Powered By Blogger

Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Εκτός από αντισυνταγματικό, το μνημόνιο αντίκειται και στο Ευρωπαϊκό δίκαιο.

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Ιουλίου 8, 2012
20120708-101021.jpg Η μεθόδευση υπαγωγής της χώρας στο επαίσχυντο μνημόνιο και την αποικιοκρατική δανειακή, θα αποτελεί μνημείο εγκληματικής καταδολίευσης ενός Έθνους από μία ελίτ συμφερόντων.
Γι’ αυτό ο Παπακωνσταντίνου μέχρι μία εβδομάδα πριν το Καστελλόριζο δήλωνε ότι “δεν χρειαζόμαστε βοήθεια από την ΕΕ”!
Η είσοδος της Ελλάδας στην ΟΝΕ που έγινε με επαίσχυντους όρους από την συμμορία Σημίτη, δεν έπαυε να αποτελεί ένα “ασφαλιστήριο συμβόλαιο”, έστω και χρυσοπληρωμένο. Όταν λοιπόν η Ελλάδα έπρεπε να απαιτήσει την ασφαλιστική της κάλυψη, κοινώς να ζητήσει ενεργοποίηση αυτών των ασφαλιστικών δικλείδων όπως αποτυπώνοντας στο άρθρο 122 της συνθήκης της Λισσαβόνας, έτρεξε στον …τοκογλύφο της γειτονιάς!
Υποθηκεύοντας όχι μόνο το παρόν αλλά και το μέλλον της με αμετάκλητες προσημειώσεις.

Το γιατί συνέβει αυτό, μπορεί πλέον να το εξηγήσει και ο πλέον αδαής. Ενδεικτικό το άρθρο που ακολουθεί όχι από κάποιον “αντιμνημονιακό”, αλλά απο τον Προκόπη Παυλόπουλο που
γνωρίζει πολύ καλά το Ευρωπαϊκό δίκαιο.
ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΕ ΟΠΛΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ
του
Προκόπη Παυλόπουλου
Βουλευτή, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών
​Οι πρόσφατες αποφάσεις πολιτικών δικαστηρίων, με αιχμή του δόρατος την απόφαση 599/2012 του Ειρηνοδικείου Αθηνών, φέρνουν εκ νέου στην επιφάνεια το μείζον ζήτημα της ευθείας αντίθεσης πλειάδας διατάξεων νόμων, που ψηφίσθηκαν σ’ εκτέλεση των Μνημονίων, όχι μόνο προς το Σύνταγμα αλλά και προς αυτό τούτο το ευρωπαϊκό δίκαιο. Βεβαίως ως προς ορισμένες διατάξεις των ως άνω νόμων υφίσταται ήδη αντίθετη νομολογία, με βάση την απόφαση 668/2012 της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Πράγμα που σημαίνει ότι, τελικώς, το όλο θέμα μάλλον θα κριθεί, κατά το
άρθρο 100 του Συντάγματος, από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Πλην όμως το γεγονός ότι κοινή είναι πια η πεποίθηση, στο πλαίσιο νομικών και πολιτικών κύκλων εντός και εκτός Ελλάδας, ότι πολλές από τις απαιτήσεις της Τρόικας, όπως αποτυπώνονται στη νομοθεσία, παραβιάζουν και το ευρωπαϊκό δίκαιο, τούτο συνιστά κορυφαίο έρεισμα στην προσπάθεια της Κυβέρνησης Α. Σαμαρά για αναδιαπραγμάτευση κρίσιμων πολιτικών των Μνημονίων. Πρωτίστως δε των πολιτικών εκείνων που πλήττουν τον πυρήνα του κοινωνικού κράτους. Ειδικότερα:
. Κατά τις προαναφερόμενες αποφάσεις των πολιτικών δικαστηρίων –όπως άλλωστε είχε εγκαίρως επισημανθεί τόσο από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής όσο και από τις συζητήσεις στη Βουλή αλλά και από την αρθρογραφία ειδικών επιστημόνων- π.χ. οι δύο πρώτοι μνημονιακοί νόμοι (3833/2010 και 3845/2010), οι οποίοι επέφεραν δραματικές μειώσεις του εισοδήματος των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, μέσω αυθαίρετων οριζόντιων περικοπών, παραβιάζουν:
Α. Πρώτον, το Σύνταγμα και συγκεκριμένα τις διατάξεις του εκείνες που εγγυώνται π.χ. την αρχή της ισότητας (άρθρο 4 παρ. 1), την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας (άρθρο 5 παρ. 1), τη συλλογική αυτονομία (άρθρα 22 και 23) καθώς και την αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25).
Β. Δεύτερον, το ευρωπαϊκό δίκαιο αλλά και μέρος του διεθνούς δικαίου, το οποίο όμως μέσα από τη σταδιακή διεύρυνση της ευρωπαϊκής έννομης τάξης αποτελεί πλέον τμήμα του ευρωπαϊκού θεσμικού κεκτημένου. Άκρως αντιπροσωπευτικές προς την προαναφερόμενη κατεύθυνση είναι π.χ. οι διατάξεις του άρθρου 37 παρ. 1 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που κατοχυρώνουν το δικαίωμα για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας (151/1978, 154/1981).
. Το ζήτημα αυτό παίρνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις εντός της ευρωζώνης, αν αναλογισθεί κανείς ότι για παρεμφερή προβλήματα κατάλυσης του κοινωνικού κράτους μέσω μνημονιακών νόμων έχει ήδη επιληφθεί η ευρωπαϊκή δικαιοσύνη. Χαρακτηριστική είναι η από 8/3/2012 αίτηση πορτογαλικού δικαστηρίου (Tribunal do Trabalho do Porto) προς το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έκδοση προδικαστικής απόφασης, ως προς τη συμβατότητα δραστικών μειώσεων των αποδοχών εργαζομένων με τις διατάξεις του ευρωπαϊκού δικαίου, οι οποίες εγγυώνται το δικαίωμα για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.
Υπό τα δεδομένα αυτά, και ενόψει της αναδιαπραγμάτευσης με την Τρόικα που ξεκίνησε αποφασιστικά η Κυβέρνηση Α. Σαμαρά, δημιουργείται υπέρ της Χώρας μας ένα εξαιρετικά ισχυρό θεσμικό έρεισμα, προκειμένου ν’ απαλλαγεί η έννομη τάξη μας από διατάξεις, οι οποίες είναι αντίθετες προς το ευρωπαϊκό δίκαιο και πλήττουν, στον ίδιο τον πυρήνα του, το κοινωνικό κράτος, οδηγώντας σε κοινωνική έκρηξη. Υπενθυμίζεται πως, μολονότι το ζήτημα αυτό είχε ρητώς εγερθεί εντός και εκτός Βουλής ήδη από τον Ιούλιο του 2010, δυστυχώς οι Κυβερνήσεις Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμου ουδέποτε έθεσαν, έστω και καθ’ υποφοράν, θέμα αντίθεσης αντίστοιχων απαιτήσεων της Τρόικας προς το ευρωπαϊκό δίκαιο, προκειμένου ν’ αποφύγουμε τη δραματική μείωση μισθών και συντάξεων.

