Powered By Blogger

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2012

Πονηρες αυτόματες περικοπές χωρίς νεα ψηφοφορία απο τη Βουλή και χωρις πολιτικό κόστος

Εκτός στόχου; Νέες περικοπές!

Ασφυκτικός έλεγχος και σκληρές κυρώσεις αν οι δαπάνες ξεφεύγουν από τα συμφωνηθέντα

Αυτόματες περικοπές πιστώσεων σε υπουργεία, ΔΕΚΟ και ΟΤΑ, σε περίπτωση υπέρβασης των προβλεπόμενων δαπανών τους, προβλέπει η ....
Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ετοίμασε η κυβέρνηση επιχειρώντας να κλείσει τις εκκρεμότητες ενόψει του αυριανού κρίσιμου Eurogroup.


Οι μηχανισμοί στενής παρακολούθησης των δαπανών είναι η δικλίδα ασφαλείας που επέμεινε να εξασφαλίσει η Γερμανία ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να πέσουν τα χρήματα των δανείων σε μαύρη τρύπα. Μόνο έτσι θεωρεί, άλλωστε, η γερμανική κυβέρνηση ότι μπορεί να δικαιολογήσει στο Κοινοβούλιό της τη συνέχιση της δανειοδότησης της Ελλάδας.
Ο επιχειρούμενος ασφυκτικός έλεγχος προσέκρουσε σε ευαίσθητο σημείο όταν η Γερμανία ζήτησε να θέσει υπό ξένο έλεγχο τον κλειστό λογαριασμό, στον οποίο θα πηγαίνουν τα δάνεια της ευρωζώνης αλλά και ελληνικά φορολογικά έσοδα για την εξόφληση του χρέους. Τελικά, ο λογαριασμός θα μείνει στην Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά - σύμφωνα με τις πληροφορίες - στο πλαίσιο του Μνημονίου θα προβλεφθεί κάποιου είδους έλεγχος από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπονται τα εξής για τον λογαριασμό:
1Τα έσοδα του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων από τις ιδιωτικοποιήσεις θα μεταφέρονται στον λογαριασμό σε 10 ημέρες από την είσπραξή τους και θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.
2Ο λογαριασμός θα τροφοδοτείται επίσης από τις εισροές του Ευρωπαΐκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και από «χρηματικά ποσά από τη συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους», χωρίς να αναφέρεται συγκεκριμένο ποσό φορολογικών εσόδων.
Σε ό,τι αφορά τα υπουργεία, σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, θα κληθούν να υπογράφουν έως τις 31 Δεκεμβρίου κάθε χρόνου μνημόνια συνεργασίας, τα οποία θα περιέχουν τριμηνιαίους στόχους προϋπολογισμού και θα προκαθορίζουν τις διορθωτικές παρεμβάσεις που θα χρειαστεί να κάνουν σε περίπτωση υπερβάσεων.
Επίσης, όλα τα νομικά πρόσωπα-φορείς της γενικής κυβέρνησης υποχρεούνται να έχουν εγκεκριμένους προϋπολογισμούς έως τις 31 Ιανουαρίου κάθε έτους, διαφορετικά οι δαπάνες τους δεν θα θεωρούνται νόμιμες.
Αν από τα στοιχεία εκτέλεσης των προϋπολογισμών των υπουργείων και των φορέων της κυβέρνησης διαπιστωθεί απόκλιση πλέον του 10% από τους τριμηνιαίους στόχους και δεν ληφθούν διορθωτικά μέτρα, θα περικόπτεται αυτόματα ποσό ίσο με την υπέρβαση, όχι όμως και οι μισθοί ή οι συντάξεις.
Σε περίπτωση που για δύο συνεχόμενα τρίμηνα σημειώνεται απόκλιση πλέον του 10%, ο υπουργός θα μπορεί να ορίζει Επόπτη Οικονομικών Υπηρεσιών στον υπεύθυνο φορέα.

ΣΤΙΣ ΔΕΚΟ. Ανάλογα μέτρα αυστηρής παρακολούθησης θα ισχύσουν και στις ΔΕΚΟ, όπου σε περίπτωση υπερβάσεων θα προβλέπονται κυρώσεις και για τις διοικήσεις τους. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση υπέρβασης πλέον του 10% στο τρίμηνο, θα αναστέλλονται οι αμοιβές των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ αν η υπέρβαση διατηρηθεί έως τα τέλη του χρόνου λήγει αυτοδίκαια η θητεία τους.
Για τους ΟΤΑ, οι ενδεχόμενες υπερβάσεις δαπανών προβλέπεται να καλυφθούν με επιβολή αυξημένων φόρων στους δημότες (βλ. ρεπορτάζ σελ. 2-4).
Με περικοπές δαπανών, εξάλλου, θα καλυφθούν ακόμη και οι ενδεχόμενες υστερήσεις του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων. Κάτι που θα ρυθμιστεί αργότερα, στο πλαίσιο του Μνημονίου

OXI ALLO KAPBOYNO

1 σχόλιο:

ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ?
ΜΕ ΞΥΛΟ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΝΑΙ.....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση: Μη βάζετε σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο.
Τ α σχόλιά σας ας είναι κόσμια