Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου 2014


Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου 2014

Τι σημαίνει η απόφαση του Αρείου Πάγου για το χαράτσι

Η δικαστική απόφαση που θα κρίνει οριστικά εάν είναι αντισυνταγματικό ή όχι το πρώτο χαράτσι που εισπράχθηκε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ έχει μεγάλη ακόμη διαδρομή...


Ωστόσο, μέχρι να φτάσει αυτή η στιγμή, οι πολίτες οφείλουν να πληρώνουν κανονικά το χαράτσι που επιβάλλεται και πληρώνεται μαζί με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Με άλλα λόγια, σήμερα το Δ΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου έκρινε αντισυνταγματικό και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το πρώτο χαράτσι (έκτακτο ειδικό τέλους ηλεκτροδοτημένων δομημένων επιφανειών) που είχε επιβληθεί.

Η απόφαση του Δ΄ Τμήματος ελήφθη με πλειοψηφία 3 υπέρ και 2 και λόγω της διαφοράς μίας ψήφου αναγκαστικά παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια για νέα κρίση.

Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μιχ. Θεοχαρίδης πρέπει μέσα στο επόμενο διάστημα να ορίσει την ημέρα που θα συζητηθεί (δικάσιμος) η επίμαχη υπόθεση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Αφού συζητηθεί η υπόθεση μετά θα εκδοθεί η σχετική απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

Η απόφαση αυτή της Ολομέλειας δύο πράγματα μπορεί να πει:

Πρώτον, ότι το χαράτσι είναι συνταγματικό. Στην περίπτωση αυτή δεν αλλάζει τίποτα και καλώς όλοι οι πολίτες πλήρωσαν το χαράτσι.

Δεύτερον, ότι το χαράτσι είναι αντισυνταγματικό. Στην δεύτερη αυτή περίπτωση αυτή η υπόθεση θα οδηγηθεί στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ). Και θα οδηγηθεί στο ΑΕΔ, καθώς η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει κρίνει ότι το χαράτσι είναι συνταγματικό, αλλά δεν μπορεί να κόβεται το ηλεκτρικό ρεύμα σε περίπτωση που δεν πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.


Το ΑΕΔ στη δεύτερη αυτή περίπτωση, επιλαμβάνεται καθώς το Σύνταγμα αναφέρει ότι εάν υπάρξουν αντίθετες αποφάσεις για το ίδιο θέμα μεταξύ των τριών μεγάλων δικαστηρίων της χώρας (Συμβούλιο της Επικρταείας, Άρειος Πάγος και Ελεγκτικό Συνέδριο), τότε την τελική και οριστική απόφαση θα την έχει αυτό (ΑΕΔ).Όλες αυτές οι δικαστικές διαδικασίες μέχρι να υπάρξει οριστική απόφαση απαιτούν -περίπου- χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο ετών.


Αναγκαίο είναι εξάλλου να αναφερθεί ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου αφορά το πρώτο χαράτσι. Δηλαδή αυτό που ήδη έχει εισπραχθεί. Άρα δεν τίθεται καν θέμα πληρωμής ή όχι. Σήμερα, οι πολίτες πληρώνουν χαράτσι που έχει επιβληθεί με νεότερο νομοθετικό καθεστώς για το οποίο δεν έχουν επιληφθεί ακόμα τα δικαστήρια.ΑΠΕ-ΜΠΕ

στις 8:10 π.μ.
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείουBlogThis!Μοιραστείτε το στο TwitterΜοιραστείτε το στο Facebook

Ετικέτες Νέα, Οικονομία


3 σχόλια:


Ανώνυμος8 Φεβρουαρίου 2014 - 8:56 π.μ.

ΙΝΔΙΑΝΟΣ

ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΝ ΜΕΤΑΜΕΛΕΙΑ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ..ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΕΡΓΟΥΣΑΝ Σ'ΟΛΕΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΩΝ ΚΛΗΤΗΡΩΝ ΤΗΣ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ..ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΦΥΛΑΚΙΖΟΥΝ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΔΙΑΤΑΓΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΤΩΝ ..ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΟΘΕΝ ΚΑΛΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ..ΑΛΩΣΤΕ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΗ ΘΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ..ΑπάντησηΑνώνυμος8 Φεβρουαρίου 2014 - 9:01 π.μ.

ΕΧΟΥΝΕ ΞΕΣΚΙΣΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΘΥΜΗΘΗΚΑΝΕ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΤΣΙΟΥ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ ΕΝΟΣ ΗΛΙΘΙΟΥ ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΗ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
ΣΑΝ ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΟΡΗΓΗΣΟΥΝ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΠΟΥ ΠΑΛΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΚΡΙΝΑΝΕ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΛΛΑ ΘΑ ΤΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΕΠΙ ΜΑΤΑΙΩΑπάντησηΑνώνυμος8 Φεβρουαρίου 2014 - 11:42 π.μ.

Αυτες οι ψηφοφοριες ειναι μυστικες??
Βγαλτε και κανενα ονοματακι που ψηφησε υπερ...
Ο ξηρος ειναι εκει και περιμενει....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση: Μη βάζετε σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο.
Τ α σχόλιά σας ας είναι κόσμια