Powered By Blogger

Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Έρχεται ο …ασφαλιστικός οδοστρωτήρας

Από Factorx | Σαβ. 12 Ιουν 2010, 08:00 στην/στις κατηγορίες Πρώτη Σελίδα.

Ένα μεγάλο ερώτημα πλανάται από χθες το απόγευμα όταν ανακοινώθηκε ότι ο Ολι Ρεν έκανε δηλώσεις για το ασφαλιστικό και είπε ότι η Κομισιόν έκλεισε συμφωνία με την Ελλάδα (βλ Ρεν: «Συμφωνήσαμε για το ασφαλιστικό»)

Γιατί κάποιοι στην κυβέρνηση εμφανίζονται χαρούμενοι ή το λιγότερο ανακουφισμένοι; Κι εν πάση περιπτώσει τι είναι αυτό που κάνει ορισμένους να επιχαίρουν; Ποια είναι η συμφωνία με την Κομισιόν;

Όλο το «τυράκι» στη σχετική ανακοίνωση είναι η δήλωση του κοινοτικού επιτρόπου: «Η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε μαζί μας για το πώς να προχωρήσουμε αναφορικά με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας (…) θα το κάνουν κατά τη διάρκεια του Ιουνίου και του Ιουλίου».

Αυτά είπε ο Ρεν και φυσικά κανείς δεν θα πρέπει να χαίρεται. Πρόκειται για την επισφράγιση της επώδυνης ανατροπής στο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό, σύμφωνα με τις επιταγές της Τρόικας. Ό, τι λέει το Μνημόνιο (εμείς επιμένουμε πάντως ότι δεν το λέει ξεκάθαρα).

Με απλά λόγια, για όσους δεν είναι μυημένοι η συμφωνία περιλαμβάνει την κατάρρευση τους συστήματος που μέχρι σήμερα ξέραμε. Και καλά να κοπούν οι πρόωρες συντάξεις των 40 και 45 ετών, αλλά εδώ μιλάμε για ασφαλιστικό οδοστρωτήρα. Για να καταλάβετε, από τον ερχόμενο μήνα θα έχουμε:

1. Το ποσοστό αναπλήρωσης θα είναι το 48% και, σύμφωνα με τους κοινοτικούς θα προστίθεται και η βασικής σύνταξη των 360 ευρώ. Αυτό αν θέλουμε το πιστεύουμε. Επίσης, το μνημόνιο δε λέει τι θα γίνει με την επικουρική. Θα καταργηθεί, θα προστεθεί στη σύνταξη ώστε να φτάσει το 65%-68%, άγνωστο προς το παρόν.

2. Οι επικουρικές συντάξεις θα υπολογίζονται ανάλογα με το αν τα ταμεία θα έχουν την ευχέρεια να τις δώσουν. Αν ένα ταμείο δεν είναι βιώσιμο μπορεί και να μην την δίνει.

3. Εννοείται ότι ισχύουν για όλους τα 40 χρόνια και τα 65 έτη, ισχύει επίσης η μείωση 6% για κάθε χρόνο που θα βγαίνει κάποιος πρόωρα.

4. Σοκ φυσικά για τις μητέρες με ανήλικα παιδιά που θα δουλέψουν πέντε χρόνια παραπάνω αλλά και τις υπόλοιπες γυναίκες που πάνε στα ίδια έτη με τους άνδρες.

5. Σοκ και για τα βαρέα και ανθυγιεινά αφού όσοι βγαίνουν στη σύνταξη στα 35 χρόνια θα πρέπει να συμπληρώσουν τα 60 έτη από τα 55 σήμερα. Η αύξηση θα είναι ένα δωδεκάμηνο ανά έτος και θα αρχίσει το 2011. Έτσι από το 2011 ως και το 2015 θα αυξάνεται το όριο συνταξιοδότησης στο 56ο, το 57ο,58ο, το 59ο και το 60ο έτος αντίστοιχα. Για όσους συνταξιοδοτούνται με 15 έτη ασφάλισης με βαρέα και ανθυγιεινά το όριο πάει στα 65.

6. Φυσικά οι αλλαγές θα ξεκινήσουν από το 2015 κι όχι το 2018 όπως λεγόταν στην αρχή, οπότε όποιος προλάβει… τη σύνταξη είδε.

Προς τι λοιπόν οι χαρούλες για τη δήθεν κίνηση στήριξης από τον Ολι Ρεν. Είναι σα να έρχεται ο νεκροθάφτης και να λέει στους τεθλιμμένους συγγενείς ότι ο άνθρωπός τους πέθανε…

  • Share/Bookmark

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση: Μη βάζετε σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο.
Τ α σχόλιά σας ας είναι κόσμια