Powered By Blogger

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2010

Μαζί και στον θάνατο

Οι σοροί του πρώην δικτάτορα της Ρουμανίας Νικολάε Τσαουσέσκου και της συζύγου του Έλενα, οι οποίοι εκτελέστηκαν τον Δεκέμβριο του 1989..
ενταφιάστηκαν σε έναν άλλο τάφο στο νεκροταφείο Γκεντσέα στο Βουκουρέστι, σχεδόν πέντε μήνες μετά την πραγματοποίηση εξετάσεων DNA που επιβεβαίωσαν την ταυτότητά τους, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.

Οι δύο σοροί, που είχαν ταφεί χωριστά, τώρα βρίσκονται στον ίδιο τάφο, ο οποίος είναι επικαλυμμένος με κόκκινο γρανίτη, ενώ δεν υπάρχει σταυρός, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε το κανάλι Realitatea TV.

Η επιτύμβια στήλη γράφει: "Νικολάε Τσαουσέσκου, πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Ρουμανίας, 1918-1989, Έλενα Τσαουσέσκου, 1919-1989".

Οι σοροί των Τσαουσέσκου είχαν εκταφεί τον Ιούλιο για τεστ DNA τα οποία είχαν απαιτήσει οι συγγενείς τους.

Ο Νικολάε Τσαουσέσκου ήταν ηγέτης της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Ρουμανίας από το 1965 μέχρι την εκτέλεσή του τα Χριστούγεννα του 1989.

Από το 1972 ξεκίνησε ένα πρόγραμμα ριζικής αλλαγής της χώρας. Πάνω από το ένα πέμπτο του Βουκουρεστίου ισοπεδώθηκε στη δεκαετία του 1980 και ξαναχτίστηκε πάνω σε δικά του σχέδια, έχοντας ισοπεδώσει πολλά ιστορικά κτίρια και εκκλησίες. Το πρόγραμμά του περιλάμβανε και την ισοπέδωση πολλών χωριών και τη μετακόμιση των πληθυσμών στις πόλεις, στα πλαίσια ενός προγράμματος «αστικοποίησης της κοινωνίας», το οποίο όμως τελικά δεν πραγματοποιήθηκε.

Το 1966 απαγόρευσε την αντισύλληψη, έθεσε πολύ αυστηρές προϋποθέσεις για τις αμβλώσεις και επιβάρυνε φορολογικά όσους πολίτες παρέμεναν χωρίς παιδιά σε ηλικία άνω των 25 ετών. Αντίστοιχα, έδωσε σημαντική βοήθεια σε μητέρες με πέντε παιδιά, ενώ ανακήρυξε τις μητέρες με δέκα παιδιά ως «ηρωίδες» και τις παρασημοφορούσε. Το πρόγραμμα αυτό αύξησε σημαντικά το ρουμανικό πληθυσμό, αλλά δημιούργησε προβλήματα οικονομικής εξαθλίωσης στις πολυμελείς οικογένειες, περιπτώσεις αστέγων, αλλά σήμανε και την εμφάνιση ενός νέου φαινομένου: της εγκατάλειψης παιδιών στους δρόμους, τα οποία μεγάλωναν ως ορφανά.

Λόγω της σχετικά ανεξάρτητης πολιτικής του σε σχέση με τη Σοβιετική Ένωση, ο Τσαουσέσκου πέτυχε να βρει Δυτικές χώρες πρόθυμες να τον δανείσουν για να πραγματοποιήσει την πολιτική του. Το αποτέλεσμα ήταν η χώρα να καταλήξει σύντομα στον υπερδανεισμό. Η έλλειψη αγαθών από τα καταστήματα και οι συχνές διακοπές φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού έγιναν ο κανόνας. Ο Τσαουσέσκου δικαιολογούσε την υποβάθμιση της ζωής του λαού με την ανάγκη αποπληρωμής του χρέους, το οποίο η Ρουμανία εξόφλησε ολοκληρωτικά το 1989, λίγο πριν την πτώση του καθεστώτος.
http://real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση: Μη βάζετε σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο.
Τ α σχόλιά σας ας είναι κόσμια