Powered By Blogger

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014


Σάββατο, 4 Ιανουαρίου 2014

EΛΙΑΜΕΠ: Το Ίδρυμα των Αποικιοκρατών




Toυ Κώστα Πικραμένου*

Έχουμε επανειλλημένως ασχοληθεί με το ΕΛΙΑΜΕΠ (Ελληνικό Ίδρυμα Αμυντικής και Εξωτερικής Πολιτικής). Ξεκίνησε το 1988 μετά από πρωτοβουλία του καθηγητή Ιστορίας (στο Πανεπιστήμιο Αθηνών) Θάνου Βερέμη και μετεξελίχθη σε Νομικό Πρόσωπο τη δεκαετία του 1990. Μεταξύ των προσωπικοτήτων που έχουν διατελέσει Πρόεδροι του Ιδρύματος είναι οι κ.κ Κουλουμπής Θεόδωρος, Θάνος Βερέμης, Γιάννης Βαλυνάκης και Λουκάς Τσούκαλης.

Χορηγός επικοινωνίας του ΕΛΙΑΜΕΠ είναι το συγκρότημα Αλαφούζου (ΣΚΑΙ, Καθημερινή) μέσω του Αλέξη Παπαχέλα.

Το ΕΛΙΑΜΕΠ έχει αξιοζήλευτο προυπολογισμό ο οποίος βασίζεται σε χρηματοδότηση του ΥΠΕΞ, σε ερευνητικά προγράμματα της ΕΕ, σε συνεργασίες με εγχώρια Ιδρύματα αλλά και αλλοδαπά και διεθνείς οργανισμούς. Η εξάρτηση του από συγκεκριμένα κέντρα εξουσίας (ΗΠΑ,ΝΑΤΟ,ΕΕ,Τράπεζες) είναι ευφανής καθιστώντας το άκρως μεροληπτικό όσον αφορά στα κείμενα πολιτικής που συντάσει (Σκοπιανό, Τουρκία, Σχέδιο Ανάν, Ατλαντικές Σχέσεις κα) και τις ημερίδες που διοργανώνει επί παντός επιστητού.

Το παράδοξο είναι ότι το ΕΛΙΑΜΕΠ «τρέχει» ερευνητικά προγράμματα που καλύπτουν σχεδόν όλα τα επιστημονικά αντικείμενα από τη γεωργική παραγωγή έως τη μετανάστευση και την ενέργεια. Γεγονός πρωτόγνωρο για κέντρο στρατηγικών μελετών όπως θέλει να τιτλοφορείται. Κατ’oυσίαν το ΕΛΙΑΜΕΠ αποτελεί το δίαυλο προκειμένου κάποιοι καθηγητές Πανεπιστημίων να συμπληρώνουν το μισθό τους (ειδικό μισθολόγιο θύμα της Τρόικας) με αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ (από έρευνα) ακόμα και αν χρειάζεται να προπαγανδίζουν θέσεις και απόψεις ενάντια στα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ελλάδος.

Χτες το ΕΛΙΑΜΕΠ φιλοξένησε το Γ.Γ του ΝΑΤΟ κ. Ράσμουσεν σε ημερίδα (στο Μέγαρο Μουσικής) με αφορμή τα 60 χρόνια συμμετοχής της Ελλάδος στη Βορειο-Ατλαντική Συμμαχία. Δίπλα στο κ. Ράσμουσεν καθόταν ο κ. Θεόδωρος Κουλουμπής (του ΕΛΙΑΜΕΠ) ο οποίος θεωρείται «τοποτηρητής των Αμερικανικών – Νατοικών Συμφερόντων» στην Ελλάδα.

