=ΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΠΥΛΩΝΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ κα ΚΑΤΣΕΛΗ ΚΑΙ ΤΟΝ κ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗ Η ΙΔΙΩΤΙΚΗ, ΤΟΝ "ΚΡΑΤΑΝΕ" ΟΙ ΕΠΙΓΟΝΟΙ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΟΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΗΜΙΤΗ ΚΑΙ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΑΤΖΑ ΚΙ' ΕΜΕΙΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΤΟΝ "ΤΡ.... ΤΟ ΜΑΚΡ.....", ΟΠΩΣ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ "ΑΣΠΙΔΑ", ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ "ΠΡΟΝΟΙΑ" ΤΟΥ "ΚΡΑΤΟΥΣ".
ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ, ΚΥΡΙΩΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ, Η ΛΗΣΤΕΙΑ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΑΣΠΙΣ. Διαβάστε: Με τα λεφτά του κόσμου τάϊζε το σύστημα παΣΟΚ.http://greekpanorama.blogspot.com/2010/12/blog-post_5328.html
Ο Κωνσταντίνος Καρατζάς είναι αδελφός του συχωρεμένου Θεόδωρου Καρατζά, κολλητού και επαγγελματικού συγκάτοικου του Σημίτη, στο ίδιο δικηγορικό γραφείο.
Ο συχωρεμένος είχε διατελέσει από το 1989 και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της «Ασπίς Στεγαστική».
Οι επίγονοι Καρατζά[o πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Β. Ράπανος, ο διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας κ. Θ. Πανταλάκης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ κ. Απ. Ταμβακάκης. Και οι τρεις προέρχονται από τον κύκλο των στενών συνεργατών του αείμνηστου Θόδωρου Καρατζά.[περισσότερα:http://www.tovima.gr/default.asppid=2&artid=303296&ct=32&dt=06/12/2009#ixzz1DTRdAQQF][ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΕΠΙΓΟΝΟΥΣ ΚΑΡΑΤΖΑ[Τ. ΛΥΣΙΜΑΧΟΥ, Κ. ΦΙΛΙΠΠΟΥ, Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ, Ι. ΠΑΠΑΝΙΚΟ, κ.α] KAI ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ, ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΜΕ]
==http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=234256
Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010
Παχυλές απολαβές εξασφάλιζαν στελέχη του συστήματος Ψωμιάδη
ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΚΑΙ ΓΟΝΟΙ ΕΚΔΟΤΩΝ ΕΙΧΑΝ ΣΤΕΝΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΗΔΗ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟ ΣΗΜΕΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ, γόνοι εκδοτών, τραπεζίτες και πρώην βιομήχανοι και επιχειρηματίες είχαν στενές επαγγελματικές σχέσεις στις αρχές κυρίως της δεκαετίας του 2000 με τον μεγαλοασφαλιστή Παύλο Ψωμιάδη, ο οποίος προφυλακίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα μετά την απολογία του στις ανακριτικές αρχές.
υνδετικός κρίκος μεταξύ διαφόρων δραστηριοτήτων του Παύλου Ψωμιάδη (δεξιά) ήταν ο Κ. Καρατζάς, επικεφαλής για χρόνια της Aspis Bank και αδελφός του Θ. Καρατζά. Κατηγορείται για κακουργηματική απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος).
Ο ευρύτατος κύκλος γνωριμιών του Π. Ψωμιάδη φαίνεται πως του εξασφάλιζε τόσα χρόνια μια ιδιότυπη ασυλία σε αρκετά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ανάλογη μεταχείριση απολάμβανε από τις αρχές που επόπτευαν τις δραστηριότητες του ιδίου και του ομίλου. Την Τράπεζα της Ελλάδος που επόπτευε τις τραπεζικές εργασίες, δηλαδή την Aspis Bank, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που επόπτευε τις επενδυτικές δραστηριότητες (εκδόσεις ομολόγων στο επενδυτικό κοινό), αμοιβαία κεφάλαια (Ασπίς ΑΕΔΑΚ), εταιρείες επενδύσεων (Ασπίς Επενδυτική) και την εν γένει πορεία και συμπεριφορά των εισηγμένων του εταιρειών (Aspis Bank, Ασπίς Πρόνοια κ.λπ.).
