Σάββατο, 3 Νοεμβρίου 2012

Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2012

Γ​ιατί με βάπτισαν χωρίς να με ρωτήσουν;


-Γιατί δεν αποφασίζουμε μόνοι μας, αν θέλουμε να βαπτιστούμε και να γίνουμε Χριστιανοί;
-Γιατί μας βαπτίζουν νήπια καταστρατηγώντας την ελευθερία μας;
Ερωτήματα που ακούγονται συχνά και μας προκαλούν, με τη σειρά μας, να ρωτήσουμε:..


-Όταν το νήπιο είναι άρρωστο και χρειάζεται γιατρό, μήπως πρέπει πρώτα να το ρωτήσουμε για να τον φωνάξουμε;
-Μήπως το φάρμακο που του δίνουμε του στερεί την ελευθερία να επιλέξει αν θα γιατρευτεί;
-Ζητάμε προηγουμένως τη συγκατάθεσή του, όταν το εμβολιάσουμε;
-Καταστρέφουμε την ελευθερία του, όταν του δίνουμε φαγητό ή το ντύνουμε;
-Το ρωτάμε ποια γλώσσα επιθυμεί να μιλάει;
-Το ρωτάμε αν θέλει να πάει στο σχολείο;
Τη σωματική υγεία του παιδιού τη φροντίζουμε, χωρίς να το ρωτήσουμε.
Την πνευματική υγεία του δεν θα την αποκαταστήσουμε στην πρωταρχική της ωραιότητα; Είναι μικρότερης σημασίας η πνευματική του υγεία;

Όπως σε όλους τους τομείς της ζωής οι γονείς προσφέρουν στα παιδιά τους ότι καλύτερο μπορούν από κάθε άποψη, έτσι είναι φυσικό, για τους γονείς που είναι πιστοί οι ίδιοι να νιώθουν την ανάγκη το παιδί τους να γίνει σύντομα μέλος του σώματος του Χριστού. Να γεμίσει από Άγιο Πνεύμα, έστω και αν η ώρα της Βάπτισης δεν είναι συνειδητή γι’ αυτό. Με το βάπτισμα το παιδί «εγκεντρίζετε» (μπολιάζεται)κατά κάποιον τρόπο, ενσωματώνεται μυστικά στο άχραντο σώμα του Χριστού, γίνεται επίσημα μέλος της Εκκλησίας και έχει το δικαίωμα συμμετοχής και στα υπόλοιπα μυστήρια. Τη σωτηρία και υπέροχη
σφραγίδα του Άγιου Πνεύματος, που παίρνει με το Βάπτισμα, τη γνωρίζουν οι άγγελοι και την τρέμουν οι δαίμονες. Ώστε έτσι, οι δαίμονες φεύγουν τρέχοντας από τον βαπτισμένο και οι άγγελοι τον φρουρούν σαν γνώριμο και παιδί του Θεού. Το βάπτισμα το κάνουμε στα νήπια για να τα προφυλάξουμε από έναν μέγιστο κίνδυνο για να περιφρουρήσουμε την ελευθερία τους από τις μεθοδείες του διαβόλου.

Ο νηπιοβαπτισμός επομένως δεν εμποδίζει, αλλά εξασφαλίζει και διασφαλίζει την ουσιαστική ελευθερία. Το λουτρό του Βαπτίσματος, σε συνδυασμό προς το Άγιο Χρίσμα, ενεργεί μια νέα γέννηση. Έτσι έχουμε μια νέα δημιουργία, νέα γέννηση πνευματικής ύπαρξης τελείως νέας και χαριτωμένης. Δεν δίνονται απλώς κάποια χαρίσματα στον πιστό, αλλά όλο το πλήρωμα του Αγίου Πνεύματος εκχύνεται σ’ αυτόν, μορφώνει μέσα του τη μορφή του Χριστού και τον κάνει παιδί του Θεού Πατέρα.
Γιατί λοιπόν πρέπει να αρνούμαστε στα παιδιά το δικαίωμα να έχουν από την αρχή της ζωής τους τη ζωοποιό Χάρη του Αγίου Πνεύματος, ως μέρος της ύπαρξης τους; Αν καθώς μεγαλώνουν αποφασίσουν ότι δεν θέλουν πια το Άγιο Πνεύμα, ας το αρνηθούν, όπως κάνει καθένας που αρνείται τον Θεό. Και ο Θεός αυτήν την κίνηση την σέβεται και αφήνει αυτόν που Τον αρνείται.

