Powered By Blogger

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014


σάββατο, 18 ιανουαρίου 2014

18 Γενάρη 1944 - 18 Γενάρη 2014...


Αντάρτες του Ε.Λ.Α.Σ. στον Όλυμπο


Εβδομήντα ακριβώς χρόνια πέρασαν από την τελευταία βάρβαρη επιδρομή των Γερμανικών στρατευμάτων στο Λιτόχωρο, στις 18 του Γενάρη του 1944.
Αυτά τα Χιτλερικά φασιστικά κτήνη που στο όνομα τους ομνύουν οι ημεδαποί δολοφόνοι ης "Χρυσής Αυγής".



Σαν σήμερα 18 Ιανουαρίου 1944 ημέρα του Αγίου Αθανασίου, που το Λιτόχωρο μέσα σε μία νύχτα είχε σκεπαστεί με 50 εκατοστά χιόνι, επέδραμαν για τρίτη φορά κατακαίγοντας και λεηλατώντας τα σπίτια και τα υπάρχοντα των Λιτοχωριτών αντάμα με τους ντόπιους συνεργάτες της Π.Α.Ο. και των άλλων ταγματαλητών, τους οποίους προσπαθούν οι νεοφασίστες να τους βγάλουν λευκές περιστερές.

Ήμουν μόλις 13 χρόνων μικρό παιδί τότε και έζησα όλη τη λαχτάρα και τη φρίκη, αλλά και τη απέραντη θλίψη για το θάνατο των... τεσσάρων Ελλήνων ανταρτών, οι τρεις Λιτοχωρίτες και ο ένας από την Κατερίνη, που έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι, για την πατρίδα και τη λευτεριά. Οι συμπατριώτες μας που έπεσαν σε εκείνη την αιματηρή συμπλοκή με τα βάρβαρα φασιστικά κτήνη είναι ο ηρωικός Ζαχαρίας Καρακίτσιος ο πρώτος διοικητής και καπετάνιος του 50ου συντάγματος του Ε.Λ.Α.Σ, ο πρωτ-αντάρτης Μπαρπαβασίλης Κωστίνος που διέθεσε και μοίρασε στους φτωχούς όλες τις οικονομίες του που μάζεψε δουλεύοντας σκληρά στην Αμερική ο Θανάσης Νίκας ή Νταπός, και ο νεαρός Θεοδωρίδης από την Κατερίνη.

Για το επεισόδιο αυτό έχω γράψει και σε προηγούμενο δημοσίευμα μου με περισσότερες λεπτομέρειες. Σήμερα ήρθε στη μνήμη μου όταν επισκέφθηκα το νεκροταφείο που είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Αγίου Αθανασίου, και όταν πέρασα από το σημείο που είχαν θαφτεί οι ηρωικοί νεκροί ξύπνησαν οι αναμνήσεις και μελαγχόλησα σκεπτόμενος.

Τους πάνοπλους Γερμαναράδες τους διώξαμε με τα ίδια τους τα όπλα που τους πήραμε παλεύοντας μαζί τους με τις αξίνες και τους μπαλτάδες, θα μπορέσουμε όμως να τους διώξουμε ποτέ, τώρα που μας έδεσαν χειροπόδαρα με τα δάνεια και τα μνημόνια, με την συνεργασία των ημεδαπών αργυρώνητων πολιτικών μας, και των υπερατλαντικών "συμμάχων" και Ευρωπαίων "Εταίρων" μας;

Λιτόχωρο 18 Ιανουαρίου 2014



Νίκος Κουκουτάτσιος
π. Δήμαρχος Λιτοχώρου
Αναρτήθηκε από Κόκκινο Βελούδο


στις σάββατο, ιανουαρίου 18, 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση: Μη βάζετε σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο.
Τ α σχόλιά σας ας είναι κόσμια