Επίσης, το υπουργείο Ανάπτυξης το οποίο επόπτευε τις ασφαλιστικές εταιρείες πριν συσταθεί η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠΕΙΑ). Η τελευταία ήταν αυτή που ανέδειξε ουσιαστικά το πρόβλημα, που μεγεθυνόταν για πολλά χρόνια, κάτω από τη μύτη των υπόλοιπων αρχών.
Μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της Ασπίς Επενδυτικής (θυγατρικής του ομίλου Ασπίς στον κλάδο των επενδύσεων κινητών αξιών που απορροφήθηκε από την τράπεζα Aspis Bank) ήταν ο Νίκος Νικολάου, που θεωρείται από ορισμένους ο πατριάρχης του οικονομικού ρεπορτάζ. Υπήρξε για πολλά χρόνια δημοσιογράφος και αρθρογράφος σε μεγάλες οικονομικές και πολιτικές εφημερίδες. Χρέη γραφείου τύπου του ομίλου Ασπίς είχε ο δημοσιογράφος Χάρης Ντιγριντάκης, ο οποίος είχε και κουμπαριά με τον Παύλο Ψωμιάδη.
Κοινές δραστηριότητες
Κοινές επιχειρηματικές δραστηριότητες και συμφέροντα στον κλάδο της ακίνητης περιουσίας είχε ο Παύλος Ψωμιάδης με τον Παναγιώτη Ψυχάρη, υιό του εκδότη του «Βήματος», Σταύρου Ψυχάρη, και νυν αντιπρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του Δημοσιογραφικού Ομίλου Λαμπράκη.
Συνδετικός κρίκος μεταξύ διάφορων δραστηριοτήτων του επιχειρηματία ήταν ο στενός του συνεργάτης Κωνσταντίνος Καρατζάς, αδελφός του Θεόδωρου Καρατζά, ο οποίος διετέλεσε διοικητής της Εθνικής Τράπεζας επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη.
Ο Κων. Καρατζάς πέρασε ως μέλος της διοίκησης από διάφορες εταιρείες του ομίλου Ασπίς. Τα περισσότερα χρόνια ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, δηλαδή της Aspis Bank, η οποία, μετά την κατάρρευση του ομίλου Ασπίς, διασώθηκε από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Ερωτηθείσα το 2003 η διοίκηση της Aspis Bank από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (επί Σταύρου Θωμαδάκη) για τις σχέσεις της τράπεζας με τον Παύλο Ψωμιάδη -με αφορμή ελέγχους του ΣΔΟΕ στον επιχειρηματία, όπως είχε γράψει η «Καθημερινή»- είχε απαντήσει ως εξής: «Η μόνη σχέση που έχει η τράπεζά μας με τον Παύλο Ψωμιάδη περιορίζεται στη σχέση πελάτη-τράπεζας».
Στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας εκείνη την περίοδο ήταν μέλος ο βιομήχανος Στέλιος Αργυρός (Κλωστήρια Πρεβέζης, Κλωστοϋφαντήρια Φιλιατρών κ.λπ.), ο οποίος κατείχε τη θέση του αντιπροέδρου (ήταν για μακρά περίοδο μέλος δ.σ. της Aspis Bank, από το 2001 μέχρι το 2006).
Κατά καιρούς από το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας πέρασαν αρκετοί μεγάλοι επιχειρηματίες όπως ο Νικόλαος Κάμπας (ΓΕΚ-Τέρνα) την περίοδο 2003-2007, Παναγιώτης Νίκας (της ομώνυμης αλλαντοβιομηχανίας την οποία πούλησε στην Global Finance) την περίοδο 2005-2007 κ.ά. Επίσης στο διοικητικό συμβούλιο της Ασπίς ΑΕΓΑ το 2004 ήταν, μεταξύ άλλων, ο Μηνάς Τανές (πρώην διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας).
Η απάντηση της διοίκησης της τράπεζας στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εκείνη την εποχή από μόνη της δείχνει πώς αντιμετώπιζαν οι άνθρωποι του «συστήματος Ψωμιάδη» τις εποπτικές αρχές, όταν όλοι γνώριζαν τις πραγματικές σχέσεις των εταιρειών και του Παύλου Ψωμιάδη, γεγονός που φρόντιζε και ο ίδιος επιχειρηματίας να υπενθυμίζει σε όλες του τις συνεντεύξεις, μιλώντας για λογαριασμό και της Aspis Bank σαν να ήταν δική του!