25 Σχόλια to “Εκτός από αντισυνταγματικό, το μνημόνιο αντίκειται και στο Ευρωπαϊκό δίκαιο.”

  1. Γιώργος Θ. Κανελλάκης είπε

    Και τι θα κάνει για αυτή την (αργοπορημένη του) διαπίστωση ο Προκόπης ;
  2. σάι είπε

    ο προκόπης μετά το πόλεμο που έφαγε απ τους ευρωπαίους [κι όχι μόνο] για το βασικό μέτοχο θα πρεπε να έχει αντιληφθεί ότι το ευρωπαικό δίκαιο είναι σαν μια γραμμή στο τοίχο
    ο καθένας την χαράζει σ όποιο ύψος τον συμφέρει τη δεδομένη στιγμή
  3. Toriki είπε

    Πάκη, τα πολλά λόγια είναι φτώχεια.
    Μηχανέψου με ποιό τρόπο θα κατακρεουργήσεις το Σύνταγμα “μαγειρεύοντας” έτι περαιτέρω τον εκλογικό σου νόμο (δίνοντας μπόνους καμιά 50αρία έδρες ακόμα) κι άσε τις παρλάτες.
    Δυό μέτρα και δύο σταθμά δεν γίνεται.
    Υπάρχει και το preliminary ruling (σ.σ. προδικαστικό ερώτημα), το ξέρεις; Αν ήθελε ο δικαστής θα μπορούσε να κάνει απευθείας ένα αίτημα στο Πρωτοδικείο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, πριν εκδικάσει την υπόθεση.
    Το θέμα είναι γιατί δεν άσκησε το δικαίωμα αυτό ο δικαστής;
    Μήπως για ν΄ αφήσει χώρο να αναδειχθεί η “μεγαλοφυία” σου, κομίζοντας γλαύκας εις Αθήναις;
  4. Γρηγόριος είπε

