπολογίζεται ως εξής:

Βασική σύνταξη, η οποία θα είναι ίδια για όλους τους ασφαλισμένους (με βάση το αρχικό σενάριο 360 ευρώ) και
Αναλογική σύνταξη, η οποία θα είναι σε συνάρτηση με τα έτη ασφάλισης που θα έχει ο κάθε εργαζόμενος (δηλαδή όσα περισσότερα έτη τόσο μεγαλύτερη σύνταξη θα παίρνει).

Πηγή: Εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής»
.star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση: Μη βάζετε σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο.
Τ α σχόλιά σας ας είναι κόσμια