Powered By Blogger

Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

ΑΥΤΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΤΕΘΕΣΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΑ ΣΤΙΣ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2007, ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΑΓΝΟΗΣΕΝ ΑΤΕΚΜΗΡΙΩΤΑ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΙΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

www.papaphotis.org 

Γνωρίστε την Αλήθεια, ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΘΑ ΜΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ.


ΑΥΤΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΤΕΘΕΣΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΑ ΣΤΙΣ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2007, ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΑΓΝΟΗΣΕΝ ΑΤΕΚΜΗΡΙΩΤΑ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΙΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ




35. ΜΠΑΡΟΥΤΣΟΥ:  «Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΕ ΤΟΝ ΟΛΤΣΑΪ ΝΑ ΔΙΑΒΙΒΑΣΕΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΑ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ ΤΟΥ». (19-7-74)



ΤΟΥ ΦΩΤΗ ΠΑΠΑΦΩΤΗ





Ο Ετζμέλ Μπαρουτσού ήταν Υπεύθυνος των Κυπριακών Υποθέσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας το 1974.  Το 1992 εδημοσίευσε στη «ΜΙΛΙΕΤ» της Κωνσταντινουπόλεως σειρά ιστορικών αφηγήσεων με τίτλον «ΤΟ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ».
Αυτή η σειρά αναδημοσιεύτηκε στην «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» το 1993.  Στο Β’ μέρος, το οποίο δημοσιεύεται στις 11 Ιουλίου 1993, μεταξύ άλλων πολύ σημαντικών πληροφοριών, αναφέρεται και το ότι ο Μακάριος, προφανώς σε αντάλλαγμα της αναγνώρισης του ως νόμιμου Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας την οποίαν του ανακοίνωσεν ο Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη, Οσμάν Ολτσάϊ, «παρακάλεσε τον Ολτσάϊ να διαβιβάσει στην Τουρκική Κυβέρνηση τα αισθήματα ευγνωμοσύνης του και υποχρέωσής του».

Σε αυτό το Β’ μέρος αναφέρονται και τα ακόλουθα:-

Ο Ισίκ δεν συμφωνούσε με την άποψη μου ότι το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας καταλύθηκε με το Πραξικόπημα.  Υποστήριζε ότι το σύνταγμα καταλύθηκε το 1963 και εφόσον τότε η Τουρκία δεν άσκησε το δικαίωμα της ως εγγυήτρια δύναμη, πως μπορούσε να το ασκήσει τώρα.

Ο Ισίκ είχε δίκαιο μόνο ως ένα βαθμό.  Ο Μακάριος ουδέποτε υποστήριξε ότι καταργήθηκε ολοκληρωτικά το σύνταγμα.  Από το 1963 που σημειώθηκαν τα αιματηρά επεισόδια εφάρμοζε επιλεκτικά αυτά που του συνέφεραν ενώ για άλλα επικαλείτο την έκτακτη κατάσταση για να μην τα εφαρμόζει.

Στις διακοινοτικές συνομιλίες Κληρίδη – Ντενκτάς ο εκπρόσωπος των Ελληνοκυπρίων πάντοτε υποστήριζε ότι δεν καταργήθηκε το σύνταγμα παρά την αντίθετη άποψη του Ντενκτάς.

  1. 1. Το 1963 η Τουρκία ήθελε να εκμεταλλευθεί το δικαίωμα που είχε ως εγγυήτρια δύναμη, αλλά οι συνθήκες δεν επέτρεψαν κάτι τέτοιο.  Όμως αυτό το δικαίωμα δε σημαίνει ότι το έχασε επειδή δεν το εκμεταλλεύτηκε το 1963.
  2. 2. Μετά τη σύσκεψη πήγα στο γραφείο μου.  Ήλθε εκεί ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Χασάν Ισιίκ και αργότερα ο Πρωθυπουργός, ο οποίος μας ανακοίνωσε ότι φεύγουμε για το Λονδίνο και του ζητήσαμε να διευθετήσει συνάντηση με τη Βρετανική Κυβέρνηση για συζήτηση του θέματος της Συνθήκης Εγγυήσεως.
  3. 3. Κατά τη διάρκεια της πτήσης πληροφορηθήκαμε ότι ο Νίκος Σαμψών είχε ορκισθεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Κύπρο και ότι θα διόριζε νέο αντιπρόσωπο στα Ηνωμένα Έθνη.  Ο Χασάν Ισιίκ επικοινώνησε αμέσως με το μόνιμο αντιπρόσωπο της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη και του είπε να ενημερώσει το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε οποιαδήποτε αλλαγή στην αντιπροσώπευση της Κύπρου.

Όταν φθάσαμε στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, επικοινώνησα τηλεφωνικώς με την αντιπροσωπία μας στα Ηνωμένα Έθνη και ζήτησα να έλθουν σε επαφή με τον Μακάριο.  Ο Μακάριος είχε ζητήση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας.  Επιδίωξη μας ήταν να πείσουμε το Μακάριο να μην καταφερθεί εναντίον της Τουρκίας κατά την ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Πράγματι ο Οσμάν Ολτσάϊ έδωσε οδηγίες στην αντιπροσωπία και ήλθε σε επαφή με το Μακάριο, ο οποίος ξεγελάστηκε.  Χάρηκε πάρα πολύ από την πρωτοβουλία του Ολτσάϊ και παρακάλεσε την τουρκική αντιπροσωπεία να διαβιβάσει στην τουρκική κυβέρνηση τα αισθήματα ευγνωμοσύνης και υποχρέωσής του.

Όλα αυτά τα διαβίβασε ο Οσμάν Ολτσάϊ.

Ο Μακάριος είχε πέσει στη θάλασσα και αναζητούσε σανίδα σωτηρίας.  Έβλεπε την Τουρκία σαν δύναμη σωτηρίας...  Έπρεπε λοιπόν να εκμεταλλευτούμε την αδυναμία του, πράγμα που έγινε.

Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ήταν θετική ως προς την εγκυρότητα της Συνθήκης Εγγυήσεως.  Μέχρι τότε ο Μακάριος απέρριπτε τη Συνθήκη Εγγυήσεως υποστηρίζοντας ότι οι πρόνοιες της είναι αντίθετες προς τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών.  Με τη στάση του αναγνώριζε την ισχύ μιας συνθήκης, την οποία ως πριν από λίγο απέρριπτε.





Η Ιστοσελίδα της ΑΛΗΘΕΙΑΣ και της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

www.papaphotis.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση: Μη βάζετε σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο.
Τ α σχόλιά σας ας είναι κόσμια