Ανασφάλεια στην κοινωνία και τρομοκρατία σπέρνει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο και θα ψηφιστεί σε λίγες μέρες από τη Βουλή. Οι συντάξεις μετατρέπονται σε προνοιακό επίδομα, το κράτος αποσύρεται σταδιακά από την υποχρέωση καθολικής εγγύησης της κοινωνικής ασφάλισης. Κι όλα αυτά με πρόσχημα τη βαθιά οικονομική κρίση...
Αλλά το ίδιο το Μνημόνιο, στα "ψιλά" γράμματα των Δράσεων, "νομοθετεί" ότι οι κρατικές δαπάνες για τις συντάξεις δεν επιτρέπεται να αυξηθούν περισσότερο από 2,5% του ΑΕΠ τα επόμενα 60 χρόνια. Τόσο βαθιά πρόβλεψη, που αποτυπώνει χρεωκοπία δύο - τριών γενεών...
Η κρίση είναι πρόσχημα για να γκρεμίσουν το κοινωνικό κράτος. Δεν πρόκειται για μέτρα ειδικής κατάστασης. Όσα ψηφίζονται αυτή την περίοδο, με τη θηριώδη και εκβιαστική στήριξη του μηχανισμού ΔΝΤ - Ε.Ε., οδηγούν σύντομα σε μια αγνώριστη Ελλάδα.
Στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο επιβεβαιώνονται τα πιο ακραία αντιλαϊκά σενάρια. Περικόπτονται σε μόνιμη βάση η 13η και 14η μηνιαία σύνταξη. Η αρχή έγινε με τη σύνταξη στο Δημόσιο και τώρα επεκτείνεται στον ιδιωτικό τομέα. Όπως ακριβώς φαίνεται ότι θα γίνει και με τον 13ο και 14ο μισθό που περικόπηκε στον δημόσιο τομέα. Και τώρα, με το επιχείρημα περί ανταγωνιστικότητας, προλειαίνεται το έδαφος για την περικοπή του και στον ιδιωτικό τομέα. Επί του παρόντος, βέβαια, έχει υιοθετηθεί μηχανισμός συμπίεσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, με τις διατάξεις του εργασιακού που καταργούν το μισθολογικό κατώφλι των συλλογικών συμβάσεων και απελευθερώνουν τις απολύσεις.
Ο κοινός αγώνας των εργαζομένων στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, καθώς επίσης και των αυταπασχολούμενων, είναι προϋπόθεση για να αναχαιτιστεί η λαίλαπα, που ξεκίνησε από τον δημόσιο τομέα, προκειμένου να διχάσει τους εργαζόμενους, και τώρα εξαπλώνεται προσδοκώντας να τους βρει διασπασμένους.
Η γενική απεργία της Τρίτης αποκτά ιδιαίτερο χαρακτήρα. Μπορεί να σημάνει την περαιτέρω δημοκρατική αντίδραση των πολιτών στον "γύψο" για τα κοινωνικά δικαιώματά τους. Η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, παρά τις κατανοητές, από ορισμένες πλευρές, κριτικές προς την πολιτική των επίσημων συνδικάτων, σηματοδοτεί τη συμμετοχή σε μια μάχη για τις δημοκρατικές κατακτήσεις στη χώρα μας, για το μέλλον δύο ή και τριών γενεών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση: Μη βάζετε σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο.
Τ α σχόλιά σας ας είναι κόσμια