Η Βάπτισή μας και γενικά η σχέση μας με τον Θεό δεν μας δεσμεύει. Μήπως άλλωστε ζούμε αν δεν το επιλέξουμε και επιδιώξουμε όπως ταιριάζει σε βαπτισμένους Χριστιανούς; Επομένως ούτως ή άλλως διαλέγουμε. Αν κανείς θέλει να αλλάξει πίστη, δεν δεσμεύεται από το βάπτισμα. Το βάπτισμα σώζει τελικά όσους με τον καθημερινό τους αγώνα ενεργοποιούν τη χάρη του Αγίου Πνεύματος μένει αδιενέργητη στην ψυχή του. Όπως δηλαδή το μολύβι που γράφουμε ή το βέλος για να κινηθούν χρειάζονται το ανθρώπινο χέρι, έτσι και η αίρεση των ανθρώπων που πιστεύουν. Το γεγονός της ταύτισης του βαπτίσματος με την αναγέννηση, δεν σημαίνει πως το βάπτισμα μας απαλλάσσει από τον προσωπικό αγώνα για τη διατήρηση και την καρποφορία του πνευματικού δώρου.

Τα λόγια του Αγίου Κυρίλλου, Αρχιεπισκόπου Ιεροσολύμων, τον 4ο αιώνα, «προς τους φωτιζόμενους» μπορούν να λειτουργήσουν αφυπνιστικά και στην εποχή μας:«Δεν παίρνεις λοιπόν όπλο φθαρτό, αλλά πνευματικό. Φυτεύεσαι στο νοητό Παράδεισο. Παίρνεις καινούργιο όνομα που δεν το είχες πριν. Πριν από το βάπτισμα ήσουνα κατηχούμενος, ενώ τώρα θαονομαστείς πιστός. Από την αμαρτία μετατίθεσαι, περνάς στη δικαιοσύνη, από το μόλυσμα στην καθαρότητα… Αυτό όμως δεν φτάνει…

Έργο του Θεού είναι το φύτεμα και το πότισμα, και δικό σου η καρποφορία. Έργο του Θεού είναι να σου δώσει τη χάρη Του, ενώ δικό σου να τη δεχτείς και να τη διατηρήσεις.

Μην καταφρονείς τη Χάρη, επειδή σου δίνεται δωρεάν, αλλά δέξου τη και συντήρησέ την, λειτουργώντας την μέσα στην ύπαρξή σου με πραγματική ευλάβεια»

orthodoxigynaika.blogspot.gr
vatopaidi.wordpress.com

Πηγή

13 σχόλια:

 1. ολα ειναι ΦΑΣΙΣΜΟΣ απο θρησκεια κομματα ολα να εξουσιαζουν τους ανθρωπους...ακομα και τα σχολεια σε μαθαινους να υπακους στους μεγαλους...
  Απάντηση
  Απαντήσεις
  1. Από μικρό σου μαθαίνουν αυτό που ξέρουν. Σε κάποια κάνουν λάθος σε κάποια όχι. Μεγάλος άνθρωπος είσαι άλλαξε. Εκτός αν είσαι ΤΟΣΟ ΦΑΣΙΣΤΑΣ που δεν μπορείς να αλλάξεις ούτε τον εαυτό σου.
  2. Δεν σε πιεζει κανεις να πιστευεις στον Χριστο παπαρολογε ημιμαθη ! Η Ορθοδοξια ειναι το μονο θρησκευμα που δεν πιεζει κανεναν!Και με κανενα τροπο !
  3. 12+20 παπαρας εισαι εσυ, βλεπω τι ειναι η θρησκεια σου!! απο που να ξεκινησω το πως επιβλιθηκε στη Ελλαδα στο σιχαμα το βυζαντιο..αν χριστος ζουσε σημερα θα μετανιονε για εσας τους τεμεκ χριστιανους.. ΑΘΕΟΣ..
 2. Μάστορα συγνώμη. Μη μπερδεύεις θέματα υγείας τροφής και παιδείας με τα μεταφυσικά. Το να σε "χρίσω" χριστιανό με το στανιό και μάλιστα να το αναγράφω (άλλοτε) και στην ταυτοτητά σου δεν είναι καθόλου ΟΡΘΟΝ! Η θρησκεία δεν είναι βιολογική ανάγκη αλλά προσωπική επιθυμία.
  Απάντηση
  Απαντήσεις
  1. ΣΟΦΟΝ ΤΟ ΣΑΦΕΣ...

   ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ....
 3. "Τη σωτηρία και υπέροχη
  σφραγίδα του Άγιου Πνεύματος, που παίρνει με το Βάπτισμα, τη γνωρίζουν οι άγγελοι και την τρέμουν οι δαίμονες."

  Ο ΒΑΠΤΙΣΜΕΝΟΣ-ΜΥΗΜΕΝΟΣ ΓΕΜΙΖΕΙ ΜΕ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ
  ΜΕΣΩ ΜΑΓΙΚΩΝ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΩΝ,
  ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΝΕΥΜΑ ΝΑ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΖΕΤΑΙ.

  ΑΦΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΓΕΜΙΣΕΙ ΜΕ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΑΠ'ΕΥΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΘΕΟ,
  ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΠΝΕΥΜΑ,ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΑΣ ΤΟΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΠΑΔΩΝ,ΤΩΝ
  ΔΑΣΚΑΛΩΝ,ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ.
  ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΒΑΠΤΙΣΜΕΝΟΙ ΕΙΝΑΙ.
  ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΟΙ ΜΕ ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ...

  ΤΩΡΑ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΓΕΜΑΤΟΙ ΜΕ
  ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΚΙ ΟΛΑ ΓΥΡΩ ΜΑΣ-ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΜΑΣ
  ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ-ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΒΟΛΙΚΑ ΠΛΑΣΜΕΝΑ,
  ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΘΕΟΣ ΞΕΡΕΙ...

  Απάντηση
  Απαντήσεις
  1. Καλα εσυ εισαι γεματος απο μισος και εμπαθεια ! Ο Χριστος φταιει για την καταντια σου ; Η Βαπτιση; Η οι επιλογες σου, το βρωμικο μυαλο σου και το μισος σου;
 4. Οι γονεις βαπτιζουν το παιδι τους κανοντας το καλυτερο δυνατο που νομιζουν !Τωρα εσεις που βαζετε ερωτηματικα και δεν σας αρεσει που ειστε βαπτισμενοι μπορειτε να πατε και να το ακυρωσετε με μια υπευθυνη δηλωση!Αλλωστε ο Χριστος ειπε Οποιος θελει οπισω μου ελθει!Δεν τραβαει κανεναν με το ζορι !Οποτε οποιος δεν θελει μπορει να παρει τον πουλο !!ΑΠΛΟ !!Ολα τα αλλα ειναι παπαρολογια !
  Απάντηση
  Απαντήσεις
  1. "...μακάριοι οι μη ιδόντες και πιστεύσαντες".Αυτό λέει ο Κύριος στον Θωμά.Συνέχισε τον αγώνα αδελφέ μου.
   ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ
 5. Πολύ καλό το άρθρο.
  Ηρεμήσαμε για λίγο.
  Απάντηση
 6. κατασκευασμα των εβραιων..
  Απάντηση
 7. Δεν σε πιεζει κανεις να πιστευεις στον Χριστο παπαρολογε ημιμαθη ! Η Ορθοδοξια ειναι το μονο θρησκευμα που δεν πιεζει κανεναν!Και με κανενα τροπο !

  Καλα εσυ εισαι γεματος απο μισος και εμπαθεια ! Ο Χριστος φταιει για την καταντια σου ; Η Βαπτιση; Η οι επιλογες σου, το βρωμικο μυαλο σου και το μισος σου;

  !Οποτε οποιος δεν θελει μπορει να παρει τον πουλο !!ΑΠΛΟ !!Ολα τα αλλα ειναι παπαρολογια !

  ΛΟΓΙΑ ΓΕΜΑΤΑ ΜΕ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ...
  Απάντηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση: Μη βάζετε σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο.
Τ α σχόλιά σας ας είναι κόσμια