Powered By Blogger

Δευτέρα 12 Μαΐου 2014


Στρατηγική κηποτεχνική διαμόρφωση και οικολογικά απωθητικά ζώων.









Όταν τα σκυλιά και οι γάτες ποθούν μια σαλάτα!
Πως μπορούμε να αποφύγουμε τις καταστροφές των φυτών από τα εξωτερικά ζωάκια που αναζητούν την απόλαυση της φύση στον κήπο μας; Σίγουρα, κανείς από εμάς δε θέλει έναν κήπο κατεστραμμένο, που μόλις έσπειρε, περιποιήθηκε και φρόντισε από εξωτερικούς επισκέπτες ή συναθροίσεις γατών της συνοικίας. Το ευχάριστο είναι ότι υπάρχουν τρόποι για να εμποδίσουμε τις ξένες εισβολές στον κήπο μας από αιλουροειδή και σκύλους χωρίς υπερβολές και βαρβαρότητες.


Κάποιες φορές λόγω δυσπεψίας ο σκύλος και η γάτα αναζητούν χόρτα ώστε να ανακουφιστούν από αυτό που τους προκάλεσε τη δυσπεψία. Όταν το κατοικίδιο έχει την μόνη απόδραση για βοσκή τον κήπο μας, θα αρκεστεί στα φυτά του οικιακού κήπου, γι’ αυτό θα πρέπει να προσέξουμε τα φυτά να μην είναι τοξικά ή ψεκασμένα με φάρμακα.
Οι γάτες και τα σκυλιά από τη φύση τους, χρησιμοποιούν τον κήπο για το σαλόνι τους ή ακόμα και για χώρο των απορριμμάτων τους. Για τις γάτες τοποθετούμε έξω ένα δοχείο με την αγαπημένη τους άμμο, όπου η σύστασή της τους γίνεται ακαταμάχητη ή ακόμα ένα πλαίσιο σε ηλιόλουστη θέση με το ειδικό γατόχορτο ή Νεπέτα που τους αποσπάει την προσοχή από άλλα φυτά. Η εκπαίδευση του σκύλου μας είναι μια από τις καλύτερες λύσεις στο πρόβλημα αυτό, επιπρόσθετα, κάποιες τεχνικές διαδικασίες βοηθούν ακόμα καλύτερα.

Η άγρια φύση πάντα γοητευτική







Λιβάδι με άγρια, αυτοφυή φυτά, χρήσιμα στα ζώα και στον άνθρωπο


Μοιραστείτε ένα κομμάτι του κήπου με το κατοικίδιό σας. Χώροι διαμορφωμένοι σαν εξοχικά τοπία, με συστάδες άγριας βλάστησης, σε συνδυασμό με δομικά διακοσμητικά στοιχεία προκαλεί τα κατοικίδιά μας για εξερεύνηση και ο κήπος γίνεται συναρπαστικός. Δημιουργήσετε λοιπόν ένα λιβάδι με χόρτα και ανθοφόρα φυτά. Η τεχνική αυτή βασίζεται στην πυκνή φύτευση και δίνει έμφαση στα πολλά είδη πολυετών και εποχιακών φυτών αλλά και στην άγρια βλάστηση με ελκυστικά μαγευτικά αγριολούλουδα.
Η πολύχρωμη ανθοφορία, τα αρωματικά λουλούδια και βότανα επιδρούν ευεργετικά στην ψυχική υγεία. Ένα τέτοιο παρτέρι δεν έχει ανάγκη ιδιαίτερης φροντίδας. Επιλέξτε φυτά ανθεκτικά και κάποια αντιπαθητικά για το κατοικίδιο ώστε να αποτρέψετε τις καταστροφές στον περιβάλλοντα χώρο. Αποφύγετε τις υδάτινες κατασκευές, που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα.






Με τη βοήθεια ενός ειδικού Γεωπόνου κηποτέχνη, επιλέξτε φυτά και διαμορφώστε τον κατάλληλο κήπο, συνδυάζοντας την αισθητική αρμονία (μορφή, μέγεθος, χρώμα, ανθοφορία, μυρωδιά, υφή), την βιωσιμότητα των φυτών ως ζωντανοί οργανισμοί (ανθεκτικότητα, δυνατότητα να επιζήσουν σε συγκεκριμένες συνθήκες), την λειτουργία τους και τον σκοπό τους στο χώρο (φράχτης με αγκάθια, λαχανόκηπος, σκίαση κτλ.), την βιολογία τους ώστε να μην είναι τοξικά για τα ζώα και επικίνδυνα για τα μικρά παιδιά, δημιουργήστε ακόμα και κατασκευές για εκτόνωση και ψυχαγωγία. Αξιοποιήστε κάθε κομμάτι γης.

Η υπαίθρια δύναμη!






Μέρος του χλοοτάπητα με ψηλό γρασίδι, άγρια είδη και θελκτικά αγριολούλουδα, ενθαρρύνει πουλιά, έντομα και ζώα.

Οι γάτες διακινδυνεύουν ακόμα και τις ζωές τους με τον ερχομό τους μέσα στο χώρο του σκύλου σας. Εμείς όμως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις αποτελεσματικές, ανθρωπιστικές στρατηγικές για να τα βοηθήσουμε να βρουν κάπου αλλού για να εξερευνήσουν.



