Τρίτη, 3 Ιουλίου 2012


Δείτε αυθεντικό βίντεο απ' την καταστροφή της Σμύρνης

Το ντοκιμαντέρ «Σμύρνη - Η καταστροφή μιας Κοσμοπολίτικης Πόλης, 1900-1922» προβάλλεται στη Βιέννη!
Δείτε αυθεντικό βίντεο απ' την καταστροφή της Σμύρνης:Πρεμιέρα στην Ευρώπη με έναν ιερό σκοπό, θα έχει σήμερα με την προβολή του στον μεγαλύτερο παραδοσιακό κινηματογράφο στο κέντρο της Βιέννης, «Γκάρτενμπαουκινο», το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Σμύρνη-Η καταστροφή μιας Κοσμοπολίτικης Πόλης, 1900-1922», της γνωστής Ελληνίδας σκηνοθέτη και σεναριογράφου Μαρίας Ηλιού, η οποία θα παραβρεθεί στην προβολή και θα συνομιλήσει με το κοινό.Η προβολή του ντοκιμαντέρ, το οποίο έχει χαρακτηριστεί «φόρος τιμής» στη Σμύρνη και στην ιδέα του κοσμοπολιτισμού, θα γίνει....
στο πλαίσιο της μεγάλης φιλανθρωπικής εκδήλωσης της αυστριακής οργάνωσης πρωτοβουλίας «Echo100plus» για την ενίσχυση του ελληνικού Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου «Δεσμός». Η εκδήλωση, στη διοργάνωση της οποίας συμμετείχαν αρκετές Ελληνίδες της Αυστρίας - μέλη της οργάνωσης «Echo100plus» - βρίσκεται υπό την αιγίδα του πρώην προέδρου του αυστριακού Κόμματος των Πρασίνων, Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν, και του διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βιέννης, Χανς Χουρχ, ενώ θα συμμετάσχουν πολλές προσωπικότητες της δημόσιας ζωής της Αυστρίας.


Στην ταινία «Σμύρνη-Η καταστροφή μιας Κοσμοπολίτικης Πόλης, 1900-1922» η σκηνοθέτης Μαρία Ηλιού και ο ιστορικός σύμβουλος Αλέξανδρος Κιτροέφ, παρουσιάζουν, ύστερα από τέσσερα χρόνια έρευνας, ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ για τη Σμύρνη, με άγνωστο οπτικό υλικό από αμερικανικά και ευρωπαϊκά αρχεία.


Το ντοκιμαντέρ εξετάζει με νέα ματιά τα ιστορικά γεγονότα, κρατώντας αποστάσεις τόσο από υπέρμετρα εθνικιστική αφήγηση, όσο και από νεότερες απόπειρες που ενδεχομένως αποσιωπούν τα τραγικά γεγονότα της καταστροφής, παραμορφώνοντας την αλήθεια.


Ιστορικοί από την Αμερική και την Ευρώπη μιλούν για την κοσμοπολίτικη μητρόπολη της Μικράς Ασίας, ενώ Σμυρνιοί - πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς - αφηγούνται τις προσωπικές τους ιστορίες.


Η Μαρία Ηλιού, εγγονή της Αντιγόνης Μεταξά και κόρη της Λήδας Κροντηρά, είναι δεύτερης γενιάς Σμυρνιά από την πλευρά του πατέρα της, Ανδρέα Ηλιού, γεγονός που εξηγεί την εμμονή της να κάνει μια ταινία για τη Σμύρνη. Η ευκαιρία της δόθηκε πριν λίγα χρόνια στην Αμερική, όπου την ίδια περίοδο εργαζόταν για το βραβευμένο στη συνέχεια ντοκιμαντέρ «Το Ταξίδι. Το Ελληνικό Όνειρο στην Αμερική».


Το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο «Δεσμός» δημιουργήθηκε με γνώμονα τη βοήθεια προς τον συνάνθρωπο, τον περασμένο Ιανουάριο στην Αθήνα από πέντε νεαρές γυναίκες που έκαναν πράξη το όραμά τους, να αξιοποιηθεί υπεύθυνα και αποτελεσματικά η ιδιωτική πρωτοβουλία στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, που βιώνει η Ελλάδα.


Ο «Δεσμός» λειτουργεί με συγκεκριμένο τρόπο δράσης, καθώς καταγράφει τις υλικές ανάγκες που υπάρχουν στο κοινωνικό σύνολο, αναζητά το αντίστοιχο πλεόνασμα για την κάθε περίπτωση επικοινωνώντας με τους αντίστοιχους φορείς ή ιδιώτες και συνάπτει συνεργασίες για την καλύτερη κάλυψη των αναγκών και την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.


Το Σωματείο συγκεντρώνει συσκευασμένα τρόφιμα, ρούχα, είδη προσωπικής υγιεινής, φάρμακα, είδη καθαριότητας, οικιακά σκεύη και ηλεκτρικές συσκευές, βιβλία, γραφική ύλη και παιχνίδια. Ευπρόσδεκτη είναι κάθε είδους βοήθεια όπως και εθελοντική δραστηριότητα.


ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΔΕITE ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΥΘΕΝΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΤΟ 1922: ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΠΑΝΙΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ, ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΜΕΙΝΕΙ ΘΑΜΜΕΝΟ ΕΠΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ.

Read more: http://www.oparlapipas.com/2012/07/blog-post_8440.html#ixzz1zXk4DbgM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση: Μη βάζετε σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο.
Τ α σχόλιά σας ας είναι κόσμια