Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2013

Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2013

Η άλωση της δημόσιας υγείας - Ο Άδωνις έκλεισε την πόρτα στην Υγεία

Οκύβος ερρίφθη, λοιπόν, για τη δημόσια υγεία. Διά χειρός Αδώνιδος Γεωργιάδη, ετέθη με τον πιο επίσημο και τελεσίδικο τρόπο η σφραγίδα για την ουσιαστική διάλυση του ΕΟΠΥΥ, όπως τουλάχιστον τον ξέρουμε μέχρι σήμερα.

Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης πετάει στον κάλαθο των αχρήστων την πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα και μετατρέπει τον ΕΟΠΥΥ από πάροχο σε αγοραστή υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα. Γι' αυτό και ο πολύπαθος Οργανισμός δεν έχει πλέον κανένα λόγο να συντηρεί δομές, κτήρια και...
υπηρεσίες, πολύ περισσότερο δε, δικούς του γιατρούς.

Επειτα από έντονες αντιδράσεις μέσα στα δύο κυβερνώντα κόμματα, η αρχική ιδέα τού ξαφνικού θανάτου του ΕΟΠΥΥ ή της μαζικής απόλυσης ιατρικού προσωπικού και υπαλλήλων δεν κρίθηκε αποτελεσματική.

Προτιμήθηκε τελικά η λύση που αναγκάζει τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) να μεταταχθούν στο ΕΣΥ και να κλείσουν, βέβαια, τα ιδιωτικά τους ιατρεία, εάν δεν θέλουν να απολυθούν. Την ίδια περίπου τύχη θα έχουν 4.500 υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ, που παίρνουν κι αυτοί το δρόμο της κινητικότητας, όπως ονομάζεται κατ' ευφημισμόν η διαθεσιμότητα και η απόλυση από το Δημόσιο, εάν δεν βρεθεί εν τω μεταξύ κάποια άλλη θέση εργασίας στο Δημόσιο.

Η μαζική έξοδος 9.000 εργαζομένων (γιατρών και υπαλλήλων) από τον ΕΟΠΥΥ ικανοποιεί μόνο τις μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων που πρέπει να τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, και τίποτα άλλο. Αποτελεί μεγάλο πλήγμα στην παροχή δωρεάν δημόσιας υγείας προς τους πολίτες. Είναι ένα σημαντικό βήμα για την ολοκληρωτική αθέτηση, εκ μέρους της εξουσίας, του κοινωνικού συμβολαίου που παραδοσιακά έδενε όλα τα μεταπολεμικά χρόνια τις κυβερνήσεις της Δυτικής Ευρώπης με τους λαούς τους.

Η αποδόμηση του κοινωνικού κράτους, βέβαια, ούτε αρχίζει ούτε σταματά εδώ. Είναι απλώς ακόμη ένα συμβόλαιο του νεοφιλελευθερισμού, την εκτέλεση του οποίου επιχειρούν να εμφανίσουν περίπου ως «θεία πρόνοια» οι ιεροκήρυκες των μνημονίων.

Το λιγότερο και αποτελεσματικότερο κράτος είναι η καραμέλα τους. Δεν εξηγούν, βέβαια, γιατί δεν αναμορφώνουν το σπάταλο και πολυπλόκαμο Δημόσιο, αλλά πάντα επιλέγουν να το εξαφανίσουν. Προς μεγάλη χαρά και όφελος, βέβαια, των ιδιωτικών συμφερόντων, που καραδοκούν.

Οσες παροχές του ΕΟΠΥΥ δεν γίνουν συμβόλαια σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, θα μεταφερθούν στο ΕΣΥ, που επίσης βρίσκεται στο στόχαστρο της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας. Είναι οι ίδιοι εκπρόσωποι της παλαιάς πολιτικής τάξης που έχουν αναλάβει κι αυτή την αποστολή.

Από enet, μοντάζ Γρέκι

Ο Άδωνις έκλεισε την πόρτα στην Υγεία 
Θέλει ο Άδωνις να κρυφτεί και η χαρά που έγινε υπουργός δεν τον αφήνει… Διατυμπανίζει ο άνθρωπος όπου βρεθεί  και όπου σταθεί ότι θα κάνει όλα τα χατίρια  της τρόικας για να παραμείνει στη θέση του λέγοντας μάλιστα ότι: «Δεν πρόκειται να ξεφύγει τίποτα. Θα υλοποιηθούν όλες οι δεσμεύσεις που έχει δώσει η χώρα και δεν θα ρισκάρουμε τις επόμενες δόσεις»!

Με το πρόσχημα αυτό έχει βάλει μπουρλότο σε όλο το σύστημα υγείας κλείνοντας  τα νοσοκομεία το ένα πίσω από το άλλο και εξαθλιώνοντας την λειτουργία της όποιας κρατικής ιατρικής περίθαλψης είχε απομείνει και λειτουργεί σε αυτό τον τόπο!

Και για να γίνουμε πιο σαφείς, τα νοσοκομεία έχουν στερέψει από πιστώσεις για το 2013 και δεν έχουν χρήματα ούτε για το πετρέλαιο θέρμανσης, ούτε για τα βασικά υγειονομικά αναλώσιμα.

Και σαν να μην έφτανε μόνο αυτό, βάζει λουκέτο και σε όλες τις υπηρεσίες και κρατά μόνο την «εποπτεία» των ιδιωτικών φαρμακείων, τα οποία πλέον θα κάνουν και τη δουλειά των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ – όσα δηλαδή θα μπορούν να κάνουν τις παραγγελίες των ακριβών φαρμάκων… Τρέχα γύρευε δηλαδή!!!

Την ώρα λοιπόν που λείπουν από τις μονάδες υγείας 6.000 γιατροί και 14.000 νοσηλευτές, ο Άδωνις παίζει τις… κουμπάρες με τους γιατρούς, γιατί όπως άλλωστε έχει πει δεν θέλει κανείς να τους στερήσει την χαρά των απολύσεων!

Για αυτό λοιπόν προχωρά σε πρόσληψη λιγοστών επικουρικών γιατρών περιορισμένης διάρκειας με επισφαλείς συμβάσεις και χρησιμοποιεί περιστασιακά ιδιώτες  γιατρούς  με μπλοκάκι και μετακινήσεις «πλεονάζοντος» (!) ιατρικού προσωπικού από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Ένα καραβάνι μετακινούμενων γιατρών διογκώνεται σιγά - σιγά σε ολόκληρη την χώρα, ανακυκλώνοντας τις ελλείψεις και επιβάλλοντας μια γενικευμένη υποβάθμιση.

Εν τω μεταξύ, οι δαπάνες για την λειτουργία του συστήματος υγείας μειώνονται ακόμη περισσότερο για το επόμενο έτος για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των τοκογλύφων δανειστών και τραπεζιτών, σχεδιάζεται η πλήρης διάλυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μέσω της κατάργησης του ΕΟΠΠΥ και η ανακατεύθυνση των ασθενών του στα καταρρέοντα νοσοκομεία, εκατοντάδες εργαζόμενοι στην υγεία τίθενται σε διαθεσιμότητα, ακόμη και οι λιγοστοί οδηγοί των ασθενοφόρων.

Με τις υγείες μας…

Μιχαλού από το Ποντίκι , μοντάζ Γρέκι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση: Μη βάζετε σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο.
Τ α σχόλιά σας ας είναι κόσμια