Τρίτη, 7 Αυγούστου 2012

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δεκάδες εκατομμύρια Ευρώ δώρο στους νταβατζήδες από την “επιτροπή ανταγωνισμού”, διορισμένη από τον Άκη Τσοχατζόπουλο!!

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Αυγούστου 7, 2012
ΑΚΥΡΩΣΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΜΕ ΠΡΟΣΤΙΜΑ 82.000.000€ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΕΠΕΙΔΗ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΕΙΧΕ ΛΑΘΟΣ ΣΥΝΘΕΣΗ ! ! !
Επειδή οι υπεύθυνοι «σας δουλεύουν» για την «σκληρή» μάχη κατά των καρτέλ και για τα «μεγάλα» πρόστιμα που καταλογίζουν, επιθυμώ να σας ενημερώσω για ένα θέμα το οποίο θεωρώ αδιανόητο να συμβαίνει και να μην έχει κανείς ευθύνη για αυτό. Με απλά λόγια δύο αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού που καταλόγισε συνολικά πρόστιμα 82.790.618€ ακυρώθηκαν από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών. Πλέον τα 76 εκ. Ευρώ για το σκάνδαλο των υποκλοπών της Vodafone!

Και ο λόγος;

Η σύνθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού ήταν λάθος!!!! Καλά διαβάσατε, ακυρώθηκαν επειδή η σύνθεση της Επιτροπής δεν ήταν σύννομη.
Και ρωτάμε: ποιος έχει ευθύνη για αυτό; Ποιος θα πληρώσει την ζημιά του Δημοσίου που ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ;
Πιο συγκεκριμένα.
ΠΡΩΤΗ ΥΠΟΘΕΣΗ : BP HELLAS – SHELL HELLAS
Με την απόφαση 421 του 2008 η Επιτροπή Ανταγωνισμού τιμώρησε τις BP HELLAS και SHELL HELLAS για το σοβαρότατο αδίκημα της εναρμονισμένης πρακτικής με συνολικό πρόστιμο 49.731.473€.
Προεδρεύων της διαδικασίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Σπύρος Ζησιμόπουλος, ο οποίος διορίστηκε το 2003 από τον τότε υπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο.
Οι δυο εταιρείες προσέφυγαν στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών το οποίο με τις αποφάσεις 1495/2011 και 1494/2011 (15ο τμήμα) ακύρωσε την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Το σκεπτικό το ακόλουθο:
«11. Επειδή, ενόψει των ανωτέρω, η προσβαλλόμενη απόφαση, κατά τη γνώμη που πλειοψήφησε, είναι μη νόμιμη και ακυρωτέα, δεδομένου ότι (προκειμένης λήψης της) η Επιτροπή Ανταγωνισμού συνεδρίασε δύο φορές με μη νόμιμη σύνθεση, λόγω συμμετοχής της Δ. Κλαβανίδου και μία φορά ενώ η Επιτροπή δεν είχε δυνατότητα λειτουργίας, λόγω παρόδου τριμήνου από της παραιτήσεως δύο τακτικών μελών αυτής.»
Προς απόδειξη της αλήθειας η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού καθώς και οι δυο αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου στον ακόλουθο σύνδεσμο
http://www.epant.gr/apofasi_details.php?Lang=gr&id=284&nid=531
ΔΕΥΤΕΡΗ ΥΠΟΘΕΣΗ: ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ, ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ, ΙΝΤΕΡΑΜΕΡΙΚΑΝ, GROUPAMA ΦΟΙΝΙΞ
Με την απόφαση 460/2009 η Επιτροπή Ανταγωνισμού καταδίκασε τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές επιχειρήσεις της χώρας ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ, ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ, ΙΝΤΕΡΑΜΕΡΙΚΑΝ και GROUPAMA ΦΟΙΝΙΞ με πρόστιμο 33.059.000€ για σοβαρές παραβάσεις της νομοθεσίας τα έτη 2002-2008.
Πρόεδρος στην Επιτροπή Ανταγωνισμού το διάστημα αυτό ο Σπύρος Ζησιμόπουλος.
Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών (16ο τμήμα)  με τις αποφάσεις 2132/2010, 2133/2010, 2134/2010 και 2135/2010 ακύρωσε την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού ΕΠΕΙΔΉ Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΗΤΑΝ ΛΑΘΟΣ.
Προς απόδειξη της αλήθειας η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού καθώς και οι τέσσερις αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου στον ακόλουθο σύνδεσμο
http://www.epant.gr/apofasi_details.php?Lang=gr&id=289&nid=590

