Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου 2013

Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου 2013

Τα κόκκινα δάνεια θα γίνουν... πράσινα. Η λύση των τραπεζιτών

Ενώ το θέμα των πλειστηριασμών παραμένει ανοιχτό και τα χαρτοφυλάκια δανείων συνεχίζουν να πωλούνται στο 20-25 της ...


ονομαστικής τους αξίας στη δευτερογενή αγορά, οι τραπεζίτες υπό το φως των ελέγχων της BlackRock και με άγχος των επερχόμενων stress tests της ΕΚΤ αναζητούν λύσεις ώστε να βελτιώσουν την εικόνα των ισολογισμών τους και να περιορίσουν τις τρύπες.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι νέες ρυθμίσεις που ξεκίνησαν ήδη να λανσάρονται ακόμα και στα ενυπόθηκα δάνεια, ζητώντας από τους δανειολήπτες να κάνουν μίνιμουμ καταβολές ώστε να καταστεί ενεργό το δάνειο. Σε αυτό το πλαίσιο προωθούνται και ρυθμίσεις με επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής από 20-45 έτη, ανάλογα με την ηλικία των δανειοληπτών.

Παράλληλα ζητούν την εμπλοκή και παρένθετων προσώπων, όπως των τέκων, των δανειοληπτών ώστε να φανεί ότι το δάνειο είναι διασφαλισμένο ακόμα και στη χειρότερη περίπτωση.

Οι τράπεζες χρησιμοποιώντας δεδομένα που έχουν συγκεντρώσει για την περιουσιακή κατάσταση και τα εισοδήματα των δανειολητπών επιχειρούν να λύσουν μόνες τους το γρίφο των "μπαταχτσίδων", ακριβής υπολογισμός για τους οποίους δεν υπάρχει.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες οι τραπεζίτες έχουν καταλήξει σε ένα πολυσύνθετο σχέδιο, για εξατομικευμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούν τα «κόκκινα» δάνεια, το οποίο θα λειτουργήσει, είτε απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί είτε όχι.

«Οι δανειολήπτες που έχουν πραγματικό πρόβλημα, μικρότερο ή μεγαλύτερο, δεν έχουν να φοβούνται τίποτα», λένε χαρακτηριστικά τραπεζίτες στο «Εθνος της Κυριακής».

Το κυρίαρχο στοιχείο κάθε «λύσης, αφορά την πραγματική και μόνο οικονομική κατάσταση της οικογένειας, του φυσικού προσώπου και της επιχείρησης, με στόχο την ομαλοποίηση της αγοράς, την ανάσα των νοικοκυριών και την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.


sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση: Μη βάζετε σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο.
Τ α σχόλιά σας ας είναι κόσμια