Powered By Blogger

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2014

«Έξυπνες» επιλογές για να αποφύγετε μια πιθανή υπογλυκαιμία

Παλιότερα υπήρχε η άποψη ότι τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη θα έπρεπε να αποφεύγουν όλες τις αμυλούχες τροφές που ευθύνονται για την αύξηση των επιπέδων...
του σακχάρου, ότι δηλαδή από το καθημερινό τους διαιτολόγιο θα έπρεπε να αποκλείονται βασικά τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες.

Παρότι παρεξηγημένοι, στην πραγματικότητα οι υδατάνθρακες αποτελούν τη βασική πηγή ενέργειας του εγκεφάλου μας και του νευρικού μας συστήματος, προσφέρουν δηλαδή την ενέργεια που χρειαζόμαστε για να κινηθούμε, να σκεφτούμε και να γίνουν όλες οι απαραίτητες λειτουργίες του σώματός μας. Στην κατηγορία των υδατανθράκων ανήκουν τρόφιμα όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρυζί, η πατάτα και τα όσπρια.

Σήμερα, η παλαιότερη αυτή θεωρία έχει καταρριφθεί και σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, ο σωστός διατροφής των ατόμων που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη δεν διαφέρει σε σχέση με αυτόν των υγιών ατόμων.

Σε αυτά τα πλαίσια, οι υδατάνθρακες δεν απαγορεύονται, αλλά οι διατροφικές οδηγίες εστιάζουν στον σταθερό καταμερισμό των γευμάτων και των υδατανθράκων κατά τα τη διάρκεια της ημέρας προκειμένου να διαχειριστεί κανείς αποτελεσματικά το σακχαρώδης διαβήτη, καθώς και στην επιλογή τροφίμων με χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη.

Σνακ: Επιλέξτε «έξυπνα»

Τα υγιεινά και ισορροπημένα σνακ αποτελούν μέρος της διατροφής των ατόμων με διαβήτη. Τι θα μπορούσατε να επιλέξετε;

Μία πολύ καλή επιλογή είναι τα προϊόντα ολικής αλέσεως, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, τα συστατικά δηλαδή των τροφίμων που δεν αλλοιώνονται περνώντας από το στομάχι και το λεπτό έντερο. Οι φυτικές ίνες αυξάνουν τον όγκο των τροφίμων και επιβραδύνουν την πέψη, επομένως τα τρόφιμα που τις περιέχουν έχουν και χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη. Τις φυτικές ίνες τις συναντούμε στα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια (φακές, ρεβίθια, φασόλια), στα δημητριακά και στα προϊόντα δημητριακών ολικής αλέσεως, στους ξηρούς καρπούς και σε όλα τα τρόφιμα ολικής αλέσεως.

Τα σνακ πρέπει τα τοποθετούνται ενδιάμεσα στα γεύματα, καθώς με τον τρόπο αυτό να μην μένει το στομάχι πολλές ώρες άδειο και έτσι να αποφύγουμε και μια πιθανή υπογλυκαιμία.

Ενδεικτικές επιλογές σνακ

Ακολουθούν ορισμένες εύκολες επιλογές που μπορούν να σας κρατήσουν μέχρι το επόμενο κυρίως γεύμα. Η επιλογή του σνακ πρέπει να γίνετε με βάση των προσωπικών προτιμήσεων αλλά και με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού και του διαιτολόγου σας.

– Ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά με 6-10 ανάλατους ξηρούς καρπούς.
– Μία μερίδα φρούτου.
– Τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, 1 φέτα τυρί χαμηλών λιπαρών και 1 φέτα γαλοπούλα.
– Δύο φρυγανιές ολικής αλέσεως με λίγο τυρί και 1 μερίδα φρούτου.
– Ένα ημιαποβουτυρωμένο γιαούρτι με φρούτα.
– Ένα ρυζόγαλο με υποκατάστατο ζάχαρης.



Πηγή: nutrimed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση: Μη βάζετε σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο.
Τ α σχόλιά σας ας είναι κόσμια