Powered By Blogger

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου 2014

Έχω υψηλή πίεση μπορώ να γυμνάζομαι με βάρη ;

Επί χρόνια, οι ειδικοί συνιστούσαν στους πάσχοντες από υπέρταση να αποφεύγουν τις ασκήσεις με βάρη, διότι η αύξηση της πίεσης κατά τη διάρκεια της....


ανύψωσης μεγάλου βάρους ενδεχομένως να δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα και μακροπρόθεσμα να αύξανε περαιτέρω την αρτηριακή πίεση.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια μεγάλες μελέτες έδειξαν ότι ισχύει το αντίθετο: τελικά, οι ασκήσεις με βάρη μειώνουν την αρτηριακή πίεση σε κατάσταση ηρεμίας, επειδή η αύξηση της μυϊκής δύναμης που επιφέρουν, σημαίνει μείωση των απαιτήσεων από την καρδιά κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων.

Σε μια ανάλυση 11 κλινικών μελετών που συνέκριναν ενηλίκους που έκαναν βάρη αρκετές φορές την εβδομάδα με εθελοντές που δεν έκαναν, διαπιστώθηκε ότι οι ασκήσεις με βάρη μείωναν τη συστολική πίεση κατά 2% και τη διαστολική πίεση κατά 4%. Τα οφέλη αυτά φαντάζουν μικρά, αλλά μπορεί να βελτιώσουν σημαντικά την καρδιαγγειακή υγεία. Μία άλλη μελέτη, έδειξε ότι 2-3 προπονήσεις με βάρη την εβδομάδα (με ασκήσεις όπως οι κάμψεις δικεφάλων και οι πιέσεις ποδιών) μπορεί να βοηθήσουν στον καλύτερο έλεγχο της πίεσης.

Το μόνο πάντως σίγουρο είναι ότι οι ασκήσεις με βάρη μπορεί να ωφελούν τους ασθενείς με προβλήματα καρδιάς, αλλά κανένας ασθενής δεν πρέπει να αρχίσει να προπονείται εάν πρώτα δεν ρωτήσει τον γιατρό του.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση: Μη βάζετε σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο.
Τ α σχόλιά σας ας είναι κόσμια