Powered By Blogger

Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Τρίτη, 11 Μαρτίου 2014

Διατροφικές συμβουλές για να μην σας λείψει τίποτα στη νηστεία

Το νηστίσιμο διαιτολόγιο αποτελεί ένα διαιτολόγιο απαλλαγμένο από ζωικά προϊόντα...
 Αυτό διατροφικά σημαίνει καλύτερης ποιότητας λιπαρά, λιγότερο αλάτι, περισσότερες υδατοδιαλυτές βιταμίνες και φυτικές ίνες.
Δικαίως λοιπόν η νηστεία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια περίοδος διατροφικής αποτοξίνωσης.

Ωστόσο, ο πλήρης αποκλεισμός κρέατος, πουλερικών, ψαριού και γαλακτοκομικών μπορεί να έχει ως συνέπεια μειωμένη πρόσληψη σε βασικά συστατικά, όπως υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες, σίδηρος, βιταμίνη Β12 και ασβέστιο. Για την αποφυγή ανεπιθύμητων καταστάσεων που σχετίζονται με ελλείψεις στα παραπάνω συστατικά, χρειάζεται να γίνουν κάποιες διατροφικές προσαρμογές, που θα μας βοηθήσουν να κάνουμε τη νηστεία μας πιο πλήρη.

Αν λοιπόν θέλετε να νηστέψετε και να έχετε ένα ισορροπημένο νηστίσιμο διαιτολόγιο δεν μένει παρά να ακολουθήσετε ορισμένες βασικές συμβουλές όπως τις παραθέτουμε παρακάτω :

Εντάξτε στο νηστίσιμο διαιτολόγιο τρόφιμα που περιέχουν πρωτεΐνες σχετικά «υψηλής βιολογικής αξίας», που παρουσιάζουν δηλαδή παρόμοια σύσταση με τις αντίστοιχες του κρέατος, και είναι τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, τα θαλασσινά, το σιτάρι, το σουσάμι και το ταχίνι, η σόγια, τα μανιτάρια. Συνδυάστε τα μάλιστα με ρύζι για να έχετε ακόμη καλύτερο και πιο πλήρες θρεπτικό αποτέλεσμα.

Βάλτε τα θαλασσινά τουλάχιστον 2 - 3 φορές την εβδομάδα στη διατροφή σας, καθώς είναι από τις πιο πλούσιες πηγές σιδήρου και βιταμίνης Β12

Εντάξτε εναλλακτικές πηγές ασβεστίου σε καθημερινή βάση στη διατροφή σας, όπως γάλα σόγιας αμύγδαλα,, σουσάμι, ταχίνι, πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως σπανάκι και μπρόκολο.

Φτιάξτε γεύματα που είναι πλήρη όπως : σουπιές με σπανάκι, χταπόδι με μακαρονάκι, ριζότο με θαλασσινά, σαλάτες πράσινες με ψητά ή βραστά θαλασσινά και σουσάμι, ρεβιθόρυζο, φακόρυζο, ριζότο με μανιτάρια και λαχανικά.

Έχετε πλήρη και θρεπτικά σνακ όπως ανάλατους ξηρούς καρποί όπως τα αμύγδαλα, παστέλι, κουλούρι με σουσάμι, αποξηραμένα φρούτα όπως για παράδειγμα σύκα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση: Μη βάζετε σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο.
Τ α σχόλιά σας ας είναι κόσμια