Σάββατο, 21 Μαΐου 2011
15 ακίνητα του Άκη ερευνά το ΣΔΟΕ
Το νομικό σωσίβιο απέναντι σε μία ακόμα «φούσκα» πολιτικού σκανδάλου, για το οποίο θα κριθεί πως τα αδικήματα που τυχόν αφορούν πολιτικό πρόσωπο είναι παραγεγραμμένα, αναζητούν επισταμένως Δικαιοσύνη και ΣΔΟΕ, καθώς υπάρχει εδραία πεποίθηση κορυφαίων νομικών πως για τις μίζες του σκανδάλου των υποβρυχίων έχει επέλθει η παραγραφή.
Ο άσος στο μανίκι των διωκτικών αρχών είναι πλέον η έρευνα του ΣΔΟΕ και των εισαγγελικών αρχών για την απόκτηση, τουλάχιστον, 15 ακινήτων ιδιοκτησίας του Άκη Τσοχατζόπουλου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν συνδέεται με παράνομες πληρωμές στην υπόθεση των υποβρυχίων. Την ώρα που η προανακριτική επιτροπή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου της υπόθεσης έχει δρομολογηθεί, οι έρευνες στην περιουσία του άλλοτε πανίσχυρου υπουργού εντείνονται, σε μια προσπάθεια να ανευρεθούν στοιχεία ικανά να θεμελιώσουν κατηγορία χρηματισμού του στην υπόθεση των υποβρυχίων. Με αυτό το δεδομένο, η έρευνα, κυρίως του ΣΔΟΕ, έχει στραφεί στο «πόθεν έσχες» του πρώην υπουργού, αφού μόνον αν υπάρξει εισροή μαύρου χρήματος «μπορεί να ξεπεραστεί η παραγραφή, αρκεί να συνδέεται με τα υποβρύχια», όπως σημειώνει ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός. Μέχρι τώρα, πάντως, η έρευνα ανακαλύπτει ακίνητα που έχει στην ιδιοκτησία του ο πρώην υπουργός σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Ναύπακτο κ.λπ.
Ποια είναι τα ακίνητα
Στην Αθήνα, στο μικροσκόπιο έχουν μπει ο χρόνος και τρόπος απόκτησης των ακινήτων που ο ίδιος –ή μέλη της οικογενείας του– διαθέτουν στο Παλαιό Ψυχικό (ένα ακίνητο), το Κολωνάκι (2 ακίνητα), τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου (ένα ακίνητο), την περιοχή των Πατησίων και της Κυψέλης, όπου υπάρχουν συνολικά πέντε ακίνητα. Ανάλογη έρευνα διενεργείται στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης (ένα ακίνητο) και στο κέντρο της συμπρωτεύουσας (δύο ακίνητα), καθώς και στην Κέρκυρα (δύο ακίνητα) και τη Ναύπακτο (ένα ακίνητο). Ορισμένα από αυτά θεωρούνται σημαντικής αξίας.
Πλημμέλημα το «πόθεν έσχες»
Ωστόσο, οι έρευνες για το «πόθεν έσχες» της ακίνητης περιουσίας του πρώην υπουργού σκοντάφτουν σε νομικές παραμέτρους, που ενδεχομένως μπορεί να μπλοκάρουν τον έλεγχο ή ακόμα και να τον ακυρώσουν. Εισαγγελικές πηγές εκτιμούν πως θα υπάρξει δυσκολία στη διασύνδεση των όποιων παραβάσεων για το «πόθεν έσχες» με τα υποβρύχια, ενώ στο πεδίο της έρευνας για τα ακίνητα θεωρούν πως η παραγραφή μπορεί να έχει εξαλείψει τις όποιες ευθύνες. Σημειωτέον ότι η νομοθεσία για το «πόθεν έσχες» παλιότερα αντιμετώπιζε ως πλημμελήματα τις όποιες παραβάσεις των πολιτικών και αυστηρότερος νόμος δεν μπορεί κατά το Σύνταγμα να έχει αναδρομική ισχύ.
Με τις ανυπέρβλητες δυσκολίες που επιφέρει η παραγραφή και για την ουσία της αναζήτησης ποινικών ευθυνών για τον πρώην υπουργό, οι ίδιες πηγές εξέφραζαν συγκρατημένη αισιοδοξία να προχωρήσει η έρευνα μόνο για την αναζήτηση ευθυνών σε ό,τι αφορά το νόμο για τη νομιμοποίηση μαύρου χρήματος, που δίνει σημαντικές ευχέρειες για μη παραγραφή των όποιων αδικημάτων.
Θεωρείται πάντως δεδομένο πως το έργο της κοινοβουλευτικής διερεύνησης και η θεμελίωση των κατηγοριών δεν συνιστούν εύκολο έργο, καθώς η παραγραφή από τη μία και η έλλειψη –προς το παρόν– στοιχείων για χρηματισμό από την άλλη, δεν προσφέρουν σοβαρές πιθανότητες για παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο.
Οι έρευνες
Οι έρευνες πάντως της Δικαιοσύνης, σε Γερμανία και Ελλάδα, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και το παζλ των στοιχείων δεν έχει ακόμα συμπληρωθεί για να σχηματιστεί πλήρης εικόνα για το εύρος των εμπλεκομένων και το βάθος της υπόθεσης των υποβρυχίων.
Ήδη στις 28 Μαΐου θα παρελάσουν από την εισαγγελία περί τους 38 υπόπτους για να δώσουν εξηγήσεις. Εκτιμάται μάλιστα πως η έρευνα θα ενοποιηθεί –θα επεκταθεί δηλαδή και μετά το 2002– λόγω της ύπαρξης στοιχείων στη δικογραφία που έχει φθάσει στη Βουλή για παράνομες πληρωμές και αργότερα. Ήδη στη γερμανική δικαιοσύνη υπάρχουν αναφορές για μίζες 61 εκατ. ευρώ σε δύο δόσεις (50 εκατ. έως το 2003 και 11 εκατ. έως το 2007), που ενισχύουν το σενάριο για ενιαία έρευνα της υπόθεσης έως το 2009.
* δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Πολιτικά Θέματα» (άρθρο του Παναγιώτη Στάθη)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση: Μη βάζετε σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο.
Τ α σχόλιά σας ας είναι κόσμια