Η ΖΗΜΙΑ (= το όφελος των εταιρειών που παραβίαζαν τον νόμο)

Με βάση τον νέο νόμο 3959/2011 ισχύει η 5ετία για τον καταλογισμό των προστίμων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στις εμπλεκόμενες εταιρείες. Απορίας άξιο είναι αν πλέον, εφόσον οι υποθέσεις επανέλθουν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για νέα κρίση, υπάρχει δυνατότητα να τιμωρηθούν οι επιχειρήσεις με πρόστιμα.
Η απώλεια από τόκους για το ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ. Για το ποσό των 82.000.000€ κάθε έτος απώλειας τόκων είναι (με μέσο επιτόκιο 5%) 4.100.000€, δηλαδή για απώλεια 3-4 ετών η οικονομική ζημιά του Δημοσίου ξεπερνάει τα 12.000.000€-15.000.000€.
Επιπλέον παραγράφονται πλήρως τα ποινικά αδικήματα των φυσικών προσώπων που διοικούσαν τις εταιρείες αυτές το κρίσιμο χρονικό διάστημα.
Τέλος είναι αυτονόητη η ζημιά για τον Ανταγωνισμό, ζημιά που σημαίνει ακριβότερες τιμές στα προϊόντα.
και ρωτάμε: δεν έχει κανείς ευθύνη για αυτά;
ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ;
Σε περίπτωση που ουδείς έχει ευθύνη και ουδείς θα τιμωρηθεί τότε πολύ εύκολα θα συμβαίνει το ακόλουθο στο μέλλον: «τυχαία» η σύνθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε κρίσιμες υποθέσεις θα είναι άκυρη με αποτέλεσμα τα καρτέλ να έχουν «σίγουρη» την απαλλαγή τους. Άρα γιατί να παιδεύονται τα καρτέλ να συμμορφωθούν με την νομοθεσία αφού με μια «τυχαίως» άκυρη σύνθεση θα αθωωθούν με βεβαιότητα;
Να θυμίσουμε ότι όποιος έχει την ευθύνη για την σωστή σύνθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού πληρώνεται πανάκριβα από τα χρήματα των ελληνικού λαού (ιδιαιτέρως των επιχειρήσεων) για να κάνει σωστά την δουλειά του, δεν το κάνει από την καλή του την καρδιά.
ΣΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ ΣΤΗΝ VODAFONE
Τον Δεκέμβριο του 2006 η ΑΔΑΕ είχε επιβάλει στη Vodafone πρόστιμο 76 εκατ. ευρώ, για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Όμως το πρόστιμο αυτό ακυρώθηκε από την Ολομέλεια του ΣτΕ όταν αποφασίσθηκε κατά πλειοψηφία η υπόθεση να αποσταλεί πίσω στην ΑΔΑΕ, η οποία και θα αποφασίσει εκ νέου.
Σύμφωνα με το σκεπτικό των μελών του ανωτάτου διοικητικού δικαστηρίου της χώρας, με βάση τη νέα νομοθεσία τα μέλη του μπορούν να ελέγχουν την ουσία των αποφάσεων των Ανεξάρτητων Αρχών -όπως ισχύει στην περίπτωση της ΑΔΑΕ- και όχι μόνο τη νομιμότητα της αιτιολογίας τους, όπως ίσχυε με βάση προγενέστερη εθνική νομοθεσία. Η επιβολή του προστίμου στη Vodafone έγινε πριν από την εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας προς την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ωστόσο, οι Σύμβουλοι της Επικρατείας έκριναν τη διαδικασία της επιβολής προστίμου στη Vodafone επί της διαδικασίας, καθώς, η διαδικασία που ακολουθήθηκε από την ΑΔΑΕ δεν ήταν δημόσια(;) και σαν συνέπεια κρίθηκε άκυρη.
Με εκτίμηση για όλους και καμία εκτίμηση για τα καρτέλ και τους προστάτες τους
Φλωράς Γιώργος
Επιχειρηματίας
Μέλος του ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών
Πανεπιστημίου 59 Αθήνα
Τηλ. 2105232621
www.adagonismos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση: Μη βάζετε σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο.
Τ α σχόλιά σας ας είναι κόσμια