Powered By Blogger

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

"Να αποσυρθεί η εγκύκλιος του ΙΚΑ για τη διαδοχική ασφάλιση"


"Να αποσυρθεί η εγκύκλιος του ΙΚΑ για τη διαδοχική ασφάλιση"
Ενστάσεις για την εγκύκλιο του ΙΚΑ για τη διαδοχική ασφάλισηεκφράζουν ΠΑΣΟΚ , ΚΚΕ και ΓΣΕΕ και ζητούν να αποσυρθεί.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ “Η εγκύκλιος του ΙΚΑ για τις προϋποθέσεις θεμελίωσης και κατοχύρωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος, αντίκειται ευθέως και υπερβαίνει την υπάρχουσα νομοθεσία, και επιπλέον δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στους εργαζόμενους με διαδοχική ασφάλιση”.

“Καλούμε το Υπουργείο Εργασίας να αποσύρει την κατευθυντήρια οδηγία του και να εκδώσει άμεσα νέα για τη σωστή εφαρμογή του νόμου σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και το ΙΚΑ να αποσύρει άμεσα την εγκύκλιό του” τονίζει το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου του ΙΚΑ που επεκτείνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για χιλιάδες ασφαλισμένους, ζητά με ανακοίνωσή της και η ΓΣΕΕ.

Στην ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία κάνει λόγο για «κατάργηση της ασφαλιστικής συνέχειας» και κατηγορεί την κυβέρνηση «για πολιτικές που, παρακάμπτοντας το Κοινοβούλιο, ανατρέπουν τη ζωή χιλιάδων ασφαλισμένων, την ώρα μάλιστα που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας 1,5 εκατομμύριο συμπολίτες μας και κανείς πλέον εργαζόμενος δεν διανύει τον εργασιακό του βίο σε ένα και μόνο ταμείο».

Την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου του ΙΚΑ και την παύση κάθε διαδικασίας, απαιτεί και το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του, στην οποία επισημαίνει πως «η κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Εργασίας και του ΙΚΑ, προετοιμάζει σαρωτικές αλλαγές που αφορούν πάνω από 150.000 εργαζόμενους, κάνοντας πιο αυστηρές τις ηλικιακές προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση, χειροτερεύοντας περισσότερο την ισχύουσα νομοθεσία, προς όφελος του κεφαλαίου».

«Επιχειρεί να αυξήσει έως και 12 χρόνια το όριο ηλικίας με δραματικές επιπτώσεις για μητέρες ανηλίκων, σε αυτοαπασχολούμενες που είτε τους κλείνουν τα μαγαζιά είτε άλλαξαν επάγγελμα και ασφαλίστηκαν στο ΙΚΑ, για γυναίκες που είχαν 4.500 και ηλικία 55 ετών έως το 2012, ασφαλισμένες και ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ που μέχρι το 2012 (με εξαγορά πλασματικού χρόνου), θεμελίωναν δικαίωμα για σύνταξη με τις ισχύουσες προϋποθέσεις ως τότε», προσθέτει η ανακοίνωση του κόμματος καλώντας ταυτόχρονα «σε αγώνα εδώ και τώρα, εργαζόμενους, γυναίκες και αυτοαπασχολούμενους για να μην περάσουν οι αντιασφαλιστικές ανατροπές που αποτελούν μήνυμα για αυτά που θα ακολουθήσουν για όλους τους ασφαλισμένους».

Τι λέει η εγκύκλιος

Σημαντικές αλλαγές επέρχονται στη διαδοχική ασφάλιση, με εγκύκλιο του ΙΚΑ, ερμηνευτική του ασφαλιστικού νόμου 3863/2010, που αλλάζει τα δεδομένα για συνταξιοδότηση με χαμηλά όρια ηλικίας κυρίως τις γυναίκες μητέρες ανηλίκων, ελεύθερους επαγγελματίες που ασφαλίστηκαν από τον ΟΑΕΕ στο ΙΚΑ και όσους κατά τα τελευταία χρόνια δεν έχουν εργασία.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι ασφαλισμένοι, κατοχυρώνουν δικαίωμα σύνταξης από το ΙΚΑ, κατά τον χρόνο που συμπληρώνουν:

α) είτε τις απαιτούμενες ημέρες συνταξιοδότησης, οπότε κατοχυρώνεται το δικαίωμα συνταξιοδότησης στο όριο ηλικίας και με τις ημέρες εργασίας που έχουν καθοριστεί για το συγκεκριμένο έτος.



β) είτε την ηλικία - στις περιπτώσεις των γυναικών με 4.500 ημέρες εργασίας στη μεικτή ασφάλιση για πλήρη ή μειωμένη σύνταξη.

Όμως η κατοχύρωση, διευκρινίζει η εγκύκλιος, δεν μπορεί να λειτουργεί αναδρομικά, με την έννοια της συμπλήρωσης των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης για το χρονικό διάστημα που ο ασφαλισμένος ευρίσκεται σε ασφαλιστικό δεσμό με άλλο φορέα πλην του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ.

Αυτό σημαίνει, ότι όσοι αυτοαπασχολούμενοι ασφαλίστηκαν εκ νεόυ στο ΙΚΑ από την 1η Ιανουαρίου του 2013 και μετά, θα λάβουν μειωμένη σύνταξη στα 62 και πλήρη στα 67.

Αύξηση των ορίων ηλικίας θα υπάρξει και για τις μητέρες ανηλίκων που μπορεί κατά περίπτωση να φθάσει ακόμη και στα 62 χρόνια.

Αντίθετα διασώζονται, όσοι έχουν κάνει έναρξη στο ΙΚΑ το 2011 και το 2012.

Ακόμη, οι πλασματικοί χρόνοι που αναγνωρίζονται θα προσμετρούνται στον υπολογισμό της σύνταξης στο τέλος του συνολικού χρόνου ασφάλισης. Με τον τρόπο αυτό, δεν επηρεάζεται ούτε η πριμοδότηση των βαρέων ούτε ο υπολογισμός της ασφαλιστικής κλάσης.

Κατά συνέπεια, οι πλασματικοί χρόνοι δεν θα λαμβάνονται υπόψη ούτε για την συμπλήρωση των προϋποθέσεων αρμοδιότητας στην διαδοχική ασφάλιση (1500-500 ή 1000-300 ημερών ασφάλισης σε πρώτη και δεύτερη φάση αντίστοιχα, με εξαίρεση την στρατιωτική υπηρεσία η οποία λαμβάνεται υπόψη μόνο για την συμπλήρωση των 1500 ή 1000 ημερών ασφάλισης για δε τις 300 της τελευταίας 5ετίας στις περιπτώσεις αναπηρίας και θανάτου μόνο αν συμπίπτει χρονικά).
zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση: Μη βάζετε σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο.
Τ α σχόλιά σας ας είναι κόσμια