Αλήθεια υπήρξε κάποιος από τους Έλληνες καθηγητές που συμμετείχαν στην ημερίδα να «στριμώξουν» το κ. Ράσμουσεν για το ρόλο του στην απαγόρευση του κουρδικού δορυφορικού τηλεοπτικού σταθμού «ROJ TV” στη Δανία όπου διετέλεσε πρωθυπουργός; Όλοι γνωρίζουν τις πιέσεις που δέχτηκε ο Ράσμουσεν από τους Τούρκους προκειμένου να συγκαταθέσουν για την ανάδειξη του σε Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Πριν ένα μήνα έγινε ημερίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ για την επιτυχημένη ένταξη των μεταναστών στην Ελλάδα και την Ολλανδία. Την Ελληνική πραγματικότητα παρουσίασε ο γνωστός Αλβανός δημοσιογράφος κ. Γκαζμέντ Καπλάνι!!! Την ημερίδα συνδιοργάνωσε η Πρεσβεία της Ολλανδίας στην Ελλάδα όπου χαιρέτησε ο Ολλανδός Πρέσβης.

Βέβαια ξέχασε ο κ. Πρέσβης να μας πει ότι η χώρα του αποτελεί προπύργειο της άκρας δεξιάς του Geert Wilders (τρίτο κόμμα στη Βουλή με 15%) και ότι οι διάφορες εθνικο-θρησκευτικές κοινότητες ζουν αποκομμένες μεταξύ τους σε τεράστια γκετοποιημένα οικοδομικά συγκροτήματα. Άλλωστε η Αθήνα μετεξελίσσεται γοργά σε κακέκτυπο Βορειο-ευρωπαϊκής μεγαλούπολης.

Σε λίγες ημέρες θα γίνει ημερίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ με θέμα «Αξιοποίηση Δημόσιας Περιουσίας» ελέω Μνημονίου. Φυσικά αυτοί που θα λάβουν μέρος κάθε άλλο παρά για το Δημόσιο Συμφέρον ενδιαφέρονται. Πρόκειται για τους κκ. Στέφανο Μάνο, Παναγή Βουρλούμη (του ΟΤΕ/ΕΛΙΑΜΕΠ), Καραμούζη (Eurobank/Λάτση) και το δικηγόρο Στρατή Στρατήγη, νομικό σύμβολο των ξένων πιστωτών της Ελλάδος.

Μάλιστα στην ιστοσελίδα του κ. Στρατήγη τονίζεται ότι:
«Το γραφείο διαθέτει εμπειρία σε ιδιωτικοποιήσεις και κυβερνητικά προγράμματα, έχοντας ενεργήσει ως νομικοί σύμβουλοι δημοσίων επιχειρήσεων και επενδυτών, εγχωρίων και ξένων, παρέχοντας υπηρεσίες και κατά την σύνταξη της σχετικής ειδικής νομοθεσίας.»(http://www.stratigis.gr/areas.html)

Το τραγελαφικό όλης της υπόθεσης είναι ότι στην πρόσφατη δημοσίευση του καταλόγου των καλύτερων think tanks στην Ευρώπη και το Κόσμο (http://www.gotothinktank.com) που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια (ΗΠΑ) το ΕΛΙΑΜΕΠ δεν βρίσκεται καν στα 50 καλύτερα της Δυτικής Ευρώπης αλλά ούτε και της Ανατολικής.

Κατα τ’άλλα η ...έρευνα συνεχίζεται και οι ΕΛΙΑΜΕΠίτες προσκαλούνται σε τηλεπαράθυρα και εκπομπές για...να σώσουν την Ελλάδα.


*Ο Κώστας Πικραμένος είναι συγγραφές του βιβλίου «Τα διπλωματικά έγγραφα για την Τουρκία» (http://ekdotika.blogspot.com)


Πηγή

Αναρτήθηκε από ΠΟΠΗ ΣΟΥΦΛΗ στις 11:16 μ.μ.
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείουBlogThis!Μοιραστείτε το στο TwitterΜοιραστείτε το στο Facebook

Ετικέτες ΕΛΙΑΜΕΠ


1 σχόλιο:


Ανώνυμος5 Ιανουαρίου 2014 - 2:24 π.μ.

Νεοκλής Σαρρής: τι μου είπε ο Βερέμης όταν τον ρώτησα γιατί άλλαξε απόψεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση: Μη βάζετε σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο.
Τ α σχόλιά σας ας είναι κόσμια