Δείχνει επίσης το βαθμό «επάρκειας» της εποπτείας που ασκούσε η αρμόδια Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αφήνοντας έναν εποπτευόμενο να... «κάνει πλάκα». Ανάλογη βέβαια αντιμετώπιση είχε ο όμιλος Ασπίς και από την επόμενη διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, επί προεδρίας Αλέξιου Πιλάβιου.
Είναι ενδεικτικό ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την υπόθεση των «ομολόγων Ψωμιάδη» επέβαλε πρόστιμο και έστειλε την υπόθεση στις εισαγγελικές αρχές μόλις το Νοέμβριο του 2010(!), αφού δηλαδή είχε επέμβει η ΕΠΕΙΑ και είχε καταρρεύσει η πυραμίδα.
Την ίδια ασυλία είχε και η Aspis Bank από την Τράπεζα της Ελλάδος, επί διοίκησης Νικολάου Γκαργκάνα και εποπτείας του κλάδου των τραπεζών από τον Παναγιώτη Κυριακόπουλο.
Ανθρωποι της αγοράς επισημαίνουν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ασχολήθηκε με το πρόβλημα της Aspis Bank όταν άλλαξε ο διοικητής το 2008 και ανέλαβε ο Γ. Προβόπουλος. Η ΤτΕ άρχισε να πιέζει με σειρά επιστολών την Aspis για αύξηση κεφαλαίου, διαπιστώνοντας «σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση της ενίσχυσης της κεφαλαιακής της επάρκειας». Ακολούθησε η αποχώρηση του επόπτη Π. Κυριακόπουλου από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Παχυλή αποζημίωση
Οι εντιμότατοι, ανώτατοι διοικητικοί παράγοντες του ομίλου ακόμα κι όταν το καράβι έμπαιζε νερά κοιτούσαν μόνο το συμφέρον τους. Το 2008 κι ενώ η Ασπίς Bank βρισκόταν ήδη υπό πίεση και αναζητούσε συμμάχους και κεφάλαια, ο κ. Κωνσταντίνος Καρατζάς αποχωρούσε με παχυλή αποζημίωση. Ο επί χρόνια συνεργάτης του Παύλου Ψωμιάδη το 2008 εισέπραξε το ποσό των 9,544 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων αποζημίωσης 6,5 εκατ. ευρώ και μπόνους 1,268 εκατ. ευρώ κ.λπ. Την ίδια ώρα η τράπεζα είχε ζημιές. Τον Καρατζά διαδέχτηκε ο Χρήστος Σορώτος, προερχόμενος από τη Citibank, ο οποίος υπέγραψε με την προβληματική τράπεζα ηγεμονική σύμβαση. Προέβλεπε ετήσιες μεικτές αποδοχές 700.000 ευρώ και ελάχιστη εγγυημένη επιπλέον μεικτή αμοιβή (bonus) 200.000 ευρώ τα τρία πρώτα έτη της σύμβασης (τόσα δεν έπαιρνε ούτε ο Τάκης Αράπογλου στην Εθνική Τράπεζα) και αποζημίωση 1,8 εκατ. ευρώ στην περίπτωση που η τράπεζα καταγγείλει τη σύμβασή του.
Υψηλές αποδοχές στην Aspis Bank απόλαυσε για χρόνια και η Ολγα Ψωμιάδη, θυγατέρα του Παύλου Ψωμιάδη και συγκατηγορούμενή του, καθώς συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο ορισμένων εταιρειών που εμπλέκονται στην απάτη, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Οι μεικτές ετήσιες αποδοχές της το 2008 έφθασαν το ποσό των 234.000 ευρώ, ενώ στο α' εξάμηνο του 2009 εισέπραξε 121.333 ευρώ.
Μάλιστα, επειδή κατά τον έλεγχο που έγινε στη συνέχεια από ορκωτούς ελεγκτές διαπιστώθηκε να χρωστάει στην τράπεζα το ποσό των 1,1 εκατομμυρίων ευρώ από αγορές μετοχών τις οποίες δεν είχε πληρώσει και έκανε διακανονισμό με την τράπεζα, ο οποίος είναι σε εξέλιξη. Η κυρία Ολγα Ψωμιάδη ήταν και σε διάφορα διοικητικά συμβούλια εταιρειών του Παύλου Ψωμιάδη, οι οποίες έχουν πάρει και χρωστούν δάνεια στην τράπεζα άνω των 10 εκατομμυρίων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση: Μη βάζετε σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο.
Τ α σχόλιά σας ας είναι κόσμια