Οικολογικοί τρόποι απώθησης ή περιορισμού σε συγκεκριμένα σημεία:
Μουλιασμένες φλούδες και Κατακάθι καφέ. Το γατάκι δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τον κήπο σας ως τουαλέτα εάν απλώσετε ένα πικάντικο μίγμα από καυτερές πιπεριές και σκόρδο σε φλούδες πορτοκαλιών. Τοποθετήστε αυτές τις μουλιασμένες φλούδες ανάμεσα σε θάμνους και δένδρα ή μέσα στο γκαζόν. Χρησιμοποιήστε το κατακάθι του καφέ γύρω από τα φυτά σας, ενεργεί επίσης ως λίπασμα.
Χυμός λεμονιού. Ψεκάστε σε όλα τα σημεία του κήπου με διάλυμα λεμονιού με νερό. Ακόμα και το κόκκινο πιπέρι σε σκόνη γύρω από τα φυτά και στις γωνίες του κήπου και σε σημεία πρόσβασης των ζώων. Χρειάζεται ανανέωση τακτικά γιατί με το πότισμα ξεπλένεται.
Σημείωση: προσοχή μην απευθείας πάνω στα ζώα αιθέρια έλαια, είναι ιδιαίτερα τοξικά. Χρησιμοποιείστε τα διαλύματα λεμονιού και φλούδας πορτοκάλι στον κήπο και όχι πάνω στα ζώα. Χρησιμοποιείτε γάντια και μάσκα. Επαναλάβετε τη διαδικασία μετά από πότισμα ή βροχή.
Θειάφι. Με επιτυχία εμποδίστε τα γατάκια από τον κήπο πασπαλίζοντας με θειάφι σε σκόνη γωνίες και επιφάνειες εδάφους.
Χρησιμοποιείτε πάντα μάσκα και γάντια. Εφαρμόστε το θειάφι πρωινή ώρα χωρίς αέρα.

Ξίδι. Μερικά ζώα - συμπεριλαμβανομένων των γατιών, των ελαφιών, των σκυλιών, των κουνελιών, και των ρακούν - δεν μπορούν να σταθούν στη μυρωδιά του ξιδιού. Δώστε σχήμα σε μερικά κουρέλια (σκιάχτρο, κουνέλι, κουκουβάγια κ.α.) και ενυδατώστε τα μέσα στο ξύδι, στερεώστε με πασσάλους για να διακοσμήσετε τον κήπο σας στα σημεία πρόσβασης των ζώων. Ανανεώστε κάθε 10 ημέρες.
Εδαφοκάλυψη
Κουκουνάρια. Εμποδίζουν την προσπέλαση των ζώων στον χώρο που τα τοποθετούμε. Ενώστε κουκουνάρια με ένα σύρμα και στολίστε τον κήπο με αυτήν την εδαφοκάλυψη, γύρω από τα φυτά σε γυμνό έδαφος και σε γωνίες πρόσβασης των ζώων. Δώστε χρώμα στα κουκουνάρια βάφοντάς τα.

Βότσαλα και συσσωματώματα. Καλύψτε επιφάνεια εδάφους με χαλίκι διακοσμητικό ή βότσαλα σε διάφορα χρώματα και σχήματα, διασκορπίζοντάς τα σε διάφορες επιφάνειες εδάφους και στο χώρο των φυτών. Με αυτόν τον τρόπο, τα ζωάκια δυσκολεύονται να ξαπλώσουν ή να σκάψουν το χώμα. Δίνετε ακόμα μια εναλλακτική λύση της χλόης και πρακτική επιλογή σε ένα μικρό κήπο με εντυπωσιακό αποτέλεσμα.
Σημείωση: Για την αποφυγή ζιζανίων ή την εισχώρηση χαλικιών μέσα στο έδαφος, πριν την χαλικόστρωση καλύψτε το έδαφος με μαύρο πανί πολυαιθυλενίου.

Εδαφοκαλυπτικά φυτά. Η δημιουργία συνθέσεων σκληρών έρπων φυτών, ή ακόμα και ο συνδυασμός σκληρών υλικών με εδαφοκαλυπτικά φυτά είναι ιδιαίτερα χρήσιμη επιλογή. Φυτά σκληρά, πετρόχορτα, με πλούσιο φύλλωμα και με υπέροχη ανθοφορία που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι έρποντα είδη Θυμαριού, Μυόπορο έρπων, υπέροχες Γκαζάνιες, διάφορα είδη Σέντουμ, Σενέκιο, Δωδεκάνθι, Αγγελική νάνα, Κυδωνίαστρο έρπων, Υπέρικο, είδη Άρκευθου, κ.α. Η έρπουσα, συμπαγή και πυκνή τους βλάστηση αποτρέπουν την προσπέλαση των ζώων στην περιοχή και δίνουν ένα όμορφα διαμορφωμένο πράσινο χώρο με εύκολη συντήρηση.

Χρησιμοποιείστε οικολογικά απωθητικά εμπορίου: Υπάρχουν οικολογικά απωθητικά σκύλου και γάτας στο εμπόριο κατάλληλα για χρήση σε κήπους. Η αποτελεσματικότητά τους εξαρτάται από τα ίδια τα ζώα. Ακόμα, για να αποθαρρύνετε τις γάτες και τα σκυλιά του γείτονα να κόβουν βόλτες στο γκαζόν σας, τοποθετήστε ψεκαστήρες με αισθητήρες κινήσεων, έτσι με μια έκρηξη ύδατος ανεπιθύμητη για αυτά μπορεί να τα διώξει μακριά. Εκτός αν είναι καλοκαίρι και απολαύσουν τις σταγόνες δροσιάς στο σώμα τους.
Υπερηχητικές συσκευές. Αυτές οι συσκευές εκπέμπουν ήχους υψηλής συχνότητας που τα ζώα μισούν.


Μανδραγού Ειρήνη

Γεωπόνος (τ.ε.)
από avs-tri
http://texnologosgeoponos.blogspot.gr

στις 12:00 μ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση: Μη βάζετε σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο.
Τ α σχόλιά σας ας είναι κόσμια