    Δηλαδή ο ..προκόπης(κάθε άλλο) διαπιστώνει τώρα
    όλα αυτά, ενώ το είχαμε καταλάβει όλοι(όσοι διαβάζουμε
    και ασχολούμαστε)και γράφονταν από το σύνολο σχεδόν
    του διαδικτύου διεκδικώντας τί;
    Αν ήθελε θα μπορούσε να το είχε σταματήσει με τη ΝΔ
    ΣΥΓΚΑΤΑΛΕΓΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΔΟΣΙΛΟΓΟΥΣ
    ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΡΘΕΙ Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΜΑΖΙ
    ΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ Ε(Α)ΛΙΤ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ
    ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΝ ΞΕΧΆΣΟΥΜΕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  5. Φαίη είπε

    Έλα ρε προκόπη εσύ ξέχασες το Σύνταγμα της Ελλάδος το Ευρωπαικό Δίκαιο σε μάρανε.
    προκόπης παυλόπουλος: “παραβιάζουμε το σύνταγμα για να το υπερασπιστούμε”

    Ρε άρρωστοι, γιατί δεν πάτε να κλειστείτε στο Δαφνί;
    Εμείς τι σας χρωστάμε;
  6. Thalassa είπε

    Εκτός από αντισυνταγματικό, το μνημόνιο αντίκειται και στο Ευρωπαϊκό δίκαιο
    Και το κυριοτερο , αντικειται και στο διεθνες δικαιο
  7. ΑΝΩΝΥΜΟΣ είπε


    • Δαφνη είπε

      Τον ακουσα αλλα δεν με επεισε !
      Περιμενουμε πατριωτικες πραξεις …. νεοταξιτη…
      Αληθεια πρεπει ή δεν πρεπει,
      τα κομματα,
      να δινουν λογαριασμο στον λαο
      για τα χρηματα που πηραν απο τον κρατικο κορβανα ?
      17.000.000 ευρω ο Σφυριζα!!!!
      Ο κοσμος πεινα, αυτοκτονει και αποφασιζουν για ακομα πιο σκληρα φορολογικα μετρα….
      • βασιλικη ομογενης είπε

        Τα κομματα της αριστερας και της προοδου γιατι δεν διαθετουν την επιδοτηση για κοινωφελες εργο οπως κανουν και οι κακοι ναζιστες Χρυσαυγητες;Και οχι στους λαθροεποικους αλλα να διατεθουν στους Ελληνες που τα εχουνε πληρωσει χιλιες φορες μεσω φορολογιας και χαρατσιων.
  8. Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε

    Αναρωτιέμαι ποιος προσυπογράφει αυτές τις ανοησίες…
    Από πότε τα συντάγματα των επί μέρους χωρών είναι δυνατόν να έχουν μεγαλύτερη ισχύ από εκείνο που σκιαγραφείται από τους κανόνες της ΕΕ. Όσοι πιστεύουν ότι θα έχουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο είτε είναι αχρείοι είτε ανόητοι…
    Η ΕΕ θα γίνει ΗΠΕ (Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης) ευελπιστώ χωρίς πόλεμο όπως μεταξύ Βορείων και Νοτίων στις ΗΠΑ.
    • Λευτέρης Σιδηρόπουλος είπε

      Και είναι ωραίο τώρα,να γίνουμε ΗΠΕ,ε;
    • Δαφνη είπε

      Μας ρωτησαν αν θελουμε ?
      Εμεις δεν θελουμε !!
      Εξω απο την απανθρωπη ΕΕ !!!
      ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ = ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ
    • Μνήμων είπε

      Αν δεν κάνω λάθος οι ΗΠΑ δημιουργήθηκαν από απελπισμένους που εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους
      για να φτιάξουν μια καινούργια,μήπως η εξαθλίωση που
      επιχειρούν τώρα στις χώρες του Νότου έχει σαν σκοπό
      να αναζητήσουμε καινούργιες πατρίδες αλλά αυτή την φορά
      μέσα στην ίδια μας πατρίδα,δεχόμενοι να γίνουμε από ανεξάρτητη χώρα με μακραίωνη ιστορία και πολιτισμό σε
      κομμάτι ενός παζλ που τα κυρίαρχα μέρη του,ούτε ελάχιστα
      πλησιάζουν στην προσφορά του Εθνους μας στην ιστορία
      της ανθρωπότητας; Ευτυχώς πιστεύω ότι οι εθνικές συνειδήσεις των λαών της Ευρώπης δεν θα επιτρέψουν την
      δημιουργία αυτού του αχταρμά που εύχεσαι. Δεν μπορεί να γίνει αντιγραφή της δημιουργίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη είναι
      διαφορετικά τα δεδομένα.
      • George N. Maris είπε

