Powered By Blogger

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Κάρφωσε 4 γαλάζιους για το ομόλογο

Ο πρόεδρος της «Ακρόπολις» έδειξε ως εμπνευστές της έκδοσης του «αμαρτωλού» ομολόγου των 280 εκατ. του ΤΕΑΔΥ τους Αλογοσκούφη, Μεϊμαράκη, Δούκα, ενώ κατέστησε συνυπεύθυνο τον Τσιτουρίδη επειδή γνώριζε την πρόθεση του υπ. Οικονομικών
Με μεθοδεύσεις και συντονισμό των πρώην «γαλάζιων» υπουργών Γ. Αλογοσκούφη, Β. Μεϊμαράκη και Π. Δούκα εκδόθηκε το «αμαρτωλό» ομόλογο των 280 εκατ. ευρώ που κατέληξε στο ΤΕΑΔΥ, όπως φέρεται να αποκάλυψε ...
χθες στη Βουλή ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της χρηματιστηριακής εταιρείας «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ» Σοφοκλής Πρινιωτάκης.

Προσερχόμενος μέσω κανονικής διαδικασίας μεταγωγής -αφού μαζί με τον γιο του Θόδωρο είναι προφυλακισμένοι- ο Σ. Πρινιωτάκης ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση των δομημένων ομολόγων, φέρεται να «κάρφωσε» εκτός από τους τρεις υπουργούς και τον τότε υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σ. Τσιτουρίδη, λέγοντας ότι γνώριζε την πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών να εκδώσει το συγκεκριμένο ομόλογο και συνέπραξε στη διοχέτευσή του στα ασφαλιστικά ταμεία και κυρίως στο ΤΕΑΔΥ.

Για τους τρεις «γαλάζιους» υπουργούς φέρεται να είπε ότι αυτοί αποφάσισαν και μεθόδευσαν την έκδοση του επίμαχου δομημένου ομολόγου με χαρακτηριστικά μυστικότητας και με την ένδειξη «εμπιστευτικό ISIN».

Οπως φέρεται ωστόσο να ανέφερε ο κ. Πρινιωτάκης, η εταιρεία του όχι μόνο δεν έχει καμία ευθύνη για το συγκεκριμένο ομόλογο, αλλά έπεσε και θύμα αυτής της ιστορίας, δεδομένου ότι το ομόλογο «ήταν σκάρτο πράμα, αφού δεν ήταν εμπορεύσιμο, δεν μπορούσε να μεταβιβαστεί γιατί υπήρχαν ειδικοί μυστικοί όροι που τους μάθαμε αργότερα...».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής Χρ. Πρωτόπαπα και τους βουλευτές-μέλη της Χρ. Χάιδο και Θ. Οικονόμου, ο Σ. Πρινιωτάκης τόνισε ότι «οι συγκεκριμένοι υπουργοί αποφάσισαν να αλλάξει η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών την πρακτική δανεισμού που ακολουθούσε. Ετσι δεν προέβη σε δανειακή σύμβαση που μεταβιβάζεται μόνον με την εκχώρηση του ομολόγου. Με τον τρόπο αυτό δεν θα μπορούσε εκ της φύσεώς της να καταλήξει υπερτιμολογημένη στα ασφαλιστικά ταμεία».

Αντίθετα -συνέχισε ο μάρτυς- υποχρέωσαν τη διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών να προβεί στη συγκεκριμένη «εμπιστευτική» έκδοση του δομημένου προϊόντος υψηλού κινδύνου, ώστε να καταλήξει με τον τρόπο που κατέληξε στα ασφαλιστικά ταμεία και ήταν εκείνοι που υπέγραψαν τις σχετικές συμβάσεις και κατέβαλαν τις αμοιβές των σχεδιαστών του ομολόγου.

Η χρηματοδότηση
Ο κ. Πρινιωτάκης, δε, υποστήριξε πως η κοινή υπουργική απόφαση έκδοσης του επίμαχου δομημένου ομολόγου δεν προσδιορίζει συγκεκριμένο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα και δεν προκύπτει καν ότι υφίστατο τότε ανάγκη χρηματοδότησης. Βάσει αυτού το υπουργείο Εθνικής Αμυνας εμφανίζεται να δανείζεται και να πληρώνει τόκους χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη ανάγκη χρηματοδότησης.

Νωρίτερα, ερωτηθείς για την αμοιβή των περίπου 7 εκατομμυρίων ευρώ (περίπου 2,5%) που εισέπραξε η «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ» χρηματιστηριακή για το συγκεκριμένο ομόλογο, απάντησε ότι το ποσό αποτελεί τη συνήθη αμοιβή για τέτοιες συναλλαγές.

Μαζί με τον Σ. Πρινιωτάκη, προσήλθε να καταθέσει και ο γιος του Θοδωρής, ο οποίος όμως δεν πρόλαβε -λόγω του προχωρημένου της ώρας-, κάτι που αναμένεται να συμβεί την επόμενη εβδομάδα, μαζί με τους Μ. Παπαμαρκάκη (North Asset Management), Χ. Αδαμόπουλο (JP Morgan), καθώς και τους Γ. Κουρή (πρώην γγ του υπουργείου Οικονομικών) και Σ. Τσιτουρίδη.

Γιώργος Πίκουλας από το ΕΘΝΟΣ
Διαβάστε περισσότερα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση: Μη βάζετε σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο.
Τ α σχόλιά σας ας είναι κόσμια