Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2012

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ... ΠΕΙΝΑΣ (Αποσπάσµατα από εφηµερίδες της εποχής)



Φρέσκα υγειινά πιάτα...
Ας ελπίσουμε όμως να μη γυρίσουμε ποτέ
σ΄αυτά τα δύσκολα χρόνια...
Συσσίτιο στα χρόνια της Κατοχής
ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ
«Παίρνετε τις ντοµάτες, αν τις βρείτε, τις λειώνετε,
τις βράζετε και µετά ρίχνετε τις ελιές. 
Πέντε µε έξι ελιές για κάθε άτοµο της οικογένειας. 
Να µία νόστιµη σούπα που ...
δεν την είχατε σκεφτεί πριν».
ΤΣΑΪ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ
«Αρκεί να µαζέψετε τις πορτοκαλόφλουδες, να τις ξεράνετε 
και να τις φυλάξετε σε ένα γυάλινο βάζο. Μπορείτε 
να τις ξεράνετε στη φωτιά. 'Οταν θέλετε τσάι βάζετε 
µια µικρή ποσότητα, σουρώνετε, προσθέτετε, αν έχετε,
 δύο σταγόνες κονιάκ ή ρούµι 
κι έτσι θα πιείτε ένα εύγευστο, αρωµατώδες τσάι. 
Ζάχαρη; ∆εν είναι απαραίτητη. 
Μπορείτε ωστόσο να προσθέσετε µια κουταλίτσα 
πετιµέζι ή σταφιδίνη».
ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΛΑΦΟ
«Το σπανακοπίλαφο θυµίζει σπανακόρυζο, αλλά δεν είναι. 
Μπορεί να γίνει µε τραχανά ή πλιγούρι, αντί για ρύζι, 
ή µε οτιδήποτε ανάλογο υπάρχει στο σπίτι. 
Η δε αναλογία των ειδών αυτών που προστίθεται στο σπανάκι 
είναι µόλις το 1/4 –και λιγότερο ακόµα– 
από την ποσότητα του σπανακίου. 
Το σπανακοπίλαφο αφήνεται µε πολλή σάλτσα ώστε να µοιάζει 
µε γιαχνί. Την ώρα που θα προστεθεί ο τραχανάς ή κάτι 
άλλο,
 πρέπει να έχει αρκετό ζουµί και µε αρκετή ντοµάτα 
πελτέ ή φρέσκια (είτε ανάµεικτο), ώστε να απορροφήσει 
το ζυµαρικό όσο χρειάζεται και να αποµείνει αραιό το φαγητό, 
τόσο όσο που να σερβίρεται µε το κουτάλι και σάλτσα 
στο πιάτο µας. Αντί για σπανάκι µπορούν να χρησιµοποιηθούν 
ραδίκια, βλίτα, αντίδια και άλλα παρόµοια». 
ΜΟΥΣΤΑΛΕΥΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΜΟΥΣΤΟ
«Βράστε τις σταφίδες σουρώστε τες, 
πιείτε τες 
και να ο... µούστος!».
ΠΛΙΓΟΥΡΟΚΕΦΤΕ∆ΕΣ
«Αντί για αυγό µεταχειρισθείτε 3-4 φύλλα ζελατίνας διαλυµένης 
µε λίγο χλιαρό νερό. Αφήστε τους να ψηθούν καλά κι έπειτα 
να τους γυρίζετε. Έτσι και στο λάδι ή στο λίπος του τηγανίσµατος θα κάνετε οικονοµία και λιγότερο κινδυνεύετε 
να σας σκορπίσουν τα κεφτεδάκια. 
Το πλιγούρι, για οποιαδήποτε χρήση, 
βάλτε το αποβραδίς να µουσκεύει στο νερό. 
Έτσι βράζει πιο γρήγορα και κάνετε οικονοµία στην καύσιµο
 ύλη. 
Στα κεφτεδάκια µε πλιγούρι θα βάλετε κρεµµύδι ψιλοκοµµένο, 
µαϊντανό και γενικά ό,τι βάζετε συνήθως στους κεφτέδες»
ΒΛΙΤΑ ΟΓΚΡΑΤΕΝ Ή ΒΛΙΤΟΚΕΦΤΕ∆ΕΣ
«Βράστε τα βλίτα, βάλτε τα στο ταψί µε λίγο δυόσµο και ρίξτε 
από πάνω κρέµα φτιαγµένη από αλεύρι. Κι αν δεν θέλετε 
τα βλίτα στον φούρνο, κάντε τα… τηγανητά. Φτιάξτε βλιτοκεφτέδες!».

Πηγή: «Οι συνταγές της... πείνας» της Ελένης Νικολαΐδου (Εκδ. Οξυγόνο)






Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση: Μη βάζετε σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο.
Τ α σχόλιά σας ας είναι κόσμια