        Ο άνθρωπος είναι καταστροφικός φίλε μου…
        Αλλάζει απόψεις μέσα σε μικρά χρονικά διαστήματα, υπό την έννοια του διαρκούς και απείρου χρόνου, όπου η ζωή μας ολόκληρη, δεν μπορεί να παρασταθεί παρά σαν μία μόνον και πολύ μικρή στιγμή.
        Αν αναγνώσεις εκείνα, τα οποία ελέγοντο από επίσημα χείλη, αμέσως μετά την λήξη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, θα διαπιστώσεις πόσο διαφέρουν απ’ αυτά, που λέγονται σήμερα. Τότε, η παγκόσμιος σκέψις ήταν κοινή. Άλλα τα όνειρα εκείνης της εποχής, άλλα αυτά του σήμερα. Εκείνοι, μόλις είχαν εξέλθει μίας τρομακτικής καταστροφής, η οποία τους έγινε μάθημα και θέλανε να μην ξαναγίνει. Ετούτοι, θέλουν να προκαλέσουν καινούργια, διότι και άσχετοι είναι και το μόνο για το οποίο ενδιαφέρονται είναι ο εαυτούλης τους. Τα παθήματα, δεν τους γίνονται μαθήματα. Ούτε τους καίγεται καρφί για την ανθρωπότητα. Ονειρεύονται την αρχηγία του σύμπαντος και δεν καταλαβαίνουν, ότι ό,τι και ν’ αποκτήσει ο άνθρωπος κατά την διάρκεια της ζωής του, παραμένει πάντοτε επάνω στην Γη…
      • Δαφνη είπε

        George N. Maris
        !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • ΠΟΛΙΤΗΣ είπε

      Από τότε που δημιουργήθηκαν ανεξάρτητα εθνικά κράτη
  9. Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε

    Οι αναφορές σε αποφάσεις Ελληνικών δικαστηρίων εμπαίζουν την νοημοσύνη μας… Ο κ. Παυλόπουλος είναι ικανός πολιτικάντης για να τα παρουσιάζει κατά το δοκούν…
  10. rims είπε

    Λουτσες μπλε με πρασινους και ροζε κοκκους.
  11. Δαφνη είπε

    Αυτος ο μασωνος ειναι ακομα βουλευτης ή μας τον κατσικωσαν με τη λιστα ?
  12. Dragon είπε

    Kai ta kleista… epaggelmata antisyntagmatika einai kai malista me apofaseis ths Olomeleias toy Symboylioy ths Epikrateias, alla ayth h apofash den efarmozetai apo thn ektelestikh e3oysia. Gia ayth thn antisyntagmatikothta omws den sas blepw… na lete… kati.., einai polla ta lefta “Olympia”?
    • rims είπε

      Ταχει ηδη ανοιξει πολλα απαυτα δουλευουν ηδη,ρωτα το θειο σου τον μπομπολα για τα σκλαβοπαζαρα φορτηγατζηδων που τους αναγκαζει πλεον να δουλευουν με μεροκαματο 40-50 ευρω,που τους πληρωνει με 3 μηνες επιταγες και που υποχρεωνονται να πληρωνουν απτην τσεπη τους τα πετρελαια μεχρι να τα εισπραξουν απ το θειο σου και με κινδυνο να σπασουν τα φορτηγα τους απο το overload(θα μου πεις δεν τους ελεγχει η τροχαια,καθαριζει ο μπομπολας,το εργο της cosco στον πειραια για τα κονταιινερ ο μπομπολας τοχει παρει,θελεις και τα ταξι νανοιξουν,θανοιξουν,don’t worry,be happy.
      • Dragon είπε

        Oso pwloyntai mayra…/paranoma KRATIKES ADEIES LEITOYRGIAS TIPOTE DEN EXEI ANOI3EI… OSO YPARXIYN ANTISYNTAGMATIKA PLH8YSMIAKA KAI GEWGRAFIKA KRITHRIA, TIPOTE DEN EXEI ANOI3EI… OSO YPARXEI KLHRONOMIKOTHTA… kratikwn adeiwn leitoyrgias – kratiksh perioysias, tipote den exei anoi3ei…
  13. Tonik είπε

    Ε και; Τί έγινε; Θα πάρουν όλα όσα έχουν κάνει πίσω;
  14. [...] olympia.gr 0.000000 0.000000 Μοιρασθῆτε τὸ ἑξῆς:EmailTwitterἘκτύπωσηFacebookΣᾶς ἄρεσε;Μοῦ ἀρέσειΔηλῶστε πρῶτος/-η ὅτι σᾶς ἀρέσει. Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας. ← Χ. Φίσερ: Δεν φταίνε όλοι οι Έλληνες για τις ηλιθιότητες των πολιτικών τους [...]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση: Μη βάζετε σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο.
Τ α σχόλιά σας ας είναι κόσμια