Όταν ο Άκης μοίραζε... προαγωγές
Πως οι ταξίαρχοι γίνονταν υποστράτηγοι έπειτα από υποδείξεις δημάρχου, νομάρχη και το ρουσφέτι της στρατηλάτου, σημερινής βουλευτού, Τόνιας Αντωνίου
Το έγγραφο-ντοκουμέντο με την υπογραφή του Άκη Τσοχατζόπουλου στο άνω μέρος. Η «Ευνοούμενη» του Τόνια Αντωνίου κανόνιζε και τις... αποστρατείες
Υποτίθεται πως οι ανώτατοι αξιωματικοί οφείλουν να.....
είναι μάχιμοι, καταρτισμένοι και αποδεδειγμένα ικανοί να διοικούν. Πάντα θεωρητικά, οι ανώτατοι αξιωματικοί προάγονται στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων. Οι ικανότητες τους καταγράφονται στον προσωπικό τους φάκελο. Οι δυνατότητες τους να διοικήσουν τις μεγάλες μονάδες και τα σημαντικότερα κέντρα επιχειρήσεων του στρατεύματος αποτελούν το βασικό κριτήριο που θα τους οδηγήσει στη συνταξιοδότηση ή στα ανώτατα κλιμάκια των στρατιωτικών διοικήσεων.
Όλα αυτά θεωρητικά, διότι το VETΟ έχει στη διάθεση του ένα ντοκουμέντο το οποίο, αν μη τι άλλο, καταγράφει... την πραγματική εικόνα που κυριαρχεί στα πάνω δώματα του υπουργείου Άμυνας. Εκεί που ο υπουργός και οι υφυπουργοί παρέα με τους παρατρεχάμενους κόβουν και ράβουν καριέρες, αποφασίζουν για τους εξοπλισμούς, δοκιμάζουν την αντοχή του νευρικού συστήματος των πολιτών.
Το ντοκουμέντο αφορά τις προαγωγές των ταξιάρχων του ελληνικού στρατού, όλων των κατηγοριών. Ο υπουργός δηλαδή από τον πίνακα αυτό θα έπρεπε να επιλέξει τους άριστους, οι οποίοι θα προάγονταν στο βαθμό του υποστράτηγου. Την περίοδο στην οποία αναφέρεται το ντοκουμέντο κυριαρχεί στο ελληνικό Πεντάγωνο ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Πρωθυπουργός είναι ο Κώστας Σημίτης.
Στο έγγραφο-ντοκουμέντο που δημοσιεύει το «V» ο αναγνώστης μπορεί να πληροφορηθεί με κωδικούς τους βασικούς σταθμούς της καριέρας του αξιωματικού από το βαθμό του ανθυπολοχαγού, την ημερομηνία κατά την οποία προήχθη σε ταξίαρχο, τις ειδικές σχολές από τις οποίες αποφοίτησε.
ΕΝΑΣ ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΕ ΡΟΛΟ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ
Στον πίνακα παρατηρούνται τσεκαρισμένα ονόματα ταξιάρχων. Πρόκειται προφανέστατα για τους «ημέτερους» για τους οποίους κάποιος έχει ενδιαφερθεί. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο ποιος έχει ενδιαφερθεί για ποιον. Διότι αν ήταν κάποιος στρατηγός, πρωθυπουργός ή υπουργός, το πράγμα θα αποκτούσε άλλη βαρύτητα και άρα ο βαθμός διαπλοκής θα ήταν διαφορετικός. Όπως εντελώς διαφορετικός θα ήταν ο βαθμός διαπλοκής-διαφθοράς αν κάποιος έμπορος όπλων ή επιχειρηματίας ενδιαφερόταν για ορισμένα από τα ονόματα που αναγράφονται στο ντοκουμέντο. Η καταγεγραμμένη κατάσταση είναι ακόμη πιο ανησυχητική. Ένας δήμαρχος Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας, προφανώς του κομματικού μηχανισμού, και ένας νομάρχης του Ηρακλείου Κρήτης εισηγούνται στον υπουργό Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο την προαγωγή συγκεκριμένων ταξιάρχων. Το σημαντικότερο είναι ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος λαμβάνει τις εισηγήσεις αυτές υπόψη και προσυπογράφει φαρδιά-πλατιά το ντοκουμέντο. Η υπουργική υπογραφή βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου. Σε δεσπόζουσα θέση!
Η ΤΟΝΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ…ΣΤΡΑΤΗΛΑΤΗΣ
Οι πολιτικές σχέσεις μεταξύ του Άκη και της σημερινής βουλευτού Τόνιας Αντωνίου είναι γνωστές. Πρόκειται για σχέσεις πατρικές. Του καθοδηγητή προς την καθοδηγούμενη. Η Τόνια Αντωνίου υπήρξε πάντα πιστή ακόλουθος των πολιτικών επιταγών του κ. Τσοχατζόπουλου. Εκ της σχέσεως αυτής προφανώς και προκύπτει η δυνατότητα της Τόνιας Αντωνίου να ζητά ρουσφέτι για τη «μη αποστράτευση ταξιάρχου». Το κριτήριο είναι άγνωστο. Όπως παραμένει άγνωστη και η στρατιωτική παιδεία της σημερινής βουλευτού.
ΤΑ ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ
Μένουν άλλα δύο ρουσφέτια που καταγράφονται στον πίνακα-ντοκουμέντο. Το ένα αφορά την προαγωγή ταξιάρχου σε υποστράτηγο με το εκπληκτικό επιχείρημα-κριτήριο ότι «έχει βοηθήσει το Γραφείο»... Ποιανού άραγε; Σε ποιο ακριβώς γραφείο αναφέρεται ο τότε υπουργός; Το πολιτικό; Το υπουργικό; Το κομματικό; Το ιδιωτικό;
Το δεύτερο ρουσφέτι αφορά τη μετάθεση του τότε ταξιάρχου στη Σμύρνη με βαθμό υποστράτηγου. Δίπλα από το όνομα υπάρχει μια ενδεικτική πληροφορία: «Κ. ΥΕΘΑ». Δηλαδή ενδιαφέρεται για τον συγκεκριμένο ο ίδιος ο υπουργός, ο Άκης.
Το ρουσφέτι αυτό είναι πολλών καρατίων. Μετάθεση στο νατοϊκό στρατηγείο της Σμύρνης με βαθμό υποστράτηγου σημαίνει πολλά λεφτά, μισθό εξωτερικού, αίγλη, αλλά και πρόκριμα για το μέλλον και την προαγωγή σε αντιστράτηγο. Πάνω απ' όλα συνεπάγεται πως ο ταξίαρχος απολάμβανε την αμέριστη εμπιστοσύνη του κ. υπουργού.
Με αυτά τα κριτήρια έγιναν τότε οι προαγωγές των ανώτατων αξιωματικών. Προφανώς κάπως έτσι τεκμηριώθηκε και το αξιόμαχο της ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας. Εύγε...
(VETO - Του Πολύβιου Κανέ)
(Σ.Λ.)
http://staratalogia.blogspot.com/
Διαβάστε περισσότερα...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση: Μη βάζετε σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο.
Τ α σχόλιά σας ας είναι κόσμια