Powered By Blogger

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Τέμπη, το μεγαλείο της φύσης!

Η κρεμαστή γέφυρα των Τεμπών
Φωτό: Γιάννης Τούντας
   
Γραφικότατη κοιλάδα της βορειοανατολικής Θεσσαλίας, τα Τέμπη είναι το στενό πέρασμα που διανοίγεται μεταξύ τουΟλύμπου και του Κισσάβου (Όσσας), στο σημείο όπου τα νερά του ποταμού Πηνειού ρέουν ήρεμα προς τις εκβολές του, μέσα σε οργιώδη βλάστηση (αιωνόβια πλατάνια, λεύκες, ιτιές, άφθονες πηγές). Στο επιβλητικό αυτό τοπίο η ομορφιά περισσεύει και το μεγαλείο της φύσης εμπλέκεται στην ιστορία και τους μύθους του λαού μας.


Τα στενά των Τεμπών (η ονομασία τους διατηρείται αναλλοίωτη από την αρχαιότητα) υπήρξαν στο διάβα των αιώνων θέση στρατηγικής σημασίας, καθώς αποτελούσαν το κύριο πέρασμα από τη Μακεδονία προς τη Θεσσαλία. Η παράκαμψη της κοιλάδας των Τεμπών ανάγκαζε τους κατά καιρούς εισβολείς να ακολουθήσουν τις δύσβατες διαβάσεις του Ολύμπου και του Κισσάβου.

Η περιοχή των Τεμπών συνδέθηκε με γιορτέςλατρείες και μύθους της αρχαιότητας, στους οποίους ο Ποσειδώνας, οΑπόλλωνας και η Άρτεμη έχουν κυρίαρχη θέση.

Σύμφωνα με τους αρχαίους συγγραφείς, τα Tέμπη (τέμνω: κόβω, διανοίγω) είναι δημιούργημα ενός φοβερού σεισμού που χώρισε τους δύο ορεινούς όγκους και προκάλεσε το αποστράγγισμα της απέραντης λίμνης που σκέπαζε τη θεσσαλική πεδιάδα. Οι γεωλογικές αυτές μεταβολές συνδέθηκαν στις μυθικές παραδόσεις του λαού μας με τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνος.

Και πάλι σύμφωνα με τη μυθολογία, η πανέμορφη Δάφνη, για να αποφύγει τον Aπόλλωνα, που την ερωτεύτηκε, παρακάλεσε τον πατέρα της, τον Πηνειό, να τη μεταμορφώσει σε φυτό. Eίναι το ιερό φυτό του Aπόλλωνα, η δάφνη, με το οποίο στεφανώνονταν οι προσκυνητές, ύστερα από καθαρμούς και ιεροτελεστίες, και αναχωρούσαν εν πομπή από το ιερό του Aπόλλωνα στα Τέμπη για τους Δελφούς. Ίχνη του ιερού του Απόλλωνα Πυθίου ή Τεμπείτη εντοπίστηκαν στους πρόποδες του Κισσάβου, στο άκρο της γέφυρας του Πηνειού.

Aπέναντι ακριβώς, στα ριζά του Oλύμπου, βρίσκεται η εκκλησία της Aγίας Παρασκευής (χτισμένη στις αρχές του 20ού αιώνα), με σπήλαιο-προσκύνημα και αγίασμα.

Πατήστε εδώ για να βρείτε κάθε είδους πληροφορίες για όλους τους οικισμούς και τα αξιοθέατα της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση: Μη βάζετε σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο.
Τ α σχόλιά σας ας είναι κόσμια